Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 30
За місяць : 796
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Бібліоміст
Бібліоміст

imageБІБЛІОМІСТ (Програма «Бібліоміст») – програма в Україні в рамках ініціативи «Глобальні бібліотеки» благодійного Фонду Білла та Мелінди Гейтс.

Метою програми «Бібліоміст» є розбудова сучасної системи публічних бібліотек в Україні шляхом:

  • оснащення публічних бібліотек комп’ютерами та допоміжним обладнанням для забезпечення громадян кращим доступом до інформації;
  • навчання бібліотекарів навичок користування новітніми технологіями,  для кращого обслуговувати відвідувачів, а також створення 25 нових тренінгових центрів для бібліотекарів по всій країні;
  • надання допомоги бібліотекарям у здійсненні адвокаційної діяльності з метою отримання ресурсів, необхідних для задоволення громадських потреб;
  • сприяння кращому усвідомленню суспільством важливої ролі бібліотек і бібліотекарів та надання їм відповідної підтримки.

Адміністратором проекту було визначено Раду міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), партнерами – Агентство  США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерство культури України, Українську бібліотечну асоціацію (УБА).

У рамках реалізації програми «Глобальні бібліотеки – Україна» та з метою планування заходів з її реалізації протягом березня–травня 2008 р. УБА було проведено дослідження «Публічні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету».

У грудні 2008 р. Міністерством культури України і IREX підписано Протокол про наміри щодо реалізації Програми «Бібліоміст», офіційне відкриття якої відбулося 30 вересня 2009 р.

Фінансування бібліотекам надавалося на конкурсній основі. Конкурси мали різні: періодичність (щорічно, щоквартально тощо); терміни виконання (від одного дня до півроку); бюджети (від $100 до $10 000) та були розраховані на певну групу бібліотек. Для участі в кожному конкурсі бібліотеки-учасниці розробляли свої проекти.

Особливо заохочувалися проекти, в рамках котрих бібліотека працювала б з тією групою населення, яка наразі не відвідувала бібліотеку та проводила б заходи поза межами бібліотеки і позиціонувала себе як інноваційну установу і пропонувала б нові послуги громаді. Особливо заохочувалися утворення партнерств між бібліотеками та іншими організаціями (наприклад, органами влади, громадськими організаціями, молодіжними та дитячими групами, гуртками, школами, вищими навчальними закладами тощо).

 

 

image

Рис.1 Конкурси Програми "Бібліоміст"

 

Програма складалася з багатьох ініціатив та конкурсів. У жовтні 2009 р. програма «Бібліоміст» оголосила перший конкурс для публічних бібліотек України: «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» на базі районних і міських бібліотек та їх філій, який проводився у декілька раундів. Його мета – підтримка ініціативних публічних бібліотек, які:

  • організують та надаватимуть безкоштовний доступ до Інтернету користувачам на постійній основі;
  • ініціюватимуть та реалізовуватимуть додатково бібліотечні послуги з використанням безкоштовного доступу до Інтернету, що задовольнятимуть потреби місцевих громад.

Кожна обрана бібліотечна система із щонайменше трьома філіями у рамках проекту отримала до 15 комп’ютерів з комплектами навушників і веб-камер; ліцензійне програмне забезпечення; периферійне обладнання: по 4 багатофункціональних пристроїв (принтери/сканери); та 4 Wi-Fi маршрутизатори

Результатом другого великого конкурсу – «Створення регіональних тренінгових центрів» – стало відкриття на базі ОУНБ регіональних тренінгових центрів (РТЦ) у кожній області України. Для реалізації своїх ідей бібліотека отримала комп’ютерне обладнання і грант на навчання бібліотекарів та читачів. Головне завдання РТЦ – розвиток регіональної бібліотечної інфраструктури шляхом підвищення кваліфікації працівників бібліотек області. Серед цілей сучасно обладнаних РТЦ:

  • підготовка бібліотечних фахівців, спроможних надавати якісні інформаційно-консультаційні послуги населенню;
  • сприяння задоволенню інформаційних потреб громади через навчання різних груп користувачів;
  • залучення широких верств населення до використання новітніх технологій у роботі та навчанні.

Функції тренерів виконують працівники ОУНБ, які пройшли підготовчі курси в Інституті післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (НАКККіМ) у Києві. У час, вільний від тренінгової діяльності, центри надають вільний безкоштовний доступ до Інтернету та проводять тематичні інформаційно-просвітницькі заходи для відвідувачів.

Крім масштабних проектів, були реалізовані також і ті, що не потребували значних інвестицій. Починаючи з жовтня 2011 року, програма «Бібліоміст» щоквартально проводила конкурс проектів співпраці бібліотек всіх рівнів з місцевими громадами. Він мав на меті вироблення і підтримку нових, унікальних, непересічних ідей у бібліотечному середовищі, які допоможуть перетворити бібліотеки на затишні й комфортні місця для навчання, використання комп’ютерів та Інтернету, тим самим надаючи можливість окремим особам і всім громадам досягати своїх цілей.

Проекти громадської участі, ініційовані бібліотеками, мали в повній мірі відповідати потребам представників громади (певної групи нинішніх або майбутніх користувачів бібліотеки) у таких галузях: соціально-економічний розвиток, сільське господарство, здоров’я, освіта.

Конкурс заохочував бібліотекарів розробляти проекти у співпраці з членами громади, вживати заходів, спрямованих на залучення нових користувачів до бібліотек, і демонструвати, як бібліотеки слугують їх інтересам та задовольняють їх потреби. Проекти, що розроблялися бібліотеками, були розраховані на роботу з окремими категоріями населення  – молоддю, літніми людьми, заробітчанами, засудженими тощо. Особлива увага приділялася роботі бібліотек з громадами в сільській місцевості.

Серед переможців можна назвати проекти:

«Інформаційно-ресурсний центр для людей з обмеженими можливостями» (Бібліотека-філія № 17 з обслуговування інвалідів Сумської міської ЦБС);

«Дружній Інтернет для літніх» (Міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка м. Дніпродзержинськ);

«Заробітчанська правда: бібліотека як вікно у життя українських емігрантів» (Тисменицька центральна районна бібліотека м. Тисмениця, Івано-Франківська обл.).

«Комп'ютеризована сільська бібліотека – можливість живого спілкування родин мігрантів» (Доброгостівська сільська бібліотека Дрогобицький р-н, Львівська обл.)

«Дамо засудженим шанс у громаді» (Районна бібліотека для дорослих Олександрівського району смт Олександрівка, Кіровоградська обл.)

«Наркоманію подолаємо разом» (Центральна районна бібліотека
ім. Т. Г. Шевченка, м. Вознесенськ,  Миколаївська обл.)

«Бібліотека в діалозі культур» (центральна бібліотека м. Торез, Донецька область)

«Літературне краєзнавство як аспект залучення громади до читання» (Краматорської центральної міської бібліотеки для дітей ім. О. Пушкіна, Донецька область)

«Бібліотека + громада = творці змін у місцевій економіці» (Мелітопольської центральної бібліотеки ім. М. Лермонтова, Запорізька область) та ін.

Метою ініціативи «Сучасна бібліотека йде в люди» була підтримка творчих ідей бібліотек, спрямованих на залучення нових користувачів, презентацію роботи бібліотек, знайомство місцевих мешканців з можливостями сучасно обладнаної бібліотеки, пропонованими навчально-інформаційними послугами.

Ініціатива заохочувала бібліотекарів розробляти проекти, де передбачалося надання населенню послуг і ресурсів бібліотек на позабібліотечному просторі, у різноманітних громадських місцях – парках, центральних площах, клубах, вокзалах, автостанціях, ринках, супермаркетах, торгово-розважальних центрах, пляжах, ковзанках тощо.

У рамках цього проекту підтримувалися ідеї щодо того, як бібліотека може вийти в люди і надати найпопулярніші бібліотечні послуги, використовуючи сучасні інформаційні технології.

Очікуваними результатами такої діяльності мало стати зростання кількості відвідувачів бібліотек, покращення їх іміджу серед місцевих громад, залучення потенційних друзів бібліотек і додаткової підтримки.

Серед переможців конкурсу «Сучасна бібліотека іде в люди» були:

Хмільницька районна бібліотека для дорослих (Вінницька область)  проект «Бібліотека під відкритим небом»; 

Публічно-шкільна бібліотека с. Мільча (Рівненська область) – проект «Бібліотека на селі: нові можливості»; 

Бібліотека-філія № 13 ім. Марка Вовчка Запорізької міської ЦБС для дорослих – проект «Бібліотека без стін»; 

Олександрівська районна бібліотека для дорослих (Кіровоградська область) – проект «Віртуальний світ у кожну домівку віддалених вулиць» та ін.

Ініціатива «Лідер бібліотечної справи» (2010) мала на меті підтримати професійний розвиток бібліотекарів, які впроваджують інновації у своїх закладах, діляться досвідом з колегами з різних бібліотек, користуються авторитетом у бібліотечній громаді й серед органів місцевої влади, а також мають попередній досвід громадської діяльності та конкретні плани роботи бібліотекарів з місцевою громадою. Для реалізації ініціативи були передбачені навчальні програми для бібліотекарів, конкурс проектів та стажування за кордоном, зокрема у Мортенсон-центрі при Університеті штату Іллінойс (США), провідному міжнародному закладі в галузі навчання та підвищення кваліфікації бібліотечно-інформаційних фахівців.

Періодично проводилися також Онлайн-конкурси, наприклад; Бібліотечний WikiDay, Конкурс бібліотечного відео «БібліоКіноФест», Онлайн-конкурс «Вивчаємо англійську в бібліотеці» Конкурс бібліотечних вебсайтів від EDUkIT, «Бібліотечний Фен-Шуй», «З ІТ на ТИ» та ін.

З метою заохочення працівників бібліотек України до постійного підвищення власної кваліфікації, покращення якості та ефективності роботи в Інтернеті було проведено конкурс «З ІТ на ТИ».  Завдання конкурсу – виявити найкращих бібліотекарів України, які використовують сучасні інформаційно-комунікаційні технології для роботи, дозвілля та пошуку всякої всячини у відповідь на запити різних «чомучок»; а також популяризувати Інтернет-технології серед бібліотечної громади.

Для реалізації проекту Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 млн доларів США для придбання комп'ютерної техніки, навчання бібліотекарів із використання нових інформаційних технологій, а корпорація Microsoft безкоштовно передала публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 млн доларів США.

image

Рис.2. Кількість бібліотек, обладнаних програмою «Бібліоміст»


До 2014 р. 1 963 публічні бібліотеки України було обладнано комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Співробітники бібліотек, які долучилися до програми, пройшли навчання в галузі новітніх технологій та сучасних інформаційних послуг на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області і передають навички населенню.

Для обміну досвідом і знаннями Програма «Бібліоміст» оголошувала проведення серії міжрегіональних бібліотечних ярмарків бібліотечних інновацій. У липні 2014 р. відбувся фінальний ярмарок бібліотечних інновацій. Реалізацію програми продовжено до жовтня 2015 р.

 

Джерела

 

Публічні  бібліотеки  як  місце  доступу  громадян  до  інформаційних  технологій  та  Інтернету:  матеріали  дослідження / Українська  бібліотечна  асоціація;  В. С. Пашкова. І. О. Шевченко, Я. О. Хіміч. – К.: Міленіум, 2008. – 122 с.

 

 ________________

 

https://ula.org.ua/bibliomist/

Любаренко Людмила Миколаївна
Статтю створено : 20.02.2015
Останній раз редаговано : 15.02.2023