Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 39
За місяць : 1226
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Українське бібліологічне товариство
Українське бібліологічне товариство

imageУкраїнське бібліологічне товариство (УБТ) – громадське об’єднання провідних діячів української книги, вчених, мистецтвознавців, бібліофілів. Створене у Києві ініціативною групою книгознавців, що працювали в установах Української академії наук, у Всенародній бібліотеці України (ВБУ, нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського), УКраїнському науковому інституті книгознавства (1922–1936).

Метою УБТ проголошувалося гуртування українських бібліологів і практиків книжкової справи для спільної праці з книгознавчих питань (історія, економіка, техніка книги, мистецтво її оформлення та ін.).

Товариство діяло близько 6 місяців, з 8 грудня 1928 р., коли відбулося перше засідання, по червень 1929 р., однак досить продуктивно.

Головою УБТ було обрано літературознавця, академіка УАН та АН СРСР В. Перетца, його заступниками – бібліотекаря, філолога і книгознавця С. Маслова та художника А. Середу, секретарем – книгознавця, бібліографа М. Іванченка, скарбником – бібліографа Я. Стешенка. Керівний орган – Рада УБТ (поет і філолог М. Зеров, літературознавець П. Попов та ін.). Крім киян, до товариства  входили діячі книги з інших міст УСРР, а також зі Східної Галичини, яка на той час перебувала у складі Польщі, Чехословаччини.

Діяльність УБТ зводилася до наукових засідань (від 1 до 4 щомісяця), на яких виголошували доповіді за результатами досліджень членів товариства, що провадилися за місцем їхньої роботи. Загалом відбулося 13–14 засідань, два з них були присвячені пам’яті М. Комарова та Т. Шевченка (відповідно 20 і 27 квітня 1929 р.). Чверть доповідей стосувалася питань бібліотечної справи і бібліографії: «Основні проблеми сучасного радянського книжкового ринку» (Б. Борович), «Поняття бібліотечного і архівного матеріалу» (М. Яновський), «Розвідка з історії критики української дитячої книжки» (А. Марголіна), «Бібліографічна діяльність М. Комарова» (М. Ясинський), «Початок екслібриса на Україні» (І. Крип’якевич), «Враження від огляду білоруських бібліотек у Мінську» (В. Перетц).

Доповіді планувалося публікувати у «Записках УБТ», однак цей намір, як і організація Першої Всеукраїнської виставки графічних мистецтв, видання серії вибраних творів української літератури, ілюстрованих та оформлених видатними тогочасними українськими графіками, не були реалізовані у зв’язку з припиненням діяльності УБТ. Причина ліквідації УБТ достеменно невідома. Більшість членів УБТ невдовзі була репресована. 1932 року дружина М. Іванченка передала архів товариства до відділу рукописів ВБУ. Віднайти його поки не вдалося.

Діяльність УБТ досліджувала книгознавиця, д. іст. наук, професор Г. Ковальчук.

Джерела

Стешенко Я. Украинское библиологическое общество  / Я. Стешенко // Альманах библиофила. – Ленинград, 1929. – С. 413–414.

Берков П. История советского библиофильства (1917–1967) / П. Н. Берков. – Москва, 1971. – 256 с.

Ковальчук Г. Українське бібліологічне товариство (УБТ) / Галина Ковальчук // Вісн. Книжк. палати. – 2004. – № 4. – С. 34-35.

Ковальчук Г. Українське бібліологічне товариство / Г. І. Ковальчук // Библиофилъ: Альманах. – Нью-Йорк, 2006. – № 11. – С. 40-43.

Ковальчук Г. Украинское библиологическое общество / Г. И. Ковальчук // Книжная культура в трудах ученых стран СНГ. – Москва, 2006. – С. 99-102.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 15.12.2017
Останній раз редаговано : 08.12.2023