Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 1114
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва
Рубрики : Бібліотеки
Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва

 

imageЦентральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва – одна з перших спеціалізованих установ для дітей м. Києва, науково-дослідний, інформаційний та консультативний центр з питань культурного розвитку дітей. Здійснює обслуговування підростаючого покоління та керівників дитячого читання, є базою для підвищення кваліфікації бібліотекарів, навчально-методичним центром Київського університету ім. Бориса Грінченка та Київського національного університету культури і мистецтв.

Бібліотеку було створено в лютому 1919 р. за сприяння відомих діячів культури – поета П. Г. Тичини та В. К. Магеровського, першого завідувача бібліотеки (у подальшому – директора Наукової бібліотеки Київського національного університету). Розташовувалася у 5-ти кімнатах загальною площею 123 м2 за адресою: вул. Пролетарська, 107 (з 2014 року – вул. Антоновича). Основою фондів стало зібрання бібліотеки Товариства ЦРК (Цивільної Робітничої Кооперації).

У квітні 1920 р. за пропозицією П. Тичини бібліотеці було присвоєно ім'я Т. Г. Шевченка. Деякий час П. Тичина тут працював і був головою бібліотечного колективу. 1 березня 1921 р. від бібліотечної секції Губнаросвіти П. Тичина отримав мандат, що зобов’язував його «допомагати поширенню культурно-просвітницької праці» бібліотеки для дітей. Одним із перших директорів книгозбірні було призначено Букреєву Тетяну Борисівну, яка очолювала заклад протягом 1924–1964 рр. 

При установі були організовані і діяли літературний та хоровий гуртки, першим керівником яких був Григорій Верьовка, видатний український композитор, керівник всесвітньо відомого академічного хору. На репетиції і концерти гуртківців приходили знані поети і музиканти. Відомо, що серед них бував і відомий український поет Максим Рильський.

У 30-х роках бібліотека підпорядковувалася Наркомосу УРСР.

З часом установа отримала статус районної бібліотеки для дітей Московського району м. Києва (нині Голосіївський р-н). На кінець 1940 р. фонд книгозбірні налічував 18 500 книг, читачів було майже 3 000 осіб.

У роки Другої світової війни, під час окупації Києва, бібліотеку було закрито, а особливо цінні і рідкісні видання директор та колеги розібрали по домівках. Вона відкрилася і розпочала активну роботу лише в 1948 р. На той час пріоритетними завданнями колективу були виховна робота та залучення дітей до читання. Відкриття в післявоєнні часи в столиці України нових бібліотек для дітей спричинило необхідність створення організаційно-методичного центру для координації їх роботи. Таким центром і стала бібліотека, котра в 1964 р. переїхала у нове приміщення за адресою вул. Червоноармійській, 134 (нині вул. Велика Васильківська). У цей час бібліотеку очолила Білас Марія Антонівна (була директором до 1975 р.), яка разом із колективом закладу спрямовувала роботу на розвиток спеціалізованої мережі бібліотек для дітей, впроваджуючи в їх діяльність нові методики роботи з книгою, диференційоване обслуговування всіх категорій читачів, організаційне забезпечення заходів, створення сучасного іміджу бібліотекаря через систему семінарів, круглих столів, тренінгів.

image
Вестибюль бібліотеки

 

У березні 1973 р. бібліотека отримала нове сучасне приміщення загальною площею 790,8 м2 на Брест-Литовському проспекті (нині проспект Перемоги, 25а), де і знаходиться зараз. Відповідно до Наказу Міністерства культури УРСР від 26.03.1975 р. «Про затвердження плану централізації державних масових бібліотек УРСР» бібліотека очолила міську централізовану мережу бібліотек для дітей і стала Центральною бібліотекою.

З 1975–2009 рр. бібліотеку очолювала Безручко Надія Іванівна, заслужений працівник культури України (1991).

З 1978 р. у бібліотеці працює централізований відділ комплектування, обліку та організації бібліотечних фондів, який комплектує 47 бібліотек для дітей та 5 дитячих відділів бібліотек для дорослих м. Києва. Створено зведений довідковий апарат на єдиний книжковий фонд бібліотек для дітей міста, який станом на 01.01.2015 р. налічував понад 1,4 млн. примірників.

З 1993 р. відділом комплектування, обліку та організації  бібліотечних фондів розпочато роботу зі створення Електронного каталогу нових надходжень всього фонду бібліотек для дітей міста.

У 2003 р. в бібліотеці відкрився безкоштовний Інтернет-центр.

З грудня 2009 року директором Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва (ЦБ ім. Т. Г.Шевченка для дітей) призначено Копанєву Вікторію Олександрівну, науковця в галузі бібліотекознавства та соціальних комунікацій, кандидата історичних наук (2008).

Станом на 01.01.2015 рік структура бібліотеки складається з адміністрації, 9-ти відділів – обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів; обслуговування учнів 5–10 класів; відділу керівників дитячого читання, міжбібліотечного абонементу (МБА) та нестаціонарних форм обслуговування; відділу мистецтв; науково-методичної та інформаційно-бібліографічної роботи; нових інформаційних технологій; комплектування та зберігання бібліотечних фондів; каталогізації та наукового оброблення документів; господарської роботи та матеріально-технічного постачання; 1-ї філії та 3-х пунктів видачі літератури. Загальна кількість працівників за штатним розписом складає 71 особу.

Загальний фонд бібліотеки нараховує 98,13 тис. прим. книг, з них: українською мовою – 60,92 тис. прим., російською – 34,74 тис. прим., іноземною – 2,47 тис. прим. Періодичних видань – 4,87 тис. назв, аудіовізуальних матеріалів – 207, електронних – 600 (CD, DVD диски). Зібрання книг іноземними мовами включає видання англійською, французькою, німецькою, польською, іспанською, кримськотатарською, корейською, японською мовами.

Серед цінних видань, що зберігаються в бібліотеці – ілюстровані енциклопедії «Дитяча Британіка» (Children's Britannica) у 20 т. (1995), «Енциклопедія Британіка» (Encyclopaedia Britannica) у 12 т. (1994); «Українська козацька держава» у 5 175 світлинах (2004) та близько 50-ти збірок «Кобзаря» (найстаріше – 1944 р.), у тому числі мовами країн світу.

У бібліотеці щорічно обслуговується близько 18 тис. користувачів, видається понад 353 тис. примірників літератури, кількість відвідувань становить понад 315 тис., у тому числі понад 155 тис. звернень на сайт і понад 282 тис. відвідувань сторінок. Організовуються та проводяться понад 500 масових заходів, які відвідує понад 13 тис. осіб.

Обслуговування здійснюється диференційовано за віковими категоріями. У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів обслуговуються користувачі віком до 11 років. Завдяки вільному доступу до літератури, читачі мають змогу самостійно вибрати книгу, переглянути енциклопедії, довідники, словники, книги із серії «Чомучки», нові дитячі журнали і газети, кросворди, розмальовки та ігри. Для найменших читачів організовано ігрову зону з м'якими іграшками та яскравими розвивальними пазлами.

До послуг учнів старшого віку (від 11 до 16 років) відділ обслуговування учнів 5–10 класів пропонує близько 20 тис. примірників літератури – класичну та сучасну художню літературу українських та зарубіжних авторів, також довідкові видання, енциклопедії, словники, навчальні посібники українською та іншими мовами. У відділі проходять літературні бесіди з дитячими письменниками, зустрічі з цікавими видатними сучасниками, заходи, присвячені подіям і датам у суспільному житті, народним традиціям, конкурси дитячої творчості, презентації книг, книжкових виставок, тематичних полиць тощо.

Відділ керівників дитячого читання (КДЧ), МБА та нестаціонарних форм обслуговування забезпечує користувачам відкритий доступ до інформаційних ресурсів через абонемент і читальний зал; служить місцем обміну досвідом та інноваціями для педагогів-науковців, учителів загальноосвітніх і спеціалізованих шкіл, вихователів дошкільних дитячих закладів, студентів педагогічних спеціальностей. Відділ здійснює обслуговування віддалених користувачів у пунктах видачі загальноосвітніх шкіл м. Києва; довідково-бібліографічне обслуговування;, проводить масову та індивідуальну роботу, надає можливість читачам отримати літературу, що відсутня у фонді бібліотеки, з інших бібліотек міста. Всього нестаціонарними формами обслуговуються близько 7 000 читачів). У фондах відділу (понад 31 000 друкованих видань) зберігається література та періодичні видання  різного призначення: дитяча, художні твори українських та зарубіжних авторів, довідкові видання, енциклопедії, словники, навчальні посібники для педагогів, психологів тощо. Упроваджено додаткові платні форми бібліотечного обслуговування читачів.

image
Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-5 класів (абонемент, читальна зала)

image
Відділ обслуговування учнів 5-10 класів та відділ КДЧ (абонемент, читальна зала)

image
Відділ мистецтв (абонемент, актова зала)

image
Відділ мистецтв

У відділі КДЧ діє Інформаційний центр «Інформаційний простір, дружній до родини», в рамках діяльності котрого проводяться огляди і перегляди педагогічної літератури, виставки нових надходжень; увазі батьків, керівників дитячого читання пропонуються бесіди з фахівцями-психологами, лікарями; організовуються круглі столи за участю педагогів-науковців і студентів педагогічних спеціальностей вищих учбових закладів міста.

У відділі мистецтв створений потужний інформаційний ресурс із різних напрямів світового та вітчизняного мистецтва: живопису, музики, театрального мистецтва та кіно. Фонд відділу нараховує 6 тис. одиниць зберігання і складається з довідкової і навчальної літератури, нотно-музичних видань, аудіо-, відеозаписів, електронних дисків із навчальними програмами, художніх альбомів, тематичних енциклопедій та словників. У відділі проходять зустрічі з працівниками музеїв, письменниками, художниками, акторами, видавництвами, майстрами народної творчості; проводяться майстер-класи, конкурси, творчі акції, святкові концерти, презентації художніх виставок та ін.

Особливим надбанням відділу мистецтв є народознавча експозиція «Українська хата» (лютий 2013 р.), побудована та зібрана власними зусиллями співробітників та читачів бібліотеки. Експозиція налічує понад 100 експонатів предметів народного вжитку ХІХ–ХХ ст.

image
Народознавча експозиція «Українська хата»

image
Народознавча експозиція «Українська хата»

image
Народознавча експозиція «Українська хата»

image
Народознавча експозиція «Українська хата»

Багато уваги приділяє бібліотека соціальній роботі з дітьми, які потребують особливого піклування з боку суспільства. В рамках проекту «Я такий же, як і всі» постійними гостями книгозбірні стали вихованці школи-інтернату № 2 для дітей з вадами розумового розвитку. З 2013 р. бібліотека активно співпрацює із Національною дитячою спеціалізованою лікарнею «Охматдит». На волонтерських засадах працівники відділу мистецтв проводять для маленьких пацієнтів лікарні природознавчі уроки, майстер-класи, цікаві бесіди, демонструють пізнавальні відеоматеріали, читають книжки. До свят (Міжнародного дня захисту дітей, Дня Святого Миколая та Новорічних свят) спільно із творчими колективами та молоддю організовують у лікарні святкові концерти.

image
Волонтерська робота в Охматдиті

image
Волонтерська робота в Охматдиті


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва як науково-методичний центр забезпечує безперервний розвиток міських бібліотек для дітей. Інформаційно-аналітичний, консультативний, дослідницький та координаційний напрями науково-методичної діяльності бібліотеки реалізуються через надання методичних рекомендацій, порад, вивчення та узагальнення досвіду роботи таких бібліотек, проводить науково-практичні конференції, семінари та навчання для фахівців міських бібліотек для дітей. Бере участь у підготовці інструктивно-методичних та регламентуючих матеріалів з питань бібліотекознавства та бібліографознавства.

Як науково-дослідний центр бібліотека організує та здійснює моніторинг дитячого читання шляхом проведення соціологічних досліджень, координує роботу всіх бібліотек для дітей м. Києва для забезпечення безперебійного функціонування зведеного ЕК, надає їм методичну допомогу на етапі автоматизації робочих процесів, у впровадженні комп’ютерної техніки в роботу, підключення до Інтернету, встановлення програмного забезпечення, формуванні власних електронних каталогів та конвертації даних, сприяє підвищенню професійного рівня бібліотечних фахівців шляхом проведення круглих столів, тренінгів, проблемно-цільових занять, семінарів, практикумів, майстер-класів з удосконалення бібліотечної етики.

Бібліотека здійснює значну видавничу роботу, зокрема: видає інформаційно-бібліографічні посібники, рекомендаційні та методичні матеріали, аналітичні довідки, інформаційні бюлетені, результати соціологічних досліджень.

image
«Шевченківський березень» виступи конкурсантів та гостей заходу

З часу свого заснування заклад вивчає та пропагує Шевченкову творчість. На початку 90-х років було започатковано щорічний цикл заходів «Шевченківський березень», приурочених до дня народження Кобзаря. Протягом місяця в бібліотеці проходять концерти кобзарської пісні, мистецькі вернісажі, поетичні вечори, конкурси тощо. Святкування відбувається у тісній співпраці з Всеукраїнським благодійним культурно-науковим фондом Т. Г. Шевченка, Національним музеєм Тараса Шевченка та його відділенням «Хата на Пріорці», з посольствами різних країн світу та багатьма творчими колективами міста. «Шевченківський березень» завершується конкурсом на краще читання поезій Т. Г. Шевченка «Іду з дитинства до Тараса» (проект «Нас єднає Шевченкове слово»), який набув загальноміського значення і став найпопулярнішим серед численних його учасників.

У рамках соціокультурної діяльності бібліотека бере участь і проводить загальноміські та всеукраїнські конкурси, серед яких: Всеукраїнський тиждень дитячого читання, Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач року», конкурс дитячої творчості «Київ та кияни очима дітей».

У 2012 р. відкрився Центр дозвілля «Дитяча країна», в рамках якого на безоплатній основі діють 8 гуртків: «Клуб ранкового дозвілля» (розвиваючі  заняття для дітей 3–5 років), «Дивосвіт» (мистецтво орігамі), «Українська витинанка», «Український віночок» (аплікація), «Клуб юних натуралістів», «Веселий пензлик», «Code Club» (програмування), «Лімпопо» (театральна майстерність); ляльковий театр «Казкарик», відеоклуб «CINEMA», народознавча експозиція «Українська хата». Тут проводяться також майстер- класи, родинні свята.

image
Гурток «Українська витинанка»

image
Гурток «Лімпопо» (театральна майстерність)

image
Гурток «Code Club» (програмування)

image
Гурток "Дивосвіт"

 

Спільно з дитячими бібліотеками Києва фахівці ЦБ ім. Т. Г. Шевченка започаткували новий напрям роботи – бібліотечно-краєзнавчі читання «Мій чудовий рідний край» з метою вивчення і популяризація інформації про рідну землю.

На початку 90-х років бібліотека одна з небагатьох в Україні переходить на сучасні форми обслуговування читачів, активно впроваджуючи новітні інформаційні технології. У 1993 р. на її базі створено інформаційно-пошуковий центр з використанням комп’ютерної техніки. Розпочато роботу зі створення електронного каталогу (ЕК) нових надходжень всього фонду дитячих бібліотек міста Києва та обмін (кооперування) базами даних з Державною бібліотекою України для дітей (нині НБУ). Бази даних електронного каталогу оновлюються щомісячно. З 1997 р. сформовані і постійно поповнюються бази даних періодичних видань «Періодика» та «Шевченкіана», які з 2009 р. значно розширилися. Додалася база даних «Ретро». Продовжується організація та ведення баз даних ЕК «Книги і брошури», «Аудіовізуальні документи та електронні ресурси».

В бібліотеці застосовано автоматизовану інформаційно-бібліотечну систему (АІБС) «Марк-SQL», що забезпечила інтегровану автоматизацію бібліотечних процесів відповідно до сучасних можливостей інформаційних технологій. Були упроваджені АРМи «Комплектування», «Каталогізація», пізніше «Книговидача». Завдяки автоматизації користувачі дістали можливість здійснювати багатоаспектний віддалений пошук інформації та замовляти видання з ЕК.

З 2009 р. використовується технологія штрихового кодування, що дозволяє швидко і без помилок здійснювати реєстрацію нових надходжень, перевірку фонду, прийом та видачу документів в автоматизованому режимі.

У 2013 р. введено в дію модуль «Абонемент» електронного каталогу, що дозволило перейти на обслуговування користувачів в електронному режимі.

У відділах бібліотеки автоматизовано 80 % робочих місць, об'єднаних в єдину локальну мережу, що значно покращує якість роботи, прискорює обслуговування читачів, удосконалює виконання операцій з комплектування, обліку та бібліотечного опрацювання літератури.

У 2013 р. Інтернет-центр поповнився п’ятьма кольоровими планшетами із бездротовим підключенням до Інтернету, Wi-Fi .

У межах впровадження та реалізації проекту бібліотеки «Електронна книга» в читальних залах відділів обслуговування читачі мають можливість безкоштовно користуватися 12-ма електронними пристроями для читання Pocketbook, які містять легальний електронний контент і Wi-Fi-підключення до Інтернету.

Функціонує офіційний сайт ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва www.shevkyivlib.org.ua, де розміщено повну інформацію про бібліотеку в Інтернеті.

Основні інформаційні ресурси сайту: ЕК, Бібліотечна полиця (представлено перелік нових надходжень, книжкові серії, загальнодоступні електронні версії щорічних видань бібліотеки, рекомендації читачам), корпоративний ресурс «Шевченкіана», ресурс для професіоналів (електронна база даних «ЦБС районів м. Києва», інформація про семінари та навчання, які проходять у бібліотеці, бібліографічне обслуговування), корпоративний ресурс «Міста – побратими нашої столиці» (інформація про міста-побратими м. Києва, їх історію, архітектурні пам'ятки, національні свята, шкільну освіту однолітків та ін.), електронний ресурс «Дізнайся» (відомості подаються за рубриками  «Сторінки історії», «Традиції і свята», «Видатні персони» з бібліографічними даними про українських та зарубіжних відомих діячів, які зробили вагомий внесок у світову культуру), фото-, відео- галереї, калейдоскоп творчих робіт читачів, презентації, створені підрозділами бібліотеки.

Бібліотека представлена в соціальних мережах: Facebook – сторінка «Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва» https://www.facebook.com/pages/Центральна-бібліотека-ім-ТГШевченка-для-дітей-м-Києва/116523891833135; вКонтакте: сторінка «Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей» http://vk.com/club43559315.

Свої сторінки в соціальних мережах мають відділи обслуговування ЦБ  ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, зокрема Facebook: «СуперПідлітки» https://www.facebook.com/pages/СуперПідлітки/1467378876882670?ref=hl (відділ обслуговування учнів 5–10 класів), «Цікаві речі для дорослих і малечі» https://www.facebook.com/molodsh.viddil (відділ обслуговування дошкільнят та учнів 1–4 класів), https://www.facebook.com/groups/505951566202733/ (відділ мистецтв); вКонтакте: «СуперПідлітки» (http://vk.com/id266865201) (відділ обслуговування учнів 5–10 класів), https://vk.com/molodsh.viddil (відділ обслуговування дошкільнят та учнів 1–4 класів).

ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей активно співпрацює з видавництвами, громадськими організаціями, закладами культури, іноземними представництвами. Серед її партнерів: видавництва «Юніверс» та «Фоліо», Всеукраїнське товариство «Просвіта», Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна»,  відділення Національного музею Тараса Шевченка «Хата на Пріорці», Польський Інститут у Києві, Японський культурний центр в Україні, відділ культури Посольства Аргентинської Республіки в Україні, Товариство дружби «Україна-Болгарія», благодійний фонд «Рідна країна» (президент Микола Томенко) та ін.

ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва є членом Української бібліотечної асоціації.

Адреса бібліотеки: 03056 Україна, м. Київ, проспект Перемоги, 25а

тел. (044) 236-21-19

факс (044) 236-21-01

e-mail: info@shevkyivlib.org.ua

http;//www.shevkyivlib.org.ua 

Джерела

Нас єднає Шевченкове слово / Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, відп. ред. Н. Безручко. – Київ : [б.в.], 1999 . – 6 с.;

Погребняк Г. Діяльність самостійних дитячих бібліотек України в 20-ті роки / Г. Погребняк // Світ дитячих бібліотек. - 2003. - №1. - С. 7-11;

Бугаєва О. В. Архівна спадщина Музичного товариства імені М. Д. Леонтовича / О. Бугаєва. - К. : НБУВ,  2011. - 388 с. : іл.;

Павло Григорович Тичина (1891–1967) : «О Батьківщино, син твій я!» : бібліогр. нарис для організаторів дит. читання / Центральна б-ка ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва ; уклад. Ж. Г. Арустам’ян. – К., 2011. – 30 с.

 

Статтю створено : 09.09.2015
Останній раз редаговано : 13.02.2018