Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 21
За місяць : 787
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Косенко Надія Сергіївна
Рубрики : Персоналії
Косенко Надія Сергіївна

imageКосенко Надія Сергіївна [02.11.1905, с. Корещина Заїченської вол. Хорольського пов. Полтавської губ., нині - Кременчуцького р-ну Полтавської обл. – 1992, Москва]  – організатор бібліотечної справи в Україні, педагог.

Походила із сім’ї селян-бідняків, тому в дитячі роки не мала можливості повноцінно навчатись. Працювала в радгоспі, згодом була обрана секретарем сільської ради. Надолужуючи прогаяне в дитинстві, наполегливо займалася самоосвітою, водночас допомагала односельцям опановувати грамоту, демонструючи неабиякі лідерські та організаторські здібності. У 1928 р. була призначена інспектором політосвітньої роботи Семенівського райвиконкому Кременчуцької округи. На цій посаді багато уваги приділяла розгортанню роботи бібліотек і хат-читалень у селах району. На початку 1930-х рр. стала директором Будинку колективіста у Полтаві.

У 1934 р. очолила Полтавську центральну наукову бібліотеку, яка через три роки набула статусу обласної для дорослих (нині – Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені  І. П. Котляревського). Відтоді протягом 50 років бібліотечна справа була життєвим покликанням Н. Косенко. Під її керівництвом у бібліотеці відбулися структурні зміни; активізувалася діяльність абонемента; було налагоджено обслуговування читачів за галузевою ознакою у спеціалізованих кабінетах: самоосвіти (з довідково-консультаційним бюро), соціально-економічної, природничо-економічної, природничо-технічної та художньо-мовознавчої літератури; створено методичний кабінет, що надавав допомогу книгозбірням області в розгортанні своєї роботи.

Без відриву від роботи Н. Косенко здобула дві вищі освіти: спочатку закінчила Харківський педагогічний інститут за спеціальністю «вчитель історії», а згодом – Харківський державний бібліотечний інститут (нині – Харківська державна академія культури).

У роки Другої світової війни  перебувала в евакуації у Новосибірській області, де працювала в початковій школі с. Ояш одночасно вчителем і бібліотекарем. Після визволення Полтави від гітлерівських загарбників повернулася до міста і поновилася на посаді директора Полтавської обласної бібліотеки для дорослих. Книгозбірнею керувала пів року, з 24 лютого до 31 серпня 1944 р., і за цей короткий час, попри важкі умови, відсутність у бібліотеки власної будівлі (займала п’ять кімнат у приміщенні школи), нестачу кваліфікованих кадрів, встигла організувати створення у березні читальні, у квітні – абонемента, у травні – довідково-бібліографічного відділу.

За розпорядженням ЦК КП(б)У одержала призначення у Львів із відповідальним завданням розгорнути бібліотечну роботу в районах Львівщини, де ще тривали бойові дії: радянська армія провадила Східно-Карпатську операцію проти гітлерівських військ й воювала з ОУН-УПА. З вересня 1944 р. до листопада 1983 р. обіймала посаду директора Львівської обласної державної бібліотеки для дорослих ім. Я. Галана (нині – Львівська обласна універсальна наукова бібліотека), яку створювала з нуля, оскільки стотисячний фонд книгозбірні був повністю знищений окупантами і його довелося формувати заново із використанням залишків інших уцілілих бібліотек міста, а також завдяки допомозі уряду УРСР та надходженням із Держфонду СРСР.

У роботі з відновлення обласної бібліотеки та розгортання бібліотечної мережі Львівщини, теж ущент зруйнованої в роки війни, Н. Косенко демонструвала надзвичайну працьовитість, наполегливість і організаторський хист. За кілька місяців в обласній бібліотеці було сформовано трудовий колектив; створено відділи: обробки і каталогізації літератури, довідково-бібліографічний, абонемент, міжбібліотечного і заочного абонемента; налагоджено роботу читальної зали. Головна бібліотека Львівщини першою серед книгозбірень західних областей України поновила діяльність методичного кабінету (1945), який розпочав надавати організаційну й консультативну допомогу відроджуваним бібліотекам області (у грудні 1944 р. діяли 4 районні книгозбірні з сукупним фондом 6 тис. пр., а через місяць – уже 15, в яких було зосереджено 40 тис. пр. видань), а на кінець 1945 р. –  вже майже 300 масових бібліотек із сукупним фондом понад 750 тис. пр. видань. В умовах відсутності в багатьох населених пунктах стаціонарних книгозбірень багато уваги приділялося організації роботи хат-читалень, пересувних бібліотек, яких в області налічувалося кілька сотень, та книгоношенню. У 1947 р. в області завершилося повне відновлення довоєнної бібліотечної мережі, з перевищенням на 64 одиниці. Помітно зросли основні статистичні показники діяльності обласної бібліотеки.

За результатами оголошеного Комітетом у справах культосвітніх установ УРСР конкурсу на кращу обласну бібліотеку республіки, на початку 1948 р. переможцем було визнано Львівську обласну бібліотеку для дорослих. Її колективу на чолі з Н. Косенко вручили перехідний прапор і виплатили грошову премію в розмірі 10 тис. крб.

 З огляду на те, що після війни значну частину фондів обласної бібліотеки становили видання польською, німецькою, англійською та іншими європейськими мовами, Н. Косенко зуміла зберегти їх від знищення і в 1947 р. домоглася створення на базі цих іншомовних фондів окремої Львівської міської бібліотеки літератури іноземними мовами.

У 1959 р. унаслідок ліквідації Дрогобицької області її територію за Указом Президії Верховної Ради УРСР було приєднано до Львівщини: обсяги робіт, виконуваних Львівською обласною бібліотекою для дорослих як методичного центру, помітно зросли. Протягом 1976 р. до складу ОУНБ на правах відділів було приєднано дві інші львівські бібліотеки – літератури іноземними мовами та музично-театральну. Ці та інші реорганізаційні заходи 1950–1970-х років, у т. ч. й централізація масових бібліотек Львівщини, були успішно реалізовані насамперед завдяки організаторському хисту Н. Косенко. Помітною була її участь і в роботі бібліотечної міжвідомчої ради обласного управління культури у вирішенні таких важливих питань, як узгоджене комплектування єдиного бібліотечного фонду регіону, інформаційно-бібліографічне обслуговування різних категорій читачів, співпраця методичних центрів з бібліотечної роботи та ін.

У 1967 р. Львівська ОУНБ ім. Я. Галана першою серед українських бібліотек за рішенням колегії Міністерства культури УРСР була удостоєна почесного звання «Бібліотека відмінної роботи». Загалом протягом 1960-х – першої половини 1980-х років обласна бібліотека під керівництвом Н. Косенко постійно вдосконалювала основні напрями роботи – з обслуговування читачів, комплектування і каталогізації фондів, бібліографічної, методичної, науково-дослідної діяльності, міжбібліотечної взаємодії, запровадження нових форм і методів у бібліотечну практику. Як безперечний лідер бібліотечної спільноти Львівщини, Н. Косенко особистим прикладом надихала колег на нові здобутки.

Чимало корисного Н. Косенко зробила і для підготовки бібліотечних кадрів. У Полтавському бібліотечному технікумі, створеному в 1934 р., вона викладала бібліотекознавство і бібліографію, а після переїзду до Львова продовжила педагогічну діяльність у місцевому культосвітньому технікумі (нині – Львівський фаховий коледж культури і мистецтв); його студенти на базі обласної бібліотеки проходили виробничу практику. У перші післявоєнні роки Н. Косенко багато уваги приділяла підвищенню кваліфікації бібліотечних працівників. Уже на початку 1945 р. за її ініціативою було проведено перші семінари для завідувачів районних книгозбірень, невдовзі налагоджено роботу обласних шестимісячних курсів з підготовки бібліотекарів. У 1953–1966 рр. керівну роботу у Львівській ОУНБ ім. Я. Галана  поєднувала із завідуванням Львівського консультаційного пункту Харківського державного бібліотечного інституту.

Після виходу наприкінці 1983 р. на заслужений відпочинок Н. Косенко перебралася до рідної сестри в Москву, де й прожила останні роки свого життя.

За заслуги в розвитку культури, розгортанні бібліотечного будівництва Н. Косенко було нагороджено орденами Леніна (1967), «Знак Пошани» (1960), медалями «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» (1946), «За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя від дня народження В. І. Леніна» (1970), «Ветеран праці» (1983).

 

Твори

Методичні матеріали з питань атеїзму : (На допомогу лекторам, пропагандистам, агітаторам) / М. Г. Більченко, Н. С. Косенко, Й. М. Лебединець, В. П. Чугайнов. – Львів, 1959. – 15 с.

Мое призвание – нести людям свет! – говорит кавалер ордена Ленина, директор Львовской областной библиотеки имени Ярослава Галана Надежда Косенко // Сов. культура. – 1974. – 8 марта.

 

Джерела

Сташків М. Професійна школа Надії Косенко / Мирон Сташків // Вісн. Кн. палати. – 2007. – № 12. – С. 42–43.

[Грайданс Ю.] Надія Сергіївна Косенко // Бібліотекознавство та бібліографія. – 1972. – Вип. 12. – С. 139–140. – Підп.: Ю. Г.

Грайданс Ю. М. Бібліотеки Львівщини : корот. іст. нарис / Ю. М. Грайданс ; Львів. ОУНБ. –  Львів, 2008. – 160 с. – Про Н. Косенко: с. 58.

Влезько Н. В. Вони творили бібліотеку (Історія Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського в особах) / Н. В. Влезько, М. А. Федорова // Полтавщина – земля моя свята : зб. кращих матеріалів VII обл. краєзн. конф. учнів. молоді / Полтав. обл. центр туризму і краєзнавства учнів. молоді. – Полтава: Фірма «Техсервіс»,2016. – С. 19–23. – Про Н. Косенко: с. 20.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 13.09.2022
Останній раз редаговано : 13.09.2022