Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 1101
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Система автоматизації бібліотек «ІРБІС»
Система автоматизації бібліотек «ІРБІС»

Система автоматизації бібліотек (САБ) «ІРБІС» це програмне забезпечення створене для автоматизації бібліотечних процесів і призначена для використання у бібліотеках будь-якого типу. Розробником даної системи є Асоціація ЕБНІТ (Росія. ). Система повністю відповідає міжнародним вимогам і підтримує усі вітчизняні бібліографічні стандарти і формати. Система дозволяє опрацьовувати усі види видань. Інтерфейси системи максимально наближені до потреб користувача.

САБ «ІРБІС» сумісна з російським і міжнародними форматами представлення бібліографічних даних RUSMARC/UNIMARC/MARC21 на основі засобів двосторонньої конверсії даних.

Система дозволяє створювати і підтримувати будь-яку кількість баз даних, що містять Електронний каталог  або проблемно-орієнтовані бібліографічні бази даних.

Система пропонує технологію автоматичного формування словників, на основі яких реалізується швидкий пошук по будь-яких елементах опису і їх поєднаннях.

Засоби каталогізації дозволяють обробляти і описувати будь-які види видань, включаючи нетрадиційні, такі як аудіо- і відеоматеріали, комп'ютерні файли і програми, картографічні матеріали, ноти і так далі

Система пропонує засоби для запозичення готових бібліографічних описів з корпоративних ресурсів через Інтернет.

Система підтримує традиційні "паперові" технології, надаючи можливості для отримання широкого спектру вихідних форм : починаючи з листів замовлення і книги сумарного обліку і кінчаючи покажчиками і усіма видами каталожних карток.

Система пропонує засоби для ведення і використання Авторитетних файлів, баз даних УДК, ББК, ГРНТИ і Тезауруса.

Система включає технології, орієнтовані на використання штрих-кодов і радіоміток на екземплярах видань і читацьких квитках.

Система включає засоби, які дозволяють використати в якості ілюстративного матеріалу будь-які зовнішні по відношенню до бібліографічного документу об'єкти, такі як повні тексти, графіка, таблиці, аудіо- і відеоматеріали, а також ресурси Інтернет.

Система підтримує багатомовність (тобто введення даних на будь-яких мовах) на основі UNICODE.

Бакан Світлана Федорівна
Статтю створено : 29.09.2014
Останній раз редаговано : 12.02.2018