Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 33
За місяць : 1258
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Селянський будинок (видання)
Селянський будинок (видання)

image«Селянський будинок» – місячник політосвіти на селі, орган Всеукраїнського управління селянськими будинками Головполітосвіти УСРР. Виходив з листопада 1924 р. по 1930 р. у харківському видавництві «Червоний шлях» українською мовою. У 1924 р. вийшло 2 числа журналу, у 1925–1928 рр. виходив раз на місяць, у 1929–1930 рр. – двічі на місяць. Наклад 3 тис. пр.

Селянські будинки (сельбуди) як сільські культурно-освітні установи в УСРР та один із видів політосвіти і почасти позашкільної освіти, покликані прищеплювати малописьменним широким масам основи політичної і звичайної грамоти, здобутки культури, активно створювались радянською владою від початку 1920-х рр. на противагу осередкам товариств «Просвіта». Спрощеною формою сельбудів були хати-читальні. Відповідним чином формувались рубрики журналу: Загальний розділ; Життя селянських будинків; Поради завідуючим сельбудами; Сільськогосподарська освіта і селянські будинки; Літературний відділ; Що читати; Поштова скринька.

Публікації з бібліотечної тематики розміщувалися у «Загальному розділі» або «Життя селянських будинків». Здебільшого це статті з досвіду роботи хат-читалень, практичні рекомендації з упорядкування бібліотек при сельбудах та ін. Редакцією журналу практикувалось нагородження  кращих сельбудів чи хат-читалень підбірками книг (до кількох сотень примірників) для створення бібліотек чи поповнення фондів існуючих книгозбірень.

Сучасний наступник журналу – часопис «Українська культура».

 

Джерела

 

Селянський будинок : місячник політосвіти на селі. – Харків : Червоний шлях, 1924–1930;

Одинока Л. П. Періодичні видання 20–30-х років як джерело вивчення історії бібліотечної справи в Україні / Л. П. Одинока // Державна бібліотека: сучасні проблеми і перспективи : зб. наук. праць. – Київ, 1993. – С. 83–90;

Ковальчук Г. Д. Бібліотечні журнали Харківщини (20–30 роки ХХ ст.) як джерельна база для вивчення бібліотекознавчої думки в Україні / Галина Ковальчук // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. – № 1 (7). – С. 54–56;

 

________________

 

Ковальчук Г. Д. Журнали бібліотечні Харківщини / Галина Дмитрівна Ковальчук // Бібліотечна енциклопедія Харківщини : регіон. корпорат. проект / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка.

Ковальчук Галина Дмитрівна
Статтю створено : 05.10.2017
Останній раз редаговано : 13.07.2021