Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 27
За місяць : 863
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Мазуренко Іван Дмитрович
Рубрики : Персоналії
Мазуренко Іван Дмитрович

imageМазуренко Іван Дмитрович [17.05.1924, с. Собич Шосткинського р-ну Сумської обл. – 17.03.2009, Одеса] – діяч бібліотечної справи, бібліограф, організатор науково-бібліографічної роботи, директор Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького (1963–1984; ОДНБ ім. М. Горького, нині – Одеська національна наукова бібліотека).

Народився в селянській родині. Неповну середню загальну освіту здобував у школі-семирічці в рідному селі.

У 1939–1941 рр. навчався в Шосткинському хіміко-технологічному технікумі Наркомату боєприпасів СРСР (нині – Відокремлений структурний підрозділ «Шосткинський фаховий коледж імені Івана Кожедуба Сумського державного університету»). Улітку 1941-го через важку травму (перелом ноги) не зміг евакуюватися в тил і до 1943 р. перебував на тимчасово окупованій території. З осені 1943-го по 1944 р. як доброволець брав участь у Другій світовій війні. Після важкого поранення та встановлення інвалідності був комісований. За станом здоров'я не отримав дозволу працювати за фахом, здобутим у технікумі.

Трудову діяльність розпочав у 1945 р. на посаді співробітника шосткинської районної газети «Зоря». З 1946-го – на культурно-освітній роботі – завідувач сільського клубу і бібліотеки в рідному селі. Після закінчення в 1947 р. Ніжинського технікуму підготовки культурно-освітніх працівників (нині – Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької) працював інспектором Волинського обласного відділу культури.

Вищу освіту здобував у Харківському державному бібліотечному інституті (1947–1951; нині – Харківська державна академія культури), після закінчення якого дістав призначення до ОДНБ ім. М. Горького.

Працював головним бібліографом і заступником завідувача довідково-бібліографічного відділу. У 1953–1959 рр. – заступник директора з наукової роботи. У 1963-му призначений на посаду директора бібліотеки, яку очолював 21 рік.

Куруючи в 1950-х рр. наукову роботу ОДНБ ім. М. Горького, І. Мазуренко багато уваги приділяв становленню і розвитку бібліографічних досліджень, прагнув тісно поєднати їх із практичними завданнями народногосподарського та культурного будівництва. Особисто впорядкував низку покажчиків, редагував праці інших бібліографів, укладав огляди видань бібліотеки за 1947–1957 рр. Публікував статті, де висвітлював актуальні питання рекомендаційної бібліографії та методичної роботи.

Як директор провідної бібліотеки Одеси і України зробив значний внесок у розвиток наукової роботи й активізацію бібліографічної діяльності. Підтримав ідею заснування в ОДНБ ім. М. Горького кількох бібліографічних серій, зокрема «Вчені Одеси», «Літературна Одеса», випуск періодичних бібліографічних реєстрів з природничих проблем і питань краєзнавства. Домігся створення у структурі книгозбірні редакційного відділу, що дало змогу помітно активізувати і поліпшити якість видавничої продукції бібліотеки, а відділ з часом став одним із провідних в установі.

Тривалий час був відповідальним редактором щомісячного бібліографічного покажчика «Одещина на страницах центральной и республиканской печати», членом редколегії тому «Одеська область» (1969) енциклопедичного довідкового видання «Історія міст і сіл Української РСР». Співпрацював з обласним видавництвом «Маяк».

Був ініціатором багатьох починань у бібліотечній справі в Україні. На конференціях, нарадах, у низці статей порушував та обґрунтовував необхідність спеціалізації наукових бібліотек. З урахуванням численних виступів на цю тему І. Мазуренка та інших провідних бібліотечних фахівців України було ухвалено розгорнуту постанову колегії Міністерства культури УРСР від 7 лютого 1964 р. «Про роботу наукових бібліотек і визначення напрямів їхньої діяльності на допомогу бібліотекам республіки». Згідно з цим документом запроваджувалася спеціалізація наукових бібліотек, за ними було закріплено т. зв. зони методичного впливу, кожна з яких охоплювала кілька обласних бібліотек України.

image
Директори провідних бібліотек і представники відділу бібліотек Міністерства культури УРСР: зліва направо у першому ряду В. Бабич, З. Печенізька, І. Мазуренко, Л. Макаренко, В. Матвійчук (фото із родинного архіву Бабичів)
 З листопада 1964 р. очолювана І. Мазуренком ОДНБ ім. М. Горького виконувала обов’язки зонального органiзацiйно-методичного, науково-бiблiографiчного та iнформацiйного центру Півдня України для бібліотек шести областей: Запорізької, Кіровоградської, Кримської, Миколаївської, Одеської та Херсонської; координаційного, науково-методичного та iнформацiйного центру для всіх бібліотек України з питань популяризації природничо-наукових та екологічних знань, а також атеїстичної літератури. У 1973 р. на ОДНБ ім. М. Горького додатково було покладено відповідальність за розроблення проблем економіки бібліотечної справи та критеріїв ефективності діяльності бібліотек.

Таке ускладнення завдань вимагало суттєвого перегляду і збільшення обсягу виконуваних функцій, структури ОДНБ ім. М. Горького, посилення її штату кваліфікованими працівниками. Зокрема, було створено відділи мистецтв, технічної літератури, відкрито залу ретроспективної періодики. Протягом нетривалого періоду під керівництвом І. Мазуренка колектив книгозбірні перебудував свою роботу, значно розширив обсяги методичної, бібліографічної роботи, видавничої діяльності. Починаючи з 1979 р. на базі ОДНБ ім. М. Горького відбувалося стажування методистів обласних бібліотек України.

У 1967 р. бібліотека була удостоєна Диплома І ступеня Міністерства культури СРСР з присвоєнням почесного звання «Бібліотека відмінної роботи».

У зв’язку із суттєвим зростанням обсягу фондів книгозбірні І. Мазуренко домігся виділення коштів на проєктування і прибудову до її корпусу нового 9-поверхового книгосховища. Ці роботи розпочались у 1968 р.

За високі трудові досягнення І. Мазуренко був удостоєний почесного звання «Заслужений працівник культури УРСР» (1968).

Успішна робота колективу ОДНБ ім. М. Горького була відзначена високою урядовою нагородою – у листопаді 1979 р., з нагоди 150-річчя від часу заснування бібліотеки, Указом Президії Верховної Ради СРСР її було нагороджено орденом Дружби народів. Книгозбірня стала другою (і останньою) в Україні, удостоєною радянського ордена, після ДРБ УРСР ім. КПРС (нині – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого).

І. Мазуренко провадив активну громадську діяльність – був заступником голови обласної бібліотечної міжвідомчої ради, першим заступником голови правління Одеського обласного відділення Товариства радянсько-румунської дружби, головою первинної організації цього товариства при ОДНБ ім. М. Горького. За його активної участі бібліотека співпрацювала з 12-ма книгозбірнями Румунії. Доклав багато зусиль і для налагодження культурних зв’язків з Болгарією.

Вирізнявся активною життєвою позицією, принциповістю, наполегливістю в питаннях відстоювання інтересів бібліотеки у владних колах, дбав про своїх співробітників та умови їх праці, клопотав про забезпечення житлом молодих спеціалістів тощо. За часів його керування ОДНБ ім. М. Горького стала авторитетним, популярним закладом культури як в Одесі, так і в Україні, були налагоджені партнерські стосунки з багатьма установами, громадськими організаціями, підприємствами, активом читачів, насамперед науковцями, діячами культури, викладачами закладів вищої освіти та ін.

Мав державні нагороди: орден «Знак Пошани» (1976), медалі «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.», «Двадцять років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» (1966), «Тридцять років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» (1975), «Ветеран праці»; низку грамот, зокрема, Почесну грамоту Верховної Ради УРСР (1979). Нагороджений Почесною грамотою і Золотим знаком Всенародного комітету болгарсько-радянської дружби (1984) та ін.

 

Твори

Що читати тваринникам : серія анот. покажч. літ. на допомогу працівникам громад. колгосп. і радгосп. тваринництва. Вип. 3 : Конярство / упоряд. І. Мазуренко ; ред. В. А. Загоруйко. – Одеса : Облвидав, 1951. – 19 с.

Библиографические издания Одесской научной библиотеки / И. Мазуренко // Сов. библиография. – 1955. – Вып. 40. – С. 65–72.

Издательская деятельность библиотеки : (обзор библиогр. пособий 1947–1954 гг.) / И. Мазуренко // Сокровищница культуры : сб. ст. / ред. П. Волошанюк. – Одесса, 1955. – Вып. 1. – С. 78–97.

О рекомендательной библиографии / / И. Мазуренко, В. Конский // Библиотекарь. – 1956. – № 3. – С. 24–26.

Издания библиотеки 1955–1957 гг. : [обзор] / И. Мазуренко // Сокровищница культуры : сб. ст. / ред. В. А. Загоруйко. – Одесса, 1958. – Вып. 2. – С. 200–220.

Координувати бібліографічну і методичну роботу бібліотек / І. Мазуренко // Соц. культура. – 1958. – № 11. – С. 29–31.

Кукурудза понад сто років тому : [бібліогр. огляд] / І. Мазуренко // Чорномор. комуна. – 1962. – 26 черв.

Історія міст і сіл Української РСР. Одеська область / редкол. тому: Л. В. Гладка (голова), Л. О. Ануфрієв (заступник), С. Я. Боровий, … І. Д. Мазуренко [та ін.]. – Київ : Голов. ред. Укр. Рад. Енцикл. АН УРСР, 1969. – 910 с.

Одесса и Одещина в Великой Отечественной войне : библиогр. указ. Вып. 2 / сост.: С. В. Дзюбина, Г. А. Каширин ; отв. ред. И. Д. Мазуренко. – Одесса : Маяк, 1971. – 125 с.

Атеїстична робота в бібліотеках республіки : метод. вказівки зонал. семінарів-практикумів з питань пропаганди атеїзму в б-ках УРСР / І. Д. Мазуренко [та ін.]. – Одеса, 1975. – 76 с.

Хлеб – главный источник человеческой жизни : сб. высказываний, стихотворений, пословиц / сост. : И. Д. Мазуренко, Г. Д. Садовниченко, В. Н. Конский. – Одесса, 1975. – 12 с.

Конрад Дж. В зеркале морей : повести и рассказы / [сост. И. Д. Мазуренко]. – Одесса : Маяк, 1979. – 224 с. – (Морская библиотека ; кн. 18-я).

Підвищення кваліфікації методистів з питань науково-освітньої пропаганди / І. Д. Мазуренко, О. С. Колишкіна // Бібліотекознавство і бібліографія : респ. межвід. темат. наук.-метод. зб. – Харків, 1981. – Вип. 21. – С. 101–105.

Одесса и Одещина в Великой Отечественной войне : библиогр. указ. лит. Вып. 3 / сост. О. М. Сабурова ; библиограф-консультант И. Д. Мазуренко. – Одесса, 1985. – 156 с.

Джерела

Иван Дмитриевич Мазуренко : указ. опубл. работ : (к 60-летию со дня рождения) / ОГНБ им. М. Горького, отд. науч. библиогр. ; ред. Л. В. Ляликова. – Одесса, 1984. – 14 с.

Зленко Г. Д. Мазуренко Іван Дмитрович // Бібліографи Одеської державної наукової бібліотеки імені М. Горького : біобібліогр. довід. / упоряд. Л. М. Бур’ян. – Одеса, 2002. – С. 157–159.

Бур'ян Лариса Миколаївна
Статтю створено : 07.04.2023
Останній раз редаговано : 07.04.2023