Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 30
За місяць : 796
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Харківська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Харківська обласна бібліотека для дітей

imageХарківська обласна бібліотека для дітей – спеціалізований культурно-інформаційний, дозвіллєвий заклад для дітей Харківщини, головний науково-дослідний, методичний, консультативний центр для бібліотек області, що обслуговують дітей та організаторів дитячого читання. Офіційне найменування – Обласний комунальний заклад «Харківська обласна бібліотека для дітей».

Обласна бібліотека створена 1937 р. за рішенням Народного комісаріату освіти УРСР на базі пересувного фонду дитячої літератури Харківського міського відділу народної освіти. У довоєнний період книгозбірня розміщувалася в середмісті, у збудованому на початку 20 ст. затишному особняку (архітектор невідомий) за адресою: вул. Садова, 9. Із перших днів існування бібліотека стала провідним осередком культури та просвіти, обсяги її фондів швидко зростали. Крім дітей та підлітків читачами ХОБД також були освітяни, батьки школярів. Тут систематично відбувались зустрічі з письменниками, дитячі свята, голосні читання. Великим другом та почесним читачем бібліотеки був письменник, журналіст, організатор хат-читалень і бібліотек на Вінниччині у 1920-ті роки, двох дитячих клубів при Харківському палаці піонерів – М. Трублаїні (1907–1941).

На початку 1941 р. книжковий фонд ХОБД налічував майже 100 тис. пр. видань, її відвідували понад 5 тис. дітей. Штат бібліотеки – 43 працівники. Під час Другої світової війни, в умовах тимчасової нацистської окупації Харкова бібліотеку разом з фондом було знищено.

Після остаточного визволення Харківщини від окупантів (20 вересня 1943 р.) почали своє відродження й бібліотеки регіону. Згідно з постановою виконавчого комітету Харківської обласної ради депутатів трудящих від 23 листопада 1943 р. № 599 ХОБД відновила свою діяльність з 1 січня 1944 р. на базі 10-ої районної масової бібліотеки м. Харкова. Згодом для книгозбірні виділили будинок на вул. Артема (з 2015 р. – Алчевських), 43. У цій будівлі вона розімщується й дотепер. Заклад отримав назву «Харківська обласна бібліотека для дітей та юнацтва».

image
Гучні читання, 1940-ві рр.
image
Читальна зала, 1947 р.
image
У бібліотеці 1940-х рр.
У перші повоєнні роки штат бібліотеки налічував 11 осіб, у тому числі 8 бібліотечних працівників. Фонд становив 10,5 тис. пр. і в основному поповнювався за рахунок пожертв містян та надходжень книжкових новинок. Фактично у цей час заклад створювався заново і стикався з багатьма труднощами.

Із метою поліпшення виховної роботи бібліотек з дітьми молодшого та середнього шкільного віку згідно з наказом Міністерства культури УРСР «Про реорганізацію роботи бібліотек для дітей» від 6 квітня 1962 р. № 138, обласна бібліотека для дітей та юнацтва була реорганізована в Харківську обласну бібліотеку для дітей із подальшим обслуговуванням учнів 1–8-х класів.

На підставі листа Міністерства культури УРСР від 6 липня 1966 р. було розроблено нову структуру книгозбірні, що стала складатися з відділів – довідково-бібліографічного, науково-методичного, книгосховища, обслуговування читачів – дошкільнят, учнів молодшого (1-4 класи) та середнього (5-8 класи) шкільного віку з абонементом і читальною залою. Уперше для читачів запровадили відкритий доступ до фондів, а також реорганізовано систему каталогів за віковим принципом. Із 1 вересня 1966 р. штат книгозбірні зріс до 18 бібліотечних працівників. У 1969 р. створено відділ збереження фондів.

На підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради депутатів трудящих від 28 липня 1971 р. № 341-1 розпочалася робота з будівництва нового приміщення ХОБД. Наступного року стару будівлю книгозбірні було знесено. Пізніше на цьому місці зведено сучасний 6-поверховий корпус Харківського відділення інституту «Дніпробудматеріали» зі спеціально спланованими для бібліотеки приміщеннями і читальними залами, що дозволило суттєво поліпшити умови для роботи бібліотекарів і обслуговування юних читачів. Ця визначна подія в історії ХОБД пов’язана з її директором – Героєм Радянського Союзу, заслуженим працівником культури Української РСР І. Сипалом, який очолював бібліотеку з 1966 по 1973 рр. У 1973–1979 рр. він керував Книжковою палатою УРСР (нині – Книжкова палата України імені Івана Федорова).

ХОБД під час будівництва тимчасово припинила обслуговування читачів та переїхала на вул. 23-го Серпня, 60 та 68, де у двох напівпідвальних приміщеннях розмістили її фонд. У цей період діяльність бібліотеки зосереджувалася на роботі з фондом та наданні методичної допомоги дитячим бібліотекам Харкова й області за всіма напрямами бібліотечної справи. Фахівці брали активну участь у семінарах, допомагали в підготовці та проведенні масових заходів, створенні довідково-бібліографічного апарату книгозбірень, організації оптимального використання фондів у дитячих, сільських та шкільних бібліотеках Харківщини. Водночас було проведено наукове дослідження «Пропаганда та вивчення ефективності рекомендаційної бібліографії» (1972–1975). Повернення ХОБД у новобудову відбулося у 1976 р.

У 1960-х–1970-х рр. Харківська обласна бібліотека для дітей творчо працювала над створенням раціональної системи каталогів і картотек для дітей, брала участь в експериментальному дослідженні «Система каталогів і картотек обласних дитячих бібліотек і їх ефективність у керівництві читанням» (1969–1971) під науковим і методичним керівництвом Державної республіканської бібліотеки для дітей (нині – Національна бібліотека України для дітей) і кафедри бібліотечних фондів та каталогів Харківського державного інституту культури (нині – Харківська державна академія культури). За результатами дослідження була доведена доцільність реорганізації системи каталогів за віковим принципом і це у подальшому впроваджено в практику всіх дитячих бібліотек України.

У відділах ХОБД, пов’язаних з обслуговуванням читачів, були створені т. зв. «довідкові бюро», а її довідково-бібліографічний апарат став складатися із 6-ти каталогів та 7-ми картотек.

Починаючи з 1970 р., щорічно в період літніх канікул, бібліотека провадила культурно-масову роботу з дітьми в Центральному парку культури та відпочинку ім. М. Горького. На дитячому майданчику парку працював бібліотечний пункт. Того ж року у величезному новому житловому масиві Харкова – Салтівці, де на той час не було жодної стаціонарної бібліотеки, відкрився пункт видачі книжок у середній школі № 103.

У 1970-х рр. у ХОБД діяв літературний гурток «Любителів української мови» та кінолекторій.

На початку 1990-х рр,, із здобуттям незалежності України, бібліотека трансформувала свою діяльність, пріоритетом у якій став гуманітарно-творчий розвиток особистості юного читача. Критично переомислено завдання і напрями методичної роботи, яка надалі зосередилася на наданні практичної допомоги мережі бібліотек для дітей, узагальненні інноваційного досвіду дитячих бібліотек, науково-дослідній роботі з проблем дитячого читання, видавничій діяльності. Удосконалено інформаційно-бібліографічну та краєзнавчу діяльність, здійснено комп’ютеризацію основних бібліотечних процесів.

Згідно з цими змінами у 1993 р. створено відділ естетичного виховання. У 1999 р. бібліотека набула членства в Українській асоціації працівників бібліотек для дітей.

У 2002 р. створено відділ інновацій, маркетингу та рекламно-інформаційного сервісу з розгорнутою структурою секторів, розпочав роботу абонемент для дорослих. Започатковано аматорське об'єднання «Театр на колесах», у репертуарі якого різнопланові постановки для дітей. У міській газеті «Слобода» (у 2007 р. перейменована на «Харьковскія извѣстія») було відкрито постійну рубрику ХОБД «Книжкова полиця». Розпочалася активна співпраця зі ЗМІ, у стінах бібліотеки велися телевізійні програми Харківської обласної державної телерадіокомпанії (канал ОТБ, з 2018 р. перейменований на «UA: Харків») «Без п’яти хвилин Всезнайко» тривалістю 10–15 хв., «Книжковий екслібрис» та ін.

У сучасній структурі бібліотеки – адміністрація, господарський відділ, бухгалтерська служба, три відділи: підтримки дитячого та сімейного читання (кафедри дошкільнят і молодших школярів, підлітків і батьків); книгосховища; інновацій, маркетингу та рекламно-інформаційного сервісу (з секторами автоматизації інформаційно-бібліографічних процесів, комплектування та обробки документів, прогнозування та інновацій, розвитку бібліотеки та зв’язків з громадськістю); центр соціокультурної діяльності.

Бібліотека володіє найповнішим зібранням дитячої літератури в області. Фонд універсальний за змістом, станом на 01.01.2019 р. його загальний обсяг налічує 152,43 тис. пр. видань, із них: книги – 129,27 тис. пр.; періодичні видання – 20,37  тис. пр. ; аудіовізуальні матеріали – 2,21 тис. пр. ; електронні видання – 0,58 тис. пр.

Тривалий період поповнення фонду було вкрай обмеженим, кошти виділялися лише на передплату періодики. Нові видання надходили лише за державними програмами, а також завдяки спонсорській підтримці видавництв. Поліпшилось комплектування у 2014 р.: за Програмою розвитку культури і туризму Харківської області на 2014–2018 рр. з’явилася можливість оновити фонд сучасною літературою, збільшити кількість видань українською мовою.

Систему ДБА Харківської обласної бібліотеки для дітей складають: абетковий та систематичний каталоги, картотека назв художніх творів, бази даних – періодичних видань, нових надходжень, з бібліотекознавства, на допомогу шкільній програмі, з краєзнавства, реєстрації користувачів, а також електронний каталог, який ведеться з 2006 р. та станом на 01.01.2019 р. налічує 112,73 тис. записів (у т. ч. книг – 24,23 тис.).

Для обслуговування читачів використовуються дві читальні зали, а також нестаціонарні форми роботи: вісім бібліотечних пунктів (у т. ч. чотири пункти в літніх оздоровчих таборах), постійно здійснюються виїзди до закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту дітей. 2013 року на базі секторів нестаціонарного обслуговування дітей та культурно-дозвіллєвої діяльності створено Центр соціокультурної діяльності.

ХОБД на шляху змін перетворилася у багатофункціональний культурний та освітній центр, що реалізує інклюзивний підхід до обслуговування дітей, об’єднує традиційні методи бібліотечної діяльності з сучасними інформаційними та соціально-комунікативними технологіями, забезпечує вільний, у т. ч. дистанційний доступ до бібліотечних ресурсів усім категоріям користувачів. Бібліотека стала платформою для соціокультурної реабілітації дітей з особливими потребами і здійснює функції координаційного центру між соціальними інституціями у галузі дитячого читання, освіти, розвитку та дозвілля.

Систематично ХОБД ініціює проведення масштабних заходів, що сприяють просуванню читання (акція «Читаючий трамвайчик»), флешмобів, свят у форматі «open-air» у найбільших парках міста тощо. Бібліотекарі беруть участь у різноманітних етнофестивалях (зокрема, «Печенізьке поле») та ярмарках у торговельних і розважальних центрах міста («Матусин рай») із метою заохочення дітей і батьків до читання.

Бібліотека обслуговує понад 15,22 тис. користувачів. Станом на 01.01.2019 р. за єдиною реєстраційною картотекою кількість читачів становить 12,77 тис. Документовидача – 408,48 тис. пр.; відвідувань (усього) – 174,53 тис., звернень на вебсайт – 74,07 тис., відвідувань масових заходів – 57,72 тис.

Із 2014 р. головним пріоритетом у роботі бібліотеки стали заходи, спрямовані на збереження життя та здоров’я дітей, зміцнення їхньої громадянської позиції, прищеплення почуття патріотизму, укріплення зв’язків між окремими регіонами України.

Програмно-цільова діяльність ХОБД, спрямована на патріотичне виховання, формування культури безпеки життєдіяльності дітей та молоді, вироблення критичного мислення в дітей шкільного віку, була реалізована в багатьох інноваційних проєктах і заохочена грантовою підтримкою.

Бібліотека активно ініціює та успішно реалізовує низку програм та проєктів: інтернет-проєкт «VIP-персона без краватки», проєкт «Жива бібліотека», партнерська програма «Безпечний простір», соціальні проєкти «Зробімо крок назустріч миру», «Правова ліга», «Клуб книжкових презентацій», цільова програма «Джерела краєзнавства» та ін.

Відповідно до стратегії розвитку ХОБД постійно ведуться дослідження за темами «Бібліотека в системі соціокультурного розвитку особистості. Модель сучасної дитячої бібліотеки», «Трансформація дитячого читання: сучасна модель», «Партнерство заради дітей».

У руслі підтримки соціальних пріоритетів закладів культури бібліотека провадить щоденну систематичну роботу з особливими категоріями дітей, надає морально-психологічну допомогу і підтримку в скрутних ситуаціях: у дитячих будинках, лікарнях, інтернатах, приймальниках-розподільниках, колонії для неповнолітніх (загалом охоплено понад 25 закладів).

Бібліотекарі намагаються соціалізувати й охопити бібліотечними заходами багатодітні сім’ї, дітей з особливими потребами, з «групи ризику». На це спрямовані масштабні соціальні проєкти бібліотеки «Ти у світі не один», «Територія без ґрат» та ін. Такі діти активно залучаються до участі у святах та конкурсах. Щороку бібліотека також ініціює конкурси серед спеціальних закладів інтернатного типу, організовує благодійні театралізовані марафони. Завдяки такій увазі відбувається певна соціокультурна реабілітація дітей з особливими потребами, стимулюється розвиток їхніх творчих здібностей та компетентностей.

З соціальними проєктами тісно ув’язуються фандрейзингова діяльність, пошук спонсорів ХОБД. 2017 р. ХОБД завдяки перемозі у міському конкурсі інвестиційних проєктів отримала грант від управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради на створення Школи мультиплікації «Пізнай місто».

image
Психолог у бібліотеці
image
Психолог у бібліотеці
У бібліотеці працює психологічна служба. Користувачі активно відвідують заняття та тренінги, спрямовані на підтримку, розвиток та соціалізацію дітей та підлітків; реалізуються проєкти: «Промені надії: мрії і дії» (робота з дітьми з особливими потребами), «Психологічна студія креативу», «Мистецтво душі» (арт-терапевтична робота з дітьми та їхніми батьками), «Фарби мистецтва в дитячих руках», «Прочитали–презентували», «Почуємо очима».

Бібліотека є засновником та ініціатором обласного патріотичного форуму (2015–2019), літературного фестивалю «Книжковий зорепад», фестивалю стендових презентацій «Туристичні обрії Слобожанщини» та інших творчих конкурсів для читачів.

ХОДБ активно долучилася до загальноукраїнського проєкту культурної інтеграції «Український Донбас», ініційованого Міністерством культури України у 2016 р. У читацьких та творчих конкурсах беруть участь діти з підконтрольних Україні районів Луганщини та Донеччини. Неодноразово працівники бібліотеки відвідували прикордонні райони з виїзними заходами.

Бібліотека провела Міжрегіональний мистецький конкурс листівок за участю читачів бібліотек Харківської, Луганської та Донецької областей: «Дім. Родина. Батьківщина» (2016) та «Бібліотека. Книга. Родина» (2017, спільно з Львівською обласною бібліотекою для дітей); за участю читачів бібліотек Харківської та Закарпатської областей «Від перлинок Слобожанщини до родзинок Закарпаття» (2018, спільно з Закарпатською обласною бібліотекою для дітей та юнацтва).

Із 2017 р. у бібліотеці започатковано музей АТО «Блокпост пам'яті. Харків», де експонуються не лише особисті речі, шеврони, листи, амуніція, а й елементи військової техніки. Особлива частина експозиції – сучасні документальні книжки про військові операції на Сході. За цей час музей відвідало понад 3 тис. осіб: учнів загальноосвітніх шкіл, курсантів Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (факультет підготовки слідчих кадрів для СБУ), Національного університету внутрішніх справ, кадетів Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-патріотичною підготовкою «Кадетський корпус».

Із 2015 р. започатковано проєкт «Татова книжка» – організація роботи першої в Україні буккросинг-бібліотеки для військових на залізничному вокзалі, збір нових дитячих книжок та іграшок для дітей бійців і переселенців.

Новий напрям діяльності з 2015 р. – запровадження просвітницьких та освітніх проєктів для батьків маленьких читачів, користувачів-дорослих особливих категорій: тимчасово переміщених осіб (спільно з ГО «Центр зайнятості вільних людей»), сімей бійців (ГО «Чекаймо тата разом»), осіб з обмеженнями слуху, пацієнтів лікарень та ін.

image
Музей АТО на патріотичному форумі (2018)
image
Проєкт «Десять кроків назустріч миру». Творча криївка
Курси та тренінги, організовані на базі ХОБД, спрямовані на набуття корисних навичок – надання домедичної допомоги дітям, психологічної та юридичної допомоги в складних життєвих обставинах. У межах проєкту «Працевлаштування та соціальна реабілітація ВПО і ветеранів АТО» відвідувачі бібліотеки опановують особливості пошуку роботи та нові професії завдяки курсам копірайтингу, ораторського мистецтва, фотомистецтва, інтернет-маркетингу тощо. Протягом 2017/2018 н. р. бібліотека щотижня запрошувала читачів на заняття всеукраїнського культурологічного проєкту «Безкоштовні курси української мови».

Бібліотека бере участь у проєкті ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Асоціацією міст України в партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

image
Вернісаж у фойє. Міжнародна виставка «Ідеальний дім»
У 2012 р. створено виставкову залу «Вернісаж у фойє», де експонуються творчі роботи дітей Харківщини, України та всього світу.

Щороку на базі ХОБД відбуваються міжрегіональні, обласні науково-практичні конференції, семінари з актуальних питань бібліотечного обслуговування дітей та підлітків.

Сучасна ХОБД є своєрідною творчою лабораторією, де здійснюється апробація різноманітних інноваційних форм роботи з дітьми, батьками, організаторами дитячого читання, педагогами, фахівцями бібліотечної справи, провадяться дослідження читацьких потреб, проблем соціалізації молодого покоління, напрацьовуються шляхи розвитку спеціалізованих дитячих бібліотек області та публічних бібліотек в умовах новостворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Як науково-методичний центр з питань організації бібліотечного обслуговування дітей, книгозбірня здійснює методичне керівництво 59 спеціалізованими дитячими бібліотеками у районах області та міста, а також 584 сільськими бібліотеками-філіями; є координаційно-методичним центром для 732 шкільних бібліотек м. Харкова та області.

Щорічно бібліотека видає понад 25 назв методичних і бібліографічних видань, оглядів, дайджестів, організовує та проводить наради, майстер-класи обласного рівня, у т. ч. для вчителів та працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти. Видання бібліотеки представлені на її сайті в розділі «Фахівцям».

Значну роль у формуванні позитивного іміджу ХОБД відіграють міцні зв’язки зі ЗМІ, на сторінках яких бібліотекарі систематично розміщують інформацію про книжкові новинки, конкурси та бібліотечні події. Статті публікуються і у фахових виданнях (зокрема, у журналі Національної бібліотеки України для дітей «Бібліотека у форматі Д»).

У 2005 р. створено сайт бібліотеки. 2010 р. за кошти благодійника, колишнього читача бібліотеки, було придбано три комп’ютери та відкрито інтернет-клас для школярів і дітей з особливими потребами. У 2013 р. відкрито інтернет-центр для дітей «PingWin», оснащений комп’ютерною технікою: 10 комп’ютерів та принтер отримано завдяки перемозі в конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету» (за програмою «Бібліоміст»). Нині комп’ютерний парк ХОБД налічує 25 ПК із доступом до інтернету.

У 2012 р. створено Регіональний сайт дитячих бібліотек Харківщини «БібліоМістечко – дитячий простір» (грант програми «Бібліоміст», конкурс проєктів співпраці бібліотек з місцевими громадами) http://bibliomiste4ko.kharkiv.ua/.

image
Форум «ПогранКульт»: анімаційна локація
У роботі з дітьми активно використовуються нові технології для просування читання: заняття зі створення анімаційних фільмів та буктрейлерів (школа анімації «Оживи книгу», проєкт «Творчі резиденції» Форуму «ПогранКульт: ГаліціяКульт», «ХУМРА» – міжнародний проєкт щодо створення анімаційних історій про права людини, «Школа мультиплікації» та ін.)

Багатобічна діяльність бібліотеки відзначена низкою нагород. У 2015 р. ХОБД здобула перемогу у Всеукраїнському огляді-конкурсі обласних бібліотек для дітей «Дитяча бібліотека в інформаційному суспільстві: пошуки гармонії, шляхи трансформації» у номінації «Організаційно-методична робота».

У 2016 р. книгозбірня була нагороджена Грамотою губернатора штату Коннектикут (США) Деніела П. Маллоу за активну участь, організацію та проведення в Україні Міжнародної виставки дитячого малюнка «Ideal house» (12 країн-учасниць) та сприяння міжкультурному діалогу між Сполученими Штатами Америки й Україною.

Найвагоміший здобуток бібліотеки у 2017 р. – гран-прі Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей «За системну роботу з тимчасово переміщеними особами, виховання патріотизму і любові до Батьківщини, формування високого рівня світогляду, свідомої патріотичної позиції та підтримку обдарованих дітей» (цільовий комплексний проєкт «Десять кроків назустріч миру»).

У 2018 р. бібліотека вперше взяла участь і стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року–2018», нагороджена почесною грамотою Української бібліотечної асоціації за створення безпечного бібліотечного простору для дітей. Проєкт «Літня школа безпеки» – найбільший міжрегіональний захід із актуальних проблем взаємодії бібліотек для дітей із громадою щодо питань цивільного захисту. Завдяки участі в програмі національних обмінів, що передбачає конструктивний діалог між різними регіонами України, бібліотека виграла грант Центру культурного менеджменту за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

ХОБД нагороджено дипломами та почесними грамотами Національної бібліотеки України для дітей за високопрофесійну організацію, проведення та залучення найбільшої серед усіх областей кількості дітей до участі у Всеукраїнському сімейному конкурсі «Книга пам’яті мого роду» (2015), Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд» (2017).

У 2018 р. з нагоди ювілею бібліотеку відзначено почесними грамотами Міністерства культури України, Харківської обласної ради, Харківської обласної державної адміністрації, Національної бібліотеки України для дітей, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Державної фіскальної служби України в Харківській області.

Станом на 01.01.2019 р. у бібліотеці працюють 47 осіб, серед них бібліотечних фахівців – 39. Повну вищу освіту мають 34 працівники, із них фахову – 33.

Вагомий внесок у розвиток ХОБД зробили її директори: Я. Гандельман (перші повоєнні роки), Я. Катрич (1948–1965), І. Сипало (1966–1973), Л. Попіначенко (1973–1983), О. Трохименко (1983–1995), Н. Полях.

Із 1998 р. бібліотеку очолює Г. Трохименко, заслужений працівник культури України (2014) .

Бібліотека має власні гімн, герб, талісман, гасло: «Увесь світ з Вами, якщо Ви з нами!»

 

imageАдреса: 61002, м. Харків, вул. Алчевських, 43.

e-mail: hobd2015@ukr.net.

сайти: http://bibl.kharkiv.ua   http://bibliomiste4ko.kharkiv.ua

 Блог психолога: http://bibl.kharkiv.ua/novini

https://www.facebook.com/bibl.kharkiv.ua/

https://www.youtube.com/user/Bibliomistechko

https://twitter.com/yakoxayutebe

 

 

 

 

 

 

 

Зображення

image
Вхід до бібліотеки
image
Каталог, виставки кафедри дошкільників і молодших школярів
image
Фоє ХОБД
image
Відкритий доступ до фондів
image
Кафедра дошкільників і молодших школярів
image
Ювілей бібліотеки
image
Нагородження переможців під час Форуму-2018
image
Гран-прі Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей(2017)

 

 

Джерела

Харківська обласна бібліотека для дітей // Бібліотечна Україна : довідник. – Київ, 1996. – С. 289; 

Драган Р. 65 років служіння дітям / Р. Драган, Н. Каністратенко // Світ дит. б-к. – 2003. – № 2. – С. 11–13;

Харківська обласна бібліотека для дітей // Бібліотеки для дітей : довідник / Нац. б-ка України для дітей : уклад. Н. Г. Душенчук, Г. І. Погребняк, Л. П. Полікарпова; редкол. : В. С. Кобзаренко (відп. ред.). – Вінниця : Теза, 2008. – С. 217;

Харківська обласна бібліотека для дітей: 70 років // Ювіляри України. Події та особистості ХХІ століття  : упоряд. Болгов В. – Вип. другий. Київ : Інститут біографічних досліджень, 2008. С. 199;

Загревська С. М. «Читаючий трамвай» – перший у Харкові // Бібліотечна планета. – 2015. – № 2. – С. 26;

Рыбалко, Л. Незрячие дети смогут читать : [волонтеры помогали Харьковскому реабилитационному центру "Право выбора" в создании тактильных книг : встреча прошла в стенах ХОБД] / Л. Рыбалко //Харьковские известия. – 2013. – № 83. – С. 9;

Реалізація інноваційних проектів дитячої бібліотеки та перспективи розширення спектру та якості бібліотечних послуг : стаття директора Харківської обласної бібліотеки для дітей Г. В. Трохименко // Джерело педагогічних інновацій / Харківська академія неперервної освіти. – Харків, 2015.

Трохименко, Г. В. Форум, який об'єднав серця // Бібліотека у форматі Д. –2015. – № 4. – С. 45-47;

Трохименко, Г. В. «Український Донбас» і Харківська обласна бібліотека для дітей: грані взаємодії // Бібліотека у форматі Д. – 2016. – № 1. – С. 14;

Хижная  М. Детей приглашают нарисовать мечту о доме: [в ХОБД открылась Международная выставка детского рисунка Ideal House] / М. Хижная // Вечерний Харьков. – 2016. – № 8. – С. 21;

Ушаков, О. Розваги юних читачів : [бібліотечний форум у Харківській обласній бібліотеці для дітей] / О. Ушаков, Т. Василець // Слобідський край. – 2016. – № 129. – С. 4;

Лупіцька В. М. Обласний патріотичний форум «З Україною в серці» об’єднав дітей Харківщини / В. М. Лупіцька // Бібліотека у форматі Д. – 2017 – № 4. – С. 23-24;

Трохименко, Г. В. Ми діти твої, Україно! // Бібліотека у форматі Д. – 2018. – № 4. – С. 38-40;

 

 

————————————————

Харківська обласна бібліотека для дітей: до 80-річчя

ВсеЗнайКо Культпохід у бібліотеку

Знайомтеся! Харківська обласна бібліотека для дітей

Харківська обласна бібліотека для дітей. Вікіпедія

Трохименко Галина Володимирівна
Статтю створено : 15.01.2020
Останній раз редаговано : 16.01.2020