Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 18
За місяць : 784
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Дублетний фонд
Дублетний фонд

Дублетний фонд (фр. double, doublette, від лат. duplex – подвійний) –  частина бібліотечного фонду, що складається з дублетних примірників документів і формується з метою використання у випадках заміни ветхих, зношених, втрачених примірників чи збільшення в основному фонді дублетності документів, що користуються сталим (підвищеним) попитом, або ж для обмінних операцій з іншими фондоутримувачами – книгозбірнями, інформаційними центрами тощо. В деяких випадках практикувалося й безкоштовне передавання документів з Д. ф. до інших закладів та організацій, як правило, з метою популяризації літератури і читання.

Термін застосовувався у радянській бібліотечній практиці і лише в окремих книгозбірнях, на які покладалося завдання акумулювання книжок, переміщених з інших націоналізованих, розформованих, ліквідованих, реквізованих книгозбірень, у т. ч. приватних осіб, з метою обов’язкового  подальшого розподілу дублетних примірників між іншими бібліотеками з недостатньо укомплектованими фондами. Нині термін не є унормованим, вважається застарілим, тому Д. ф. в сучасних бібліотеках здебільшого не виділяється і не обліковується.

 

Джерела
           Куделько Е. В. Довідник з бібліотекознавства і бібліографії ; / Е. В. Куделько, С. Й. Мінц ; під наук. ред. П. М. Бронштейна. – Харків : Ред.-вид. відділ Книжкової палати України, 1969. – Про дублетний фонд: с. 65. 

Емельянова Е. Работа с дублетными экземплярами в деятельности Библиотеки Румянцевского Музея в 1920-е гг. / Е. А. Емельянова // Библиосфера. – 2013. – № 1. – С. 39–42.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 11.05.2021
Останній раз редаговано : 11.05.2021