Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Ракитянська Валентина Дмитрівна
Рубрики : Персоналії
Ракитянська Валентина Дмитрівна

imageРакитя́нська Валентина Дмитрівна [у дівоцтві Шелкова; 15.10.1948, м. Бендери, Молдавська РСР – 23.10.2021, м. Харків] – організатор бібліотечної справи, бібліотекознавець, краєзнавець, громадський діяч. Директор Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки (1995–2006), Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (2007–2021).

Народилась у родині службовців. Навчалась у початковій школі ст. Кіяли (Казахська РСР, 1955–1958), середній школі ст. Новоборисівка Борисівського р-ну Бєлгородської обл. РРФСР (1959–1966).

Вищу освіту здобула у Харківському державному інституті культури (нині – Харківська державна академія культури, ХДАК) за спеціальністю «бібліотекар-бібліограф» (1966–1972).

Трудову діяльність розпочала в Харківській ОУНБ, де пройшла всі щаблі фахового зростання: методист (1972–1974), бібліотекар, старший бібліотекар, головний бібліотекар відділу обслуговування (1976–1984), завідувач бібліографічного відділу (1984), заступник директора з наукової роботи (1984–1995), директор (1995–2006). Очолювала профспілковий комітет бібліотеки (1984–1986). У 1988 р. започаткувала обласний клуб професійного та творчого спілкування для директорів ЦБС.

У 1975–1976 рр. працювала на посаді завідувача абонемента профспілкової бібліотеки Харківського заводу транспортного устаткування.

У 1990 р. виступила одним із засновників Харківського бібліотечного товариства і до 1994-го була заступником його голови.

Брала участь у роботі І Всеукраїнського конгресу бібліотекарів (1992).

Очолюючи протягом 12 років Харківську ОУНБ, В. Ракитянська приділяла велику увагу впровадженню у книгозбірні комп’ютерних технологій,  удосконаленню її організаційної структури, зокрема, створенню відділу автоматизації бібліотечних процесів і опануванню його працівниками перших автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем, генеруванню баз даних «Культура Харківської області» та «Харківщина».

За її підтримки та участі в Харківській ОУНБ активно здійснювалася грантова діяльність: було залучено 35 тис. доларів грантових коштів для реалізації трьох проєктів зі створення інфраструктури для надання нових інформаційно-комунікаційних послуг користувачам. Обласна книгозбірня в 1998 р. отримала грант Фонду Дж. Сороса «Підключення регіональних бібліотек до мережі Інтернет», у 1999-му – дістала допомогу за проєктом Міжнародного фонду «Відродження» у створенні першого серед публічних бібліотек Харківщини інтернет-центру. У 2001-му завдяки гранту проєкту «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)» за фінансової підтримки Посольства США в Україні в ОУНБ, одній з перших у країні, започатковано власний вебсайт. У 2004 р. на якісно новій комунікаційній основі розпочалась реалізація програми Міжнародного фонду «Відродження» «Створення регіональних інформаційних порталів» – реалізованої у формі інформаційного центру «Харківщина», що генерував затребувані владними структурами області, громадськими, бізнесовими, добровільними та міжнародними організаціями, громадянським суспільством соціально важливі інформаційні продукти та послуги і уможливив суттєве покращення іміджу бібліотек краю як базових осередків інформатизації громад. Того ж року в бібліотеці запроваджено електронний каталог (ЕК).

Під час роботи В. Ракитянської на посаді директора головної бібліотеки області як науково-методичного центру мережі публічних бібліотек регіону відбулося суттєве зростання кількості сільських бібліотек: протягом 2005 – 2006 рр. до існуючих книгозбірень додалось 27 нових закладів. Попри економічні негаразди в країні та на противагу багатьом іншим областям поступальний розвиток мережі бібліотек на Харківщині на рубежі 20–21 ст. не припинявся.

Наукове обґрунтування необхідності розвитку мережі сільських бібліотек на засадах комп’ютеризації, посилення їх корпоративної взаємодії в генеруванні інформаційних ресурсів і сервісів В. Ракитянська обстоювала у своїх публікаціях початку 2000-х рр. У них увагу здебільшого зосереджено на визначенні найважливіших складових регіональної бібліотечної політики та посиленні ролі громадськості в підвищенні її ефективності. Погляди і роздуми В. Ракитянської щодо місця і значущості публічних бібліотек у нових ринкових умовах на багато років випередили ключові ідеї реформування бібліотечних закладів і мереж в контексті формування територіальних громад.

Як досвідченого і авторитетного практика і керівника В. Ракитянську було запрошено очолити одну з найстаріших і найбільших бібліотек України – ХДНБ ім. В. Г. Короленка. Цією установою вона керувала з 2007 р. до кінця свого життя.

Задля вдосконалення роботи книгозбірні відповідно до викликів сучасності вона ініціювала розроблення й ухвалення важливих програмних документів: Концепції модернізації існуючих і впровадження нових інформаційно-телекомунікаційних та інженерних технологій у ХДНБ ім. В. Г. Короленка (2007), проєкту Державної комплексної програми розвитку діяльності Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка на 2010–2015 рр. (2009).

Під керівництвом В. Ракитянської і завдяки її активній позиції прибічника невпинного впровадження нововведень, модернізації окремих ланок бібліотечних процесів підвищився статус ХДНБ ім. В. Г. Короленка у загальноукраїнському масштабі, авторитетність якої неодноразово підтверджувалася високими оцінками з боку влади та бібліотечної спільноти. Модернізація всіх напрямів багатогранної діяльності книгозбірні стала потужною платформою для активізації в ній наукових досліджень, удосконалення організаційно-методичних інструментів професійного розвитку бібліотекарів, упровадження новітніх інтернет-технологій та сервісів, засобів автоматизації бібліотечних процесів. Завдяки державному фінансуванню, спонсорству та грантовій підтримці суттєво покращилися матеріально-технічна база ХДНБ ім. В. Г. Короленка й умови обслуговування користувачів: здійснено поточний ремонт зони відвідування, створено більш комфортні умови для роботи персоналу і користувачів, для них придбано мультимедійне обладнання (66 комп’ютерів, 9 копіювальних апаратів, мультимедіапроєктор, вебкамери, відеокамери тощо), з’явились нові відділи.

Розширилися міжнародні зв’язки книгозбірні: підписано двосторонню угоду між Федеральним міністерством європейських та міжнародних справ Республіки Австрія та ХДНБ ім. В. Г. Короленка щодо забезпечення подальшого існування в її структурі Австрійської бібліотеки (2012), за підтримки Чеського центру в Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні відкрито «Чеську поличку сучасної літератури» (2013) та ін.

В. Ракитянська поглиблено вивчала інновації в організації роботи бібліотек під час професійних візитів до Литви, Бельгії, Німеччини, Білорусі, Фінляндії і кращі зразки запозичувала для впровадження в Україні.

Грантова та проєктна діяльність були пріоритетними в її управлінській стратегії. Зокрема, у ХДНБ ім. В. Г. Короленка успішно реалізовано такі проєкти: «Алея читання» у Міському саду ім. Т. Г. Шевченка (2009); Фестиваль науки (започаткований у 2012 р., проводиться один раз на два роки); «Цифрова грамотність для людей старшого віку» (з 2012 р.); «Школа бібліотечного журналіста» (з 2013 р.); «Бібліотечна енциклопедія Харківщини» (з 2014 р.); «Е-життя разом з бібліотекою: орієнтир на громаду Харківщини» (2015 р., у партнерстві з Харківським обласним відділенням (філією) ВГО «Українська бібліотечна асоціація» (УБА), Харківською обласною радою та Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації); дистанційні курси для бібліотекарів і бібліографів (з 2016 р.); «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» (2016 р.); «Покращення можливостей для освіти, самоосвіти, творчої самореалізації та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб у Харкові та Харківській області» (2017 р., фінансувався урядом Німеччини та виконувався німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH); «Електронна колекція літературно-мистецьких журналів Харкова першої третини ХХ ст.» (2019 р., за фінансової підтримки Українського культурного фонду); «Бібліотечний інтерактив: цифрові інструменти для освіти та саморозвитку» (2020 р., за підтримки Європейського Союзу за програмою «Дім Європи»).

Для подальшого розвитку інформаційного забезпечення науки та виробництва у 2016 р. за активної участі В. Ракитянської підписано Угоду про співробітництво між Північно-Східним науковим центром НАН України, Міністерством освіти і науки України та ХДНБ ім. В. Г. Короленка.

За роки керівництва бібліотекою В. Ракитянська домоглася суттєвої якісної трансформації щорічної науково-практичної конференції «Короленківські читання». Започаткована у 1991 р. як захід за результатами науково-дослідницької роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, з часом вона перетворилася на регіональну науково-практичну конференцію, пізніше – на всеукраїнську, і нині стала потужним і багатопрофільним міжнародним форумом, в якому поряд з бібліотечними фахівцями беруть участь архівісти, працівники музеїв, спеціалісти у сфері інформаційних технологій тощо. Встановлено контакти та налагоджено кооперацію з провідними бібліотекознавчими центрами України, США, Польщі, Китайської Народної Республіки, інших країн.

Значна частина публікацій В. Ракитянської присвячена питанням історичних бібліотекознавчих студій. Під її керівництвом у бібліотеці створено умови для плідної наукової діяльності. Залучення до досліджень з історії книгозбірні досвідчених фахівців дозволило завдяки новознайденим документам встановити, що бібліотека має вік майже на 60 років більший, ніж це вважалося донедавна. Повернуто з небуття незаслужено забуті імена фундаторів Харківської бібліотекознавчої школи і здійснено заходи зі вшанування їхньої пам’яті. На фасаді ХДНБ ім. В. Г. Короленка встановлено меморіальну дошку на честь Л. Хавкіної, виділено в окремий структурний підрозділ кабінет бібліотекознавства імені Л. Б. Хавкіної, відділу «Україніка» повернуто ім’я Т. Шевченка, читальній залі рідкісних видань і рукописів – ім'я Д. Багалія та ін. Запроваджено День дослідника історії ХДНБ ім. В. Г. Короленка.

В. Ракитянська неодноразово очолювала державні екзаменаційні комісії ХДАК з державної атестації бакалаврів та магістрів зі спеціальності «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія».

Постійно підтримувала бібліотечну молодь, допомагала в її професійному становленні. За сприяння В. Ракитянської у 2009 р. започатковано регіональний конкурс ім. Л. Б. Хавкіної на кращу наукову роботу та інноваційний проєкт для молодих спеціалістів бібліотечної справи. У 2020–2021 р. він проводився вже на всеукраїнському рівні як конкурс УБА за підтримки ХДНБ ім. В. Г. Короленка .

Колектив ХДНБ ім. В. Г. Короленка залучався до участі у всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна», в межах якої книгозбірні Харківського гарнізонного будинку офіцерів надано книги з питань історії України, Збройних сил України, культури, твори класиків вітчизняної та зарубіжної прози, поезії для подальшого їх передання воїнам до зони ООС.

Особливу увагу В. Ракитянська приділяла реалізації низки цільових проєктів та програм, спрямованих на подолання нагальних проблем сьогодення: «Жива бібліотека» – спільно з представниками данської неурядової організації «Зупини насильство» (Stop the Violence); «Живі бібліотеки: будуємо зв’язки з Донбасом» за участю організації «Молодіжна ініціатива міст» і підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID); «Європейські цінності: погляд з України»; заходам на допомогу переселенцям із зони ООС; волонтерським програмам.

Постійно долучалася до формування нормативно-правових засад державної бібліотечно-інформаційної політики: як член  бібліотечної ради при Міністерстві культури України надавала пропозиції у розробленні проєкту Державної цільової національно-культурної програми створення єдиної інформаційної бібліотечної системи «Бібліотека – XXI», Положення про систему депозитарного зберігання бібліотечних фондів України. Була членом робочих груп Міністерства культури, молоді та спорту України з підготовки нової редакції проєкту Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»; плану заходів щодо реалізації Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 р. «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України». У 2009 р. взяла участь у розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, на якому розглядалися проблемні питання розвитку українських бібліотек.

Активно займалась громадською діяльністю. З 2011-го по 2019 р. очолювала Харківське обласне відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація». Входила до складу активу ГО «Асоціація сучасних інформаційно-бібліотечних технологій» (Харків).

Була членом колегії Управління культури Харківської обласної державної адміністрації, брала участь у роботі Харківської обласної громадської гуманітарної ради, Національної спілки краєзнавців України, правління Всеукраїнської асоціації сприяння ООН, наглядової ради ХДАК та ін.

Плідна науково-організаторська бібліотечна діяльність В. Ракитянської, її вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи, високий професіоналізм відзначені орденом княгині Ольги III ступеня (2012), присвоєнням почесного звання «Заслужений працівник культури України» (1999), званням «Почесний громадянин Харківської області» (2013), Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава» (2010), Почесною вiдзнакою Української бібліотечної асоціації «За вiдданiсть бiблiотечнiй справi» (2013). Нагороджена почесними грамотами ЦК Профспілки працівників культури України, іншими відзнаками, численними грамотами, подяками та ін.

Твори  

З історії бібліотечної справи на Харківщині / В. Д. Ракитянська // Історія бібліотечної справи в Україні : матеріали регіон. міжвід. наук. конф., Харків, листоп. 1993 р. – Харків, 1994. – С. 24–29.

Складові регіональної бібліотечної політики: досвід, проблеми, перспективи / В. Ракитянська // Бібл. планета. – 1999. – № 3. – С. 38–41.

Бібліотечне краєзнавство Харківщини: сучасний етап / В. Д. Ракитянська // Бібліотечне краєзнавство як складова частина регіональної культурної політики : матеріали міжвід. наук.-практ. конф., Харків, 26 верес. 2000 р. – Харків, 2001. – С. 4–16.

Громадськість та її роль в історії розвитку бібліотечної справи в Харківській області / В. Ракитянська // Бібл. планета. – 2001. – № 4. – С. 36–37.

Особливості роботи Інтернет-центру у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці. Реалізація проекту LEAP / В. Д. Ракитянська, Н. І. Шостко // Інтернет-центри в публічних бібліотеках : зб. ст. – Київ, 2003. – С. 63–65.

Харківська обласна універсальна наукова бібліотека на ринку інформаційних послуг регіону: питання позиціонування / В. Д. Ракитянська // Регіональні проблеми розвитку українознавства Східної України : матеріали наук.-практ. конф., 10 верес. 2003 р. – Харків, 2003. – С. 58–67.

Відродження сільських бібліотек Харківщини / Валентина Ракитянська // Культура і життя. – 2006. – 5 квіт.

Моделі бібліотечного обслуговування сільського населення Харківської області у нових соціально-економічних умовах / В. Ракитянська // Бібл. планета. – 2006. – № 2. – С. 35–36.

Освітня місія наукової бібліотеки в інформаційному суспільстві / В. Д. Ракитянська // Сучасний читач і бібліотека : зб. матеріалів круглого столу, 15–18 верес. 2008 р., м. Сімферополь. – Київ, 2008. – С. 58–66.:

Соціальні функції публічних бібліотек у період трансформації суспільства :  (за матеріалами досліджень б-к Східної України) / В. Д. Ракитянська // Бібліотека і книга у контексті часу : зб. наук. ст. II міжнар. наук.-практ. конф., 17–18 квіт. 2008 р., м. Київ. – Київ, 2008. – С. 110–117.

Концепція модернізації інженерно-комунікаційної інфраструктури Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка / В. Д. Ракитянська // Сучасна бібліотека – науково-інформаційний центр освіти майбутнього : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 23–24 верес. 2008 р.). – Харків, 2009. – С. 20–28.

Бібліотека в історичному просторі трьох епох : до 125-річчя Харків. держ. наук. б-ки ім. В. Г. Короленка : нариси / [вид. група: В. Д. Ракитянська та ін. ; керівник проєкту В. В. Мирошнікова]. – Харків, 2011. – 239 с.

Регіональні дослідження ХДНБ ім. В. Г. Короленка з підтримки і розвитку читання / Валентина Ракитянська // Бібліотеки, видавці та підтримка читання в глобальному інформаційному суспільстві : VI Всеукр. наук.-практ. конф. «Бібліотека і книга в контексті часу», 22 трав. 2012 р., НПБУ, м. Київ. – Київ, 2013. – С. 67–74.

Медиа-пространство современной научной библиотеки / В. Д. Ракитянская // Короленківські читання 2013. «Бібліотеки, музеї, архіви у медіа-просторі регіону» : матеріали ХVІ Міжнар. наук.-практ. конф., Харків, 24 жовт. 2013 р. – Харків, 2014. – Ч. 1. – С. 7–13.

Ракитянська В. Д. «Бібліотечна енциклопедія Харківщини» : концепція регіонал. електрон. проекту / В. Д. Ракитянська, В. В. Сафонова // Бібл. форум України. – 2014. – № 4. – С. 20–22.

Слобожанський уклін Кобзареві : (до 200-річчя від дня народж. Т. Г. Шевченка) / В. Д. Ракитянська // Тарас Шевченко в просторі сучасної культури : зб. наук. ст. – Київ : НПБУ, 2014. – С. 93–103.

Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка за 125 років: найголовніше… / В. Д. Ракитянська // Праці пам’яткознавців : ювіл. зб. наук. ст. з пам’яткоохорон. роботи. – Харків, 2014. – Вип. 3, ч. 1. – С. 239–246.

Інноваційний розвиток бібліотек як спосіб забезпечення дієздатності в умовах інформаційного суспільства: досвід та перспективи / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2015. «Бібліотеки, архіви, музеї: інноваційні моделі розвитку» : матеріали XVIІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 8 жовт. 2015 р.). – Харків, 2016. – Ч. 1. – С. 5–18.

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка: нові інтеграційні процеси і новий погляд на історію / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2016. «Бібліотеки, архіви, музеї: інтеграція до світового наукового та історико-культурного простору» : матеріали ХІХ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 12 жовт. 2016 р. – Харків, 2017. – Ч. 1. – С. 4–19.

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка: динамічний розвиток, пошук нових форматів / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2017. «Бібліотеки, архіви, музеї: динамічний розвиток і пошук нових форматів» : матеріали ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., м. Харків, 26 жовт. 2017 р. – Харків, 2018. – Ч. 1. – С. 4–19.

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка як центр освіти та саморозвитку особистості / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2018. «Бібліотеки, архіви, музеї як центри освіти та саморозвитку особистості» : матеріали ХХІ Всеукр. наук.-практ. конф., м. Харків, 24 жовт. 2018 р. – Харків, 2019. – Ч. 1. – С. 5–16.

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка: цифрові активи, мультиплатформність, клієнтоорієнтованість / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2019. «Бібліотеки, архіви, музеї: конвергентна цифрова комунікація, крос-медійність, клієнтоорієнтованість» : матеріали та тези доп. і повідомл. ХХІІ Всеукр. (з міжнар. участю) наук.-практ. конф., 24–25 жовт. 2019 р., м. Харків. – Харків, 2020. – С. 6–19.

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка: від ідеалів просвітництва до цифрового світу / В. Д. Ракитянська // Короленківські читання 2020. «Бібліотеки, архіви, музеї: історичний досвід та актуальні тенденції розвитку» : матеріали ХХІІІ Всеукр. (з міжнар. участю) дистанційн. наук.-практ. конф., присвяч. 190-річчю від часу заснування ХДНБ ім. В. Г. Короленка, м. Харків, 22–23 жовт. 2020 р. – Харків, 2021. – С. 6–18.   

Джерела  

Ракитянська Валентина Дмитрівна : [біогр. довідка] // Державні нагороди України. Кавалери та лауреати : довід.-енцикл. та біогр. вид. / Укр. конфедерація журналістів [та ін.]. – Київ, 2014. – Т. 5, ч. 2. – С. 187.

Життя серед книг. Валентина Дмитрівна Ракитянська // Почесні громадяни Харківської області (2006–2015) / Харків. облрада, Харків. обл. держадмін, Асоц. органів місцевого самоврядування Харків. обл. – Харків, 2015. – С. 399–408.

Валентина Дмитрівна Ракитянська : (до 70-річчя від дня народж.) : біобібліогр. покажч. / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; [уклад. О. В. Непочатова ; уклад. дод. Н. В. Петренко]. – Харків, 2018. – 128 с. – (Бібліотечні діячі Слобожанщини ; вип. 1).

Соляник А. Берегиня бібліотечних скарбниць Слобожанщини : (До 70-річчя директора ХДНБ ім. В. Г. Короленка Валентини Дмитрівни Ракитянської) / А. Соляник, Л. Глазунова // Вісн. Кн. палати. – 2018. – № 9. – С. 44–47.

Чегринець М. В авангарді бібліотечних інновацій : (до 70-річчя від дня народж. В. Д. Ракитянської) // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2018. – № 3. – С. 55–61.

Валентина Дмитрівна Рактитянська : [некролог] // Бібл. планета. – 2021. – № 4. – С. 39.

Валентина Дмитрівна Ракитянська : (до 75-річчя від дня народж.) : біобібліогр. покажч. / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; [уклад.: Н. І. Капустіна, О. В. Непочатова, О. П. Скорик, Ю. В. Ходарєва ; уклад. дод. Н. В. Петренко]. – 2-ге вид., допов. та перероб. – Харків, 2023. – 144 с. – (Бібліотечні діячі Слобожанщини ; вип. 4).


______________________________________

 

Глазунова, Л. В. Ракитянська Валентина Дмитрівна / Л. В. Глазунова, М. М. Чегринець // Бібліотечна енциклопедія Харківщини : регіон. корпорат. проект / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка. Харків, 2021. – Опубліковано 23.12 2021 р. – Оновлено 30.12.2021 р.

В гостях у «Вечірньої кави» Валентина Ракитянська – директор ХДНБ ім. В. Г. Короленка [Відеозапис] / бесіду вела І. Вікторова // YouTube UA. – Харків, 2015. – 13 лют.

Глазунова Людмила Володимирівна
Чегринець Марія Миколаївна
Статтю створено : 09.11.2022
Останній раз редаговано : 16.11.2023