Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 30
За місяць : 796
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова
Рубрики : Бібліотеки
Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова

imageХерсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова спеціалізований заклад, що здійснює бібліотечне, довідково-бібліографічне обслуговування юнацтва, а також фахівців із питань виховання, освіти, соціальної адаптації, організації дозвілля молоді, методичний центр для бібліотек області з питань обслуговування юнацтва.

Книгозбірню створено 18 січня 1980 р. відповідно до рішення Херсонської обласної ради народних депутатів № 52/2. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1991 р. № 345 закладу присвоєно ім’я відомого письменника, уродженця Херсонщини Бориса Лавреньова на відзначення 100-річчя від дня його народження.

Для ОБЮ було виділено недобудоване приміщення на першому поверсі житлового будинку № 14-А на пр-ті Георгія Димитрова (нині – пр-т Святих Кирила та Мефодія). Майже рік невеликому колективу бібліотеки, що створювалася з нуля, в умовах обмеженого фінансування, браку штатів, фондів, меблів, технічних засобів, зв’язку, транспорту довелося займатися упорядкуванням отриманого приміщення. Перший директор книгозбірні  –Н. Пилипченко (1980–1983).

Упродовж лютого 1983 р. – серпня 1998 р. керівником закладу була випускниця бібліотечного факультету КДІК Н. Коротун (раніше працювала у Херсонській ОУНБ). Маючи хист господарника й організатора, вона за короткий час змогла забезпечити бібліотеку сучасним технічним обладнанням, подбала про дизайн інтер’єрів, комфорт і затишок у всіх відділах.

Беручи до уваги розташування книгозбірні на околиці Херсона (Шуменський мікрорайон), діяльність її працівників спрямовувалася передусім на популяризацію нового бібліотечного закладу, залучення якомога більшої кількості молодих читачів з інших районів міста, налагодження контактів з установами та закладами, причетними до виховання молоді, насамперед із навчальними закладами. Тому бібліотекарі активно працювали за межами книгозбірні: створювали бібліотечні пункти в таборах праці та відпочинку «Юність» і «Ровесник», піонерських таборах, дитячих будинках-інтернатах, організовували виїзні читальні зали на літніх майданчиках, у госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни, лікарні Комсомольського (нині – Корабельного) району, на швейній фабриці «Більшовичка» (нині – ЗАТ «Красень»).

Бібліотека була ініціатором багатьох новацій в обслуговувані молодих читачів, пов’язаних з політичним та культурним життям країни 1980-х років. Так, у Міжнародний рік молоді і до ХІІ Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Москві (1985) було організовано цикли заходів «Молодь і політика», т. зв. політичні «бої», під час яких порушувалися теми участі молоді в антивоєнному русі. У 1981–1986 рр. популярними у бібліотеці були вечори інтернаціональних зв’язків, в яких брали участь студенти-іноземці морехідного училища (нині – Морський коледж Херсонської державної морської академії), моряки з іноземних кораблів, учні спецшколи з поглибленим вивченням іспанської мови.

У бібліотеці працювали літературно-музична вітальня «Ліра» і клуб «Гроно», організовані спільно з педагогічним інститутом (нині – Херсонський державний університет) та місцевим осередком Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Згодом улюбленим місцем для учнів ліцею мистецтв, училища культури (нині – Херсонський фаховий коледж культури і мистецтв), учасників шкільних творчих колективів стала літературно-музична вітальня «Сузір’я муз».

У 1999–2015 рр. Херсонську ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова очолювала Г. Тютюн, яка у бібліотеці пройшла шлях від бібліотекаря до завідувача науково-методичного відділу. Вона доклала багато зусиль для згуртування бібліотечного колективу, забезпечення повноцінної діяльності книгозбірні в умовах заборгованості із виплати заробітної плати, постійного урізання бюджетних коштів на найнагальніші потреби, розв’язання інших проблем, від яких потерпали бібліотеки на зламі століть.

Найвагоміші зміни в діяльності Херсонської ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова відбулися в 2010-і рр. Пріоритетними напрямами її розвитку стали впровадження новітніх інформаційних технологій, пошук інноваційних форм роботи з молоддю, поповнення бібліотечних фондів актуальними і затребуваними документами, розширення масштабів інформаційної діяльності, модернізація професійного вдосконалення бібліотечних працівників.

Нині у структурі книгозбірні діють 9 відділів: комплектування та зберігання бібліотечних фондів, науково-методичний, читального залу, соціокультурної діяльності, абонемента, мистецтв, інформаційно-бібліографічний, автоматизації бібліотечних процесів, господарсько-технічного забезпечення, а також сектори обліку користувачів, редакційно-видавничий, зберігання та реставрації та бухгалтерія.

Універсальний за своїм змістом фонд ОБЮ станом на 01.01.2021 р. становив 89,5 тис. пр. В ньому переважають видання з суспільних і гуманітарних наук (57%), за видами – книги і брошури (72%) та журнали (26%). Частка видань українською мовою за останній час зросла до 42%. Обслужених користувачів – понад 15,1 тис. осіб, з них понад 80% – учні шкіл та студенти закладів вищої освіти

Бібліотека має доступ до інтернету, обладнана сучасною комп’ютерною та копіювальною технікою. До локальної комп’ютерної мережі під’єднано 31 комп’ютер. Процес автоматизації бібліотечних процесів здійснюється за допомогою програмного забезпечення «УФД / Бібліотека». У січні 2016 р. відкрито інтернет-центр з безкоштовним Wi-Fi доступом до мережі. В ОБЮ працюють Школа медіаграмотності та Університет третього віку, в яких регулярно проводяться індивідуальні та групові заняття з набуття навичок користування комп’ютерами.

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки, окрім системи традиційних каталогів і картотек, вміщує бази даних (БД) «Електронний каталог» (117 936 записів станом на 01.01.2021 р.), «Бібліотечний фонд» (службовий інструмент обліку, вивчення, інвентаризації фонду, в якій зафіксовано 89 577 записів).

Сайт Херсонської ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова, створений у 2004 р., оперативно інформує про послуги бібліотеки, події і заходи в її стінах. Його доповнюють субсайт «Пункт європейської інформації» та 4 бібліотечні блоґи. Користувачам надаються віртуальні довідки.

БД «Електронна бібліотека» станом на 01.01.2021 р. містила 122 документи, в т. ч. 58 бібліографічних та методичних видань власної генерації. У рубриці «Краєзнавство» користувачам пропонуються інформаційні ресурси «Видатні краяни», «Літературна мапа Херсонщини», «Херсонці – лауреати літературно-мистецьких премій, конкурсів, фестивалів». У травні 2020 р. започатковано блоґ «КраєЗнавець», в якому висвітлюються цікаві факти з минулого і сьогодення Таврійського краю, ведеться ознайомлення з його природними багатствами та туристичним потенціалом. На сайті удоступнено також віртуальний музей Б. Лавреньова, галереї херсонських художників А. Кичинського та О. Рибальченко. На пошану херсонців, які загинули в зоні ООС (АТО), створено ресурс «Херсонщини мужні сини».

Бібліотека представлена в популярних соціальних мережах: «Фейсбук», «Інстаграм», «Твітер», має власний канал на відеохостингу «Ютуб».

Окрім традиційних бібліотечних послуг, заклад надає своїм користувачам низку соціальних послуг, а саме: навчає їх самостійного пошуку нормативно-правових документів у різних БД, інформації щодо правил і вимог проведення ЗНО, роботі з пенсійним онлайн-калькулятором, оплаті комунальних послуг через інтернет, замовленню квитків онлайн.

З 2006 р. діє Центр соціально-психологічної та правової підтримки молоді, в межах якого працює правоосвітній клуб «Дай руку, підлітку», а для його учасників організовуються зустрічі з правоохоронцями, медиками, соціальними педагогами, групові та індивідуальні консультації психологів.

Херсонська ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова стала одним з переможців додаткового конкурсу на участь у проєкті Української бібліотечної асоціації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Європейського Союзу (програма «Еразмус+») і відкрила Пункт європейської інформації. У ньому відбуваються культурно-просвітницькі заходи для молоді, зокрема проведено європейські студії «Дружня Польща», «Дружня Фінляндія», «Дружня Німеччина».

Соціокультурна діяльність бібліотеки спрямовується на національно-патріотичне, правове та естетичне виховання молоді, розвиток її творчих здібностей, інформаційну підтримку освіти і самоосвіти, популяризацію читання в молодіжному середовищі.

image
Зустріч у молодіжній літературній кав’ярні «ЛітTERRA» (2010 р.)
З 2010 р. працює молодіжна літературна кав’ярня «ЛітTERRA» – спільний проєкт ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова, громадської організації «Молода Просвіта» і обласної організації Національної спілки письменників України (НСПУ). «ЛітTERRA» стала локацією творців і шанувальників літератури, місцем зустрічей творчої молоді, представників різних жанрів мистецтва. Під час цих заходів відбуваються спілкування, обмін враженнями про події літературного та культурного життя з можливістю випити кави, послухати вірші та музику, почитати свої твори, почути про книжкові новинки, познайомитися з цікавими та неординарними людьми. Гостями «ЛітTERRA» були яскраві особистості, відомі не тільки в Херсонській області, а й за її межами: письменники, краєзнавці, вчені, громадські діячі, журналісти, режисери та актори театру, фотохудожник і шаржист, музиканти. У 2015 р. побачив світ альманах «ЛітTERRA» (https://unalib.ks.ua/almanah_litterra.htm).

Культурологічна медіастудія «Мистецтво у просторі і часі», створена на підтримку шкільного курсу «Художня культура», значно розширює його інформаційні межі, пропонуючи учням 9–11 класів міських шкіл захопливі відеоподорожі в історію світової та української культур.

З 2013 р. працює арт-агенція «Дивоквіт», орієнтована на пошук молодих талантів у царині живопису, фотографії, різних жанрів декоративно-ужиткового мистецтва і популяризацію їхньої творчості в юнацькому середовищі. Арт-агенція активно займається організацією бібліотечних виставок, екскурсій, майстер-класів і зустрічей з митцями.

Завдяки перемозі проєкту бібліотеки «Моє здоров’я – в моїх руках» у конкурсі, організованому програмою «Бібліоміст» у 2013 р., і отриманню гранту на придбання нового мультимедійного обладнання, було організовано дівочий клуб «Камея», який сприяє поширенню знань про принципи збереження здоров’я та оволодінню навичками використання інформаційних технологій.

image
VІІІ обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу» (2018 р., смт Новотроїцьке)
З 2011 р. Херсонська ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова проводить щорічний обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу», який відбувається на базі районних центрів та міст: Гола Пристань (2011), Каховка (2012), Білозерка (2013), Великоолександрівка (2014), Скадовськ (2015), Чаплинка (2016), Нова Каховка (2017), Новотроїцьке (2018). До фестивалю щороку долучаються сотні учасників, яких об’єднує любов до читання і книжок: школярі і студенти, відомі письменники та початківці, молодіжні творчі колективи, краєзнавці, представники влади, бібліотечні працівники. Фестиваль став не лише святом читання, а й творчим майданчиком для обдарованої молоді, ярмарком інноваційних ідей для бібліотекарів Херсонщини. Через карантинні обмеження в 2020 р. ІХ фестиваль «Відкрий свою книгу» відбувся в онлайн-форматі.        

У 2019 р. бібліотека в межах програми Українського культурного фонду (УКФ) «Створюємо інноваційний культурний продукт» виборола грант на реалізацію проєкту «Літературний тур Херсонщиною #Книгомандри». Завдяки наданому УКФ фінансуванню на суму 293 315 грн фахівці книгозбірні організували промотур, під час якого протягом п’яти місяців відбулося 30 зустрічей з 17-ма сучасними українськими письменниками в Херсоні, містах, селищах та селах десяти районів області.

Серед нових проєктів бібліотеки – екскурсійне бюро «На семи балках», святкова агенція «Фабрика бібліотечних розваг», літня студія KidsTime та ін.

Серед головних напрямів науково-методичної роботи, яку веде Херсонська ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова – підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та надання практичної допомоги на місцях, здійснення соціологічних досліджень і поширення нововведень, упровадження актуальних бібліотечних методик із використанням новітніх інформаційних технологій.

Щороку для бібліотекарів проводяться семінари-практикуми, вебінари, їм надсилаються інформаційні листи та інформаційний дайджест «На замітку методисту». На сайті ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова сформовано рубрику «Фахівцям» (https://unalib.ks.ua/professionals.htm), науково-методичний відділ веде бібліотечний блоґ «Методист OBU Херсон».

Бібліотека організаційно й методично забезпечила реалізацію низки регіональних проєктів, зокрема: обласного проєкту «Книга мандрує Херсонщиною», заснованого на принципах буккросингу; інтернет-проєкту «Бібліовіночок Кобзарю», платформою для якого була група з однойменною назвою у фейсбуці; обласного краєзнавчого інтернет-проєкту «Херсонщини достойні імена», приуроченого до 70-річчя утворення Херсонської області.

Помітною подією 2016 р. стала обласна патріотична акція «Герої ХХІ століття», організована на знак вдячності та поваги до земляків, які захищали і захищають нині незалежність України. Впродовж останніх років книгозбірня є організатором обласної щорічної національно-патріотичної акції «Ми – українці».

Важливим напрямом роботи бібліотеки є бібліографічна діяльність. В її доробку – щорічні поточні рекомендаційні бібліографічні покажчики: «Екологічні проблеми: уроки минулого і сучасність» (2004–2018, до 2011-го р. – «Екологія на зламі тисячоліть»), «Освіта ХХІ століття» (2004–2010), «Виховання в умовах нових стандартів освіти» (з 2011-го, до 2018 р. – «Виховання в освітньому просторі»), «Нова українська школа» (з 2019 р.).

У серії «Видатні краяни» побачили світ біобібліографічні посібники: «Окрилені наукою: вчені-природознавці Херсонщини», «Херсонщина подарувала світові: діячі мистецтв», «Олімпійська гордість Херсонщини», «Лауреати Шевченківської премії – уродженці Херсонщини». Їх доповнили довідкові видання «Вкарбована у вічність історія: пам’ятники Херсона», «Історія Херсона в нових назвах вулиць», «Херсонці підкорюють світ» та путівник «Вулиці мого дитинства». Повнотекстові версії цих видань розмішено в розділі «Наші видання» електронної бібліотеки Херсонської ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова (https://unalib.ks.ua/our-publications.htm).

Посилюється роль бібліотеки в суспільному і культурному житті Херсонщини завдяки співпраці з багатьма державними установами, громадськими організаціями, закладами освіти, зокрема: Головним територіальним управлінням юстиції в Херсонській області, Центром допомоги воїнам АТО при облдержадміністрації, Корабельною районною у м. Херсоні радою, КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Херсонській області, Центром дитячої та юнацької творчості, Херсонським державним університетом, Херсонським фаховим коледжем культури і мистецтв та ін.

У 2017 р. колектив бібліотеки відзначено Грамотою Міністерства культури України та Дипломом ІІІ ступеня за проєкт «Герої ХХІ століття» у Всеукраїнському конкурсі УБА «Краща бібліотека року».

На початок 2021 р. чисельність працівників Херсонської ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова за штатним розписом становила 45 осіб, у т. ч. 30 бібліотечних фахівців. З 2015 р. заклад очолює В. Лобзова.

В історії бібліотеки помітний слід залишили Н. Коротун, В. Єфімов, Г. Тютюн. Донині активно працюють ветерани бібліотеки, які понад 30 років віддали її розвитку, – заступник директора Т. Ігнатова та завідувач відділу читального залу Т. Сігарьова.

 

image

 

 

Поштова та електронна адреси

Херсонської ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова:

 

73020, м. Херсон, пр-т Святих Кирила та Мефодія, 14-А.

e-mail: obu.ks@ukr.net

 

 

 

 

сайт: https://unalib.ks.ua/

Пункт європейської інформації https://unalib.ks.ua/punkt_eu.htm

Ютуб: https://www.youtube.com/c/UnalibKsUa/featured

Фейсбук: https://www.facebook.com/unalib.ks.ua

 

Блоґи:

Блоґ науково-методичного відділу «Методист OBU Херсон»

https://metobuks.blogspot.com/

Блоґ відділу мистецтв БІБЛІОБЛОГ «Місто муз»

http://misto-muz.blogspot.com/

Блоґ відділу абонемента «BLOG-ово літературної вовчиці»

http://blogovo-wolf.blogspot.com/

Блоґ «Краєзнавець»

https://unalib.ks.ua/local-historian.htm

 

 

Зображення

image
Вікторія Лобзова – директор Херсонської ОБЮ ім. Б.А.Лавреньова
image
Колектив Херсонської ОБЮ ім. Б.А.Лавреньова
image
Обласний семінар-тренінг «Роль сучасної бібліотеки у формуванні медійної культури молоді» (2018 р.)
image
Команда проєкту «Літературний тур Херсонщиною «Книгомандри» (2019 р.)
image
Бібліосутінки «Пригоди навколо книги» (2015 р.)
image
Раунд-гра «Країна гідності» (2020 р.)
image
Стратегічна нарада «Розробка стратегії модернізації бібліотечної сфери Херсонської області в умовах реформи децентралізації» (2019 р.)
image
Вечір «Алхімік кольору і слова Давид Бурлюк» (2020 р.)

 

Джерела

Бібліотека нашої юності : 25 років / Обл. б-ка для юнацтва ім. Б. Лавреньова ; уклад. В. К. Єфімов, С. Д. Коваль. – Херсон, 2005. – 16 с. : фот.

Обласна бібліотека для юнацтва ім. Бориса Лавреньова // Степ : літ.-худож. альм. – Херсон, 2000. – № 10. – С. 41–43.

Херсонщина талантами багата... / Упр. культури і туризму, Обл. центр нар. творчості ; ред. Н. Вигоднер ; дизайнер В. Кулакова. – Херсон : Наддніпряночка, 2009. – 19 с. : кольор. фот., портр. – Про Херсон. ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова: с.10. 

Ігнатова Т. Молодь обирає книгу / Ігнатова Т. // Бібліосвіт. – 2010. – № 2 (34). – С. 44.

З днем народження, бібліотеко! // Херсон. вісн. – 2010. – 7 жовт.

Лубчак В. М. Література з ароматом кави / Вадим Лубчак // Літ. Україна. – 2011. – 24 берез. (№ 12). – С. 13. 

Коваль Ю. «ЛітTERRA» святкує день народження / Юлія Коваль // Новий день. – 2012. – № 12.

Обласний бібліотечний форум – у Каховці // Кахов. зоря. – 2012. – 29 листоп.

Фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу» // Культура і життя. – 2012. – 7 груд.

Антоненко О. Олімпійська гордість / Олена Антоненко // Новий день. – 2013. – 21 листоп. (№ 47). – С. 19. – Про біобібліогр. довід. «Олімпійська гордість Херсонщини».

«Моє здоров'я – в моїх руках» // Херсон. вісн. – 2013. – 19 груд. (№ 51). – С. 18. – Про проєкт Херсон. ОБЮ ім. Б. А. Лавреньова, метою якого є популяризація здорового способу життя і поширення знань про збереження здоров'я в громаді. 

Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова – 40 років / Вікторія Лобзова // Бібліосвіт. – 2020. – № 3 (75). – С. 58–62.

Онлайн-активності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова в умовах карантину /  Ірина Тарадименко // Бібліосвіт. – 2020. – № 3 (75). – С. 63–68.

 

––––––––––––––––

 

Відгуки учасників заходів та письменників проєкту КНИГОМАНДРИ

«Боялись, але мали працювати»: як працювала бібліотека в окупації та вже у вільному Херсоні: Як жила та організовувала свою роботу Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова під час окупації

 

Коваль Світлана Дмитрівна
Статтю створено : 27.05.2021
Останній раз редаговано : 01.03.2023