Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 22
За місяць : 788
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Тернопільська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Тернопільська обласна бібліотека для дітей

imageТернопільська обласна бібліотека для дітей − культурно-освітня, науково-інформаційна позашкільна установа, довідково-бібліографічний, консультативний, дозвіллєвий центр, який організовує і здійснює бібліотечне обслуговування дошкільників і учнів 1–11 класів та організаторів дитячого читання. Як провідний заклад культури Тернопільщини є науково-методичним і координаційним центром з питань бібліотечного обслуговування дітей та підлітків для всіх бібліотек області, незалежно від їхньої форми власності; центром рекомендаційної бібліографії з краєзнавства.

Здійснює комплексну популяризацію літератури відповідно до завдань сучасної системи освіти, сприяє максимальному використанню фондів книгозбірень для дітей області з метою патріотичного, морально-правового, естетичного виховання, формування культури читання у дітей і підлітків; профорієнтації учнів, розвитку у них творчої активності, трудових навичок, пізнавальних здібностей, свідомого ставлення до навчання та громадських обов’язків.

Тернопільську ОБД створено відповідно до спільної постанови бюро Тернопільського обкому КП(б)У та президії облвиконкому від 27 січня 1940 р. за № 32 «Про організацію музеїв, бібліотек та кіноустановок по Тернопільській області». Окрім ОБД передбачалось створити міські бібліотеки в Кременці та Чорткові з дитячими відділами при них, а також 38 районних бібліотек у райцентрах області (обов’язково з дитячими відділами).

Спочатку книгозбірня розміщувалася на вул. Степана Качали, 2, неподалік історичного центру Тернополя. Її фонд налічував 450 пр. видань, у книгозбірні могли одночасно розміститися 150 читачів. З початком німецько-радянської війни діяльність закладу було перервано.

Після визволення області від окупантів навесні 1944 р. залишки фонду бібліотеки перевезли в м. Чортків Тернопільської обл., яке на той час тимчасово виконувало функції обласного центру, оскільки Тернопіль був практично вщент зруйнований. У липні 1945 р. Тернопільська ОБД відновила свою роботу на новому місці. Її книжковий фонд на той час, завдяки допомозі багатьох бібліотек країни, зріс удесятеро – до 4 500 пр. У штаті книгозбірні працювали чотири особи, які обслуговували 500 читачів.

У 1950 р. бібліотеку повернули до Тернополя, де їй надали дві кімнати загальною площею 28 м2 на першому поверсі приміщення Тернопільської обласної бібліотеки для дорослих (нині – Тернопільська ОУНБ) на бульв. Т. Шевченка, 15.

У 1963 р. книгозбірню перейменовано в Тернопільську державну обласну бібліотеку для дітей і юнацтва. Тоді ж вона отримала приміщення на першому поверсі новозбудованого житлового будинку на вул. Коперника, 17. У цій будівлі бібліотека перебуває дотепер. Її загальна площа становить 518,8 м², з яких для обслуговування користувачів використовуються 354,9 м². У підвальному приміщенні площею 163,9 м² розміщені книгосховище, відділ зберігання, гігієни та реставрації фондів.

У 1966 р. на базі бібліотеки проведено республіканський семінар «Індивідуальна робота з читачами та керівництво читанням».

З відкриттям у Тернополі обласної бібліотеки для юнацтва (1980) книгозбірні повернули найменування Тернопільська державна обласна бібліотека для дітей (на рубежі 20–21 ст. – Тернопільська ОБД). У 2013 р. вона отримала найменування Комунальна установа Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна бібліотека для дітей». У грудні 2016 р. згідно із внесеними змінами до Статуту одержала оновлене офіційне найменування – Тернопільська обласна бібліотека для дітей.

У структурі Тернопільської ОБД станом на 01.01.2021 р. діють 8 відділів: науково-методичний; інформаційно-бібліографічний; комплектування та обробки документів; зберігання, гігієни та реставрації бібліотечних фондів; обслуговування дошкільників та учнів 1–4-х класів (абонемент та читальна зала); обслуговування учнів 5–11-х класів (абонемент та читальна зала); відділ читальних зал, господарсько-технічного забезпечення, та 6 секторів: краєзнавства; естетичного виховання; інформаційних технологій та електронних ресурсів; редакційно-видавничий; обліку користувачів, контролю та довідок, літератури іноземними мовами. На базі відділу читальних зал працює коворкінг-студія «Сімейний простір».

image
Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1−4 класів. Абонемент (2017)
image
Відділ обслуговування учнів 5−11 класів. Абонемент (2017)
image
Читальна зала відділу обслуговування дошкільників та учнів 1−4 класів (2017)
image
Сектор читальної зали відділу обслуговування учнів 5−11 класів (2017)

Станом на 01.01.2021 р. кількість користувачів (за ЄРК) становила 5 715 осіб, книговидача – 169 687 пр., відвідувань було 80 105, у т. ч. звернень до вебсайту бібліотеки – 170 431. Фонд книгозбірні налічував 103 211 пр. документів, із них: книг − 88 265 пр., періодичних видань – 13 036 пр., електронних документів – 50 пр., аудіовізуальних матеріалів – 1 860. Підфонд рідкісних і цінних видань налічував 157 пр. документів, серед них повна збірка творів Т. Шевченка в 3 т. (1941), повне зібрання творів О. Пушкіна в 14 т., «Толковый словарь русского языка» (1935), мінікниги: «Заповіт» Т. Шевченка, «Українські народні пісні», книжки із серії «Мудрість народна», періодичні видання «Вільне життя» (з 1954 р.), «Ровесник» та ін.

Обслуговування користувачів різних вікових груп здійснюється на двох абонементах, у відділі читальних зал, секторах естетичного виховання, інформаційних технологій та електронних ресурсів, краєзнавства, літератури іноземними мовами.

Науково-методична діяльність установи спрямована на методичне забезпечення інноваційного розвитку бібліотек для дітей Тернопільщини, аналізування їх практичної діяльності, залучення до участі у всеукраїнських акціях, конкурсах, соціологічних дослідженнях, організованих Національною бібліотекою України для дітей, методичний супровід підвищення кваліфікації працівників; узагальнення і впровадження кращого досвіду роботи бібліотек України та зарубіжжя.

Тернопільська ОБД, здійснюючи інформаційну та освітню функції, впроваджує інновації в роботі з користувачами, бере активну участь у проєктно-грантовій діяльності.

image
Сектор інформаційних технологій та електронних ресурсів (2017)
Завдяки гранту, отриманому від Бюро у справах освіти та культури Держдепартаменту США, у 2002 р. в ОБД створено Центр навчання та вільного доступу до мережі інтернет, на базі якого протягом 2002–2008 рр. відбулися тренінги для бібліотекарів та освітян з навчання основ комп’ютерної грамотності й упровадження інтернет-технологій у практику бібліотек області.

Серед найуспішніших проєктів Тернопільської ОБД (http://odb.te.ua/bibliotechni-proekty): «Бібліомістечко», «Поглянь у майбутнє», «ПОЛіС», «Файне єднає», «Від малюка до школяра», «Бібліотека обличчям до сім’ї» та ін.

Проєкт «Бібліомістечко» – майданчик для розвитку дітей від 1 до 10 років» переміг у конкурсі «Навчально-інноваційні бібліотеки–2011» програми «Бібліоміст». Завдяки гранту бібліотека отримала сучасне мультимедійне обладнання на суму 64 тис. грн, а в 2013 р. – додаткові кошти в сумі $2 000. За них було придбано два технічні пристрої, що дало змогу запровадити нові послуги в роботі з наймолодшими користувачами.

Від 2013 р. у Тернопільській ОБД діє ресурсний інформаційно-освітній центр «Поглянь у майбутнє», створений завдяки перемозі в конкурсі «Вільний доступ до інтернету» в межах програми «Бібліоміст». Його діяльність орієнтовано на соціально незахищені категорії дітей середнього та старшого шкільного віку, батьків, опікунів, вихователів дитячих будинків.

У жовтні 2017 р. на базі бібліотеки стартував проєкт із згуртування громади Тернополя «Файне єднає», який став можливим завдяки отриманню гранту в розмірі 320 тис. грн від Міжнародної організації з міграції за програмою «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні» (https://www.facebook.com/Faineednaye/). У межах проєкту відбуваються соціально-культурні, освітні, дозвіллєві, спортивні заходи, тренінги, майстер-класи: «Бібліоняня», «Приймальня з прав людини», «Психологічна школа», «Ігротека», «Арт-простір». З 2018 р. у бібліотеці працює студія комп’ютерної та медіаграмотності «Вправний користувач».

Завдяки участі Тернопільської ОБД у грантовій діяльності загалом придбано 32 комп’ютери, інтерактивну дошку, чотири мультимедійні проєктори, сім принтерів, два сканери тощо.

Низка проєктів спрямована на популяризацію книги, творчості письменників: «Літературна карта Тернопілля», «Письменники-ювіляри», «Улюблена книга відомих тернополян», «Книга тижня», «Буктрейлери на дитячі книги», «Презентації» тощо.

Система довідково-бібліографічного апарату (ДБА) Тернопільської ОБД охоплює абетковий та систематичний каталоги, систематичну картотеку статей, краєзнавчу картотеку, тематичні картотеки (науково-методичної та педагогічної літератури для вчителів ЗЗСО, вихователів, батьків, матеріалів до знаменних і пам’ятних дат, народознавства тощо), картотеки художніх творів та бібліографічних посібників, періодики, а також рідкісних і цінних видань.

Перші каталоги були створені у 1953 р. (абетковий службовий, систематичний читацький, тематичний для дітей молодшого віку).

У 2019 р. в бібліотеці розпочато формування електронного каталогу, в якому станом на 01.01.2021 р. було 7 548 записів. З 2020-го р. здійснюється наповнення електронної картотеки статей з періодичних видань, до якої внесено понад тисячу бібліографічних записів.

Значна увага в роботі установи приділяється підвищенню кваліфікації бібліотечних працівників. З цією метою на базі Тернопільської ОБД створено «Школу сучасного бібліотекаря», в якій відбуваються різноманітні навчання у форматі семінарів-практикумів, тренінгів, рольових ігор: «Дитяча бібліотека – гуманітарні та технологічні підходи до розвитку» (2004), «Упровадження інноваційних послуг для дітей як запорука розвитку їх творчого потенціалу» (2012), «Інноваційна творчість бібліотекарів у контексті соціокультурної діяльності» (2015), «Проєктно-програмна діяльність бібліотек» (2017), «Інноваційні послуги для дітей у храмі знань та інформації» (2018) та ін. Щороку в межах Школи відбувається цикл занять з актуальних тем: «Бібліотека – центр громадського життя  та культурного спілкування» (2015), «Масова робота в бібліотеці як реклама книгозбірні» (2016), «Бібліографічна діяльність як важлива складова іміджу бібліотеки» (2017), «Бібліотека та юний читач: спілкування, взаємодія, співпраця» (2018) та ін.  

У 2012 р. Тернопільська ОБД запровадила цикл тренінгів для батьків, вихователів та вчителів на тему «Виховання та розвиток дітей за допомогою інтерактивних ігор».

У жовтні 2019 р. на базі киигозбірні відбулася науково-практична конференція директорів ОБД України «Сучасна бібліотека для дітей – платформа для культурного розвитку громади».

Бібліографічна діяльність бібліотеки здійснюється за кількома напрямами: створення та вдосконалення ДБА; формування фонду краєзнавчих, довідкових і бібліографічних видань; довідково-бібліографічне обслуговування; бібліографічне інформування (дні інформації, укладання бібліографічних посібників тощо); формування інформаційної культури користувачів.

Задля ефективності інформаційно-бібліографічної роботи на сайті бібліотеки ведуться рубрики «Методична допомога з питань бібліографії дитячим бібліотекам області» (http://odb.te.ua/1012), «Бібліографічна служба інформує» (http://odb.te.ua/3090),  діє віртуальна довідка (http://odb.te.ua/1718).

Інноваційна діяльність Тернопільської ОБД сприяла її перемозі у конкурсі «Історія успіху», організованому спільно УБА та телевізійним «5 каналом». Результатом реалізації задуму стала програма, підготовлена в межах суспільно-культурного проєкту «Простір ідей» (червень, 2013 р.; https://www.youtube.com/watch?v=M25IBPdAfoY). До участі в ній долучився відомий український скульптор та меценат О. Пінчук, який є почесним користувачем бібліотеки.

Бібліотека з 2004 р. має власний сайт (http://www.odb.te.ua), з 2011-го веде мистецький блог «Багатобарвний світ мистецтва» (http://art-departament.blogspot.com), з 2012-го – сайт «Бібліомістечко» (www.bibliomistechko.te.ua), з 2013 р. – блог ресурсного інформаційно-освітнього центру «Поглянь у майбутнє» (http://look-future.blogspot.com/).

Робота обласної книгозбірні для дітей ведеться в тісній співпраці з Тернопільською обласною державною адміністрацією, органами місцевого самоврядування, закладами освіти різного рівня, бібліотеками інших видів і форм власності, музеями, театрами, видавництвами, осередками творчих спілок, громадськими організаціями, волонтерами та ін.

Станом на початок 2021 р. у штаті бібліотеки було 44 особи, з них 33 – бібліотечні працівники.

Вагомий внесок у розвиток Тернопільської ОБД зробили її директори: П. Козленко (1940–1945), О. Жушман (1945–1953), Л. Денисенко (1953–1979), П. Басок (1979–1993), Л. Воронцова (1993–1994). Із 1994 р. й дотепер бібліотеку очолює Н. Новіцька. Роботу закладу в різний час організовували заступники директора з наукової роботи В. Вітенко, Н. Павкіна, О. Родинюк, В. Самуйлик, Н. Чайківська, а також провідні працівники Н. Барчук, Л. Батищева, С. Гайдадіна, З. Герасенко, Л. Горбонос, С. Дзюбенко, Н. Дячук, М. Зьомко, М. Земляк, О. Карпич, Г. Ковалик, Л. Ковалишина, М. Колопенюк, Ю. Куліковська, М. Лівшиць, Г. Ракоча, В. Родик, Г. Стецій, Н. Томків, Л. Федчина, О. Хмарна, Л. Хомишин, Н. Чех, Т. Шеховцова, Л. Шилова, А. Юрчук та ін.

Поштова та електронна адреси Тернопільської ОБД:

46000, вул. Коперника, 17, м. Тернопіль

е-mail: сhbibl@ukr.net

сайт: http://www.odb.te.ua

Тел./факс: (0352) 43-50-39, (0352) 23-59-47.

 

Джерела

Почала працювати обласна бібліотека // Вільне життя. – 1939. – 21 листоп. – С. 4.

Джерело духовності: Тернопільській державній обласній бібліотеці для дітей – 50 років. – Тернопіль : Ред. вид. відділ облполіграфвидаву, 1990. – 4 с.

Дуда І. М. Тернопіль. 1540–1944: історико-краєзнавча хроніка. Ч. 1 / Ігор Дуда. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. – Про Тернопіл. ОБД: с 34.

«Бібліомістечко» – майданчик для розвитку дітей: інтерактивні методики роботи у бібліотеці для дітей / Тернопіл. обл. б-ка для дітей ; упоряд. М. Д. Колопенюк, Н. А. Чайківська. – Тернопіль, 2013. – 140 с.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей: 75 років / Тернопіл. обл. б-ка для дітей ; упоряд. Чайківська Н. А. ; авт. вступ. ст. Н. С. Новіцька ; ред. У. Т. Пилипчук. – Тернопіль, 2015. – 47 с. : фото.

Тернопільській обласній бібліотеці для дітей ­– 80 : хронологія подій / Тернопіл. обл. б-ка для дітей ; упоряд. Г. В. Ракоча, Н. З. Тимчук ; ред. М. Д. Колопенюк, Т. В. Хованець. – Тернопіль, 2020. – 15 с.

«Про нас пишуть…» : (публікації за 1970–2019 роки) : інформ. список / уклад. Л. П. Шилова, Г. В. Ракоча, М. Д. Колопенюк. – Тернопіль, 2020. – 60 с.

Чайківська Надія Андріївна
Статтю створено : 20.05.2014
Останній раз редаговано : 11.05.2021