Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 41
За місяць : 1129
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського
Рубрики : Бібліотеки
Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського

 

imageВінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського – найбільша книгозбірня області, інформаційний, культурно-просвітницький, науково-методичний, координаційний центр для бібліотек різних видів і форм власності регіону, головне книгосховище та депозитарій краєзнавчих ресурсів Вінниччини.

Питання відкриття у м. Вінниці загальнодоступної читальні порушувалося гласними Вінницької міської Думи ще 1889 р. Місцева влада розглянула цю пропозицію (в обговоренні взяв участь письменник М. Коцюбинський) і відхилила її як передчасну через відсутність для відкриття читальні належних умов. Через 13 років Дума (голова М. Оводов), прагнучи вшанувати пам’ять М.  Гоголя, з нагоди 50-річчя від дня смерті письменника на засіданні 20 лютого 1902 р. вирішила «положить основание Винницкой гор. Публичной библиотеке имени Гоголя…». Проєкт будівлі для бібліотеки підготував вінницький архітектор Г. Артинов. У пояснювальній записці він зауважив, що за взірець взяв американські бібліотеки, де, на його думку, найкраще організовують зберігання книжкових скарбів та надають можливість публіці вільно користуватися ними.

Архітектор спроєктував ошатну одноповерхову споруду, в якій мали розміститися читальна зала, книгосховище, помешкання для завідувача бібліотеки та сторожа. Кошторис на будівництво та обладнання книгозбірні становив 14 797 руб. 92 коп. На головній вулиці міста – Поштовій у травні 1904 р. розпочато будівництво приміщення міської публічної бібліотеки. Міська Дума надсилала у видавництва і книгарні Петербурга, Москви, Києва, Одеси замовлення на придбання літератури для майбутньої книгозбірні. 7 лютого 1906 р. члени розпорядчого комітету бібліотеки прийняли від будівельників новозбудоване приміщення. Упродовж року здійснювалося облаштування бібліотеки. Першим бібліотекарем новоствореної книгозбірні була призначена дворянка К. Вознесенська, яка працювала тут до травня 1921 р. Наприкінці 1906 р. Подільський цивільний губернатор О. Ейлер затвердив «Правила користування книгами та періодичними виданнями з Вінницької міської публічної бібліотеки імені Гоголя». Міська Дума замовила для бібліотеки спиртові лампи з Москви, годинник з Петербурга, ікони просвітителів Кирила і Мефодія, а також Нестора Літописця та гіпсове погруддя М. Гоголя з Києва. Місцевий палітурник П. Завельбанд поновив обгортки бібліотечних книжок зі спеціальним тисненням «ВГГБ» («Винницкая городская Гоголевская библиотека»), а живописець Б. Буріхсон виготовив вивіску

image
Міська Гоголівська бібліотека (1907)

2(15) лютого 1907 р. відбулося відкриття бібліотеки. Фонд книгозбірні становив 6 423 пр. книжок і 41 періодичне видання. 1908 р. К. Вознесенська підготувала перший звіт про її діяльність. 1909 р. вийшов друком «Каталог книг Винницкой Городской Библиотеки в память Н. В. Гоголя» (200 пр.), на видання якого було виділено 800 руб. Один примірник каталогу та низка видань, зазначених у ньому, зберігаються у фонді відділу рідкісних і цінних видань Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва й донині.

1923 р. Гоголівська бібліотека стає центральною міською (пізніше – центральною округовою). До її фондів надходять книги і періодичні видання з розформованих навчальних закладів, націоналізованих приватних зібрань. При бібліотеці створюються гуртки ліквідації неписьменності, курси і лекторії, літературні об’єднання. Вона організовує пересувки на підприємствах і в селах, надає методичну допомогу бібліотекам міста й краю. Цього ж 1923 р. бібліотеці присвоєно ім’я К. А. Тімірязєва (на відзначення 80-річчя від дня народження ученого-природознавця) та створено дитячий відділ на чолі з Г. Вінер, на базі якого 1927 р. започатковано майбутню Вінницьку обласну бібліотеку для дітей ім. І. Я. Франка. До 20-ї річниці утворення бібліотеки видано «Відчит Вінницької Центральної Бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва».

У 1930 р. відбулося об’єднання Центральної округової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва з Вінницькою філією Всенародної бібліотеки України (нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського) у Мурах (назва давнього комплексу оборонних і монастирських споруд 17–18 ст. на території міста, нині пам’ятки архітектури національного значення). Завдяки цьому фонд бібліотеки поповнився рідкісними виданнями, зокрема з україніки та краєзнавства, зібраними свого часу В. Отамановським та іншими членами Кабінету виучування Поділля.

У 1934 р. бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва надано статус обласної. 1936 р. вона значно розширила свої площі (докорінно перебудована стара будівля, розташована в центральній частині міста, стала триповерховою і нині має статус пам’ятки архітектури місцевого значення). У 1940 р. в книгозбірні працювали 57 бібліотечних фахівців. Її фондом, що вміщував майже 500 тис. видань, користувалося понад 15 тис. читачів.

З початком нацистської окупації гітлерівці розмістили в приміщенні бібліотеки фельдкомендатуру, знищивши каталоги, картотеки, інші облікові документи й більшу частину фонду. У 1943–1944 рр. до наукового інституту хімії і хімічної технології (м. Краків) вивезено понад 4 600 пр. журналів науково-технічного і природничого профілю та книг. Загалом за роки окупації знищено понад 300 тис. книжок. Бібліотечне обслуговування мешканців міста в цей час здійснював архівний відділ, розташований у Мурах.

Працівники бібліотеки брали участь у вінницькому підпіллі. Як герой загинула в гестапо співробітниця бібліотеки Н. Медвідь, членкиня підпільної організації І. Бевза, також бібліотекаря за фахом, посмертно удостоєного звання Героя Радянського Союзу. Бібліотекарка Н. Борщевська та техпрацівниця Л. Салтанівська, ризикуючи власним життям, зберегли в підземних сховищах Мурів цінні видання. Залишаючи Вінницю 18 березня 1944 р., окупанти спалили основне приміщення бібліотеки на вул. Соборній. Загальна сума збитків становила 2 млн 158 тис. руб.

Після визволення міста Тімірязєвка ще тривалий час функціонувала лише в Мурах, а її основна споруда залишалась у руїнах. У перші повоєнні роки фонди книгозбірні поповнювалися надходженнями з Держлітфонду СРСР і бібліотек країни (загалом отримано 84 тис. пр.). У 1944–1949 рр. установа одержувала обов’язковий безкоштовний примірник видань.

З 1952 р., коли бібліотеку очолив Герой Радянського Союзу І. Філіповський, розпочалися відбудова і реконструкція її основної споруди, що тривали до 1955 р., зміни у структурі відділів і в кадрах. Колектив книгозбірні розгорнув активну культурно-просвітницьку діяльність. Було започатковано продовжувані видання – бібліографічний покажчик «Література про Вінницьку область» (1957) і календар «Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини» (1962), запрацював бібліотечний університет «Книга і суспільство» (1961).

У 1966 р. бібліотека отримала статус наукової. 1974 р. на посаду директора був призначений А. Лучко. З 1977 р. – установа віднесена до першої групи з оплати праці. Зросли вимоги до змісту та якості обслуговування читачів. Однією з перших в СРСР Тімірязєвка започаткувала відкритий доступ до фонду, запровадила нову систему бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК). 1989 р. до бібліотеки почав надходити всесоюзний обов’язковий примірник видань. У 1990 р. місцева влада виділила ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва додаткове приміщення в адміністративній будівлі (на вул. Соборній, 70). Нині за цією адресою розташовані: відділ економіки і новітніх технологій з сектором правової інформації та сектором «Регіональний тренінговий центр»; відділ документів іноземними мовами з сектором «Інформаційно-ресурсний центр "Вікно в Америку"»; відділ мистецтв; сектор обмінного фонду.

У 1999 – 2006 рр. бібліотеку очолював В. Циганюк, з 2007 р. посаду директора бібліотеки обіймала Н. Морозова.

У 2012 р. відповідно до Типової структури обласних бібліотек затверджено нову структуру ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. Створено нові підрозділи. Натепер у бібліотеці функціонують 15 відділів і 13 секторів.

image
Відділ рідкісних і цінних видань

image
Сектор журнальної періодики
image
Відділ економіки і новітніх технологій

image
Сектор газетної періодики

 

Загальний обсяг фонду Вінницької ОУНБ  станом на 01.01.2019 р. становив 978,9 тис. документів більш ніж 40 мовами світу на різних носіях інформації, у т. ч.: понад 540 тис. книг, 427,7 тис. журналів і газет, понад 7 тис. аудіовізуальних матеріалів, 3,2 тис. електронних видань та ін. Щороку бібліотечний фонд поповнюється 12–13 тис. пр. нових надходжень. Передплата українських газет і журналів здійснюється в межах 400 назв. Бібліотека отримує обов’язковий місцевий примірник усіх видань.

У фонді рідкісних і цінних видань, яким опікується спеціальний відділ, створений 2000 р. (перша завідувачка – Л. Сеник), на початок 2019 р. зберігається понад 39 тис. пр. універсальних за змістом та різноманітних за мовними ознаками, типами, видами та технікою відтворення документів: книжки, брошури, видання, що продовжуються, журнали, нотні видання, альбоми. Тут зберігаються друки українською, російською, англійською, німецькою, польською, французькою, латинською та іншими мовами. Українські книги в цьому фонді становлять приблизно 5 тис. пр. Хронологічні межі – від 15 до 21-го ст. Це – інкунабула, датована 1492 р., палеотипи, альдіни, ельзевіри, плантени, книги кирилівським шрифтом 16–18 ст., гражданського друку 18 – початку 19 ст., прижиттєві видання відомих українських, російських письменників, діячів науки, культури, мистецтв, рідкісні періодичні видання, є примірники з автографами й екслібрисами, сучасні факсимільні й репринтні, малотиражні видання, взірці поліграфічного та палітурного мистецтва, мініатюрні книги, «Кобзар» Т. Шевченка (1860), номери журналу «Основа» (1861–1867) тощо. Більшість надходжень сучасного періоду становлять нові видання, які є витворами поліграфічного мистецтва.

У бібліотеці створено систему каталогів і картотек, а саме: генеральний і читацький абеткові та систематичний каталоги, систематична картотека статей. Створені власні інформаційні продукти, зокрема електронний каталог (ЕК). Обсяг бібліографічних баз даних (БД) власної генерації на початок 2019 р. становить 1 млн 289 тис. записів, з них в ЕК – 230,7 тис. Триває співпраця зі створення Центрально-українського кооперативного каталогу та регіонального кооперативного каталогу. Створені та поповнюються електронні БД краєзнавчого характеру: «Література про Вінницьку область», «В. Стус», «Бібліотека», «Календар знаменних дат», «Козацтво», «Голодомор», «Вінниччина в роки Другої світової війни», «Лядівський монастир», «М. Коцюбинський і Вінниччина», «Т. Шевченко і Вінниччина», «Персоналії», «Вінничани – учасники Революції гідності та ООС (АТО)», «Усна історія». На вебсайті закладу представлена електронна повнотекстова бібліотека, яка постійно поповнюється (https://library.vn.ua/e-library).

Щороку бібліотека обслуговує понад 42 тис. користувачів (приблизно 160 тис. відвідувань), яким видається 780–800 тис. документів; реєструється до 290 тис. звернень до вебсайта бібліотеки. Усі методичні, бібліографічні матеріали, наукові збірники, що видаються бібліотекою з 2000 р., представлені в електронному форматі на її офіційному сайті.

Традиційними є акції з рекламування бібліотеки, її інформаційних ресурсів і послуг та залучення нових користувачів. Це – дні відкритих дверей, флешмоби, акції «Бібліотека виходить у місто», «Літо. Книга. Бібліотека» тощо.

Творчі акції, які організовує Вінницька ОУНБ, є різноманітними за формами та змістом – традиційні Стусівські читання, свята до Міжнародного дня рідної мови, Дня української писемності та мови, знаменних і пам’ятних дат, презентації нових книжок. При бібліотеці діють клуби за інтересами, а саме: науково-краєзнавчий «Дослідник краю», екологічний «День Х», садівників-любителів «Садівник», економічний «Молодий економіст», для людей поважного віку «Зустріч», гендерний «Я+Ти=Ми», для любителів кіно «Х Муза». Функціонують правовий молодіжний лекторій «Феміда», Школа Медіації і Права, гуртки спілкування англійською, польською, німецькою мовами.

Відділ мистецтв влаштовує різножанрові й різнопланові виставки місцевих митців та представників інших регіонів України.

image
«Стусівські читання» 2015 р.

image
Етнодень у бібліотеці

image
Засідання клубу «Х Муза»

image
Виїзне заняття клубу «Садівник» на базі фермерського господарства «Сади Донченка»

Важливими напрямами роботи закладу в сучасних умовах є наукова, науково-дослідницька, видавнича діяльність. Результати наукових, книгознавчих досліджень обговорюються на міжнародних науково-практичних конференціях, які проводяться щодва роки та публікуються у виданнях бібліотеки – наукових збірниках, книгознавчому альманасі «Подільський книжник», започаткованому 2008 р., друкованих каталогах видань.

Темами міжнародних краєзнавчих науково-практичних конференцій були: «Краєзнавство в системі розвитку духовності і культури регіону (2008), «Краєзнавство: історичний досвід та перспективи розвитку» (2010), «Роль краєзнавства в соціально-політичному і культурному розвитку регіону» (2012), «Усна історія як важлива складова краєзнавчої діяльності» (2014), «Усноісторичні дослідження: сучасні тенденції, напрями та перспективи» (2016), «Усна історія: теорія, метод, джерело» (2018). За підсумками конференцій видано збірники матеріалів.

2007 р. бібліотека відзначила своє 100-річчя, з нагоди якого було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотека в контексті світової культури, науки, інформації». Вийшла друком монографія з історії книгозбірні «Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в контексті історії та інноваційному поступі сьогодення» (2007). 2017 р. відбулося кілька заходів із нагоди 110-ї річниці заснування бібліотеки, зокрема: науково-практична конференція «Бібліотека в умовах сучасності і конструювання майбутнього» (відтоді проводиться щорічно), презентація бібліографічного покажчика «Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва: нові грані розвитку (2007–2016)» та ін.

Науково-методичне забезпечення книгозбірень області провадиться у кількох напрямах – аналітична, консультативна робота, допомога в проєктній діяльності, сприяння зростанню професійного рівня бібліотечного персоналу тощо. Здійснюється щорічний аналіз діяльності бібліотек Вінниччини, узагальнені результати якого наводяться у виданні «Статистичний експрес … рр.». Проведено науково-методичну розвідку краєзнавчих фондів «Про наявність та стан джерел з історії населеного пункту, видатних діячів та історії бібліотек у фондах бібліотек області» (2012–2013). Організовуються засідання Школи керівника бібліотеки, Клубу ділових зустрічей методистів області, виїзні творчі майданчики для сільських бібліотекарів, інформаційно-методичні дні екологічного спрямування. Відбулися обласні бібліотечні форуми у 2011 та 2013 рр.; щорічні професійні конкурси, серед них: «Світло провінції» (2012, 2015), «Бібліопрояв» (2013), до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка (2014), «Видимі історії про книги» (конкурс буктрейлерів, 2014), рекомендаційних бібліографічних видань «Читацькі студії» (2016, 2017, 2019), професійної майстерності молодих бібліотечних працівників «Молодіжне ДЕФІЛЕ» (2016), відображення історії бібліотеки в есе, особах, міфах, легендах та анекдотах (2018).

Завдяки упровадженню в діяльність Вінницької ОУНБ  бібліотечно-інформаційної системи ІРБІС автоматизовано процеси каталогізування і систематизування творів друку, реєстрації та обліку користувачів, створюються електронні бази даних, використовуються пластикові читацькі квитки.

Здійснюється групове та індивідуальне інформаційне обслуговування користувачів, установ, організацій. Розвиваються сервіси для віддалених користувачів. З 2003 р. впроваджено послугу «Віртуальна бібліографічна довідка». Щорічно відбуваються місячники популяризації екологічних знань, дні інформації, дні фахівця, дні бібліографії. Щомісячно на вебсайті ОУНБ розміщуються електронні видання «Хроніка культурного життя Вінниччини» (з 2013) та «Актуально про культуру» (з 2016).

Репертуар видавничої продукції широкий. Фахівці бібліотеки готують краєзнавчі бібліографічні науково-допоміжні, рекомендаційні, біобібліографічні й персональні посібники в серіях: «Наші видатні земляки» (з початку 1980-х рр.), «Творчі імена Вінниччини» (з 2010 р.), «Письменники Вінниччини» (з 2011 р.), «Діячі культури і мистецтв краю» (з 2012 р.). Серед тематичних видань – «Стародруки XVI ст. у фонді відділу рідкісних і цінних видань Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва: ілюстрований каталог» (2012), «Стародруки XVIІ ст. у фонді відділу рідкісних і цінних видань Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва: каталог» (2018), «Litera scripta manet: каталог автографів на книгах відділу рідкісних і цінних видань Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва» (2016), І–ІХ випуски книгознавчого альманаху «Подільський книжник», бібліографічний покажчик «Роки ідуть – пам’ять живе. Вінниччина у Другій світовій війні 1939–1945 рр.» (2019) та ін. Друкуються й довідкові посібники – «Вінниччина бібліотечна» (2003), «Інформаційний ресурс бібліотеки. Інновації. Суспільство» (2004) та ін.

Проєктна діяльність розпочалась у 1996 р., коли бібліотека виграла свій перший грант від фонду «Євразія». 2001 р. установа здобула перемогу в конкурсі проєктів «Інтернет для читачів публічних бібліотек "LEAP"», відкрито інтернет-центр. 2002 р. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва виграла грант на реалізацію проєкту «Електронне урядування ГДМУ» (громадський доступ до місцевого уряду) від Міжнародного фонду «Відродження», а також за сприяння Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні у бібліотеці при відділі літератури іноземними мовами відкрито центр «Вікно в Америку».

2006 р. за підтримки МФ «Відродження» за програмою проєкту «Європейське місто Вінниця прямує до Європи» в ОУНБ відкрито Центр європейської інформації.

З 2008 р. заклад входить до мережі Пунктів доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади.

У червні 2010 р. на базі обласної бібліотеки відкрито Вінницький регіональний тренінговий центр (РТЦ) за програмою «Бібліоміст». Реалізовано проєкти – «Організація РТЦ», «Послуги Вінницької ОУНБ: вивчення, аналіз та пропозиції», «Вчимося створювати гармонію і успіх», «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування». На базі РТЦ проводяться тренінги для бібліотечних працівників області та користувачів бібліотеки.

У 2012 р. бібліотека виграла конкурс «Навчально-інноваційна бібліотека-2011» програми «Бібліоміст» з проєктом «Вчимося створювати гармонію і успіх». У ході реалізації проєкту (2011–2014) проведено тренінги «Дизайн бібліотеки: пошук свого образу» для бібліотечних працівників у 10 областях України та АР Крим і видано навчальний посібник «Бібліотечний дизайн: історія, розвиток, майбутнє».

За фінансової підтримки програми «Бібліоміст» 2013 р. відбувся міжрегіональний ярмарок «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє» за участю представників 5-ти областей.

З травня 2012 р. за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в м. Вінниця при відділі документів іноземними мовами розпочав роботу Центр польської книги та інформації.

За підтримки Посольства США в Україні у 2013 р. реалізовано соціальний проєкт «Нові обрії: розширення мережі користувачів» – встановлення ліфтової платформи у філії бібліотеки (вул. Соборна, 70) для надання користувачам з інвалідністю безперешкодного доступу до інформації та літератури іноземними мовами та сприяння у вивченні ними іноземних мов.

image
Тренінг для учасників Університету Третього віку

image
Тренінг для користувачів

image
Інформаційний центр «Вікно в Америку»

image
Дитячий куточок у відділі документів іноземними мовами

 

Упродовж 2013–2014 рр. у результаті проєктної діяльності в Центрі «Вікно в Америку» для дітей віком від 2-х до 12-ти років було створено дитячий майданчик, творчу лабораторію з використання 3D-принтера і 3D-сканера. Два останніх роки в Центрі реалізується проєкт з медіаграмотності.

З 2014 р. колектив бере участь у проєктах «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав» і «Бібліотеки як центри підтримки громад в умовах воєнної загрози: особливості та потреби організації надання послуг внутрішньо переміщеним особам (ВПО)».

При відділі документів із гуманітарних, технічних та природничих наук у 2018 р. створено Регіональний інформаційний центр з питань євроатлантичної інтеграції України.

2018 року реалізовано проєкт «Голоси живої історії», завдяки якому було зібрано понад 100 свідчень учасників та очевидців різних історичних подій, у тому числі Революції Гідності, ООС (АТО), волонтерів та ВПО. На базі відділу краєзнавства створено Фонд усноісторичних досліджень.

У 2019 р. у відділі попереднього замовлення, МБА та видачі літератури відкрито Центр обслуговування осіб з інвалідністю «INVA-INFORM», який облаштовано апаратно-програмним комп’ютерним тифлокомплексом.

Завдяки активному впровадженню у бібліотеці  новітніх інформаційних технологій, ініціативній діяльності її колективу бібліотека має декілька власних інтернет-ресурсів: офіційний сайт (http://www.library.vn.ua), електронний каталог (https://opac.library.vn.ua/), Вінницький інформаційний портал (http://irp.vn.ua), низку тематичних електронних баз даних, блоги, зокрема: відділу краєзнавства (http://krayvinnitsa.blogspot.com), науково-методичного – «Бібліоконтинент Вінниччина» (http://metodvinnitsa.blogspot.com/), Регіонального тренінгового центру – «Бібліомісток» (http://blog.library.vn.ua), для людей з інвалідністю – «INVA-гурт» (http://inva-gurt.blogspot.com/). У комп’ютерному парку установи на початок 2019 р. задіяно 142 пристрої, 132 з яких під’єднані до інтернету.

Станом на 01.01.2019 р. штат закладу налічує 136 осіб. Бібліотечних працівників 99, з них 88 мають вищу освіту. Провадиться робота з резервом на заміщення керівних посад, діє трирівнева система підвищення кваліфікації.

П’ять провідних працівників Вінницької ОУНБ були удостоєні почесного звання «Заслужений працівник культури України» – А. Лучко (1967), В. Циганюк (1986), П. Цимбалюк (2004), Г. Авраменко (2007), Н. Морозова (2012). Багатьох бібліотекарів нагороджено орденами, медалями, почесними відзнаками Міністерства культури України, грамотами і подяками державних органів та громадських організацій. Вагомий внесок у розвиток бібліотеки і бібліотечної справи Вінниччини зробили ветерани: І. Філіповський (директор бібліотеки у 1952–1973 рр., Герой Радянського Союзу), Г. Смагло (заступник директора бібліотеки з наукової роботи у 1956–1981 рр., кавалер двох бойових орденів Слави), Н. Барашивець, Т. Бірюкова, Є. Борачук, Л. Буднік, Н. Гаврилюк, Л. Генераленко, Р. Дьяконова, Л. Зубалєй, С. Івахова, І. Костюкова, Б. Кудінова, В. Лучко, Є. Маковійчук, Л. Морозова, Л. Олексієнко, Г. Подруцька, А. Ревус, Л. Романченко, Г. Сенкевич, М. Слюсарчук, Н. Смілянська, М. Спиця, Т. Талеснік, Л. Тимощук, С. Філіповська, Л. Чернецька та ін.

Сучасну історію Вінницької ОУНБ творять провідні фахівці, серед них: О. Антонюк, І. Валігура, Л. Введенська, Т. Гуменюк, Т. Герасимова, М. Карягіна, О. Кізян, О. Когут, В. Коцюбська, Т. Марченко, Т. Марчук, К. Осадчук, О. Сафронова, В. Середюк, Г. Слотюк, Н. Спиця, О. Стояльникова, С. Рибачок, А. Якущенко та ін.

З 20 липня 2018 року згідно з рішенням 34-ї сесії 7-го скликання Вінницької обласної Ради № 691 директором Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва призначена Л. Сеник (в ОУНБ працює з 1993 р.).

29 липня 2022 р. сесія Вінницької обласної Ради своїм рішенням вилучила з назви бібліотеки ім’я російського вченого К. А. Тімірязєва. 25 листопада 2022 р. згідно з рішенням сесії Вінницької обласної Ради заклад перейменовано у «Вінницьку обласну універсальну наукову бібліотеку імені Валентина Отамановського», скорочена назва «ВОУНБ ім. В. Отамановського». Рішення набуло чинності  з 15 грудня 2022 р.

 

Адреса бібліотеки: 21050 м. Вінниця, вул. Соборна, 73

тел.: (0432) 67-34-31

тел./ф.: (0432) 67-03-41

http: //www.library.vn.ua

https://www.facebook.com/Timiryazevka/

 

Джерела

Макрушін  І. Г. Дві бібліотеки / І. Г. Макрушін  // Бібліотека у соціалістичному будівництві. – 1935 – № 7. – С. 57–60.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва в контексті історії та інноваційному поступі сьогодення : монографія / Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; авт. проекту В. Ф. Циганюк ; авт. кол.: Г. М. Авраменко, Т. В. Герасимова, І. М. Журавлівський та ін. ; упоряд. тексту: М. Г. Спиця, О. І. Кізян, Н. І. Морозова ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 312 с. : фото, арх. док. – (Віковому ювілею Бібліотеки присвячується).

«Світло землі Подільської…» : ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в публікаціях (1907–2007) : бібліогр. покажч. / уклад. О. С. Михайлюк ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 88 с.

Столітній шлях Бібліотеки у її виданнях : бібліогр. покажч. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. М. Панчук ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 112 с. – (Віковому ювілею Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва присвячується).

Всесвіт. Книга. Ми [Відеозапис] / Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; над фільмом працювали: Л. Червона, І. Міхеєв, К. Кирилюк ; голов. консультант Н. Морозова. – Електрон. відеодані (8 файлів : 2698838016 байт). – Вінниця : Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, 2008. – 1 електрон. оптич. диск (DVD-R) : кольор. ; в контейнері 14х12,5. – Систем. вимоги: Pentium-II ; 128 Mb RAM ; Windows 95/98/NT. – Назва з контейнера.

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва у власних виданнях та публікаціях (2007–2012) [Електронний ресурс] : бібліогр. покажч. / Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; уклад.: О. Ю. Антонюк, Г. А. Біловус ; упоряд. П. І. Цимбалюк ; вступ. ст. Н. І. Морозової ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Електрон. текст. дані. – Вінниця, 2013. – 152 с.

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва: нові грані розвитку (2007–2016) : до 110-ї річниці з часу заснування : бібліогр. покажч. / Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; уклад.: Г. М. Авраменко, О. Ю. Антонюк, Г. А. Біловус ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця, 2017. – 288 с.

Вінницька ОУНБ: інноваційний поступ продовжується (2007–2021 рр.) : наук.-інформ. зб.  / авт. кол.: Сеник Л. Б., Слотюк Г. М., Цимбалюк П. І. [та ін.] ; Департамент гуманітар. політики Вінниц. обл. військ. адмін., Вінниц. ОУНБ ; ред.: С. В. Лавренюк, О. А. Ткачук. – Вінниця, 2022. – 288 с.

 

———————————————

Сеник Л. «Тімірязєвка»: в центрі уваги книга та її читач [Електронний ресурс] : [дир. Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва про б-ку, її історію та перспективи] / Лариса Сеник // Газета «Місто» : офіц. сайт. 

Сеник Лариса Борисівна
Морозова Наталія Іванівна
Статтю створено : 21.01.2016
Останній раз редаговано : 28.09.2023