Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 12
За місяць : 887
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Артвиставка
Артвиставка

   

Артвиставка – публічне, переважно тимчасове (на відміну від музейної експозиції) демонстрування творів образотворчого мистецтва (живопис, графіка, декоративно-ужиткове мистецтво тощо) з  метою формування ідейних переконань, естетичного виховання громадян, наочної популяризації художньої спадщини та сучасного мистецтва. Різновидами А. є художні виставки, фотовиставки.

А. – результат виставкової діяльності бібліотеки, виокремлений мистецький простір у бібліотеці для зустрічей і спілкування з творчими особистостями, змістовного дозвілля, отримання естетичного задоволення, позитивних емоцій для відвідувачів.

А. у бібліотеках набули поширення в другій половині 20 ст., а масового характеру – на рубежі 1990–2000-х рр., одночасно з трансформацією бібліотек від інформаційних установ до центрів місцевих громад.

За складом учасників А. можуть бути персональними (коли експонуються твори одного митця) та груповими. Розрізняють  також тематичні А., коли добір експонатів спрямований на висвітлення певної мистецької, науково-технічної чи суспільно-політичної теми, жанрові (історичні, портретні, пейзажні та ін.). Авторами виставлених творів можуть бути як професійні митці, так і аматори.

Експозиції А. можуть тематично поєднуватися з книжковими виставками, бібліотечними презентаціями, іншими культурно-просвітницькими  заходами і слугувати ілюстративним доповненням до них. Із запровадженням інформаційно-комунікаційних технологій набувають поширення й електронні А., представлені на вебсайтах бібліотек.

В організації роботи А. обов’язковим є анонсування майбутнього заходу та інформування про нього громадськості (пресанонс, афіші, оголошення, запрошення, повідомлення на сайті бібліотеки, в ЗМІ). Дієвим засобом привернення уваги громадян до експозиції, її своєрідною рекламою є продумана презентація А. за участю представників ЗМІ.

 

Зображення

 

image
Виставка живопису Георгія Сергєєва «Золото осені» (До 70-річчя автора)
 
image
Виставка каліграфічного плаката «МАЙСТЕР ГОСТРОГО СЛОВА»
image
Виставка творів народних майстрів України

Мазаєва Ольга Володимирівна
Статтю створено : 23.06.2014
Останній раз редаговано : 10.12.2021