Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 38
За місяць : 1180
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Фоліант
Фоліант

imageФоліа́нт (нім. Foliant, від лат. folium – аркуш) – друкована чи рукописна (саморобна) книга форматом у складений навпіл традиційний друкарський аркуш in folio (зазвичай 60×90 см).

Висота Ф. у твердій палітурці становить в середньому 40-45 см, вага – до 7 кг. Сторінка такого формату утворюється при фальцюванні аркуша в один згин, що наближено відповідає сучасному стандартному формату А 3 (±29×40 см). При друкуванні на одному аркуші in folio утворюються 4 сторінки – по дві на кожному боці. У книгознавчих виданнях, букіністичних каталогах а також у бібліографічних посібниках та бібліотечних каталогах, створених до середини 20 ст., Ф. та їх формат мають умовне позначення – 2° чи fo.

Найбільшого поширення Ф. набули на ранніх етапах книгодрукування (друга половина 15 – 18 ст.). З розвитком поліграфічної техніки і технологій їх витіснили книги менших форматів, значно зручніші в користуванні. У сучасній поліграфічній практиці виготовлення Ф. застосовується в поодиноких випадках, здебільшого для друкування спеціальних видань (з питань архітектури і мистецтва, різного роду атласів та ін.). У професійному лексиконі сучасних друкарів Ф. – видання, що має формат в половину стандартного аркуша паперу площею в 1 м². У широкому, побутовому значенні під Ф. зазвичай розуміють видання особливо великого формату і значної товщини та ваги, передусім видруковані до 20 ст.

Одним з найбільш відомих Ф. є 42-рядкова Біблія (В42) Й. Гутенберга, яка за своїм оформленням належить до найкращих взірців книжкового мистецтва. Її обрізний формат – 445×307 мм. Вона була видана у м. Майнці у 1455 р. накладом орієнтовно в 180 пр., з них 135 на високоякісному італійському папері та, ймовірно для монархів та вищих ієрархів Церкви – майже 45 пр. було видруковано на пергаменті (на одну таку книгу йшло 170 шкір телят). Нині відомо лише 48 пр. цього видання Біблії, з них 12 – на пергаменті.

Чимало Ф. друкувалося у перших українських друкарнях у Львові, Острозі, Дермані та інших центрах книжкової справи. Найбільшим українським стародруком вважається видане церковно-слов'янською мовою у 1780 р. в Почаївській лаврі «Євангеліє або благовістя богодухновенних євангелістів». Висота видання 51 см, ширина – 34, товщина – 9 см.

Серед сучасних українських Ф. відомими є унікальні книжки, створені вручну майстринею і письменницею з Рівного О. Медведєвою в одному чи кількох примірниках у стилі артбуку, у т. ч. мереживні, різьблені, вишиті, солом’яні, шкіряні, бурштинові тощо. Створені нею вишиті 4 пр. Євангелія, збірки поезій І. Франка «Народна пісня», Л. Костенко «Я мальву поцілую у щоку», А. Міцкевича «Ода молодості» мають розмір 60×42 см і вагу 5-9 кг.

У бібліотеках через свої розміри і значну вагу Ф. потребують зберігання на нестандартних стелажах газетного типу. У давні часи для читання Ф. були необхідні спеціальні книжкові колеса і пюпітри, здатні витримувати велику вагу. 

Джерела  

 

ДСТУ 3017:2015. Інформація та документація. Видання. Основні елементи. Терміни та визначення понять. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2017. – III, 35 с., включ. обкл. – (Національний стандарт України). – Про фоліант: с. 18.

Мильчин А. Э. Издательский словарь-справочник / А. Э. Мильчин. – 2-е изд., испр. и доп. – Москва : ОЛМА-Пресс, 2003. – 560 с.

Комова М. В. Документознавство / М. В. Комова. – Львів : Тріада плюс, 2007. – 294 с.

Ковальчук Г. І. Рукописні книги та стародруки / Галина Ковальчук ; Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2011. – 100 с. : іл., табл.

Швецова-Водка Г. М. Загальна теорія документа і книги / Швецова-Водка Г. М. – Київ : Знання, 2014. – 405 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

 

_____________________________________________

Вишите Євангеліє від Матвія потрапило в Книгу рекордів України

Фолиант XVIII-го века. В Харьковской области СБУ изъяла раритет  

The Gutenberg Bible

Перепелицина Галина Миколаївна
Статтю створено : 28.07.2021
Останній раз редаговано : 28.07.2021