Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 11
За місяць : 844
Кількість
статей : 988
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Рубрики : Персоналії
Навроцька Валентина Дмитрівна

imageНавроцька Валентина Дмитрівна [09.06.1939, Київ] – бібліотекар, організатор бібліотечної справи, громадська діячка.

Виховувалася в родині службовців. Батько працював у системі Трамвайно-тролейбусного управління м. Києва, а мати – в одному з підрозділів Академії наук УРСР в галузі будівництва та архітектури.

Навчалася в київській загальноосвітній школі № 88, після закінчення якої в 1957 р. залишилась у ній працювати на посаді бібліотекаря, згодом – на тій само посаді – в загальноосвітній школі № 171 (1961–1964). З 1964 р. очолювала науково-технічну бібліотеку та архів Київського відділення Всесоюзного науково-дослідного інституту нових будівельних матеріалів.

Протягом 1960–1965 рр. здобувала вищу освіту на вечірньому відділенні Київської філії Харківського державного інституту культури (ХДІК, нині – Харківська державна академія культури) за спеціальністю «Бібліотекознавство та бібліографія».

З 1967 р. перейшла до створеної того ж року Державної республіканської бібліотеки для дітей (ДРБ для дітей; нині – Національна бібліотека України для дітей), де по 1975 р. очолювала відділ комплектування та обробки літератури, надалі, по 1983 р., обіймала посаду заступника директора з наукової роботи.

Опікуючись питаннями організації бібліотечного фонду новоствореної книгозбірні, на яку покладалися функції республіканського методичного центру бібліотек для дітей, В. Навроцька одночасно цілеспрямовано напрацьовувала базові засади формування документних ресурсів мережі спеціалізованих бібліотек УРСР для дітей. Завдяки її зусиллям було розроблено низку документів з питань організації бібліотечних фондів, в яких головну увагу приділено комплектуванню виданнями українською мовою, а також співпраці книгозбірень з видавництвами, республіканською і обласними бібліотеками для дітей, бібліотечними колекторами. Було також вирішено питання надходження до ДРБ для дітей обов’язкового примірника видань, адресованих дитячій аудиторії.

За результатами республіканського дослідження «Система каталогів і картотек обласних дитячих бібліотек і її ефективність у керівництві читанням» (1968–1970), здійсненого у співпраці з викладачами ХДІК, за участю В. Навроцької було напрацьовано раціональну, педагогічно обґрунтовану модель ДБА, згодом закріплену в Положенні про систему каталогів і картотек обласних бібліотек для дітей Української РСР (1973), започатковано випуск у видавництві «Веселка» тематичного ілюстрованого каталогу для учнів 2–3 класів (1979–1995).

image
«Соціалістична культура» 1979, № 3. На другій сторінці обкладинки журналу. Валентина Навроцька – заступник директора з наукової роботи ДРБ для дітей.
На посаді заступника директора з наукової роботи В. Навроцька зосереджувалася на питаннях ведення науково-дослідної і науково-методичної роботи, наукової організації праці й перспектив розвитку ДРБ для дітей та мережі спеціалізованих бібліотек для дітей в умовах їх централізації, що провадилася з кінця 1960-х – протягом 1970-х рр. Під її керівництвом велась експериментальна діяльність з перебудови бібліотечного обслуговування дітей, спричиненої оновленням змісту шкільної освіти, а саме: із забезпечення диференційованого обслуговування різних груп юних читачів; вивчення особливостей диференційованого відбору літератури й формування книжкового фонду за віковою ознакою; організації довідково-бібліографічного апарату (ДБА) бібліотек для дітей; розроблення системи заходів, спрямованих на прищеплення дітям навичок культури читання.

Багато уваги В. Навроцька приділяла питанням наукового підходу до управління бібліотечними фондами. За її сприяння видано «Рекомендації бібліотечним системам по складанню перспективного тематико-типологічного плану комплектування єдиного книжкового фонду дитячої літератури» (1977); з метою поліпшення комплектування бібліотек для дітей новими виданнями розроблено Положення про випуск і розподіл книг республіканської «Бібліотечної серії» (1980); як додаток до цього документа підготовлено настанови з удосконалення системи методичної допомоги і контролю за доставлянням книжок «Бібліотечної серії» до книгозбірень, що обслуговують дітей.

Завдяки наполегливості В. Навроцької в 1975 р. у структурі науково-методичного відділу ДБУ для дітей створено сектор (з 1979 р. – відділ) науково-дослідної роботи, другий за ліком у системі бібліотек Міністерства культури УРСР. Відтоді ДРБ для дітей виконувала координаційні функції у справі вивчення дитячого читання та попиту на книгу в українських книгозбірнях для дітей. За рівнем організації науково-дослідної роботи, її масштабами і тематикою вивчень у цей період бібліотека була однією з найкращих в Україні.

image
Валентина Дмитрівна зустрічає гостей з усіх регіонів України, які приїхали на відкриття нового приміщення Державної республіканської бібліотеки для дітей. 1967р.
У 1983–1986 рр. В. Навроцька працювала директором Державної республіканської бібліотеки для юнацтва ім. В. Василевської (нині – Державна бібліотека України для юнацтва). На цій посаді повною мірою проявився її талант керівника, висококваліфікованого організатора бібліотечної справи. Зокрема, завдяки наполегливим зусиллям В. Навроцької міською владою зрештою було позитивно вирішено питання про виділення земельної ділянки в центральній частині Києва під будівництво нової споруди бібліотеки, а для поточного розв’язання гострої проблеми нестачі площ – виділено будівлю на просп. Перемоги (нині – Берестейський просп.), 60 під філію (для читачів вона почала працювати з 1 вересня 1986 р.).

Наступний етап у трудовій діяльності В. Навроцької був пов’язаний з управлінською роботою в Міністерстві культури УРСР (1986–1996), де вона очолила відділ бібліотек та інформаційних мереж. Головними пріоритетами в її діяльності в цей період стали: питання збереження гуманітарної місії бібліотек у зароджуваних ринкових умовах; формування оптимальної моделі комплектування бібліотечних фондів; підготовка бібліотечних фахівців; створення і демократизація національної системи бібліотечного обслуговування користувачів; упровадження в бібліотечній галузі комп’ютерних технологій; входження українських бібліотек у світовий інформаційний простір; забезпечення організаційної єдності бібліотечної спільноти в незалежній Україні.

 Вагомий внесок зробила В. Навроцька в підготовку Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (1995). У 1992–1994 рр. вона активно працювала у складі авторського колективу з розроблення і змістового наповнення цього визначального для бібліотек нормативно-правового акта. Сприяла започаткуванню бібліотечної серії видань українською мовою, запровадженню (з 1993 р.) Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги (нині – Всеукраїнський тиждень дитячого читання).

В. Навроцька належить до кола ініціаторів, засновників та організаторів розбудови Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація. У період з жовтня 1994-го по січень 1995 р. разом із В. Пашковою, В. Бабичем та А. Корнієнком працювала над розробленням програми установчої конференції, проєкту статуту та організацією відділень цього професійного обʼєднання. Була віце-президентом Української бібліотечної асоціації (1995–1998), керівником секції краєзнавчої роботи бібліотек (1998), членом експертної комісії з присудження почесних відзнак Асоціації (1998). Активно висвітлювала діяльність організації у ЗМІ та у доповідях на галузевих нарадах і наукових форумах.

В. Навроцька є організаторкою і активною учасницею Першого (1992) і Другого (1996) всеукраїнських бібліотечних конгресів. Була ініціатором та співорганізатором численних міжнародних, всеукраїнських і регіональних науково-практичних конференцій з актуальних питань бібліотечного будівництва, зокрема, щорічної міжнародної конференції в Криму «Бібліотеки та асоціації у світі, що змінюється: нові технології та нові форми співробітництва». В. Навроцька ініціювала низку наукових бібліотечних проєктів за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Очолювала делегацію бібліотечних фахівців незалежної України, яка вперше взяла участь у сесії ІФЛА (1991); у складі делегації Української бібліотечної асоціації брала участь у 61-й сесії та Генеральній конференції ІФЛА «Бібліотеки майбутнього» (Туреччина, 1995); представляла українську бібліотечну спільноту, виступаючи з доповідями на фахових форумах у Болгарії, Польщі, США, Угорщині та інших країнах. Сприяла розвитку міжнародних культурних зв’язків України, впровадженню зарубіжного досвіду у практику українських бібліотек, стажуванню українських бібліотекарів за кордоном.

image
Республіканська науково-практична конференція працівників обласних бібліотек УРСР «Краєзнавча робота бібліотек – фактор патріотичного і інтернаціонального виховання населення» (Хмельницький, 6-9 вересня 1989 р.). На світлині: Верхній ряд зліва направо: В. Кисельова – головний бібліограф ДІБУ; А. Корнієнко – директор ДРБ ім. КПРС; П. Слободянюк – заступник начальника Управління культури Хмельницького облвиконкому; Л. Макаренко – директор Державної історичної бібліотеки УРСР; С. Карван – директор Хмельницької ОУНБ. Нижній ряд зліва направо: Л. Александрова – головний бібліограф ДІБ УРСР; В. Навроцька – начальник відділу бібліотек Міністерства культури Української РСР; Н. Рева. – доцент КДІК ім. О. Є. Корнійчука; А. Комська – завідувачка відділу історичного краєзнавства ДІБ УРСР; К. Селіверстова – доцент КДІК ім. О. Є. Корнійчука.
image
Другий всеукраїнський конгрес бібліотекарів. Київ, 1996 рік. На світлині: за трибуною – О. Федорук – голова Комісії з питань повернення та реституції втрачених під час Другої світової війни бібліотечних фондів; В. Бабич – декан бібліотечного факультету КДІК ім. О. Є. Корнійчука; А. Корнієнко – директор НПБУ; В. Навроцька – начальник відділу бібліотек Міністерства культури України.
image
Міжнародна конференція «Бібліотеки та асоціації у світі, що змінюється: нові технології та форми співпраці» (Червень 2006 р., Крим, м. Судак). На світлині: на першому плані В. Навроцька – заступник директора з бібліотечної роботи Державної історичної бібліотеки України, а поряд з нею – А. Скорохватова – заступник директора з наукової роботи.
image
Туреччина, Стамбул, 61-ша сесія ІFLA, серпень 1995 року. На світлині: Українська делегація бібліотечних фахівців на чолі з В. Навроцькою разом з Президентом ІFLA.

З 1996-го по 2012 р. В. Навроцька працювала на посаді заступника директора з бібліотечної роботи в Державній історичній бібліотеці України (нині – Національна історична бібліотека України, НІБУ). Маючи великий професійний досвід, долучалася до розроблення Концепції розвитку Національної історичної бібліотеки України, 2011–2015 рр., а також ініціювала проведення в НІБУ всеукраїнських науково-практичних конференцій у межах Краєзнавчих читань пам’яті Петра Тронька. Організовувала і проводила соціокультурні заходи та презентувала унікальні зібрання з документного фонду бібліотеки. Опікувалася створенням бази даних документів з фонду НІБУ, що рекомендовані для внесення до Державного реєстру національного культурного надбання.

Як член ради з питань реституції бібліотечних фондів при Національній комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України В. Навроцька очолювала діяльність НІБУ у справі реституції втрачених під час Другої світової війни бібліотечних цінностей. Завдяки її наполегливій роботі в 1996 р. до фонду бібліотеки було повернуто з Німеччини 177 книжок, з них 81 – з відомої довоєнної бібліотеки митрополита Флавіана, що в 1939  р. стала однією зі складових фонду новоствореної Державної історичної бібліотеки України – попередниці НІБУ.

В. Навроцька активно сприяла розвитку книгозбірні, створенню її позитивного іміджу серед користувачів, наданню установі  статусу національної, запровадженню нових бібліотечних проєктів, комп’ютеризації багатьох виробничих процесів.

image
Червень 2004 року. В Державній історичній бібліотеці України. На світлині зліва направо: П. Тронько – Герой України, Академік НАНУ, Голова Всеукраїнської спілки краєзнавців України. В. Навроцька – заступник директора Державної історичної бібліотеки України. В. Іршенко – виконавчий директор Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, М.Москаленко – начальник відділу кадрів Державної історичної бібліотеки України.
image
Керівники Національної історичної бібліотеки України: А.Скорохватова, генеральний директор (в центрі), С.Смілянець, заступник з наукової роботи, В.Навроцька, заступник з бібліотечної роботи.
image
Вітальне слово В. Навроцької до учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції (НІБУ,2014)

В. Навроцька – член редакційної колегії республіканського міжвідомчого науково-методичного збірника «Бібліотекознавство і бібліографія» (1987–1992), є автором, упорядником та відповідальним редактором низки методичних і довідкових видань, матеріалів з досвіду бібліотечної роботи; дописувачем фахових часописів «Библиотекарь», «Советская библиография». Активно публікувала статті та полемічні нотатки з проблемних питань бібліотечного будівництва як у галузевих («Соціалістична культура» / «Українська культура», «Культура і життя», «Друг читача»), так і суспільно-політичних виданнях.

Самовіддана багаторічна праця В. Навроцької у бібліотечній сфері відзначена державними нагородами: орденами: «За заслуги» ІІІ ступеня (2009), «Знак Пошани» (1981); медалями: «У пам’ять 1500-річчя Києва» (1982), «Ветеран праці» (1984); нагрудними знаками: «За відмінну роботу» Міністерства культури СРСР (1973), «Відмінник народної освіти» Міністерства освіти УРСР (1982); Почесною Грамотою Міністерства культури і мистецтв України (2004); Подякою Голови Київської міської державної адміністрації (2000). Удостоєна почесної відзнаки Української бібліотечної асоціації «За відданість бібліотечній справі» (2006). У 2001 р. В. Навроцькій присвоєно звання «Заслужений працівник культури України».

Чоловік В. Навроцької – Віктор Шаповал (1933–1999), відомий український учений, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заслужений хімік України.

Твори

Формуванню та використанню книжкових фондів – наукову основу : метод. матеріали на допомогу б-кам респ. Вип. 2 / Держ. респ. б-ка УРСР ім. КПРС, Держ. респ. б-ка для дітей ім. Ленін. комсомолу ; підгот.: А. С. Кобзаренко, А. П. Корнієнко, В. Д. Навроцька. – Київ, 1970. – 107 с.

Дослідження системи каталогів і картотек обласних дитячих бібліотек / А. С. Кобзаренко, В. Д. Навроцька, Д. А. Кумок // Бібліотекознавство і бібліографія. – 1972. – Вип. 12. – С. 84–94.

Організаційна перебудова бібліотечного обслуговування дітей відповідно до перебудови роботи шкіл за новими програмами : (метод. поради) / Держ. респ. б-ка для дітей ; підгот. Л. В. Озарчук, В. Д. Навроцька. – Київ : [б. в.], 1972. – 21 с.

Службові каталоги і картотеки обласних бібліотек УРСР для дітей / Д. А. Кумок, В. Д. Навроцька // Бібліотекознавство і бібліографія. – 1977. – Вип. 17. – С. 61–69.

Палац дитячої книги / В. Навроцька // Література. Діти. Час. 1979. – Київ, 1979. – С. 159–163.

Методичні поради бібліотекареві по удосконаленню системи організаційно-методичного керівництва з питань формування та використання книжкових фондів бібліотек для дітей / Держ. респ. б-ка для дітей ім. Ленін. комсомолу ; підгот. В. Г. Аврамич, В. Д. Навроцька. – Київ, 1980. – 23 с. – Бібліогр.: с. 20–22.

 С празником, книга! : об открытии Недели дет. кн. в Респ. б-ке для детей им. Ленин. комсомола / В. Навроцкая // Юный ленинец. – 1972. – 24 марта.

Гарт : [робота б-к респ. по диференційованому обслуговуванню юнацтва] / В. Навроцька // Соціаліст. культура. – 1985. – № 11. – С. 10–11.

Украина : [издание библиогр. пособий б-ми республики] / В. Навроцкая // Сов. библиогр. – 1986. – №  3. – С. 6–8.

 Бібліотеки Української РСР у дванадцятій п’ятирічці / В. Навроцька, А. Корнієнко // Бібліотекознавство і бібліографія. – 1987. – Вип. 27. – С. 3–9.

Удосконалення системи каталогів і картотек обласних юнацьких бібліотек УРСР / Г. Терентьєва, В. Удалова, В. Навроцька, // Бібліотекознавство і бібліографія. – 1987. – Вип. 27. – С. 20–25.

 Діалоги з совістю : стан роботи б-к респ. по атеїст. пропаганді / В. Навроцька // Культура і життя. – 1988. – 7 лют.

Книжный вуз и жизнь : полем. заметки : [пробл. подгот. библ. работников в УССР] / В. Навроцкая // Библиотекарь. – 1988. – № 10. – С. 12–16.

Зніміть рожеві окуляри : [проблеми бібл. справи в респ. : бесіда з нач. відділу б-к М-ва культури УРСР В. Д. Навроцькою] / записала В. Рябініна // Друг читача. – 1990. – 22 берез.

Вікна у дивосвіт : [бесіда дир. центр. бібл. системи Арциз. р-ну Одес. обл. В. Капишевської із нач. відділу б-к М-ва культури УРСР В. Навроцькою про проблеми б-к] / записала Л. Лянгас // Радян. Україна. – 1991. – 23 січ.

Потрібні радикальні зміни : (до проблеми комплектування) / В. Д. Навроцька // Укр. культура. – 1993. – № 3–4. – С. 6.

Чим формувати книжковий фонд? / В. Д. Навроцька // Уряд. кур'єр. – 1993. – 23 груд. – С. 8.

Поповнюються бібліотечні фонди : інтерв’ю з В. Навроцькою : [про роботу  відділу б-к М-ва культури України з комплектування бібл. фондів] / взяв В. Чудний // Культура і життя. – 1994. – 8 жовт.

Відновлення української бібліотечної серії. Чи можливе це? / В. Навроцька // Книга–Теле–Відео. – 1995. – Черв.

Нові технології та нові форми співробітництва / Л. Костенко, В. Навроцька // Бібл. вісн. – 1995. – № 6. – С. 16–19.

Приоритетные вопросы библиотечной политики в Украине: стратегия, проблемы / В. Навроцкая // Библиотеки и ассоциации в меняющемся мире : новые технологии и новые формы сотрудничества : материалы конф., Евпатория, Респ. Крым, 10–18 июня 1995 г. Т. 1. – Евпатория, 1995. – С. 5–6.

Програма комп’ютеризації державних бібліотек України: стан та перспективи / В. Д. Навроцька, Т. Е. Соколова // Бібліотечно-бібліографічні класифікації та інформаційно-пошукові системи : Міжнар. наук. конф, 10–12 жовт. 1995 р. / НАН України, Центр. наук. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 1995. – С. 27–29.

Чорногуз Я. Мовчазна культура : респ. наук.-практ. конф. «Роль бібліотек у відродженні національної культури», [Полтав. ОУНБ, 1994] // Укр. культура. – 1995. – № 2. – С. 8–10. – У т. ч. про виступ В. Навроцької.

Як зберегти національне надбання : [про Міжнар. наук. конф. «Стратегія збереження національного культурного надбання. Бібліотеки й архіви» (Київ, лют. 1995)] / В. Навроцька // Бібл. вісн. – 1995. – № 5. – С. 26–27.

Бібліотечна Україна : довідник / [уклад.: О. Ф. Артемюк, Т. М. Слєпцова ; [редкол.: В. Д. Навроцька та ін.]. – Київ : Абрис, 1996. – 381, [1] с.

Компьютерный центр «Каталоги украинских библиотек» : соврем. состояние и перспективы / В. Д. Навроцкая, Н. К. Печурин, В. А. Широков [и др.] // Библиотеки и ассоциации в меняющемся мире: новые технологии и новые формы сотрудничества : материалы 3-й Междунар. конф. «Крым–96», 1–9 июня 1996 г. , Форос, Ялта, АР Крым, Украина. Т. 1. – Б. м. : ГПНТБ России, 1996.– С. 153–156.

Концептуальні аспекти створення автоматизованої бази даних «Історія України» в Державній історичній бібліотеці України: Проблеми і рішення / В. Д. Навроцька, А. М. Комська // Актуальні питання впровадження інформаційних технологій у документально-комунікаційній сфері : матеріали третього міжнар. семінару, м. Харків, 11–13 верес. 1996 р. – Харків, [1996]. – С. 39–40.

Організація міжнародного книгообміну (на прикладі ДІБ України) / В. Д. Навроцька // Стратегія комплектування фондів наукової бібліотеки: міжнар. наук. конф. (8–10 жовт. 1996 р. м. Київ) : тези доп. – Київ, 1996. – С. 86–87.

Руйнація на фоні духовного розкріпачення : з доп. начальника відділу б-к М-ва культури України В. Навроцької [на ІІ Всеукр. конгр. бібліотекарів // Культура і життя. – 1996. – 19 черв.

Україна бібліотечна : до ІІ Всеукр. конгр. бібліотекарів / [уклад. та наук. ред.: В. Навроцька та ін.]. – Київ, 1996. – 91 с.

Перші кроки : [про діяльність Укр. бібл. асоц.] : бесіда з віце-президентом асоц. В. Д. Навроцькою / записав П. Том // Культура і життя. – 1997. – 9 лип.

 Відкритий лист до Президента України п. Леоніда Кучми / І. Дзюба, В. Бабич, В. Навроцька, А. Корнієнко // Українська бібліотечна асоціація : док. і матеріали. – Київ, 1998. – С. 19–21.

Мужні поборники волі : кат. кн. виставки до 180-річчя створення Півд. таємного т-ва декабристів / Держ. іст. б-ка України ; уклад.: С. Л. Газарянц, О. М. Ображей, Л. Г. Ширшова ; відп. за вип. В. Д. Навроцька. – Київ, 2001. – 14 с.

Бейліс Л. Людина щедрої душі / Л. Бейліс // Бібл. планета. – 2005. – № 3. – с. 7–8. – Спогади про колиш. ген. дир. Нац. парламент. б-ки України А. Корнієнка,  у т. ч. В. Навроцької, заст. дир. з бібл. роботи ДІБ України.

Державна історична бібліотека України / В. Д. Навроцька // Україна в ІІІ тисячолітті. Традиції. Інновації. Інвестиції. – Київ : Новий світ, 2007. – С. 428–431.

Державна історична бібліотека України: історія, сучасність, майбутнє : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., приуроченої до 70-річчя заснування Держ. іст. б-ки України, 24–25 верес. 2009 р. / М-во культури і туризму України, ДЗ «Національна історична бібліотека України», Київ. нац. ун-т культури і мистецтв, Укр. центр культур. досліджень ; [редкол.: В. Д. Навроцька та ін.]. – Київ : Арістей, 2009. – 275 с. – Із змісту: Державна історична бібліотека України: сучасні тенденції / А. В. Скорохватова, В. Д. Навроцька. – С. 15–18.

Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі України : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 22 листоп. 2011 р., м. Київ / Нац. іст. б-ка України ; [редкол.: В. Д. Навроцька та ін.]. – Київ : Вініченко, 2011. – 228 с. – (І Краєзнавчі читання пам'яті Петра Тронька).

Культурна політика у контексті полікультурного світу : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 29–30 верес. 2011 р. : [у 2 ч.] / Укр. центр культур. досліджень, Нац. іст. б-ка України ; [редкол.: В. Д. Навроцька та ін.] – Київ : НАКККіМ, [2012].

Національна історична бібліотека України : путівник / Нац. іст. б-ка України ; підгот. С. І. Смілянець ; ред.: В. Д. Навроцька [та ін.]. – Київ : Вініченко, 2012. – 36 с.

 Українська бібліотечна асоціація – 20 років разом! / В. Д. Навроцька // БібліоТека : бюл. Укр. бібл. асоц. – 2015. – № 1. – С. 3.

Navrotska V. D. Ukrainian libraries: experiances and perspektives of international cooperation / V. D. Navrotska // Libraries in Europe׳s Post-Communist Countries: their international context. – Krakow, 1996. – P. 58–60.

Джерела

Про нагородження працівників бібліотек за значний особистий внесок у розвиток бібліотечної справи, вагомі здобутки у професійній діяльності : Указ Президента України № 912 від 29 верес. 2001 р. // Бібл. планета. – 2001. – № 4. – С. 2. – Зокрема, про присвоєння почес. звання «Заслужений працівник культури України»  Навроцькій В. Д. – заст. дир. Держ. іст. б-ки України.

Про відзначення державними нагородами України працівників бібліотечної справи : Указ Президента України № 766/2009 від 26 верес. 2009 р. // Уряд. кур'єр. – 2009. –14 жовт. – С. 7. ; Вісн. Кн. палати. – 2009. – № 9. – С. 4. – Зокрема, про нагородження орденом «За заслуги» ІІІ ступеня Навроцької В. Д – заст. дир. Держ. іст. б-ки України.

 Кудласевич Т. Вітаємо [ювілярів О. К. Александрову, А. М. Комську, В. Д. Навроцьку] / Т. Кудласевич, В. Бурбан, Л. Бейліс // Бібл. планета. – 1999. – № 2. – С. 38–39.

Українська бібліотечна асоціація : док. і матеріали / Укр. бібл. асоц., Нац. парлам. б-ка України. – Київ, 1999. – С. 77.

Навроцька Валентина Дмитрівна // Сузір’я професіоналів : до 35-річчя з дня заснування Держ. б-ки України для дітей. – Київ, 2002. – С. 13–15.

Москаленко М. Бібліотекар від бога : [до ювілею В. Навроцької – заст. директора ДІБУ] / М. Москаленко // Культура і життя. – 2009. – № 23 (10 черв.). – С. 5.

Ювілей і ювіляри : [про 70-річчя ДІБУ, ювілярів В. Навроцьку та Л. Родіну] // Вісн. Кн. палати. – 2009. – № 8. – С. 44: фото.

Навроцька Валентина Дмитрівна : біобібліогр. покажч. / М-во культури України, Нац. іст. б-ка України ; [уклад.: В. П. Кисельова, Т. С. Кудласевич ; ред.: О. В. Михайлова, І. В. Чеховська]. – Київ, 2014. – [12] с. – (Національна історична бібліотека України в особах ; вип. 3).

 

 

————————————————

Анастасія Кобзаренко. Берегиня дитячих бібліотек України : [фільм-присвята першому директору Нац. б-ки України для дітей А. Кобзаренко]  // Великі творці Національної бібліотеки України для дітей // Національна бібліотека України для дітей : [ютуб-канал]. – 2022. – 29 верес. – У т. ч. містить спогади В. Навроцької.

Смілянець Світлана Іванівна
Статтю створено : 11.09.2024
Останній раз редаговано : 11.09.2024