Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 18
За місяць : 784
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Центри і пункти європейської інформації в бібліотеках
Центри і пункти європейської інформації в бібліотеках

imageЦентри і пункти європейської інформації в бібліотеках (ЦЄІ і ПЄІ) – інформаційно-просвітницькі ресурсні інституції з питань європейської інтеграції та діяльності Європейського Союзу (ЄС), що функціонують у книгозбірнях, а також у провідних закладах вищої освіти, дослідницьких установах, неурядових громадських організаціях, молодіжних осередках та рухах.

Попередниками ЦЄІ були започатковані в 1963 р. у країнах Європи Центри європейської документації та інформації.

На початку 21 cт. у світі сформувалась і функціонує за підтримкою Європейської Комісії мережа інформаційних центрів Europe Direct, що об'єднує понад 600 ЦЄІ. Керівництво центрами здійснюється державними або приватними організаціями на договорній основі, а співфінансуються вони Європейською Комісією.

З 2004 р. в Україні після схвалення Державної програми інформування громадськості з питань європейської інтеграції України на 2004–2007 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 грудня 2003 р. № 1433/2003, та аналогічної програми на 2008–2011 роки (її концепцію було схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. № 569-р ) активну роль в інформуванні членів громад про історію ЄС, його цінності, економічну співпрацю України з державами–членами ЄС, стандарти життя в європейських державах, правовий і соціальний захист населення тощо відіграють бібліотеки.

Мета функціонування ЦЄІ в Україні (ЦЄІУ) – поширення інформації про Європейський Союз, засади його діяльності та політику, надання допомоги усім зацікавленим особам в навчанні та провадженні дослідницької роботи з питань європейської інтеграції, а також сприяння їхній участі в дебатах з європейських питань.

Діяльність ЦЄІУ координується Представництвом ЄС в Україні.

        Основні послуги ЦЄІУ:

  • збирання, опрацювання, зберігання літератури та інших матеріалів з питань європейської інтеграції;
  • забезпечення відкритого доступу всім зацікавленим особам до літератури та інших джерел з питань європейської інтеграції у друкованому та електронному форматах (інформаційні ресурси, електронні каталоги, бази даних тощо), надання їх у користування;
  • надання доступу до ресурсів інтернету та видань, що виходять під егідою офіційних установ ЄС;
  • довідково-бібліографічне обслуговування (інформаційно-довідкова служба), інформування (електронне розсилання новин) та консультування з питань європейської інтеграції та діяльності ЄС;
  • інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на популяризацію знань про європейську інтеграцію України: пресконференції, круглі столи, лекції, семінари, тренінги, дискусії, пізнавально-розважальні заходи для молоді (квести), тематичні виставки, інтерактивні вуличні акції, святкування Дня Європи, Дня європейських мов, Тижня толерантності тощо;
  • надання допомоги в оволодінні освітніми програмами різного рівня.

Інформаційне обслуговування користувачів ЦЄІУ здійснюється шляхом надання їм:

  • методичної літератури, що надходить за каналами Представництва ЄС в Україні;
  • спеціалізованої літератури, що продукується офіційними установами ЄС: Європейською Комісією, Радою Європи, Євростатом, Комітетом з соціальної політики, Комітетом регіонів, Європейським інвестиційним банком, CEDEFOP (Центром професійної освіти).

З 2005 р. за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в обласних універсальних наукових бібліотеках України у співпраці з неурядовими організаціями почали відкриватися регіональні ЦЄІ.

У 2008 р. відбувся Форум ЦЄІУ, під час якого з метою консолідації зусиль однодумців, які працюють у різних регіонах і своєю діяльністю сприяють європейській інтеграції України, за участю бібліотек було створено громадську організацію «Мережа ЦЄІ України» – добровільне об’єднання центрів європейської інформації, створене для підтримки і координування стабільної й ефективної діяльності ЦЄІУ.

Місія Мережі ЦЄІУ – формування в Україні суспільства, яке спирається на європейські цінності.

На початок 2020-го року мережа об’єднує 18 регіональних ЦЄІ в містах Вінниця, Дніпропетровськ (нині – Дніпро), Івано-Франківськ, Кіровоград (нині – Кропивницький), Кременчук, Луганськ, Луцьк, Львів, Миколаїв, Рівне, Суми, Тернопіль, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів та в АР Крим (поза зоною окупації).

Мережа ЦЄІУ співпрацює з громадськими організаціями, державними органами та організаціями, бібліотеками (у т. ч. зарубіжними), які сприяють реалізації мети утвердження європейських цінностей.

Упродовж 2008–2014 рр. відбулася низка якісних змін у роботі Мережі ЦЄІУ, зокрема:

Крім регіональних ЦЄІ за підтримки Представництва ЄС в Україні були створені ЦЄІ в університетах, які здебільшого базуються в наукових бібліотеках вишів. Станом на 2020 рік в Україні діє 27 ЦЄІ, розташованих в закладах вищої освіти 23 міст України: Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Луцьк, Тернопіль, Харків, Херсон, Чернівці, Суми, Одеса, Сєвєродонецьк, Біла Церква, Вінниця, Острог, Маріуполь, Миколаїв, Івано-Франківськ, Львів, Ужгород, Житомир, Черкаси, Кіровоград та Чернігів.

Мережа ЦЄІУ є активним учасником заходів з тематики європейської інтеграції всеукраїнського рівня: щорічного святкування у травні Дня Європи в регіонах України та регіональних молодіжних ярмарків креативності та інновацій; одним із партнерів загальноукраїнської кампанії «Толерантність як шлях до Європи»; Всеукраїнського змагання з європейської інтеграції серед старшокласників загальноосвітніх шкіл «EUROPANOSTRA» та ін.

У межах Мережі ЦЄІУ в 2014 р. було створено ініціативну групу «Є-Дія» («Європейська Дія»), засновниками якої стали 4 ЦЄІ з Вінниці, Кременчука, Луганська та Сум.

Упродовж грудня 2014-го – лютого 2015 рр. у Вінниці, Львові, Сумах та Кременчуку «Є-Дія» спільно з регіональними партнерами організувала для молоді чотирьох областей тренінги та дебатні турніри на тему спільних цінностей, здатних об’єднати Україну.

У 2014 р. ЄС та Україна підписали Угоду про Асоціацію, що стало новим етапом у розвитку європейсько-українських договірних відносин.

Подальший рух України до євроінтеграції потребував розвитку мережі ЦЄІ по всій країні, їхньої доступності для громадян у всіх куточках держави. Враховуючи цю потребу, Українська бібліотечна асоціація (УБА) у 2015 р. розпочала реалізацію проєкту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки програми ЄС «Еразмус+» (Жан Моне) та за партнерською участю Представництва ЄС в Україні, посольств європейських держав, європейських інституцій та студій, європейських грантів і проєктів, бібліотек Європи у рамках навчальних візитів.

Мета проєкту – сприяння активізації роботи бібліотек з інформування населення про ЄС та європейський вибір України шляхом створення пунктів європейської інформації (ПЄІ) для надання інформаційно-просвітницьких послуг мешканцям місцевих громад районних центрів, невеликих міст і селищ України.

Всі ЦЄІ та ПЄІ оснащені електронними читанками (рocketbook) та флешнакопичувачами із завантаженими ресурсами європейської тематики, а також інформаційними дошками та забезпечені літературою, прапорцями ЄС і України, сувенірно-рекламною продукцією.

У жовтні 2015 р. УБА спільно з Національної парламентською бібліотекою України (нині – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого) провели конференцію для бібліотечних працівників «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках», де було розглянуто стратегію розвитку мережі ЦЄІУ і ПЄІ, обговорено та узагальнено досвід діяльності, оголошено умови конкурсу на участь бібліотек у проєкті УБА «Все про Європу», визначено основні напрями діяльності за проєктом.

Упродовж 2015–2018 рр. УБА ініціювала та підтримувала реалізацію трьох складових проєкту:

● інформаційно-методичний компонент – вивчення та узагальнення досвіду роботи ЦЄІУ («Публічний звіт за проєктом «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках»); підготовка інформаційно-методичних матеріалів для бібліотекарів з питань створення ЦЄІ та ПЄІ щодо поширення європейської інформації («Бібліотеки в системі забезпечення євроінтеграційних процесів України», 2016 р.); «Центри європейської інформації в бібліотеках: технологія створення та механізми популяризації інформації про ЄС та євроінтеграцію України», 2016 р.; організація конференцій, семінарів і тренінгів, навчання в Головному тренінговому центрі УБА в м. Києві.

Протягом 2016–2017 рр. проведено 11 тренінгів для бібліотекарів-координаторів новостворених ПЄІ, у яких взяли участь 122 бібліотекарі.

17 травня 2016 р. у межах проєкту «Кампанія відзначення Днів Європи в Україні–2016 "RE-ФОРМУЮСЬ Європейцем!"» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в ЦЄІ 9-ти областей України (в містах Вінниці, Івано-Франківську, Кіровограді, Миколаєві, Полтаві, Черкасах, Хмельницькому, Чернівцях та Старобільську Луганської обл.) за участю представників бібліотек об’єднаних громад, експертів, депутатів місцевих рад, громадських активістів, закордонних фахівців відбулася міжрегіональна веб-конференція «Районні та сільські бібліотеки в умовах децентралізації» .

У лютому 2017 р. за фінансової підтримки програми «Еразмус+» відбувся Інтерактивний ярмарок ідей для Пунктів європейської інформації у бібліотеках України (https://eulib.ula.org.ua/idei).

З-поміж 57-ми інноваційних пропозицій обслуговування користувачів ПЄІ було обрано 18 найкреативніших. За допомогою інтерактивного голосування визначено 6 переможців:

Тернопільська обласна бібліотека для молоді (Євровікторина: цікаво, сучасно, інтерактивно);

Чернігівська міська бібліотечна система (проєкт «Бюджет участі» );

ЦМБ ім. М. Ю. Лермонтова Мелітопольської міської ЦБС («Аліса в країні див» – «Ненудні сутінки в бібліотеці» (форма роботи));

КЗК «Центральна бібліотека ім. І. С. Тургенєва» м. Харкова (тематичний день англійської мови «Welcome to the library!»);

Житомирська обласна бібліотека для дітей (Житомирські артлистівки подорожують Європою);

Центральна міська публічна бібліотека ім. В. Г. Короленка м. Маріуполя (Європа всередині кожного, https://www.slideshare.net/uba2010/ss-73045211; https://www.slideshare.net/uba2010/ss-73045215).

 

● компонент побудови мереж – розширення мережі ЦЄІУ та ПЄІ задля поширення інформації про ЄС не тільки в обласних центрах, а й у місцевих громадах. Станом на 2019 р. мережа ПЄІ налічувала понад 140 локацій у публічних бібліотеках (у районах, селах, селищах, невеликих містах) і залишається відкритою для залучення нових учасників на засадах членства і партнерства.

 

● компонент активної дії – запровадження нових форм бібліотечної роботи з популяризації європейських цінностей та ідей євроінтеграції серед місцевих громад, а саме: проведення Днів Європи, відеоконференцій, шкіл євроінтеграції, квестів для молоді, інтерактивних вуличних акцій тощо; забезпечення ЦЄІУ і ПЄІ технічними засобами, ресурсним наповненням та інформаційно-рекламною продукцією.

2018-го року у межах корпоративного проєкту «Віртуальна довідка: об'єднана довідкова служба бібліотек України», започаткованого Національною бібліотекою України для дітей, відкрито тематичний розділ «Євродовідка», що забезпечує довідково-бібліографічне обслуговування бібліотекарів ЦЄІУ та ПЄІ, а також усіх, хто звертається до Служби віртуальної довідки з питань щодо інформації про ЄС та євроінтеграцію України.

Друкований орган проєкту – щоквартальний Вісник центрів та пунктів європейської інформації «Все про Європу в бібліотеках» (видається з 2016 р.).

Діяльність осередків ЦЄІУ широко представлено в соціальних мережах та інтернеті: сторінка проєкту у фейсбуці (www.facebook.com/about.eu.in.library), твітері https://twitter.com/euinlibrar; канал на ютубі https://www.youtube.com/user/ukrbiblhttps://www.youtube.com/watch?v=cIz7_Aur6Nk; Громадський європейський майданчик «Все про Європу в бібліотеках» (http://eulib.ula.org.ua); УБА https://ula.org.ua/255-programi-proekti; інтернет-портал ГО «Мережа ЦЄІ» http://ukrcei.org.

Паралельно з ЦЄІ у світі з 1970-х років існують європейські клуби, орієнтовані на школярів та молодь. В Україні євроклуби започатковані з 1995 р. як неформальні об’єднання молоді, що ставлять за мету інформування школярів та студентів про євроінтеграційні процеси та засади функціонування ЄС, сприяння розвитку відносин між українськими та європейськими молодіжними неурядовими організаціями, поширення європейських цінностей серед молоді. Частково у своїй діяльності євроклуби також взаємодіють з бібліотеками, ЦЄІ та ПЄІ.

 

Джерела 

 

Розвиваємо ЦЄІ : з досвіду польських Центрів європейської інформації / Фонд ім. Стефана Баторія, Міжнародний Фонд Відродження. – Варшава ; Київ, 2007. – 55 с.

Євроклуби в Україні : організація роботи та успішний досвід : [метод. вид.] / Всеукр. асоціація викладачів історії та сусп. дисциплін «Нова доба» ; ред. П. І. Кендзьора. – Львів : ЗУКЦ, 2008. – 53 с. 

Європейська інтеграція на початку нового тисячоліття : довідник / А. М. Круглашов, І. Озимок, Т. С. Астапенко, В. В. Руссу ; Т-во «Український Народний Дім в Чернівцях», Ін-т Європей­ської інтеграції та регіональних досліджень Чернівецького нац. ун-ту ім. Ю. Федьковича, Мережа центрів європейської інформації України. – Чернівці : ПП Глібка О. О., 2010. – Ч. 1. – 212 с. 

Ковбасюк А. / Європейський клуб: поради зі створення та організації діяльності / Анна Ковбасюк // Шк. бібл.-інформ. центр. – 2011. – № 12. – С. 92–95.

Ковбасюк А. / Участь євроклубів у проведенні заходів до Дня Європи / Анна Ковбасюк // Шк. бібл.-інформ. центр. – 2012. – № 5. – С. 129–134.

Угода про Асоціацію між ЄС та Україною : короткий посібник з Угоди про Асоціацію / Представництво ЄС в Україні. – Київ, 2015.  

Бібліотеки в системі забезпечення євроінтеграційних процесів України : навч. посіб. для бібліотекарів за програмою підвищення кваліфікації / уклад. : В. С. Пашкова, І. О. Шевченко. – Київ : НАКККіМ, 2016. – 58 с.  

Вилегжаніна Т. Українські бібліотеки в процесі євроінтеграції / Т. Вилегжаніна // Бібл. планета. – 2016. – № 3. – С. 4–6.

Європейська та євроатлантична інтеграція : навч. посіб. / [О. В. Баула та ін.] ; М-во освіти і науки України, Луцький нац. техн. ун-т. – Луцьк : РВВ Луцького НТУ, 2016. – 326 с. : іл., табл.

Центри європейської інформації в бібліотеках: технологія створення та механізми популяризації інформації про ЄС та євроінтеграцію України : навч.-метод. посіб. для бібліотекарів / Укр. бібл. асоц. ; укладачі : О. В. Башун, В. С. Пашкова, І. О. Шевченко. – Київ : УБА, 2016. – 78 с.

Європейські студії в Україні : здобутки, виклики та перспективи : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Київ, 2 черв. 2017 р.) / Укр. Асоціація Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції. – Київ : Терен, 2017. – 416 с.

Подчерняєва Н. Євроклуб у школі: метод. рекомендації з орг. роботи / Наталія Подчерняєва // Актуальні питання гуманітарних наук. – Вип. 17. – 2017. – С. 306–313.

 

__________________________________

Вебплатформа «Громадський простір» www.civicua.org

Вісник європейських студій в Україні http://www.eustudy.at.ua/

Всеукраїнське соціологічне дослідження на тему «Українське суспільство та європейські цінності» https://library.fes.de/pdf-files/bueros/ukraine/13570.pdf

Глосарій термінів Європейського Союзу http://europa.dovidka.com.ua

ГО «Європа без бар’єрів» https://europewb.org.ua/#

ГО «Рух «Ми – європейці» https://www.eastbook.eu

Євроінтеграційний дайджест https://eu-ua.org/digest

Євромапа України. Рейтинг європейської інтеграції областей http://neweurope.org.ua/analytics/yevromapa-ukrayiny-rejtyng-yevrointegratsiyi-oblastej/

Європейська електронна бібліотека https://www.europeana.eu/portal/ru 

Європейська політика сусідства http://www.delukr.ec.europa.eu/page28249.html

Європейський освітній портал http://www.eu-edu.org

Інтернет-портал проєвропейського громадянського суспільства України «Європейський простір»: http://eu.prostir.ua, http://www.facebook.com/#!/
groups/euinua/

Інформаційний бюлетень УкрІНТЕІ «Дослідження, технології та інновації у Європейському Союзі» http://www.uintei.kiev.ua/page/doslidzhennya-tehnologiyi-ta-innovaciyi-u-yevropeyskomu-soyuzi

Інформаційні центри ЄС http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/more_info/eu_
information_centres/index_uk.htm

Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом http://comeuroint.rada.gov.ua/

Методичні рекомендації до відзначення Міжнародного дня толерантності

у бібліотеках https://eulib.ula.org.ua/images/resursi.Рекомендації_
толерантність.pdf

Методичні рекомендації євроклубам Представництва ЄС в Україні http://lib.pu.if.ua/files/europa/euroclubs_uk.pdf

Міжнародний фонд «Відродження» https://www.irf.ua/program/eu/

Міністерство закордонних справ України

http://www.mfa.gov.ua

Освітня програма Еразмус Мундус (Erasmus Mundus Programme), ЕРАЗМУС+ https://erasmusplus.org.ua/erasmus/pro-prohramu.html,

Офіційне бюро статистики Європейського Союзу (Eurostat)

https://ec.europa.eu/eurostat, http://youtube.com/euteub

Портал «Навчаймось в Європі»

https://ec.europa.eu/education/study-in-europe/

Представництво Європейського Союзу в Україні https://eeas.europa.eu/
delegations/ukraine_uk

Проєкт представництва ЄС «Євроквіз» https://euroquiz.org.ua/

Ресурсний центр Гурт http://gurt.org.ua

Українська мережа європейських клубів http://eu.prostir.ua/in/39901.html

Українсько-європейський дорадчий центр з питань законодавства (UEPLAC)

http://taiex.ec.europa.eu

Український освітній центр реформ http://cure.org.ua/

Урядовий портал https://www.kmu.gov.ua/tag/yevrointegraciya

Центри Європейської інформації http://www.eu.prostir.ua/in/39896.html

Центр «Нова Європа» http://neweurope.org.ua/

Центр європейських ініціатив (м. Суми) http://www.eu.sumy.ua/ua/center/

Білик Олена Вікторівна
Статтю створено : 11.11.2020
Останній раз редаговано : 11.11.2020