Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 3
За місяць : 769
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Харківський вищий коледж мистецтв
Харківський вищий коледж мистецтв

imageХарківський вищий коледж мистецтв – заклад фахової передвищої освіти І рівня акредитації комунальної форми власності. Готує фахівців кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» різного профілю для галузі культури, у т. ч. за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна і архівна справа» на основі базової та повної загальної середньої освіти (9-ти та 11-ти класів) за денною і заочною формами навчання. Повне офіційне найменування – Комунальний заклад «Харківський вищий коледж мистецтв» (КЗ «ХВКМ»). Належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області. Входить до сфери управління Харківської обласної ради. Галузеву політику та розвиток коледжу забезпечує Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Заклад засновано згідно з наказом Міністерства культури УРСР від 15 серпня 1967 р. № 344 та рішенням виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих від 14 серпня 1967 р. № 438 як Харківське культурно-освітнє училище з підготовки працівників для культосвітніх установ Харківської області за спеціальністю «Культурно-освітня робота». Згодом перелік спеціальностей було розширено.

За наказом Міністерства культури України від 2 листопада 1990 р. № 342 навчальний заклад перейменовано в Харківське училище культури. Як і в попередні роки, заклад готував фахівців за спеціальностями «Народна художня творчість», «Хореографія», «Бібліотечна справа». На підставі розпорядження Харківської ОДА від 29 листопада 2004 р. № 295 Харківське училище культури реорганізовано в Обласний комунальний заклад «Харківське училище культури». 2016 р. Харківська обласна рада ухвалила рішення про перейменування училища в Харківський вищий коледж мистецтв, який готує фахівців за чотирма спеціальностями: «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Хореографія», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».          

imageКЗ «ХВКМ» розташований за адресою вул. Українська, 8/10 у чотириповерховій будівлі, що в минулому належала меценатці, баронесі Н. Вітте і була збудована за проектом відомого архітектора С. Саніна у 1913–1916 рр. для першої на Слобожанщині прогімназії обдарованих хлопчиків.

Навчання у коледжі здійснюється на бюджетній основі. Заклад має достатню матеріально-технічну базу: для студентської молоді є обладнані аудиторії, комп’ютерні класи, бібліотека, актова, спортивна, тренажерна та хореографічні зали, їдальня, комфортабельний гуртожиток. Бібліотека коледжу є осередком інтелектуальної культури та центром якісного і оперативного інформування педагогічного та студентського колективів. Фонд бібліотеки становить 35 тис. пр., налічує понад 40 найменувань періодичних видань, має електронні версії конспектів-лекцій та методичних рекомендацій на допомогу освітньому процесу, банк даних кращих творчих проектів студентів. Щорічно проводяться благодійні акції «Подаруй бібліотеці книгу», колектив книгозбірні працює над створенням на своїй базі інтерактивного медіацентру для повноцінного методичного й дидактичного забезпечення викладачів і студентів, надання кожному користувачеві доступу до медіаресурсів мережі Інтернет та програмних й апаратних засобів роботи з мультимедійними даними.

Спеціальність «Бібліотечна справа» у закладі започатковано 1 вересня 1970 р. Того року на навчання було прийнято 60 учнів із загальною середньою освітою, по 30 осіб на стаціонарну та на заочну форми навчання. Термін навчання становив 1 рік 10 місяців. Випускники отримували диплом бібліотекаря середньої кваліфікації. У 1990-ті рр. відбулися істотні зміни у змісті навчання фахівців інформаційно-бібліотечної сфери, у навчальний процес запроваджено нові дисципліни – «Соціальні комунікації», «Документознавство», «Інформаційні технології» та ін. Відповідно, змінювалась і кваліфікація випускників – «бібліотекар-бібліограф» (1990-ті рр.), «фахівець з бібліотечної справи» (початок 2000-х рр.).

У 2001 р. відкрито спеціальність «Діловодство», за якою студенти набували фах секретаря-референта, з 2009 р. – організатора діловодства. Нині ця професія є однією з тих, що входять до комплексної спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Диплом молодшого спеціаліста із кваліфікацією «фахівець бібліотечної справи, організатор діловодства, архівіст» дає змогу працювати не тільки у бібліотеках усіх систем і відомств, а й в установах різних видів економічної діяльності.

На спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» у 2007 р. започатковано професійний конкурс «Фортуна», а у 2010 р. –«Бібліоміс»/»Бібліомістер» для студентів випускного курсу. Випукники спеціальності 029 мають можливість продовжувати навчання у НТУ «Харківський авіаційний інститут» на гуманітарному факультеті № 7 і поглиблювати знання з питань інформаційно-бібліотечної сфери та документаційного забезпечення управління виробничими процесами.

 Викладачами бібліотечних дисциплін у закладі тривалий час працювали Л. Воронцова, В. Гетьман, О. Горбаренко, Є. Грищук, Л. Карнаух, В. Міхєєва, Т. Шевченко, І. Шрамко та ін. Сучасну генерацію викладачів представляють І. Головко, Л. Дудник, С. Запара, І. Цибіна. Циклову комісію інформаційно-бібліотечних дисциплін очолює Л. Правдівцева. Постійно удосконалюються навчальні плани та освітні програми, започатковуються сучасні навчальні дисципліни. Викладачі спеціальності 029 беруть участь у розробленні моделі сучасного інформаційно-бібліотечного фахівця, стандартів вищої і галузевої освіти, виступають на науково-практичних конференціях бібліотечно-інформаційної та освітньої проблематики.

За час існування коледжу підготовлено понад 3 тис. бібліотечних спеціалістів. Серед них – провідні фахівці: О. Дмитрієва (ХДНБ ім. В. Г. Короленка), Р. Драган, Л. Федотова (Борова), Д. Бєлова, О. Ніколаєнко, В. Ручка, які представляють обласні бібліотеки Харківської області, викладач Харківської державної академії культури, канд. пед. наук І. Бондаренко (Коханова) та багато ін.

 

Адреса коледжу:  вул. Українська, 8/10 м. Харків 61010

Сайт коледжу: www.kvkm.net.ua

Циклова комісія бібліотечно-інформаційних дисциплін на сайті КЗ «ХВКМ»

http://www.kvkm.net.ua/tsk-informatsiyno-bibliotechnikh-distsiplin.html

Сторінка групи «Iнформацiйна, бiблiотечна та архiвна справа ХВКМ» у Фейсбуці

https://www.facebook.com/groups/1964237493864545/

 

 

Джерела

 

Творчество без границ, или поверь в себя // Харьковские известия. – 2012. – 4 дек. – С. 9;

Альма-матер собирает друзей // Харьковские известия. – 2013. – 28 марта –С. 5;

Дом, в котором я живу… // Харьковские известия. – 2015. – 28 марта. – С. 7.

 

 

­­————————————————

Харківський коледж мистецтв святкує 50-річчя

Цибіна Ірина Миколаївна
Статтю створено : 26.03.2019
Останній раз редаговано : 04.12.2019