Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 41
За місяць : 1271
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Лучко Андрій Йосипович
Рубрики : Персоналії
Лучко Андрій Йосипович

imageЛучко Андрій Йосипович [13.12.1937, с. Малі Низгірці Ружинського (нині – Бердичівського) р-ну Житомирської обл. – 03.02.2009, Вінниця] – бібліотекознавець, організатор бібліотечної справи на Вінниччині, директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва (нині – імені Валентина Отамановського) у 1974–1999 рр.

Походив із багатодітної селянської родини. З 1946 р. навчався в початковій школі в рідному селі, семирічку закінчував у сусідньому с. Ярославка, а середню освіту здобув у м. Козятині в 1955 р. З дитинства відзначався успіхами в навчанні та любов’ю до книги, що й визначило його подальшу життєву та професійну долю.

Трудову діяльність розпочав у Великочернятинській приклубній бібліотеці Калинівського району на Вінниччині, де працював протягом 1955–1957 рр. У 1957-му вступив до Харківського державного бібліотечного інституту (нині – Харківська державна академія культури).

На останньому курсі, перебуваючи з групою однокурсників на практиці у Вінницькій ОУНБ, зарекомендував себе як здібний, ерудований, відповідальний студент-випускник і був запрошений директором бібліотеки І. Філіповським та його заступником Г. Смаглом на роботу в цю установу.

У 1961 р. закінчив з відзнакою інститут та обійняв у Вінницькій ОУНБ посаду головного бібліотекаря з координації, введену до штатів обласних бібліотек з метою забезпечення методичної допомоги й контролю за діяльністю книгозбірень системи Міністерства культури УРСР та бібліотечних закладів інших відомств. Був секретарем обласної міжвідомчої бібліотечної ради, що діяла при Вінницькому обласному управлінні культури. Брав активну участь у підготовці бібліографічних та методичних видань, організації семінарів та інших занять з підвищення кваліфікації для бібліотечних фахівців області. Був першим керівником започаткованого в 1962 р. університету культури «Книга і суспільство» при Вінницькій ОУНБ, що став школою фахового зростання для працівників наукових і спеціальних бібліотек області і очолював його (на громадських засадах) до 1968 р.

У 1965 р. А. Лучко обійняв посаду завідувача науково-методичного відділу Вінницької ОУНБ. Під його керівництвом помітно активізувалося надання методичної допомоги бібліотекам області, до цієї роботи залучали провідних фахівців обласної книгозбірні за відповідними напрямами діяльності, за районами закріплювали кураторів. Для бібліотекарів регулярно проводили семінари, практикуми, стажування. Основна увага А. Лучка та його колег по відділу в цей час приділялася розвитку бібліотечної мережі, охопленню книгозбірнями всіх населених пунктів Вінниччини. За активної участі А. Лучка було розроблено і реалізовано «Зведений перспективний план упорядкування і розвитку сітки масових бібліотек Вінницької області на 1968–1975 рр.».

Як здібного керівника в 1968 р. А. Лучка призначили на посаду завідувача відділу культурно-освітніх установ, а згодом – заступником начальника Вінницького обласного управління культури, де він опікувався бібліотечними, клубними та музейними закладами області.

У 1974 р. А. Лучко обійняв посаду директора Вінницької ОУНБ, на якій пропрацював чверть століття, до виходу на пенсію в 1999 р. Багато уваги він приділяв господарським питанням, зміцненню матеріально-технічної бази книгозбірні. У зв’язку зі значним зростанням обсягу бібліотечного фонду і необхідністю якісного обслуговування читачів бібліотека гостро потребувала додаткових площ, тому А. Лучко неодноразово порушував перед владними структурами відповідне клопотання. Таке додаткове приміщення в центрі міста, в адміністративній будівлі, ОУНБ отримала лише наприкінці 1990 р. Нині там розміщено три відділи та низку секторів книгозбірні.

А. Лучко завжди дбав про створення належних умов для персоналу бібліотеки. Завдяки його зусиллям для потреб ОУНБ було виділено 10 місць у гуртожитку одного з обласних інститутів підвищення кваліфікації, кілька кооперативних квартир. Молоді та малозабезпечені бібліотекарі отримували матеріальну допомогу для оплати вартості житла. В  період його керівництва книгозбірнею її було віднесено до першої групи з оплати праці (1977), відповідно зросли зарплати працівників.

Очолюючи головну бібліотеку Вінниччини, А. Лучко зробив вагомий внесок у розвиток не лише свого закладу, а й книгозбірень області. Під його безпосереднім керівництвом успішно здійснено централізацію бібліотечної мережі. Він спрямовував зусилля бібліотек на посилення якості інформаційно-бібліографічного обслуговування спеціалістів галузі культури та мистецтв, народного господарства, і, особливо, агропромислового комплексу (АПК) як провідного в регіоні, дбав про впровадження вибіркового розповсюдження інформації (ВРІ) серед фахівців, перехід на повсюдне застосування бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК).

За ініціативою А. Лучка було започатковано систему пріоритетного  інформування служб АПК. Спеціальним розпорядженням Вінницького облагропрому (№ 3 від 14.01.1987 р.) затверджено нову єдину територіальну бібліотечно-інформаційну службу АПК області, положення про кабінети науково-технічної інформації (НТІ). Загалом було створено 80 кабінетів НТІ, в районних та більшості сільських бібліотек – довідково-інформаційні фонди з питань АПК. Під керівництвом А. Лучка фахівці Вінницької ОУНБ спільно з відомчими бібліотеками вперше підготували «Зведений каталог видань з питань сільського господарства та переробної промисловості, які надійшли до наукових, сільськогосподарських і технічних бібліотек м. Вінниці та області в 1987 році» та «Каталог періодичних видань, передплачених основними бібліотеками-учасницями єдиної територіальної бібліотечно-інформаційної служби Вінницького облагропрому на 1988 рік». Цю практику було продовжено в наступні роки.

Досвід вінничан запозичували в інших областях. У квітні 1990 р. на базі Вінницької ОУНБ відбулася республіканська школа передового досвіду з інформаційного обслуговування спеціалістів АПК за участю представників Міністерства культури УРСР, Державної республіканської бібліотеки УРСР ім. КПРС (нині – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого), Укрінформагропрому, Українського науково-дослідного інституту науково-технічної інформації Держплану УРСР, Центральної наукової сільськогосподарської бібліотеки ВАСГНІЛ, завідувачів відділів сільськогосподарської літератури ОУНБ України.

На початку 1990-х рр. Вінницька ОУНБ перейшла на нові умови господарювання, було запроваджено надання додаткових платних послуг. На її базі в 1991 р. відбулася республіканська нарада-семінар з означеної тематики.

Під керівництвом А. Лучка Вінницька ОУНБ неодноразово була співорганізатором обласних науково-практичних конференцій, зокрема: «Перехід до ринку і проблеми розвитку духовності на Вінниччині» (1993), «Сільська бібліотека: проблеми і перспективи» (1994) та регіональної «Проблеми культури і духовності в суспільстві та шляхи їх вирішення» (1995). На цих та багатьох інших заходах А. Лучко виступав з доповідями з актуальних питань. Багато уваги приділяв проблемам підготовки кваліфікованих бібліотечних кадрів, висував вимоги до їхнього професійного розвитку.

Міністерство культури УРСР / України та республіканські / державні методичні центри регулярно залучали А. Лучка як досвідченого й авторитетного організатора бібліотечної справи до підготовки багатьох інструктивно-методичних документів, що визначали діяльність українських бібліотек у 1980-х – 1990-х роках.

А. Лучко – автор та відповідальний за випуск низки методично-бібліографічних видань, матеріалів з досвіду бібліотечної роботи. Активно публікувався на сторінках як місцевих, так і всеукраїнських та союзних часописів, наукових збірників. Був дописувачем фахових видань «Библиотекарь», «Книжное обозрение», публікував свої статті та замітки як у галузевих («Соціалістична культура», «Культура і життя»), так і суспільно-політичних виданнях. Його статті відзначалися свіжістю думки, високим професіоналізмом, сміливістю в порушенні проблемних питань бібліотечної справи та конструктивними ідеями.

image
Виступ А.Лучка на виробничій нараді (1988)
image
А.Лучко проводить семінар для бібліотекарів області (1998)
image
Бесіда з журналістом газети Вінниччина (1997)

image
А.Лучко запалює свічку памяті на Стісівських читаннях (2007)

 

У 1989 р. у Вінницькій ОУНБ вперше відбулися Стусівські читання, присвячені поетові-земляку, дисиденту, Герою України (2005) В. Стусу, які проводяться й дотепер.

25 травня 1990 р. в обласній газеті «Вінницька правда» під рубрикою «Трибуна делегата конференції» А. Лучко опублікував статтю «Пора нарешті вирішувати», в якій гостро і принципово розкривав проблеми бібліотек та байдуже ставлення до них керівництва області. Того ж дня він виступив на обласній партійній конференції, де поінформував партактив Вінниччини про серйозні недоліки в керуванні закладами культури з боку обкому КПУ.

З проголошенням незалежності України А. Лучко спрямовував свою управлінську діяльність на мобілізацію зусиль колективу Вінницької ОУНБ задля оновлення й наповнення новим змістом усіх напрямів діяльності головної книгозбірні області. На противагу масовій пропагандистській роботі з читачами у бібліотеці активізувалася соціокультурна діяльність, пріоритетними стали напрями і теми, що об’єктивно висвітлювали історію України, сприяли відродженню народних звичаїв, традицій, обрядів.

У 1990-ті рр. було започатковано цикл заходів «Повернуті із забуття», присвячених репресованим і незаслужено забутим українським письменникам та іншим діячам, приділялась увага висвітленню питань Голодомору, політичних репресій, поширенню нового погляду на релігію та діяльність релігійних конфесій.

За підтримки А. Лучка першочерговим напрямом у Вінницькій ОУНБ та книгозбірнях області стала й краєзнавча діяльність. Було започатковано нові серії бібліографічних видань: «Наші видатні земляки», «Вчені нашого краю», бюлетень «Говорять учасники обласних семінарів» та ін. Незважаючи на труднощі 1990-х рр., пов’язані з гострою соціально-економічною кризою перехідного періоду, бібліотека продовжувала випуск щорічного бібліографічного покажчика «Література про Вінницьку область», тематичних бібліографічних посібників, календаря «Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини на … рік», методично-бібліографічних матеріалів та з досвіду роботи книгозбірень.

А. Лучко підтримував і проєктну діяльність як цілком новий напрям бібліотечної роботи. Зокрема, в 1995 р. Вінницька ОУНБ здобула свій перший грант від фонду «Євразія», що дало змогу модернізувати бібліотечно-бібліографічні процеси із застосуванням мережі «Інтернет». Відтоді проєктна робота бібліотеки, в т. ч. грантова, набула системного характеру.

image
Відданий бібліотечній справі : зб. матеріалів до 75-річчя від дня народж. бібліотекознавця, колиш. директора Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва Андрія Йосиповича Лучка (13.12.1937–03.02.2009). Вінниця, 2012.
Адміністративну діяльність А. Лучко поєднував з активною громадською роботою. В різні роки був депутатом Вінницької міської ради, членом колегії обласного управління культури. Став одним із фундаторів вінницького осередку Товариства любителів книги, обіймав посаду заступника голови цієї громадської організації. Був членом Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК), президії обласного комітету Профспілки працівників культури, позаштатним кореспондентом обласного радіо й газети «Вінницька правда». Перебуваючи на заслуженому відпочинку, долучився до написання монографії з історії Вінницької ОУНБ, приуроченої до 100-річчя заснування закладу.

Вагомий внесок у розвиток ОУНБ, бібліотечної справи Вінниччини та культури краю, високий професіоналізм А. Лучка належно поціновано. Він нагороджений орденом «Знак Пошани» (1981), медаллю «За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя з дня народження В. І. Леніна» (1971). Йому було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури Української РСР» (1987), а до 100-річчя від часу заснування Вінницької ОУНБ нагороджено Грамотою Верховної Ради України (2007). Удостоєний знака УТОПІК «За активну участь в охороні пам’ятників Великої Вітчизняної війни» (1975), численних грамот союзних, всеукраїнських та обласних державних і громадських організацій.

 

Твори

За здоровий побут : (корот. анот. покажч. літ.) / уклад.: Є. А. Премислєр, А. Й. Лучко ; Вінниц. обл. наук. мед. б-ка, Вінниц. обл. б-ка ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 1962. – 15 с.

Поглиблюємо знання бібліотекарів : [метод. робота Обл. б-ки ім. К. А. Тімірязєва] / Г. Смагло, А. Лучко // Соціаліст. культура. – 1963. – № 5. – С. 33–34.

В теорії і на практиці : [проблеми комплектування кн. фондів б-к] / Г. Смагло, А. Лучко // Рад. культура. – 1963. – 26 груд.

Наш земляк Михайло Коцюбинський : (пам’ятка до 100-річчя з дня народж.) / підгот.: В. М. Борщевський, З. М. Шелягова, Т. І. Ніколенко ; упоряд. А. Й. Лучко ; Б-ка Вінниц. пед. ін-ту ім. М. Островського, Вінниц. обл. б-ка ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 1964. – 23 с.

Щоб дружний з книгою був хлібороб : (з досвіду пропаганди с.-г. літ. б-кою с. Бабинці-Перші Могилів-Поділ. р-ну ) / підгот. А. Лучко. – Вінниця, 1965. – 21 с.

Професія і покликання: роздуми про фах бібліотекаря / А. Й. Лучко // Соціаліст. культура. – 1966. – № 1. – С. 34–35.

Робота бібліотек на допомогу механізаторам : (метод.-бібліогр. матеріали) / уклад.: А. Лучко, Л. Зубалій, Л. Потапенко ; відп. Г. Смагло. – Вінниця, 1966. – 28 с. – Ротатор.

Соединяя теорию с практикой : [про роботу ун-ту бібл. працівників м. Вінниці] // Библиотекарь. – 1966. – № 12. – С. 48–49.

Фах чи покликання? : [про підгот. кадрів для культ.-освіт. закл.] / А. Й. Лучко // Соціаліст. культура. – 1969. – № 9. – С. 33.

ДІФ доносить відкриття : [з досвіду впровадження служб наук.-техн. інформації б-к обл. для працівників сіл. госп-ва] / А. Й. Лучко // Культура і життя. – 1975. – 17 лип.

Не тимчасова акція: клопоти централізованої бібліотечної мережі [Вінниц. обл.] / А. Й. Лучко. – Культура і життя. – 1977. – 13 лют.

Совместно с библиотеками: опыт, проблемы, поиск : [про спільну роботу б-к обл. і Т-ва книголюбів]/ А. И. Лучко. – Кн. обозрение. – 1977. – 24 июня.

Не тільки записати у формуляр : круглий стіл газ. «Культура і життя» : [із виступу А. Лучка про нові грані бібл. справи на Вінниччині] / А. Й. Лучко // Культура і життя. –1978. – 15 черв.

Мільйон томів : до 75-річчя заснування першої публіч. б-ки у Вінниці / А. Лучко // Культура і життя. – 1982. – 21 лют.

Видеть перспективу : [з досвіду інформ. обслуговування спеціалістів сіл. госп-ва] / А. И. Лучко // Библиотекарь. – 1983. – № 1. – C. 8–12.

П’ятсот автографів – бібліотеці : [подарунок із власної колекції книголюба К. Кисельова з автографами відомих людей] / А. Й. Лучко // Комсомол. плем’я. – 1983. – 5 лют.

Практика роботи центральних районних бібліотек в нових умовах / А. Лучко // Діяльність культурних комплексів райцентрів : матеріали наук.-практ. конф., 31 трав. – 2 черв., 1982 р., м. Хмельницький. – Київ, 1983. – C. 44–47.

Сага про бібліотеку : актуал. діалог / А. Лучко ; записав Л. Пастушенко // Рад. Україна. – 1985. – 14 лип.

Не чекаючи вказівок згори : [про запровадж. нової системи господарювання в ОУНБ] / А. Лучко // Соціаліст. культура. – 1990. – № 8. – C. 8–9.

Не панацея, но шанс : [про роботу б-ки в нових умовах господарювання] / А. Лучко // Библиотекарь. – 1990. – № 12. – C. 19–22.

Проблеми формування фондів бібліотек / А. Лучко // Бібліотеки і розвиток культури та духовності на Вінниччині : матеріали конф. бібл. працівників / Обл. упр. культури. – Вінниця, 1993. – С. 9–14.

Продовження Вінницькою ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва традицій бібліографічної діяльності Вінницької філії Всенародної бібліотеки України при ВУАН / А. Й. Лучко, Л. М. Шпильова // Пріоритетні напрямки розвитку бібліотечної справи в Україні : матеріали регіон. наук.-практ. конф. – Рівне, 1993. – С. 97–98.

Духовний потенціал бібліотекаря: проблеми його формування : [виступ на регіон. конф. «Проблеми культури і духовності в суспільстві та шляхи їх вирішення»] / А. Лучко // Камертон-ікс. – 1996. – Січ. (№ 1). – С. 2.

Презентуємо і вшановуємо : [про презентацію в ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва вид. М. С. Грушевського «Барське староство: історичні нариси (ХV–ХVІІІ ст.)» (Львів, 1996) та відзначення 130-річчя від дня народж. його авт. кн.] / А. Лучко // Вінниц. газ. – 1996. – 26 верес.

Обласній скарбниці знань – 90 : [з історії ВОУНБ] / А. Й. Лучко // Подолія. – 1997. – 13 лют.

«Книги – морська глибина…» : [бесіда з нагоди 90-річчя ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва] / А. Лучко ; розмову вів А. Степаненко // Вінниц. газ. – 1997. – 15 лют. : фот.

До свята – ще б оптимізму : Вінниц. ДОУНБ ім. К.А. Тімірязєва – 90 р. : [інтерв’ю] / А. Лучко ; розмову вела Л. Площанська // Вінниччина. – 1997. – 18 лют.

Варварство і шляхетність : [про нові надходження літ. до б-к області, одержані в подарунок від вид-ва «Либідь»] / А. Лучко // Культура і життя. – 1998. – 11 лют.

Фундатори : [розповідь колиш. директора ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва про б-ку, її історію та працівників напередодні 100-літнього ювілею закл.] / А. Лучко // Вінниччина. – 2005. – 13 груд. – С. 3.

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в контексті історії та інноваційному поступі сьогодення : монографія / керівник проєкту В. Ф. Циганюк ; упоряд. тексту: М. Г. Спиця, О. І. Кізян, Н. І. Морозова ; [члени авт. кол.: А. Й. Лучко та ін.] ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 312 с. : фот., архів. док. – (Віковому ювілею Бібліотеки присвячується).

Джерела

Про присвоєння Лучку А. Й. почесного звання «Заслужений працівник культури Української РСР» : Указ Президії Верховної Ради УРСР, 11 груд. 1987 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1987. – № 51. – C. 847.

Лауреати року : [А. Лучко серед лауреатів твор. конкурсу 1990 р.] // Укр. культура. – 1991. – № 1. – C. 38.

Площанська Л. Директор, в якого найбільше багатство – книги : [до 60-річчя від дня народж. А. Лучка] / Л. Площанська // Вінниччина. – 1997. – 13 груд.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва // Вінниччина бібліотечна : довідник / авт. проекту та керівник авт. кол. В. Ф. Циганюк ; координатор проекту, уклад. ст. П. І. Цимбалюк ; авт. та уклад. ст., голов. ред. І. М. Журавлівський. – Вінниця : Логос, 2003. – 224 с. : кольор. фот. – Зі змісту: [Про А. Й. Лучка]. – С. 16–17.

Перемогти своїм розумом : [інтерв’ю колиш. дир. Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва А. Лучка з нагоди його 70-ліття] / А. Й. Лучко ; розмову вела А. Трошкова // Вінниччина. – 2007. – 14 груд. – С.  6 : фот.

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в контексті історії та інноваційному поступі сьогодення : монографія / керівник проекту В. Ф. Циганюк ; упоряд. тексту: М. Г. Спиця, О. І. Кізян, Н. І. Морозова ; члени авт. кол.: А. Й. Лучко [та ін.] ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 312 с. : фот., архів. док. – (Віковому ювілею Бібліотеки присвячується). – Зі змісту: [Про А. Й. Лучка]. – С. 102, 105–106, 111, 117–118, 140, 165, 193, 195–196, 208, 209, 215, 227, 234, 239, 241, 243.

«Світло землі Подільської…» : ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в публікаціях (1907–2007) : бібліогр. покажч. / уклад. О. С. Михайлюк ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 88 с. – (Віковому ювілею Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва присвячується). – Імен. покажч.:  с. 83.

Столітній шлях Бібліотеки у її виданнях : бібліогр. покажч. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. М. Панчук ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2007. – 112 с. – (Віковому ювілею Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва присвячується). Імен. покажч.: с. 106.

Всесвіт. Книга. Ми [Відеозапис] : [вміщено спогади А. Лучка] / Вінниц. ОУНБ ім. К  А. Тімірязєва ; над фільмом працювали: Л. Червона, І.  Міхеєв, К. Кирилюк ; голов. консультант Н. Морозова. – Електрон. відеодані (8 файлів : 2698838016 байт). – Вінниця : Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, 2008. – 1 електрон. оптич. диск (DVD-R) : кольор. ; в контейнері 14х12,5. – Систем. вимоги: Pentium-II ; 128 Mb RAM ; Windows 95/98/NT. – Назва з контейнера.

Відданий бібліотечній справі : зб. матеріалів до 75-річчя від дня народж. бібліотекознавця, колиш. директора Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва Андрія Йосиповича Лучка (13.12.1937–03.02.2009) / уклад. текстів і упоряд. П. І. Цимбалюк ; вступ. ст. Н. І. Морозова ; уклад. бібліогр. Г. М. Авраменко ; ред.: О. Г. Поліщук, М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Балюк І. Б., 2012. – 116 с. – (Діячі культури і мистецтв краю).

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва: нові грані розвитку (2007–2016) : до 110-ї річниці з часу заснування : бібліогр. покажч. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. Ю. Антонюк, Г. А. Біловус ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця : Балюк І. Б., 2017. – 288 с. – Імен. покажч. – С. 278.

Лучко Андрій Йосипович (13.12.1937 р., с. Малі Низгірці, нині Бердичівського району Житомирської області – 03.02.2009 р., м. Вінниця) // Бібліотеки та бібліотекарі: вибір на все життя. Заслужені працівники культури України (Вінницька область) : довідник / Упр. культури та креат. індустрій Департаменту гуманітар. політики Вінниц. обл. військ. адмін., ВОУНБ ім. В. Отамановського ; уклад. П. І. Цимбалюк ; перед. слово О. М. Дернова ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Л. Б. Сеник. – Вінниця, 2022. – С. 28–33.

Цимбалюк Павліна Іванівна
Статтю створено : 05.06.2023
Останній раз редаговано : 08.06.2023