Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 16
За місяць : 1241
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Загорулько Валерій Дмитрович
Рубрики : Персоналії
Загорулько Валерій Дмитрович

imageЗагорулько Валерій Дмитрович [10.02.1946, Полтава – 26.07.2003, там само] – бібліотекознавець, організатор бібліотечної справи, директор Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського (1979–2003).

Народився в робітничій родині. З 1953-го по 1963 р. – учень Полтавської середньої школи № 4. Випускний, одинадцятий, клас закінчив у середній школі № 6 (1964). Упродовж 1964–1967 рр. навчався заочно на загальнонауковому факультеті Полтавського державного педагогічного інституту ім. В. Г. Короленка (нині – Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка). У 1970 р. заочно здобув фахову освіту за спеціальністю «Бібліотекознавство» в Харківському державному інституті культури (нині – Харківська державна академія культури).

Вся трудова діяльність В. Загорулька пов’язана з Полтавською ОУНБ ім. І. П. Котляревського. Тут він почав працювати у 1965 р. на посаді бібліотекаря. Згодом став старшим бібліотекарем (1967), старшим методистом (1967), завідувачем науково-методичного відділу (1969), заступником директора з наукової роботи (1977). У 1979 р. очолив ОУНБ і успішно керував нею чверть століття, до кінця своїх днів.

На посаді директора Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського В. Загорулько активно сприяв її розвитку і визнанню як провідного бібліотечного науково-методичного центру, одного з головних культурно-просвітницьких осередків міста й області. Він дбайливо добирав бібліотечні кадри, брав діяльну участь у формуванні фондів ОУНБ, спонукав працівників установи до підвищення свого освітнього рівня та вдосконалення професійної майстерності.

Реалізацію амбітних і далекоглядних планів очільника наукової бібліотеки істотно гальмувала багаторічна проблема відсутності власного належно облаштованого приміщення ОУНБ. Ще з повоєнного часу, протягом 45 років, бібліотека розташовувалась у малопристосованій будівлі на вул. Шевченка, 3, в якій через брак приміщень не було можливості сповна реалізовувати інформаційний та кадровий потенціал установи, її поступальний розвиток. Зокрема, значна частина фондів бібліотеки перебувала у стосах у підвалах житлових будинків у різних районах Полтави, через що суттєво погіршувалося виконання запитів користувачів, доступність багатьох видань.

Будівництво нової споруди ОУНБ, яке мало розпочатися ще в 1969 р., стало одним із пріоритетних завдань В. Загорулька, адже впродовж 10 років до його призначення директором установи будівельні роботи постійно відкладалися, тричі змінювалося і місце закладення фундаменту нової будівлі бібліотеки.

image
Виступ В. Загорулька на урочистостях з нагоди відкриття новобудови Полтавської ОУНБ (1993)
image
В. Загорулько отримує символічний ключ від новобудови бібліотеки
В. Загорулько особисто брав участь у формуванні завдання на проєктування п’ятиповерхової споруди книгозбірні загальною площею 6 тис. м2 , і розрахованої на 800 тис. томів. Разом з проєктувальниками обговорював функціональне призначення кожного з поверхів та їх зонування, надаючи їм необхідні консультації, керуючись практичними потребами бібліотекарів. За результатами цієї співпраці були передбачені й реалізовані у процесі будівництва приміщення, необхідні для комфортної роботи персоналу книгозбірні і відвідувачів: просторе фоє, гардероб, лекційна зала на 160 місць з кіноапаратною, книгосховища на трьох поверхах, зали каталогів і картотек, площі під функціональні підрозділи – абонемент, відділи – інформаційно-бібліографічний, науково-методичний, технічної літератури, обслуговування працівників сільського господарства, МБА, краєзнавчої літератури, комплектування та обробляння документів, мистецтв (з ізольованими кімнатами для фонотеки, лінгафонного кабінету і гри на музичних інструментах), сектор обмінного фонду, універсальна читальна зала на 100 місць, зала поточної періодики на 50 місць, кімнати для зберігання й читання мікрофільмів і мікрофіш, дві лабораторії – мікрофотокопіювання та репродукційно-множувальна, де читачі на платній основі могли замовляти копії документів із фондів  бібліотеки. За архітектурно-планувальними рішеннями нова споруда Полтавської ОУНБ стала однією з кращих в Україні.

Директор установи особисто контролював графіки виконання будівельних робіт, які постійно затягувалися з багатьох незалежних від нього причин. Урочисте відкриття нової споруди ОУНБ для читачів відбулося 5 червня 1993 р. За безпосереднього керівництва В. Загорулька в новобудові було облаштовано всі приміщення, перевезено зі старої будівлі й заново розміщено фонди, створено автоматизовану бібліотечно-інформаційну систему (АБІС).

Уже в жовтні 1994 р. на базі Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Роль бібліотек у відродженні національної культури», на якій розглядалися питання формування бібліотечних фондів, стабільності функціонування бібліотечної мережі тощо. Учасники конференції схвально оцінили роботу обласної книгозбірні та визнали її однією з кращих в Україні.

Завдяки власній наполегливості й енергійності В. Загорульку вдалося втілили мету свого життя – створити в Полтаві наукову бібліотеку на базі новітніх інформаційних технологій. Було здійснено оптимізацію структури ОУНБ відповідно до сучасних викликів і тенденцій у бібліотечній сфері України. У процесі впровадження АБІС задіяно модулі «Опрацювання літератури», «Краєзнавство», «Бібліографія», що дало можливість формувати  електронні каталоги книг та періодики, одними з перших в Україні. Бібліотека отримала засоби сучасного зв’язку (факс, телетайп, модем, внутрішню АТС, електронну пошту), копіювальні апарати, сканер, лазерний принтер. Розроблена під керівництвом В. Загорулька проєктна заявка для участі в конкурсі Посольства США в Україні «LEAP. Інтернет для читачів публічних бібліотек» була визнана кращою серед всіх ОУНБ.

Як успішний керівник і досвідчений практик В. Загорулько активно долучався до підготовки науково-методичних, науково-бібліографічних видань (був їх автором, укладачем, відповідальним редактором), готував оглядово-аналітичні матеріали з теорії і практики бібліотечної діяльності.

В. Загорулько був усебічно освіченою людиною, знаним фахівцем і авторитетним бібліотечним діячем, добре відомим в Україні. Маючи власне бачення стратегічного розвитку бібліотечної сфери, він активно долучався до розроблення бібліотечного законодавства, зокрема, підготував чимало поправок і зауваг до проєктів «Основ законодавства про культуру» та Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», принципово важливих пропозицій до проєктів управлінських документів з бібліотечної справи.

В. Загорулько постійно надавав методичну і практичну допомогу працівникам бібліотек Полтавщини, виступав з доповідями і консультаціями, брав участь у Всесоюзному семінарі-нараді завідувачів методичних відділів у Москві (1976). Очолював редакційну комісію І Всеукраїнського конгресу бібліотечних працівників (1992), долучився до розроблення проєкту його підсумкової ухвали.

Свою професійну діяльність бібліотечний діяч успішно поєднував із громадською роботою. Був головою Полтавської обласної організації Конгресу української інтелігенції, гідно представляв бібліотечну спільноту України під час робочих візитів до США, Канади, Болгарії. На запрошення Американської бібліотечної асоціації (ALA) брав участь у її 115-й щорічній конференції.

Заслуги В. Загорулька були відзначені на всеукраїнському та обласному рівнях: грамотою Міністерства культури УРСР і Республіканського комітету профспілки працівників культури за багаторічну і самовіддану працю (1970), значком «Переможець у соціалістичному змаганні 1974 року» (1974), значком Міністерства культури СРСР «За отличную работу» (1976). 1 червня 1998 р. за здобутки в розвитку бібліотечної справи В. Загорульку було присвоєно звання «Заслужений працівник культури України».

 

Твори

Загорулько В. Бастіони цивілізації: бібліотеки і бібліотечна справа / В. Загорулько ; бесіду вів О. Гурин // Полтавщина. – 1996. – 26 лип. – 1 серп. (№ 30). – С. 4.

Великотирновський округ – Полтавська область: 20 років дружніх зв'язків : бібліогр. покажч. / Полтав. обл. держ. наук. б-ка ім. І. П. Котляревського ; ред. В. Д. Загорулько. – Великотирново : [б. в.], 1982. – 119 с. – Загол. обкл.: Полтава – Великотирново: 20 років.

Рада бібліотекарів : [про Всеукр. наук.-практ. конф., яка відбулася на базі Полтав. ОУНБ ім. І. П. Котляревського] / Валерій Загорулько // З джерел народної скарбниці : щорічник : зб. ст. – Полтава : [б. в.], 1995. – Вип. 2: 1994 р. – С. 86–87.

 

Джерела

Загорулько Валерій Дмитрович. 28.01.1965 – 26.07.2003 : Особова справа. – Архів Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.

Жолдак В. Починалось аж у 1969-му : [з історії будівництва нового приміщення Полтав. ОУНБ] / В. Жолдак // Культура і життя. – 1987. – 23 серп. (№ 34). – С. 1.

Наприкінці березня в Києві відбулася нарада директорів державних обласних бібліотек, присвячена переходу книгозбірень на нові умови господарювання : [у т. ч. про виступ дир. Полтав. ОУНБ В. Д. Загорулька] / Від. б-к «СК» // Соц. культура. – 1990. – № 8. – С. 8.

Влезько Н. В. Від бібліотекаря – до директора  [В. Д. Загорулько] / Н. Влезько // Бібл. форум України. – 2016. – № 1. – С. 51–52.

Федорова М. А. Життя, пов’язане з єдиною бібліотекою : [про В. Д. Загорулька] / Марина Федорова //  П’яті Череванівські наукові читання (на пошану професора А. С. Череваня) : зб. наук. ст. /  М-во освіти і науки України, Полтав. нац. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка, ф-т історії та географії, каф. іст. України. – Вип. V.  – Полтава : ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2020. –  С. 168–173.

Федорова Марина Анатоліївна
Статтю створено : 13.11.2023
Останній раз редаговано : 16.11.2023