Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 23
За місяць : 789
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Степаненко Інна Павлівна
Рубрики : Персоналії
Степаненко Інна Павлівна

imageСтепаненко Інна Павлівна [12.11.1948, с. Лозуватка Шполянського р-ну Черкаської обл. – 30.10.2018, там само] – культурний та громадський діяч, організатор бібліотечної справи в Запорізькому регіоні, директор Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки (1982–2014). Заслужений працівник культури України (1999).

Народилася в селянській родині. У 1966 р. закінчила загальноосвітню школу та вступила на бібліотечний факультет Харківського державного інституту культури (нині – Харківська державна академія культури).

Після закінчення інституту (1970) розпочала трудову діяльність у Запорізькій ОУНБ, де за 8 років пройшла шлях від старшого бібліотекаря науково-методичного відділу до заступника директора з наукової роботи (1978). На всіх посадах виявляла професіоналізм, непересічні організаторські здібності, високу працездатність, заслужено здобувши повагу і авторитет у колективі ОУНБ. Саме ці якості стали вирішальними під час призначення І. Степаненко наступним після А. Бальцера директором Запорізької ОУНБ (1982).

Під її керівництвом обласна бібліотека перетворилася на сучасний інформаційний науковий заклад, центр новітніх технологій, передових форм і методів обслуговування користувачів та увійшла до переліку найпотужніших ОУНБ України.

Особистими професійними досягненнями І. Степаненко на посаді керівника Запорізької ОУНБ стали: розширення діапазону функцій книгозбірні, зокрема перетворення інформаційного, освітнього і культурного напрямів діяльності на домінуючі; модернізація традиційних форм і методів бібліотечної роботи з урахуванням сучасних інноваційних технологій; налагодження конструктивних і багатоаспектних зв’язків із численними партнерами, у т. ч. зарубіжними для реалізації соціально-значущих проєктів; формування привабливого іміджу закладу як осередку культури; створення комфортних умов для роботи користувачів та персоналу ОУНБ; поповнення бібліотечних фондів, які зросли до 1,5 млн примірників.

На базі Запорізької ОУНБ регулярно відбувалися заходи як всеукраїнського масштабу (семінар-практикум «Завдання обласних універсальних наукових бібліотек по поліпшенню формування та використання книжкових фондів регіону» (1984), нарада Міністерства культури України «Бібліотеки України, їх гуманістична місія в умовах ринку» (1993), нарада розширеної колегії Міністерства культури і мистецтв України за підсумками діяльності закладів культури і мистецтв (1997), так і регіонального рівня – науково-практичні конференції: «Сучасний читач та бібліотека» (1990), «Роль бібліотек у відродженні національної культури» (1995), «Історія бібліотечної справи на Запоріжжі» (2001), «Сільські бібліотеки в умовах економічних і соціальних перетворень» (2003), «Регіональна бібліотека: розвиток потенціалу в сучасному інформаційному просторі» (2004), «Бібліотека, інформація: регіональний аспект» (2008) тощо.

За 32 роки продуктивної праці на посаді директора ОУНБ І. Степаненко здобула визнання серед бібліотечної спільноти області та України як досвідчений керівник, висококваліфікований фахівець, громадський лідер, креативний менеджер. На колегіях, нарадах, семінарах різного рівня регулярно ділилася досвідом успішного функціонування ОУНБ (зокрема, доповідь на колегії Міністерства культури СРСР (Москва, 1986); виступи на всеукраїнських науково-практичних конференціях: «Електронні ресурси бібліотек» (Кіровоград, 2003), «Проблеми формування та використання бібліотечних фондів публічних бібліотек України» (Севастополь, 2007); на круглому столі «Сучасний читач і бібліотека» (Сімферополь, 2008) та ін. Плідно працювала над розробленням регіональних комплексних програм, серед яких: «Концептуальні напрямки розвитку культури», «Програма розвитку культури Запорізької області на 2005–2007, 2008–2010 рр.», «Поповнення бібліотечних фондів новими книгами та періодичними виданнями», «Інформатизація Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького» тощо.

Як директор найбільшої бібліотеки Запорізького краю І. Степаненко постійно приділяла увагу вивченню передового світового досвіду та його впровадженню у книгозбірнях області. Входила до складу української делегації на 57-й Генеральній конференції та Сесії Ради ІФЛА (Москва, 1991), брала участь у роботі ІІ Всеукраїнського конґресу бібліотекарів (1996), Всеукраїнського форуму інтелігенції (Київ, 2008). У 2010 р. здійснила поїздку до США, організовану Радою міжнародних досліджень і обмінів (IRЕХ) за проєктом «Бібліоміст». Була одним з ініціаторів створення Запорізької бібліотечної асоціації (1996).

І. Степаненко опікувалась реалізацією низки цільових проєктів та програм, спрямованих на залучення грантових коштів. Це, насамперед, співпраця з Посольством США в Україні, Радою міжнародних наукових досліджень і обміну (IREX), Британською Радою в Україні, міжнародним фондом «Відродження» тощо. Завдяки цьому в ОУНБ запрацювали Інтернет-центр (2003), Українсько-канадський бібліотечний центр (2006), Регіональний ресурсний центр для викладачів англійської мови (2007), «Заочний абонемент» Гете-інституту в Україні та Центр «Вікно в Америку» (2013).

Реагуючи на потребу в якісно новому рівні функціонування ОУНБ, І. Степаненко постійно дбала про удосконалення й модернізацію організаційної структури бібліотеки. За її участю були створені відділи краєзнавства (2002), соціокультурної діяльності та зв’язків з громадськістю (2008), цінних і рідкісних видань (2012), редакційно-видавничий сектор та Центр національних культур (2014).

У творчому доробку І. Степаненко понад 200 нарисів і статей з актуальних питань культури і бібліотечної справи, зокрема з історії становлення, розвитку і поточних завдань бібліотек у Запорізькій області. Вона започаткувала збірку матеріалів «Бібліотека, роки, люди, долі» – своєрідний літопис Запорізької ОУНБ, багато років редагувала видання бібліотеки. Календар «Знаменні та пам’ятні дати Запоріжжя» та інші видання ОУНБ неодноразово визнавалися лауреатами та переможцями в Регіональному конкурсі на краще методичне та бібліографічне видання обласних бібліотек Півдня України (2009, 2011, 2013, 2015 рр.), який з 2008 р. проводить Одеська національна наукова бібліотека.

І. Степаненко дбала про якісну підготовку і професіоналізацію молодих спеціалістів, упродовж багатьох років очолювала державну екзаменаційну комісію Мелітопольського училища культури (нині – Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв). Як лідер бібліотечного колективу, фахівець з почуттям громадянського обов’язку та відповідальності за доручену справу, обиралась депутатом Запорізької обласної ради (1984–1989), де активно відстоювала питання розвитку культурного життя в регіоні.

Напружена праця І. Степаненко неодноразово відзначалася нагородами і відзнаками. В її активі: почесне звання «Заслужений працівник культури України» (1999), нагрудний знак Міністерства культури СРСР «За відмінну роботу» (1991), звання першого лауреата щорічної обласної премії імені А. Бальцера «За розвиток бібліотечної справи» (1998), започаткованого Запорізьким відділенням Українського фонду культури, Почесна відзнака Міністерства культури і мистецтв України «За багаторічну плідну працю в галузі культури» (2004), медаль Запорізької облдержадміністрації «За розвиток Запорізького краю» ІІІ ступеня (2007), ордени «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ і ІІ ступенів (2008, 2013), медаль Запорізької єпархії УПЦ «Покров Пресвятої Богородиці» ІІ ступеня (2013), Почесна грамота Запорізької обласної ради (2008), почесне звання «Гордість Запоріжжя» (2009) та ін.

Твори

 

До питання формування повнотекстового електронного ресурсу / І. П. Степаненко // Електронні ресурси бібліотек : за підсумками Всеукр. наук.-практ. конф. директорів держ. та обл. універс. наук. б-к (14-17 жовт. 2003 р., м. Кіровоград) / ред. рада: О. М. Гаращенко [та ін.]. – Кіровоград, 2003. – С. 92-97.

Статус і розвиток функцій регіональної бібліотеки у сучасних умовах / І. П. Степаненко // Бібліотечна орбіта інформаційного суспільства : до 60-річчя заснування Закарпат. обл. універс. наук. б-ки : [довідник] / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ; уклад. Н. М. Панчук ; відп. за вип. Л. З. Григаш. – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2005. – С. 286-289.

Краєзнавчі ресурси Запорізької ОУНБ імені О. М. Горького і забезпечення їх доступності / І. Степаненко // Проблеми формування та використання бібліотечних фондів публічних бібліотек України : зб. наук. ст. Всеукр. наук.-практ. конф., (Севастополь, 3-7 верес. 2007 р.) / НПБ України ; [уклад. С. Басенко ; відп. за вип. Т. Вилегжаніна]. – К., 2007. – С. 85-89;

Місія ОУНБ у розвитку діалогу і взаємозбагачення національних культур регіону : [досвід ЗОУНБ ім. О. М. Горького] / І. П. Степаненко // Сучасний читач і бібліотека : зб. матеріалів круглого столу (15-18 верес. 2008 р. м. Сімферополь) / уклад. С. Басенко ; редкол.: Т. Вилегжаніна (голова) [та ін.]. – К. : ДЗ «Нац. парлам. б-ка України», 2008. – С. 79-84;

Методисты былых времен / І. П. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2010. – Вип. 1. - С. 70-77;

Організація комфортного середовища для користувачів ОУНБ / І. П. Степаненко // Палацу книги – 35 : зб. матеріалів / [уклад. Н. А. Купреєва ; ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : Валпіс, 2012. – С. 22-30;

Невтрачена пам’ять / І. П. Степаненко // Книги - ровесники війни : каталог колекції видань 1941-1945 рр. відділу рідкісних і цінних документів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [уклад. Т. Черних ; відп. за вип. і ред. І. Степаненко]. – Запоріжжя : [ВАЛПІС], 2012. – С. 4-15;

І знову гортаємо пожовклі сторінки / І. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2012. – Вип. 3. - С. 6-33;

Акція «Ніч у бібліотеці» - свято для всіх / І. Степаненко // Бібл. планета. – 2013. - № 1. – С. 17-19;

Криза бібліотек чи криза особистості? / І. Степаненко // Запоріз. правда. – 2013. - 13 квіт. (№ 43). – С. 4;

Трансформація функцій і змісту діяльності сучасної публічної бібліотеки: тенденції, розвиток, перспективи / І. Степаненко // Бібліотека і книга у контексті часу : зб. наук. ст. VII Всеукр. наук.-практ. конф., 17-18 квіт. 2013 р., НПБУ, м. Київ / М-во культури України, Нац. парламент. б-ка України ; [редкол.: Т. Вилегжаніна (голова) та ін. ; уклад. С. Басенко]. - Киїі, 2013. – С. 95-104;

Американские заметки директора библиотеки / И. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. - Запоріжжя : ВАЛПІС, 2014. - Вип. 4. - С. 103-116;

Бібліотека від ювілею до ювілею / І. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : ВАЛПІС, 2014. – Вип. 4. - С. 74-102;

Наставництво: краще з минулого, що працює на майбутнє / І. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : ВАЛПІС, 2014. - Вип. 4. – С. 9-33;

Організація комфортного середовища для користувачів ОУНБ / І. Степаненко // Бібліотека, роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : ВАЛПІС, 2014. - Вип. 4. – С. 117-126;

Джерела

 

Степаненко Інна Павлівна // Хто є хто у видавничій і бібліотечній справі : [довідник] / Кн. палата України ; [відп. за вип. В. Г. Волох]. - К. : [Кн. палата України], 1999. - С. 131-132;

Степаненко Инна Павловна // Кто есть кто в библиотечно-информационной сфере России и СНГ : справочник / М-во науки и технологий РФ, Гос. публ. науч.-техн. б-ка России ; [отв. за вып. Ю. В. Юров]. - Изд. 4-е, доп. и испр. - М. : ГПНТБ России, 2000. - С. 341;

Степаненко Інна Павлівна // Герои и судьбы. Интеллектуальный потенциал Запорожья на рубеже веков. Шестьдесят монологов / А. И. Шифрина. – Запорожье : Дикое Поле, 2002. - Кн. 2. - С. 465-471;

Нагорна Г. Її покликання – бібліотека : [про І. П. Степаненко] / Г. Нагорна // Запороз. Січ. – 2003. – 15 листоп. (№ 221);

Інна Павлівна Степаненко: «Я люблю свою роботу, свою професію» : бібліогр. список / ОУНБ ім. О. М. Горького ; уклад. Г. М. Нагорна. - Запоріжжя : Поліграф, 2003. – 36 с.;

Башкеева И. Прекрасная половина бизнеса : [И. П. Степаненко - член запорож. клуба делов. женщин «Женская лига»] / И. Башкеева // Содружество. – 2005. - № 9. – С. 10-13;

[І. П. Степаненко] // Знаменні та пам'ятні дати Запоріжжя на 2008 рік : календар і короткі бібліогр. списки / Упр. культури та туризму облдержадмін., ОУНБ ім. О. М. Горького ; [уклад. І. Шершньова ; відп. за вип. І. Степаненко]. – Запоріжжя : [Поліграф], 2007. – С. 129-131;

Степаненко Инна Павловна // Гордость Запорожья : альманах / [рук. проекта «Народный рейтинг» Яков Брынза ; авт. идеи альманаха, рук. творч. группы Н. Кузьменко и др.]. – Запорожье : АА Тандем, 2009. – С. 73;

Шиханов Р. Б. Степаненко Інна Павлівна / Руслан Шиханов // Хто є хто на Запоріжжі : біогр. довід. 2008 рік / Руслан Шиханов. – Запоріжжя : Тандем Арт Студія, 2009. – С. 171;

Купреєва Н. А. Директорський корпус Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького : [у т. ч. про І. П. Степаненко] / Н. А. Купреєва // Бібліотека, роки, люди, долі: зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «ЗОУНБ ім. О. М. Горького» ЗОР ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2010. – Вип. 1. - С. 47-48;

Запорізька обласна наукова бібліотека : [про директора бібліотеки І. П. Степаненко] // Видатні Запоріжці : альманах [голов. ред. Наталія Кузьменко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2012. – С. 60-61;

[70 років Інні Павлівні Степаненко] // Знаменні та пам'ятні дати Запоріжжя на 2018 рік : календар і короткі бібліогр. списки / КЗ «ЗОУНБ» ЗОР ; [уклад. І. В. Шершньова ; відп. за вип. О. В. Волкова]. – Запоріжжя : Статус, 2017. – С. 311-314;

Інна Павлівна Степаненко : біобібліогр. покажч. / КЗ «ЗОУНБ» ЗОР ; [уклад.: Т. Палівода, М. Маслова, Г. Мацієвська ; відп. за вип. О. Волкова]. – Запоріжжя : СТАТУС, 2018. – 104 с., 8 с. іл.;

Нагорна Г. М. Інна Павлівна Степаненко // Краєзнавство Запорожжя. – 2018. – № 3 (7). – С. 132–137. – Бібліогр.: 12 назв.;

Тарлінська О. Переплелися життя та покликання : [до 70-річчя від дня народження І. П. Степаненко] // Бібл. планета. – 2018. - № 3. – С. 39.

Маслова Марина Володимирівна
Статтю створено : 08.10.2019
Останній раз редаговано : 16.11.2023