Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 43
За місяць : 1225
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка
Рубрики : Бібліотеки
Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка

imageХмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка – спеціалізований, науково-інформаційний, культурно-освітній, дозвіллєвий заклад, обласний методичний і координаційний центр із питань бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей та організаторів дитячого читання; комунальний заклад Хмельницької обласної ради; найбільша бібліотека для дітей Хмельниччини.

Заснована 10 грудня 1937 р. у м. Кам’янці-Подільському (обласний центр до березня 1941 р.) (протокол № 3 засідання Кам’янець-Подільського обкому ЛКСМУ) як обласна бібліотека для дітей та юнацтва з книгосховищем, 2-ма абонементами та читальнею в структурі й штатом у кількості 18 осіб. Того ж року бібліотекою вже користувались 3 тис. читачів-дітей. Кам’янець-Подільська ОБДЮ стала центром методичного керівництва дитячими та шкільними бібліотеками області. Згідно з наказом Кам’янець-Подільського обласного відділу народної освіти від 5 липня 1944 р. директором була призначена К. Кріпак. Одними з перших працівників цієї бібліотеки були М. Гула, Л. Бабіцька, Л. Везденецька.

Із 1944 р. Кам’янець-Подільська ОБДЮ діє в м. Проскурові, куди був перенесений обласний центр (1954 р. – місто перейменоване на Хмельницький, центр Хмельницької обл.). Для книгозбірні виділялись окремі приміщення, але постійного не було. До 1952 р. заклад розміщувався в п’яти різних місцях.

У повоєнні роки (1946–1967) колектив очолювала А. Бабич – учителька за освітою, учасниця Другої світової війни. У бібліотеці працювали ентузіасти своєї справи: М. Снігур, М. Гула, Л. Бабіцька, Г. Пилипенко, Б. Вільдерман. Заклад активно відроджувався та розвивався, зростала кількість читачів, накопичувалися книжкові фонди, розширювались форми роботи, удосконалювалася наочна пропаганда книги.

У 1944 р. обсяг бібліотечного фонду становив 2,5 тис. пр. У 1945 р. у структурі бібліотеки функціонували абонемент, читальна зала, відділ обробки літератури та методичний кабінет, у штаті було сім бібліотечних працівників. На початку 1950-х рр. колектив бібліотеки поповнився молодими спеціалістами, випускниками Харківського бібліотечного інституту (нині – Харківська державна академія культури) (Т. Олександрова, Т. Френклах, М. Колєснікова). Щороку зростав книжковий фонд: у 1950 р. він становив понад 16 тис. од. зберігання. У цей період бібліотека обслуговувала учнів 1–10-х класів. З 1946 по 1959 рр. кількість читачів у бібліотеці зросла до 5 361, книговидача – до 110 066 пр., обсяг бібліотечного фонду – до 74 964 пр. Зміцнився заклад і як методичний центр мережі дитячих бібліотек, кількість яких станом на початок 1959 р. зросла втричі порівняно з 1946 р.

У 1950 р. рішенням Кам’янець-Подільського обласного відділу культосвітньої роботи на виконання наказу Комітету в справах культосвітніх установ УРСР від 7 лютого 1950 р. № 61 «Про запровадження бібліотечного учнівства» при ОБДЮ було запроваджено бібліотечне учнівство як форма підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Щороку в бібліотеці навчались 2–4 працівники з дитячих бібліотек області. З 1950 по 1955 рр. бібліотечну підготовку здобули 22 працівники.

У 1951 р. вирішилося питання про приміщення для бібліотеки: на місці напіврозваленого будинку в центрі міста звели двоповерхову добудову, куди вже наступного року переселилась бібліотека. На першому поверсі розмістились абонементи, читальна зала, книгосховище, на другому – адміністрація, методичний кабінет, відділ обробки літератури. Тут книгозбірня перебувала до 1974 р.

У 1951 р. методичну службу бібліотеки очолила Т. Олександрова. У новозбудованому приміщенні вона облаштувала методичний кабінет, оформила його на рівні тогочасних вимог. За її спогадами, це був один із перших методичних кабінетів для працівників дитячих книгозбірень в Українській РСР. Першочергово допомога надавалась районним бібліотекам для дітей, які були центрами методичної служби в регіонах, забезпечувалась систематична й ефективна допомога сільським бібліотекам із питань організації роботи з читачами-дітьми. Із цією метою всі працівники бібліотеки періодично виїжджали в райони.

У 1960-х рр. відповідно до наказу Міністерства культури УРСР від 6 квітня 1962 р. № 138 «Про реорганізацію роботи бібліотек для дітей» та затвердженого ним «Положення про Державну обласну бібліотеку для дітей Української РСР» відбулася реорганізація ОБДЮ – заклад набув статусу центральної державної бібліотеки для дітей області, став науково-методичним та координаційним центром для бібліотек, що обслуговують читачів-учнів 1–8-х класів.

 Упродовж 1960-х рр. у структурі бібліотеки відбувалися зміни: виокремлено два відділи для диференційованого обслуговування читачів – дошкільників та учнів 1–3-х класів, учнів 4–8-х класів (1963), методичний відділ перейменовано в методично-бібліографічний (1964), створено відділ бібліографії (1969). У цей період бібліотекарі особливу увагу зосереджують на індивідуальній роботі з читачами, формуванні їхніх читацьких навичок, упровадженні таких форм роботи з читачами-дітьми як читки-бесіди, читацькі конференції, літературно-мистецькі години. У практику методичної роботи запроваджується перспективне планування діяльності, вивчення та аналіз результатів роботи бібліотек для дітей Хмельниччини, організація міжобласних семінарів за участю бібліотечних працівників Тернопільщини, Вінниччини, Черкащини.

У 1966 р. Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей присвоєно звання «Бібліотека відмінної роботи».

У 1967 р. колектив очолила Т. Олександрова. У 1970 р. бібліотека обслуговувала 5 235 читачів, яким було видано 158 172 пр. книжок. Обсяг бібліотечного фонду зріс до 103 870 пр. Постало питання про будівництво нового приміщення книгозбірні.

У 1974 р. бібліотека перемістилася в новобудову площею 1 250 м2, зведену за проектом місцевого архітектора В. Суслова. Завдяки співпраці працівників бібліотеки з місцевими художниками, дизайнерами, архітекторами було створено оригінальний інтер’єр. В оформленні бібліотечних приміщень використано роботи відомих українських майстрів М. та І. Литовченків (гобелен ручної роботи), Н. Денисової та М. Малишка (розпис стін коридору). Читальну залу відділу обслуговування дітей старшого шкільного віку прикрашає гіпсовий рельєф «Героїка Поділля», виготовлений заслуженим художником України М. Андрійчуком.

image
Гобелен ручної роботи
image
Гіпсовий рельєф Героїка Поділля
image
Відділ мистецтв
image
Вестибюль бібліотеки

Здобутком бібліотеки у 1970-х рр. було відкриття «кімнати казок», яка згодом стала осередком дитячої технічної творчості. Заслуга в її створенні та оформленні належить працівникові бібліотеки І. Дехтяру. Кімнату облаштували цікавими експонатами: космічний комплекс, електронні казкові герої, робот «Кібер», голова-говорун. Кімната функціонує дотепер, систематично доповнюється сучасними моделями. Її відвідують понад 3 тис. дітей міста й області.

image
Кімната казок

70-ті – перша половина 80-х рр. 20-го ст. – етап творчого розквіту Хмельницької ОБД. У цей період удосконалено її структуру: запроваджено розгалужену систему абонементів та читальних залів, відкрито один із перших у країні відділ мистецтв. У закладі створюються всі умови для диференційованого обслуговування читачів, організації бібліотечного фонду та довідково-бібліографічного апарату. Крім систематичного й алфавітного каталогів поповнюється каталог назв художніх творів (1975–1976), удосконалено систематичну та краєзнавчу картотеки, картотеки лауреатів премій, знаменних дат і подій, рецензій; створено низку допоміжних картотек у відділі мистецтв. Започатковано лекторії «Дороги в прекрасне», «Подільські джерела», організовано клуби за інтересами «Слово», «Подорож у професію», «Юні чомучки». Останній функціонував понад 15 років, досвід, його діяльності було узагальнено й рекомендовано для впровадження в бібліотеках Української РСР. Товариство прихильників мистецтва, музики, поезії «Олімп» було одним із перших мистецьких клубів у дитячих бібліотеках УРСР, що функціонував із трьома відділеннями: «Прекрасне руками художника», «У світі чарівних звуків» та «Велике чудо – театр». Бібліотеку почали відвідувати відомі письменники О. Гончар, П. Загребельний, Д. Кугультінов, В. Щербицький, І. Драч, а також зарубіжні делегації зі США, Японії, Німеччини, Болгарії тощо.

За досягнуті успіхи у вихованні дітей і підлітків Хмельницька ОБД нагороджена Почесною Грамотою Верховної Ради УРСР, а директору Т. Олександровій присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури УРСР» (1978). Діяльність бібліотеки у сфері розвитку дитячої технічної творчості відзначена дипломами виставок досягнень народного господарства СРСР та України (1987, 1988).

У 1989 р. Хмельницькій ОБД присвоєно ім’я Т. Г. Шевченка.

Культурно-масову роботу в 1990-ті рр. збагачено новими формами, зокрема такими як: літературні свята, дні матері, захисти читацьких формулярів, прем’єри та презентації. Удосконалено науково-методичну діяльність закладу: з метою професійного навчання створено творчі лабораторії для працівників дитячих бібліотек області, провадяться соціологічні дослідження в сфері читацьких інтересів та бібліотечного обслуговування. Інформаційно-бібліографічну роботу книгозбірні націлено на виховання інформаційної культури читача.

У 2000-ні рр. розпочинається комп’ютеризація бібліотеки, у практику роботи упроваджуються інформаційні технології, формуються електронні ресурси, зокрема: електронний каталог (з 2003, понад 110 тис. записів), бази даних (БД) «Ріднокрай: історія та сьогодення», «Аудіовізуальні матеріали», «Сценарії», «Бібліотеки: теорія, практика, досвід», «Дитячі бібліотеки Хмельниччини» та ін.; розроблено сайт бібліотеки (2004), відкрито інтернет-центр (2005).

 У закладі автоматизовано основні бібліотечні процеси, комп’ютерний парк налічує 32 комп’ютери, діє локальна мережа, підтримуються в актуальному стані блоги («Арт-територія», «Сімейна бібліокомора», «Цікаво.com», «Бібліогід»), представництво в соціальних мережах (фейсбук, інстаграм), канал на ютубі.

Сайт містить інформацію про бібліотеку, новини бібліотечно-інформаційної сфери, нові надходження, анонси подій; сприяє доступу до електронних ресурсів як власної генерації (електронного каталогу, анотованого каталогу дитячих періодичних видань, інтерактивних ресурсів, віртуальних виставок, вебуроків, електронної бібліотеки «Письменники Хмельниччини – дітям», 210 назв), електронних версій видань бібліотеки та ін.), так і мережевих, які адресовані дітям, організаторам дитячого читання та бібліотечним працівникам (інформаційного електронного покажчика «За знаннями – в електронний світ»). Бібліотека надає такі онлайн-послуги: індивідуальне інформування, продовження терміну користування книжками, електронне доставляння документів.

Хмельницька ОБД обслуговує 17 500 користувачів, за ЄРК – 10 500, обсяг фонду становить понад 164 тис. пр. (книжок, періодичних видань, аудіовізуальних матеріалів та електронних документів). Щороку видається користувачам майже 334 тис. документів, відвідування становить 220 тис. осіб.

Використовуються інноваційні форми бібліотечного обслуговування: фестивалі дитячої літератури (за участю видавництв «Веселка», «Джура», «Навчальна книга – Богдан»), дні відкритих дверей, флешмоби, творчі акції, ROOM-концерти, майстеркласи, BOOK-шоу, квести, бібліо-party, карамель-шоу, книжкові інсталяції, експозиції, нетрадиційні форми книжкових виставок.

Функціонують клуби, студії, об’єднання. Для наймолодших читачів працює студія творчого розвитку та дозвілля дітей «Мері Поппінс», гурток акторської майстерності «Книга і лялька». Дівчатка відвідують заняття Школи маленьких модниць, майбутні митці – клуби «Сходинки в прекрасне», «Дитяча філармонія», а юні айтішники займаються за програмою «IТ-тінейджер». Для підлітків започатковано клуб віртуальних подорожей «Еко-мандри» та бібліоліцей «Моя історія свята». Для тих, хто хоче покращити свої знання зі шкільних навчальних дисциплін, працюють програми «Зроби уроки в бібліотеці» та «Вивчай англійську». У бібліотеці юні хмельничани також можуть поспілкуватися з письменниками та взяти участь у цікавих заходах, онлайн-брифінгах, форумах тощо.

image
Бібліопростір Літо під інтелект-парасольками
image
Бренд-шоу Читайте з нами
image
Євроквартал Європа зблизька
image
Майстерня Великодній сувенір

Із 2006 р. Хмельницька ОБД працює за творчими програмами «Ти у світі не один» (спільно з обласним притулком для неповнолітніх), «Моя мала батьківщина», «Бібліотека у 3D-форматі», «Нове покоління Хмельниччини читає» та ін. Налагоджено партнерські зв’язки з творчими спілками, громадською організацією «ХОМА».

Як методичний та координаційний центр для бібліотек області, що обслуговують дітей, Хмельницька ОБД провадить науково-дослідну діяльність й апробує нововведення щодо бібліотечного обслуговування дітей, організовує семінари, наукові конференції, наради та курси з питань бібліотечної роботи. Започатковано вебінари, скап-консультації для бібліотечних працівників області, дні керівника, Школа ІРБІС. Щороку видається аналітико-статистичний збірник «Бібліотеки для дітей Хмельниччини у … році» та до десятка методичних рекомендацій з актуальної проблематики бібліотечної діяльності. Із 2012 р. спільно з управлінням культури, туризму і курортів облдержадміністрації, обласним комітетом профспілки працівників культури Хмельницька ОДБ організовує обласний огляд-конкурс «Краща дитяча бібліотека року».

За участю дитячих бібліотек Хмельниччини започатковано відеопроєкт «Пізнай свій край з бібліотекою», реалізовано фотопроєкт «Повертайся живим», організовано Магерівські читання, створено обласну рукописну книгу пам’яті «Війні немає забуття».

Репертуар інформаційно-бібліографічних видань Хмельницької ОБД широкий. Видаються ювілейні довідки, серія біобібліографічних покажчиків письменників-земляків (13 випусків), малі форми бібліографічних посібників актуальної тематики («Люби і бережи природу рідного краю», «Сім чудес Хмельниччини», «Історія Поділля в іменах»), «Довідник юного краєзнавця», альманах «Молодіжний формат»

Електронні версії цієї та іншої продукції представлені на сайті бібліотеки в розділах «Наші видання» та «Краєзнавчі видання».

Хмельницька ОБД бере участь у реалізації проектів Національної бібліотеки України для дітей: «Віртуальна довідка: об’єднана довідкова служба бібліотек України», «Кращі інтернет-ресурси від Української асоціації працівників дитячих бібліотек України» (http://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=5646), «Почитайко» (http://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=6090), «КЛЮЧ» (http://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=5516). Спільно з бібліотеками Хмельниччини формує об’єднаний корпоративний каталог (http://lib.khnu.km.ua/asp/php_zk/page_lib.php), реалізує проекти «Літературна карта Хмельниччини», «Формування інформаційної культури користувачів-дітей».

У бібліотеці створено комфортне інформаційне середовище. У читальній залі для учнів 5–9-х класів облаштовано інформаційну зону «Бібліотечний кур'єр», функціонує довідково-інформаційний центр «Дитинство». У відділі для користувачів-дошкільників та учнів 1–4-х класів виокремлено інформаційну зону для батьків.

Працює Служба інформаційної підтримки освіти, працівники якої допомагають учням добирати матеріали до рефератів та інших наукових робіт, готують дайджести за шкільними освітніми програмами, організовують дні шкільних предметів, залікових тижнів та дні знань.

image
Музей історії бібліотеки
У 2007 р. з нагоди відзначення 70-річчя Хмельницької ОБД було відкрито музей історії бібліотеки (автор ідеї – В. Черноус). Оформив його художник бібліотеки, член обласної організації Національної Спілки художників України Я. Павлович.

На базі Хмельницької ОДБ відбулися всеукраїнські конференції директорів обласних бібліотек для дітей «Інноваційна місія дитячих бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації», (2007) «Бібліотека для дітей: нове бачення, нові орієнтири та соціальне партнерство»  2011).

У структурі бібліотеки – адміністрація, бухгалтерська служба, 8 функціональних відділів: формування інформаційних потоків документів та матеріалів для дітей; забезпечення інформаційних та бібліографічних потреб користувачів; збереження, гігієни та реставрації документів; роботи з дошкільниками та учнями 1–4-х класів; роботи з користувачами-учнями 5–9-х класів; мистецтв; інновацій, реклами та організації дозвілля; удосконалення методики і практики бібліотечної роботи з дітьми.

Штат бібліотеки – 39 осіб, із них – 30 бібліотечних працівників із вищою та фаховою передвищою освітою.

Вагомий внесок у розвиток Хмельницької ОБД зробили її директори – К. Кріпак (1944–1946), А. Бабич (1946–1967), Н. Луцюк (1978–1983), заслужені працівники культури України Т. Олександрова (1967–1978) та О. Киричук (1983–2004), заступники директора А. Захаренко, О. Богданова; ветерани бібліотеки – Н. Волчинська, Р. Гуменюк, Г. Євланова, Л. Кокарєва, Т. Копаничук, О. Косюк, Г. Крупа, О. Лифар, О. Лучинська, Л. Марчук, В. Погребнова, Л. Ситюк, О. Суховірська, М. Шиманська В. Шкробот, Є. Яковініч, та молоде покоління – О. Антонюк, В. Бернацька, Н. Зайко, В. Мельник, Н. Мельченко, В. Олійчук, В. Рогульська, Н. Сопрук, Н. Токарєва, О. Цісарук.

Із 2004 р. бібліотеку очолює заслужений працівник культури України В. Черноус.

Хмельницька ОБД – переможець Всеукраїнського конкурсу з популяризації читання на сайтах бібліотек України в номінації «Кращий сайт з популяризації читання бібліотек для дітей» (організатор УБА, 2015), Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей в номінації «Обслуговування читачів» та «Електронні ресурси в роботі бібліотек» (організатори Мінкультури та НБУ для дітей, 2013, 2015), лауреат обласних премій імені Т. Г. Шевченка (1993) та М. Смотрицького (2000), нагороджена кришталевим пам’ятним знаком Дитячого фонду України «Серце віддаю дітям» (2003), численними нагородами та грамотами.

З нагоди 80-річчя від дати заснування бібліотеки трудовий колектив відзначено Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом» (2018).

Бібліотека має гімн і логотип.

imageПоштова адреса: вул. Свободи, 51 м. Хмельницький 29001

Електронна адреса: mail@odb.km.ua

Адреса сайту бібліотеки: odb.km.ua

Фейсбук: Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г.Шевченка

Flashbook від Хмельницької бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка

Ютуб-канал: Хмельницька обласна бібліотека Шевченка

Блоги бібліотеки:

«Арт-територія»

 «Сімейна бібліокомора»

 «Цікаво.com»

 «Бібліогід»

Джерела                                        

 

Протокол № 3 засідання Кам’янець-Подільського обкому ЛКСМУ. Хмельницький обласний архів. ФП-862. ОП 1. Спр. 4, арк. 82. (Про створення

обласної бібліотеки для дітей та юнацтва);

Про нагородження Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. А. О. Жданова Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР : указ // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1978. – № 7. – С. 129;

Грищук Б. Вогонь незгасний і мудрий // До серця кожного : нариси про правофлангових культурно-освітньої роботи Української РСР. Вип. І. – Київ, 1978. – С. 92–107;

Красноштан І. Серце віддане дітям : обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка нагороджена кришталевою відзнакою Дитячого фонду України «Серце віддаю дітям» / І. Красноштан // Проскурів. – 2004. – 1 січ.;

Черноус В. Сучасний читач у бібліотеці: розвиток інформаційної культури та творчих здібностей / В. Черноус // Світ дитячих бібліотек. – 2006. – № 4. – С. 52;

Духовна скарбниця поколінь : історія Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т. Г. Шевченка 1937-2007 рр. / матеріал підгот. А. М. Захаренко ; худож. Я. М. Павлович ; управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації. – Хмельницький : ЦНТЕІ, 2007. – 48 с.;

Інноваційна місія дитячих бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації : матеріали науково-практичної конференції, присвяченої 70-річчю Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка (5-6 груд. 2007 р.). – Хмельницький : [б.в.], 2007. – 193 с.;

Бібліотека для дітей: нове бачення, нові орієнтири та соціальне партнерство : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей 19-23 верес. 2011 р. – Хмельницький : [б.в.], 2011. – 247 с.;

Захаренко А. Хмельницька обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка: висока нагорода колективу : [Хмельницька ОДБ нагороджена Грамотою Верховної Ради України] / А. Захаренко // Бібліотека у форматі Д. – 2018. – № 2. – С. 65;

Копаничук Т. Сучасному читачеві – сучасну інформацію / Т. Копаничук // Бібліотека у форматі Д. – 2018. – № 2. – С. 14–17;

Коцемир І. Бібліотека і малюки: входимо у дорослий світ разом : [студія розвитку та дозвілля дітей «Мері Поппінс» діє у Хмельницькій ОДБ] / І. Коцемир // Бібліотека у форматі Д. – 2019. – № 2. – С. 38–40.

 

————————————————

 

Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г. Шевченка

Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г. Шевченка

Черноус Валентина Юхимівна
Статтю створено : 28.08.2019
Останній раз редаговано : 30.08.2019