Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 37
За місяць : 1219
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва

imageХмельницька обласна бібліотека для юнацтва – публічний спеціалізований інформаційно-просвітницький та комунікативно-дозвіллєвий заклад для молоді, що здійснює бібліотечно-бібліографічне, довідково-інформаційне обслуговування молодих користувачів, фахівців з питань виховання, освіти, соціальної адаптації та організації дозвілля молодого покоління, популяризує читання художньої, галузевої, довідкової та наукової літератури.

ОБЮ є однією з перших спеціалізованих бібліотек для юнацтва в Україні і входить до числа найбільших у Хмельницькій області. Створена за розпорядженням Хмельницької обласної ради від 25 лютого 1977 р. № 48-р. Згідно зі статутом бібліотеки, затвердженим розпорядженням голови Хмельницької обласної ради від 2 лютого 2007 р. № 11, вона є комунальним закладом Хмельницької обласної ради.

Бібліотека розташована у спеціально спорудженій для неї триповерховій будівлі у центрі міста та займає два поверхи житлового будинку (після реконструкції та переобладнання). Проектом (автор – В. Суслов, заслужений архітектор України, лауреат Державної премії України 1998 року в галузі архітектури) було передбачено додаткове приміщення для відділу мистецтв та виставкової зали. Загальна площа бібліотеки 1163 кв. м. В інтер’єрі використані роботи відомих місцевих художників і графіків М. Андрійчука, Л. Бесараби, А. Ісаєва, В. Карвасарного, І. Когута. Автор скульптури «Наука» біля центрального входу бібліотеки – київський митець Б. Бистров.

Фонд бібліотеки, універсальний за змістом, налічує 200 тис. пр., серед яких і такі видання, як «Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона» (1890–1903) в 40 томах, універсальна друкована енциклопедія «The World Book Encyclopedia», книжкові серії: «Коронація слова», «Особистість і доба», «Національні святині України», «Україна. Вчора, сьогодні, завтра», «Бібліотека Шевченківського комітету». Починаючи з 2004 р. фонд ОБЮ повністю штрихкодовано та відображено в електронному каталозі. Станом на 1.01.2019 р. кількість записів в каталозі становить 330 тис. Створено бази даних «Письменники Хмельниччини», «Навчальні заклади Хмельницької області», «Творча молодь Хмельниччини». Тривалий час здійснюється міжбібліотечна кооперація з науковою бібліотекою Хмельницького національного університету з обміну електронними записами аналітичного розпису періодичних видань.

 imageОбслуговування користувачів здійснюють відділи: міський абонемент і читальна зала, періодики та соціокультурної роботи, краєзнавства та мистецтва. Забезпечують бібліотечний сервіс відділи: обліку та контролю, інтернет-центр, методико-бібліографічний, організації та збереження фондів, комплектування та наукової обробки документів.

Щорічно ОБЮ обслуговує понад 30 тисяч користувачів; документовидача становить понад 500 тис.; відвідувань – 180 тис. Книгозбірня щороку отримує понад 100 тис. грн. від додаткових платних послуг.

Здійснюється також дистанційне обслуговування користувачів. Створений в ОБЮ пункт доступу громадян до офіційної інформації (діє з 2009 р.) надає відомості про діяльність органів влади, нові адміністративні послуги та інструменти електронного урядування.

Бібліотека забезпечує методичну підтримку роботи публічних бібліотек області з обслуговування юнацтва та молоді. Юнацькі підрозділи в публічних бібліотеках Хмельниччини на початок 2019 р. представлені бібліотекою-філією для молоді у м. Нетішині, окремими 8 абонементами, 11 кафедрами та 734 групами. Їм на допомогу від 1991 р. адресується інформаційно-методичний бюлетень «Методика. Пошук. Досвід», який ОБЮ видає двічі на рік. Від 2005 р. виходить серія біобібліографічних покажчиків «Молоді про видатних людей краю», присвячених відомим письменникам, літературознавцям, діячам культури і мистецтва Хмельниччини (видано 10 випусків). Регулярно організовуються заходи з підвищення кваліфікації працівників публічних, шкільних бібліотек та бібліотекарів закладів профтехосвіти. Двічі на базі книгозбірні відбувались Всеукраїнські науково-практичні конференції директорів обласних бібліотек України для юнацтва (1984, 2007) .

З 2001 року бібліотека впроваджує нові інформаційні технології. Локальна мережа бібліотеки складається із 62-х комп’ютерів і завдяки автоматизованій бібліотечній інформаційній системі (АБІС) УФД/Бібліотека забезпечує автоматизацію всіх бібліотечних процесів – від замовлення видань до документовидачі. Надається вільний та безплатний доступ до інтернет-ресурсів, на всій території бібліотеки діє Wi-Fi. Бібліотека має власний веб-сайт. ОБЮ оснащена копіювально-розмножувальною технікою, мультимедійним обладнанням.

Бібліотека є постійним учасником міжнародних і регіональних проектів та програм. Зокрема, 1992 р. спільно з міським управлінням у справах молоді та спорту в ОБЮ було встановлено телефон довіри для молоді (функціонував майже три роки), 2001 р. за сприяння Програми розширення доступу та навчання Інтернет (IATP) Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в ОБЮ створено перший в області інтернет-центр, 2013 р. бібліотека здобула перемогу в конкурсі програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», що дозволило розширити спектр інформаційних послуг для користувачів.

Бібліотека розробляє і реалізовує проекти: «Поринемо в світ книги» – з обслуговування молоді, обмеженої в пересуванні; «Обласна бібліотека для юнацтва – мультимедійний центр з підтримки творчої молоді»; «Читач року» – рейтинг читацької активності. Щорічно бібліотека ініціює та організовує обласні молодіжні конкурси та творчі акції серед читачів бібліотек. В активі ОБЮ – молодіжні читацькі форуми «Молода Україна читає» на базі районних та міських бібліотек; обласний молодіжний патріотичний проект «Українці – нація героїв»; молодіжні краєзнавчо-пошукові експедиції «Афганістан – наш біль, наша пам’ять» та «Сім чудес Хмельниччини»; обласний літературний конкурс «Читаймо Тараса, учімося в нього»; День музею в бібліотеці та ін. Традиційно в ОБЮ спільно з обласним центром естетичного виховання учнівської молоді напередодні Різдва та Великодня влаштовуються виставки вертепів, писанок, витинанок.

image
Учасники інформаційно-літературного дайджесту «Натхненні генієм Шевченка»(2015)
image
День волонтера в бібліотеці (5 грудня 2018)
image
Натхненні генієм Шевченка. Інформаційно-літературний дайджест (2015)
image
День вишиванки

Бібліотека запроваджує інноваційні форми роботи з користувачами, серед яких: флешмоби, квести, спілкування у форматі «Жива книга», тренінги, майстер-класи, бібліографічні бієнале, екологічні трибуни. Користувачі мають змогу брати участь у молодіжних об’єднаннях та клубах за інтересами: «Літературні зустрічі», «Джерела», «Точка доступу», студія «Дебют». До послуг відвідувачів – тренінговий центр, ігровий університет, школи волонтерів та програмування, курси іноземних мов та комп’ютерної грамотності, майстер-класи.

У 1988 р. за успіхи в бібліотечному обслуговуванні молоді книгозбірня відзначена дипломом Виставки досягнень народного господарства України. У 2002 р. ОБЮ удостоєна обласної премії ім. Мелетія Смотрицького. Колектив бібліотеки нагороджений грамотами Хмельницького міського голови за активну волонтерську допомогу воїнам АТО в 2016 р., за сприяння молодіжним ініціативам в 2018 р.

У штаті ОБЮ – 50 працівників. Перший директор бібліотеки – один з провідних організаторів бібліотечної справи на Хмельниччині Д. Починок, удостоєна за свою працю почесного звання заслуженого працівника культури України. Значний внесок у становлення бібліотеки зробили Г. Буяновська (директор ОБЮ у 1985–1998 рр.), Ф. Везденецька, Ж. Демченко, Г. Гершанік, З. Дзисько, А. Зозулинська, В. Карвасарна, Н. Кузіна, Т. Палагіна, В. Тарчевська, В. Філіпова, Г. Юхименко та ін. З 1998 р. бібліотеку очолює Т. Таньчук.

 

imageАдреса бібліотеки:

вул. Соборна, 33, м. Хмельницький, 29013.

 

Сайт: www.oub.com.ua

Сторінки в соціальній мережі Facebook:

Офіційна сторінка ОБЮ – https://cutt.ly/P2w6z

Сторінка відділу абонемента – https://www.facebook.com/profile.php?id=100022547552951

Сторінка відділу періодики та соціокультурної роботи  – https://www.facebook.com/oubpc

Сторінка відділу мистецтв – https://www.facebook.com/groups/596783510687944/

      Сторінка читальної зали – https://www.facebook.com/profile.php?id=100033465581145

Канал YouTube  – https://www.youtube.com/channel/UCMaQmsbFHesj3qolyYrHYWA/featured

 

 

Джерела

 

Чверть століття в світі юності і книги : матеріали наук.-практ. конф., присвяченої 25-річчю обл. б-ки для юнацтва (1–2 жовт. 2002 р.) / Упр. культури Хмельниц. облдержадмін. ; Хмельниц. обл. б-ка для юнацтва. – Хмельницький, 2002. – Ч. І. – 84 с.; Ч. ІІ. – 84 с.;

Бібліотеки для юнацтва в демократичному суспільстві : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. 17–19 жовт. 2007 р., м. Хмельницький / М-во культури і туризму України ; Держ. б-ка України для юнацтва ; Упр. культури, туризму і курортів Хмельниц. облдержадмін. ; Хмельниц. обл. б-ка для юнацтва. – Хмельницький, 2007. – 184 с.;

Березюк Н. Шевченкіана Михайла Андрійчука в інтер’єрі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва: до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка / Н. Березюк // Бібліосвіт. – 2013. – Вип. 4 (48). – С. 56–59;

Таньчук Т. В обласній бібліотеці для юнацтва відкрито пункт вільного доступу до Інтернету від «Бібліомосту» / Т. Таньчук // Бібліосвіт : інформ. вісн. – 2014. – Вип. 1 (49). – С. 69–71;

Березюк Н. Інновації в роботі бібліотеки з розвитку творчих здібностей молоді (з досвіду роботи відділу мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва / Н. Березюк // Бібліосвіт : інформ. вісн. – 2017. – Вип. 3 (63). – С. 28–34;

Таньчук Т. Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва – 40 років / Т. Таньчук, В. Тарчевська // Бібліосвіт : інформ. вісн. – 2017. – Вип. 4 (64). – С. 8–12;

Березюк Н. Пізнаємо Японію через творчість (підсумки роботи Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва в рамках року Японії в Україні) : / Н. Березюк, Л. Романюк // Бібліосвіт : інформ. вісн. – 2018. – Вип. 1 (65). – С. 28–34;

Романюк Л. Бібліотека об’єднує молодь (інтерактивні форми і методи роботи з юнацтвом) / Л. Романюк // Бібліосвіт : інформ. вісн. – 2018. – Вип. 1 (65). – С. 21–27.

Трачук Людмила Федорівна
Тарчевська Віра Борисівна
Статтю створено : 18.04.2019
Останній раз редаговано : 18.04.2019