Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 5
За місяць : 1230
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Роскіна Тетяна Іванівна
Рубрики : Персоналії
Роскіна Тетяна Іванівна

imageРоскіна Тетяна Іванівна [25.02.1951, м. Балта Одеської обл. – 30.04.2017, м. Ашкелон, Ізраїль] – бібліотекознавець, організатор бібліотечної справи в Миколаївській області, культурно-освітній діяч, краєзнавець, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва (1989–2017), засновник Миколаївської обласної бібліотечної асоціації, її очільник (2010–2017), засновник і заступник голови Миколаївської асоціації шкільних бібліотек (2009–2017), член правління Миколаївського обласного відділення Українського фонду культури (2002–2017), керівник Миколаївської філії Всеукраїнського народного університету імені Григорія Сковороди (2010–2017).

Народилася в родині освітян. Після закінчення середньої школи у Балті (1968) переїхала до м. Миколаєва. Навчалася в Миколаївському технікумі радянської торгівлі (1969–1971). Трудовий шлях розпочала старшою піонервожатою в школі № 17 (1971), згодом у № 38 (1972). Вищу професійну освіту здобула впродовж 1972–1976 рр. на факультеті культурно-освітньої роботи Миколаївської філії Київського інституту культури ім. О. Є. Корнійчука (нині – Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв) за спеціальністю «Бібліотекознавство та бібліографія».

Після закінчення інституту працювала в Центральній бібліотеці для дітей ЦБС для дітей м. Миколаєва на посаді старшого методиста (1976–1978). Згодом обійняла посаду заступника директора цієї ЦБС (1978–1980). Упродовж 1980–1985 рр. працювала завідувачкою науково-методичного відділу Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна. З 1985-го – на посаді заступника директора, а з 1989 р. – директора Міжспілкової ЦБС м. Миколаєва (об’єднувала 33 профспілкові бібліотеки міста, 1991-го – реорганізована в Бібліотеку працівників народної освіти, з 1997-го – Міська освітянська бібліотека управління освіти виконкому Миколаївської міської ради). Під керівництвом Т. Роскіної книгозбірня гідно витримала низку реорганізаційних змін, у 2000 р. набула статусу Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва (далі – НПБ м. Миколаєва). Це дало змогу зберегти її унікальні фонди педагогічної літератури, традиції бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів – учасників освітнього процесу, налагоджену систему організаційно-методичного керівництва мережею освітянських бібліотек Миколаївщини й надалі залишатися провідним культурно-освітнім та інформаційним закладом м. Миколаєва, єдиною в Україні міською бібліотекою педагогічного профілю.

Т. Роскіна активно цікавилася бібліотечними інноваціями, брала участь у численних вітчизняних і міжнародних бібліотечних заходах, зокрема, в міжнародних науково-освітніх професійних програмах «Європейські стратегії розвитку культури і освіти та роль бібліотеки в їх реалізації» (Німеччина, 2005), «Професіоналізм і партнерство – 2013» (Велика Британія) та інших програмах, організованих Українською бібліотечною асоціацією, в межах яких вивчала зарубіжний досвід організації роботи освітянських бібліотек.

До кола її професійних інтересів належали питання стратегічного планування, бібліотечного маркетингу, проєктної діяльності, адвокації, інформаційних технологій у бібліотеці, медіаграмотності та медіакультури, впровадження інноваційних бібліотечних послуг соціального спрямування, координування діяльності мережі освітянських бібліотек Миколаївської обл.     

Як багаторічний керівник НПБ м. Миколаєва Т. Роскіна дбала про перетворення установи в сучасний інформаційно-бібліотечний центр з надання користувачам-освітянам максимально повного спектра відповідних послуг, організації інтелектуального дозвілля. Вона докладала зусиль для:

  • формування позитивного іміджу бібліотеки як однієї з найважливіших соціальних інституцій у сфері науково-інформаційного забезпечення вітчизняної педагогічної науки, освіти і практики для миколаївської громади;
  • ефективного формування документних ресурсів відповідно до інформаційних, культурних та освітніх потреб педагогів;
  • удосконалення бібліотечного обслуговування освітян Миколаївщини;
  • автоматизації бібліотечних процесів (з 2002 р. у НПБ м. Миколаєва впроваджено програмне забезпечення АБІС «ІРБІС», на базі якого в 2008 р. створено «Зведений електронний каталог бібліотек м. Миколаєва» (www.e-catalog.mk.ua);
  • створення вебсайту бібліотеки (2000) як платформи для популяризації бібліотечних ресурсів, послуг і продуктів; інформування педагогів; обміну досвідом та інноваційними ідеями (www.library.mk.ua);
  • відкриття в бібліотеці інтернет-центру за сприяння IREX/IATP (2001);
  • науково-методичного супроводу та адвокації бібліотек закладів загальної середньої освіти;
  • підтримки ідеї та створення належних умов у бібліотеці для неформальної освіти дорослих (освітній центр ГО «Університет третього віку»).

За ініціативою та під керівництвом Т. Роскіної фахівцями НПБ м. Миколаєва було реалізовано низку довготривалих проєктів:

  • «Миколаївська науково-педагогічна бібліотека в освітньо-інформаційному просторі» (2000–2005);
  • «Підвищення інформаційної культури педагогів» (2001–2008);
  • «Програма розширення доступу та навчання в Інтернет» (2001–2008) (залученість до проєкту Посольства США в Україні за сприяння IREX/IATP);
  • «Науково-педагогічна бібліотека – шкільним» (2002–2008);
  • «Зведений електронний каталог бібліотек міста» – корпоративний проєкт провідних бібліотек м. Миколаєва (2008);
  • «Спадкоємність у професії» (2008);
  • «Глобальні бібліотеки» – співучасть у міжнародному проєкті фундації Мелінди та Білла Гейтс за програмою Бібліоміст (2014).

Під керівництвом Т. Роскіної НПБ м. Миколаєва стала центром інтелектуального спілкування місцевих митців, науковців, викладачів закладів вищої освіти та всіх небайдужих до сфери культури. Під її безпосередньою опікою працювали студія «Подіум», літературно-філософський клуб «Перспективи».

Прагнучи об’єднати бібліотечну громадськість Миколаївщини, зацікавлену в поступальному розвитку бібліотечної справи, Т. Роскіна підтримала ініціативу відомого бібліотекознавця, доктора педагогічних наук, професора І. Мейжис щодо створення професійної громадської організації та заснувала першу в Україні асоціацію бібліотекарів – Миколаївську обласну бібліотечну асоціацію (МОБА, 1991). Коли 1995 р. була заснована Українська бібліотечна асоціація, Т. Роскіна стала її активним членом. Очоливши МОБА у 2010 р., Т. Роскіна спрямовувала діяльність бібліотечної спільноти на освоєння інформаційно-комунікаційних технологій; організацію електронного каталогізування; медіаосвіту; модернізацію системи підвищення кваліфікації бібліотечного персоналу; налагодження партнерських відносин з державними структурами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та організаціями-грантодавцями тощо.

Особливу увагу Т. Роскіна як керівник МОБА звертала на негаразди функціонування шкільних бібліотек, фахову підтримку їхніх працівників. У 2009 р. з метою згуртування багаточисленної групи бібліотечних працівників загальноосвітніх навчальних закладів задля удосконалення їхньої роботи й розв’язання накопичених проблем та наслідуючи досвід Славутицької асоціації шкільних бібліотекарів (Київська обл.), Т. Роскіна заснувала Миколаївську асоціацію шкільних бібліотекарів, підтримувала ідею створення всеукраїнської асоціації шкільних бібліотек.

Особистим здобутком подвижницької діяльності Т. Роскіної було налагодження партнерських взаємин з органами управління освітою, методичними службами та директорським загалом у справі модернізації бібліотек закладів освіти. Наслідком спільних зусиль стали помітне осучаснення напрямів діяльності миколаївських шкільних бібліотек, поліпшення їхньої матеріально-технічної бази, вивищення соціального статусу шкільного бібліотекаря. НПБ м. Миколаєва за сприяння МОБА і Миколаївського міського управління освіти реалізувала низку ініціатив Т. Роскіної: огляд-конкурс бібліотек закладів середньої освіти міста «Шкільна бібліотека третього тисячоліття»; соціологічні дослідження «Оцінка задоволеності роботою шкільних бібліотек учнями і викладачами миколаївських шкіл» (2008), «Якою має бути бібліотека навчального закладу?» (2012); фестиваль «Школа. Бібліотека. Читач» (у партнерстві з Миколаївською асоціацією шкільних бібліотекарів, 2009), а також Міжнародну науково-практичну конференцію «Тенденції розвитку шкільних бібліотек в інформаційному суспільстві» (2008).

Т. Роскіна плідно співпрацювала з Державною науково-педагогічною бібліотекою України ім. В. О. Сухомлинського, входила до складу Науково-методичної ради з питань удосконалення діяльності мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України при ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського (2003–2014).

НПБ м. Миколаєва на чолі з Т. Роскіною активно співпрацювала з освітніми інституціями різних рівнів. Творча взаємодія з керівництвом та науково-педагогічними працівниками Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (МОІППО) знайшла прояв у поєднанні традиційних форм співпраці (підготовка бібліографічних продуктів на замовлення, організація виставок, зустрічей) з інноваційними (проєктна діяльність, участь у всеукраїнському експерименті з упровадження медіаосвіти (2011–2016) та ін.). Це сприяло формуванню підґрунтя для наукового осмислення й розвитку інтеграційних бібліотечно-освітніх напрямів – бібліотечної педагогіки, в т. ч. медіабібліопедагогіки. У співавторстві з д-ром філол. наук, проф. кафедри теорії і методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директором МОІППО, заслуженим учителем України В. Шуляром була теоретично обґрунтована модель трансформації НПБ м. Миколаєва у т. зв. нообібліотечний заклад – освітньо-культурологічний ноопростір для читачів, сутність якого полягає в бібліотечно-інформаційному й ресурсному супроводженні трьох видів освіти: формальної (освіта в закладах середньої і вищої освіти, набуття другої освіти), неформальної (розвиток системи курсів підвищення кваліфікації), інформальної (різноманітне економічне й позаекономічне стимулювання кожної людини до саморозвитку й самоосвіти впродовж життя).

Упродовж  2001–2005 рр. Т. Роскіна була членом обласної міжвідомчої ради з питань бібліотечної роботи при Миколаївській ОДА; з 2014 р. – членом робочої групи з питань сприяння розвитку книговидання та книгорозповсюдження при Миколаївській ОДА та членом комітету з присвоєння обласної премії імені Миколи Аркаса.

Входила до складу редакційних колегій періодичних видань: журналу-інновації «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр» (2011–2014), гуманітарного альманаху «Освітянські вітрила» (2003–2006), літературно-художнього інтернет-журналу «Николаев литературный», інформаційного бюлетеня МОБА «БібліоАс» , а також ініціювала створення і була головним редактором інформаційного бюлетеня «Освітянин» (1999) та суспільно-гуманітарного альманаху НПБ м.  Миколаєва «Глаголь добро» (2011), укладачем краєзнавчого збірника «Николаевский камертон».

Під керівництвом Т. Роскіної фахівці НПБ м. Миколаєва напрацювали широкий репертуар бібліографічних видань, спрямованих на підтримку освітнього процесу, зокрема: поточні бібліографічні покажчики «Шлях української педагогіки», «Інформаційно-комп’ютерні технології в освіті», «Медіакультура особистості», «Бібліотека сучасної школи», «Державно-громадське управління освітою», «Формування культури управлінської діяльності» та багато інших.

У доробку Т. Роскіної – десятки опублікованих статей, виголошених доповідей, інтерв’ю у засобах масової інформації, де вона репрезентувала інноваційну діяльність НПБ м. Миколаєва, висвітлювала свої погляди щодо модернізації діяльності шкільних бібліотек, порушувала гострі питання їхнього функціонування, ділилася власним досвідом громадської й адвокаційної діяльності на підтримку бібліотечної галузі.

Багаторічною і продуктивною працею Т. Роскіна здобула визнання серед бібліотечної спільноти не лише Миколаївщини, а й усієї України як досвідчений керівник, висококваліфікований фахівець-новатор, авторитетний громадський лідер.

Нагороджена нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти України» (2000), Почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2004), Почесною грамотою НАПН України «За плідну організаційну і творчу роботу по впровадженню інноваційних технологій, високу професійну майстерність та з нагоди 65-річчя з дня заснування бібліотеки», Почесною відзнакою УБА «За відданість бібліотечній справі» (обидві – 2011), Почесною грамотою Миколаївської ОДА за особистий внесок у реалізацію регіональної програми «Освіта Миколаївщини – "Університет третього віку"», Грамотою Миколаївської обласної організації волонтерів за підтримку діяльності Освітнього центру «Університет третього віку», сприяння наданню освітніх послуг слухачам третього віку (обидві – 2013), Почесним знаком «За заслуги перед містом Миколаєвом» (2015).

Останні дні життя перебувала в ізраїльській клініці, де лікувалася від тяжкої недуги. Похована в м. Ашкелоні на православному цвинтарі.

 

Твори

 

Миколаївська освітянська / Т. І. Роскіна // Освіта України. – 1999. – 29 верес. (№ 40). – С. 15.

Розвиток інформаційних технологій та інтернет у бібліотеках : [досвід роботи НПБ м. Миколаєва] / Т. Роскіна // Наук. пр. Нац. б‑ки України ім. В. І. Вернадського. – 2002. – Вип. 8. – С. 247–253.

Науково-педагогічна бібліотека – шкільним: почесна місія чи обов’язок? / Т. І. Роскіна // Шкіл. б-ка плюс. – 2004. – № 19. – С. 15–18.

Роль освітянських бібліотек в інформаційному суспільстві : [про Миколаїв. НПБ] / Т. І. Роскіна, К. О. Тимченко // Шкіл. б-ка плюс. – 2005. – № 15/16. – С. 11–13.

Миколаївська науково-педагогічна бібліотека в освітньо-інформаційному просторі держави / Тетяна Роскіна // Історія освітянських бібліотек України : наук. зб. – Київ : Вирій, 2006. – С.  70–182.

Судьбы мгновения… / Т. И. Роскина. – Николаев : Илион, 2006. – 44 с.

Інноваційна діяльність Миколаївської  науково-педагогічної бібліотеки – важливий чинник оптимізації науково-інформаційного забезпечення вітчизняної педагогічної науки, освіти і практики / Т. І. Роскіна // Освітянські бібліотеки України в реалізації програми рівного доступу до якісної освіти : матеріали Всеукр. наук.-практ. семінару, Черкаси, 20–22 жовт. 2008 р. / Держ. наук.-пед. б-ка України ім. В. О. Сухомлинського. – Київ : [б. в.], 2008. – С. 46–50.

Организационно-методическое обеспечение школьных библиотек г. Николаева – залог повышения эффективности формирования информационной культуры школьников в условиях информационного общества / Т. Роскина // Тенденции развития школьных библиотек в информационном обществе : материалы междунар. науч.-практ. конф., 30 сент. – 2 окт. 2008 г. – Николаев : Илион, 2009. – С. 38–45.

Повышение уровня информационного обеспечения школьных библиотек через создание корпоративных ресурсов / Т. И. Роскина, К. Н. Картузов // Наук. пр. Держ. наук.-пед. б-ки України імені В. О. Сухомлинського. – 2010. – Вип. 2. – С. 168–173.

Сводный электронный каталог – результат корпоративной деятельности библиотек города Николаева : докл. на конф. «Крым–2009» / Константин Картузов, Татьяна Роскина // Б‑ка в шк. – 2010. – 1–15 февр. (№ 3). – С. 10–12.

НОБА [Николаевская областная библиотечная ассоциация] на новом рубеже / Т. И. Роскина // БібліоАС. – 2011. – № 14 (трав.). – С. 1–2.

Система бібліотечно-інформаційної підтримки освітньої діяльності Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва / Т. І. Роскіна // Глаголь добро : сусп.-гуманіт. альм. / Наук.-пед. б‑ка м. Миколаєва. – Миколаїв, 2011. – № 1. – С. 11–13.

Бібліотека – освітянам / Т. І. Роскіна // Відкритий урок : газета освітян Миколаївщини. – 2012. – № 32/33. – С. 7.

Бібліотека навчального закладу: яка вона є сьогодні та якою має бути? : [соціол. дослідж., проведене НПБ м. Миколаєва спільно з Центром вивч. громад. думки «Наваль-Експерт»] / Тетяна Роскіна, Костянтин Картузов // Шкіл. бібл.-інформ. центр. – 2012. – № 8. – С. 1–11.

Бібліотека сучасної школи : бібліогр. покажч. / Наук.-пед. б‑ка м. Миколаєва ; [упоряд. Шутяк Л. В. ; ред. Радутна Н. В. ; відп. за вип. Роскіна Т. І.]. – Миколаїв : [Наук.-пед. б-ка м. Миколаєва], 2012. – 44 с.

Наш успех – в нашем единении : (несколько штрихов к 20-летнему юбилею Николаев. обл. библ. ассоц.) / Роскина Т. И. // Николаев литературный : лит.-худож. интернет-журн. – Электрон. данные. – 2012. – № 1. – С. 164–166.

Аналізувати, порівнювати, діяти! : [про досвід британ. б-к та ідею створення Всеукр. асоц. шкіл. б-к] / Т. І. Роскіна // Шкіл. бібл.-інформ. центр. – 2013. – № 9. – С. 11–14.

Медіакультура особистості : бібліогр. покажч. / Наук.-пед. б-ка м. Миколаїва ; [упоряд. Шутяк Л. В. ; відп. за вип. Роскіна Т. І.]. – Миколаїв, 2013. – 24 с.

Миколаївські відлуння головної медіаосвітньої події 2013 року / Т. І. Роскіна, І. Потапенко // Шкіл. бібл.-інформ. центр . – 2014. – № 1. – С. 11–14.

Формування державної політики управління бібліотеками навчальних закладів – вимога часу / Т. І. Роскіна, К. М. Картузов // Глаголь добро : сусп.-гуманіт. альм. / Наук.-пед. б-ка м. Миколаєва. – Миколаїв, 2014. – № 2. – С. 6–15.

Медіакультура особистості : бібліогр. покажч. Вип. 2 / Упр. освіти виконкому Миколаїв. міськради, Наук.-пед. б-ка м. Миколаїва ; [упоряд. Шутяк Л. В. ; відп. за вип. Роскіна Т. І.]. – 2-ге вид., дороб. – Миколаїв : Наук.-пед. б-ка м. Миколаєва, 2015. – 36 с.

Шкільна бібліотека в глобалізованому світі / Роскіна Т. І., Картузов К. М. // Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості : матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. і ХХІІ Всеукр. пед. читань, 24–25 верес. 2015 р. / Нац. акад. пед наук України [та ін.]. – Херсон, [2015]. – Ч. 3. – С. 109–114.

Від медіаграмотності до медіакультури : (навч.-метод. комплекс: програма медіазанять) / Миколаїв. обл. ін-т післядиплом. пед. освіти, наук.-метод. центр Миколаїв. міськради, Миколаїв. обл. бібл. асоц. ; [авт. кол.: Шуляр В. І., Роскіна Т. І., Картузов К. М., Філіна Т.  В.]. – Миколаїв : [б. в.], 2016. – 68 с.

Джерела

Шуляр В. І. Освітньо-культурологічний ноопростір для читачів як стратегія науково-педагогічної бібліотеки / В. І. Шуляр // Стан та перспективи розвитку культурологічної науки в Україні : зб. тез доповідей ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. / [редкол.: Н. В. Федотова (гол. ред.) та ін.]. – Миколаїв : МФ КНУКіМ, 2017. – Ч. 1. – С. 186–191.

Олейников, Ю. «Человек не исчезает, нашей памятью храним» : [вечір ушанування пам’яті директора НПБ м. Миколаєва Т. І.  Роскіної] / Юрий Олейников // Вестник Прибужья. – 2018. – № 18 (3 мая). – С. 12.

Фуга, Л. Она так любила жизнь… / Л. Фуга // Южная правда. – 2018. – № 46 (28 апр.). – С. 4.

Роскина Татьяна Ивановна // Биографическая энциклопедия Николаевской области. 2014–2019 гг. / проект, составление, редакция С. М. Сухопарова. – Николаев : СЛАЖ, 2020. – Т. 3. – (Серия: Элита Николаевской области ; в 10 т.). – С. 194.

Шуляр В. Вектори її життя у співпраці… Тетяна Роскіна й освіта Миколаївщини // Биографическая энциклопедия Николаевской области. 2014–2019 гг. / проект, составление, редакция С. М. Сухопарова. – Николаев : СЛАЖ, 2020. – Т. 3.  – (Серия: Элита Николаевской области ; в 10 т.). – С. 195–197.

 

______________

 

Роскіна Тетяна Іванівна (1951–2017) // Видатні бібліотекознавці, бібліографознавці, книгознавці та документознавці України та світу : інформ.-бібліогр. ресурс : [фото, відео, інтерв’ю, повнотекстова база даних] / Держ. наук.-пед. б-ка імені В. О. Сухомлинського.

Тетяна Роскіна, директор науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва – гостя програми «Добрый вечер» ТРК «НИС-ТВ», 23 березня 2012 р.

Тетяна Роскіна про роль Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва в популяризації творів миколаївських письменників

Тенденції розвитку шкільних бібліотек в інформаційному суспільстві : звіт про участь у міжнародній науково-практичній конференції (м. Миколаїв, Науково-педагогічна бібліотека, 2008) / Л. Колосай [Поперечна]

Татьяна Ивановна. Мгновения жизни / Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва

Светлой памяти Татьяны Ивановны Роскиной // Миколаївська обласна бібліотечна асоціація

Вечер памяти Татьяны Роскиной / Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва

Черкесова І. Г. Унікальний талант. Тетяна Роскіна

Здановська Валентина Петрівна
Рубан Алла Іванівна
Статтю створено : 22.02.2021
Останній раз редаговано : 22.02.2021