Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 9
За місяць : 775
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Снятинське культурно-освітнє училище
Снятинське культурно-освітнє училище

imageСнятинське культурно-освітнє училище – спеціалізований навчальний  заклад для підготовки кадрів культури, у т. ч. бібліотечних працівників з середньою спеціальною освітою, що діяв у 1954–1976 рр.

Заснований у 1954 р. згідно з наказом Міністерства культури УРСР від 8 лютого 1954 р. № 140 як Снятинський технікум підготовки культурно-освітніх працівників. Навчальний заклад  мав два відділення – бібліотечної і клубної роботи з денною і заочною формами  навчання і готував фахівців для закладів культури, насамперед Станіславської (з 9 листопада 1962 р.  – Івано-Франківської) області.  Питання про створення технікуму на теренах області, з урахуванням гострої потреби в культосвітніх кадрах, порушувалося декілька разів протягом трьох років на рівні клопотань виконкому Станіславської обласної ради депутатів трудящих  та обкому КП(б)У перед Радою Міністрів УРСР. Навчальний заклад пропонувалося створити у м. Коломиї, де була відповідна інфраструктура, проте місцем його базування зрештою було визначено м. Снятин.

Того ж 1954 р. технікум розпочав свою діяльність у старовинній триповерховій будівлі у стилі класицизму (колишній ратуші Снятинського магістрату) у середмісті, на вул. Шевченка, 70, у якій перед Другою світовою війною розміщувалась польська бурса, під час війни – школа, а в перше повоєнне десятиліття – одне з формувань військової частини.  Нині в цій будівлі, яка є пам'яткою архітектури місцевого значення,  перебувають Снятинська міська рада та три музеї, у т. ч. музей-бібліотека Михайла Бажанського.

Щорічний набір на бібліотечне відділення становив у середньому 30 осіб.

За наказом Міністерства культури УРСР від 18 квітня 1962 р. № 18-853 технікум перейменовано в Снятинське культурно-освітнє училище.

У серпні 1976 р. училище переведено з м. Снятина в м. Калуш і перейменовано в Калуське культурно-освітнє училище (нині – Калуський коледж культури і мистецтв).

Викладачами на  бібліотечному відділенні у Снятині працювали І.Кміч, Д. Кравців, Н. Пунда, Є. Селюх. Всі вони продовжили роботу в Калуші.

За роки свого існування училище випустило кількасот бібліотечних фахівців, більшість з яких працюють у книгозбірнях Івано-Франківської області. Серед відомих його випускників – А. Іваницька, директор Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка в 1994–2014 рр., заслужений працівник культури України,  М. Рибчак, директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України, лауреат обласної премії ім. Марійки Підгірянки та ін.

Джерела

 

Шилюк О.  Бібліотечна справа в західних областях УРСР (1939–1991 рр.). – Чернівці, 2015. – 236 с.

Кунанець Н. Історія та сучасні тенденції розвитку бібліотечної освіти в Галичині / Наталія Кунанець // Бібліотечний вісник. – 2010. – № 3. – С. 34–38.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 28.11.2019
Останній раз редаговано : 28.11.2019