Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 2
За місяць : 768
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Смагло́ Григорій Кирилович
Рубрики : Персоналії
Смагло Григорій Кирилович

imageСмагло́ Григорій Кирилович [28.02.1920, с. Велика Вулига Шпиківської вол. Брацлавського пов. Подільської губ. (нині Тиврівського р-ну Вінницької обл.) – 15.03.1995, м. Вінниця] – організатор бібліотечної справи на Вінниччині, заступник директора Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (нині – ім. Валентина Отамановського) з наукової роботи (1956–1981). Учасник Другої Світової війни.

Походив із сім’ї репресованого у 1933 р. і позбавленого всього нерухомого майна селянина-хлібороба (реабілітованого у липні 1960 р.). Після закінчення Великовулизької сільської школи, Г. Смагло навчався у Тульчинському бібліотечному технікумі (нині – Тульчинський фаховий коледж культури), який закінчив 1939 р.

З листопада 1939 по квітень 1941 рр. проходив строкову військову службу солдатом 279-го стрілецького полку, що базувався у м. Косові Станіславівської (нині – Івано-Франківської) обл. З початком вторгнення Німеччини та її сателітів в СРСР – у діючій армії, де пройшов шлях від рядового до гвардії сержанта, воював на Західному, Другому і Третьому Українських фронтах. За виявлені мужність і героїзм нагороджений кількома бойовими орденами і медалями, у т. ч. орденами Слави ІІІ ступеня (листопад 1944 р.) і ІІ ступеня (лютий 1945 р.) за участь у наступальних боях у Закарпатті та на території Румунії і Угорщини, порятунок під сильним ворожим вогнем майже 20 поранених бійців, медаллю «За відвагу» (квітень 1945 р.) за відбиття контратак ворога і знищення 2-х ручних кулеметів з обслугою і 13 загарбників. 1985 р. отримав орден Вітчизняної війни ІІ ступеня.

Після демобілізації, з липня 1946 р. по лютий 1956 р. Г. Смагло працював старшим інспектором по бібліотеках Вінницького обласного відділу культурно-освітньої роботи. У це важке повоєнне десятиліття доклав багато праці для відновлення і розгортання бібліотечної мережі області, добору і фахової підготовки бібліотечних кадрів. 1954 р. без відриву від роботи здобув вищу освіту, закінчивши Вінницький педінститут (нині – Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського).

З 1956 р. – у Вінницькій обласній бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва на посаді заступника директора з наукової роботи, на якій пропрацював 25 років. Багато зробив для утвердження бібліотеки як однієї з кращих в Україні. 1966 р. за його активної участі був розроблений і затверджений новий статут ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. На основі примірної структури, затвердженої міністром культури УРСР, Г. Смагло очолив робочу групу з розроблення нової структури «Тімірязєвки», яка була введена в дію наказом директора І. Філіповського 29 листопада 1966 р. Г. Смагло – ініціатор та безпосередній організатор реалізації низки бібліографічних, методичних, видавничих та інших проектів. Серед них: бібліографічний покажчик «Література про Вінницьку область» (видається з 1957 р., з 2003 – в електронному форматі), «Календар пам’ятних дат по Вінницькій області» (з 1962 р., нині – хронологічний довідник «Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини … року»). Був організатором і куратором налагодженої постійної науково-методичної допомоги бібліотекам Вінниччини (у багатьох з них він побував особисто), зокрема з упорядкування і розвитку мережі державних масових бібліотек та нестаціонарних форм бібліотечного обслуговування населення, створення «Зведеного перспективного плану упорядкування і розвитку сітки масових бібліотек Вінницької області на 1968–1975 рр.», централізації бібліотечної мережі, впровадження бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК). Г. Смагло ініціював запровадження відкритого доступу до бібліотечних фондів (за основу взято досвід книгозбірень Московської області) та розробив з працівниками відділів обслуговування детальний план заходів з упровадження нової системи, яка передбачала відбір літератури, розроблення схеми поличних роздільників на основі чинної класифікації, об’єднання споріднених відділів тощо. Забезпечив надання організаційно-методичної допомоги з упровадження відкритого доступу в масових бібліотеках області.

Автор краєзнавчих, бібліотекознавчих видань і публікацій, у тому числі у професійних виданнях союзного та республіканського рівнів, у місцевій пресі, а також бібліографічних посібників, методичних рекомендацій, матеріалів з досвіду роботи. Досліджував історію обласної бібліотеки та бібліотечної справи Вінниччини. Був безпосереднім організатором кількох республіканських та союзних форумів, які проходили на базі ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва та інших книгозбірень Вінниччини. Мав незаперечний авторитет серед бібліотечної спільноти Вінниччини як висококваліфікований фахівець і вмілий керівник, серед його учнів – багато відомих бібліотечних працівників регіону.

За вагомий внесок у розвиток обласної бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва, бібліотечної справи Вінниччини та культури краю був відзначений багатьма почесними грамотами і подяками різного рівня – від обласного до союзного. З нагоди 50-ї річниці заснування ОУНБ Г. Смагло був відзначений значком Міністерства культури СРСР «За відмінну роботу», у 1970 р. – медаллю «За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя від дня народження В. І. Леніна». За заслуги у бібліотечному будівництві у 1980 р. (серед інших 5 бібліотечних працівників СРСР) удостоєний медалі Н. К. Крупської – відомчої нагороди Міністерства освіти СРСР.

Твори

Винницкой областной библиотеке – 50 лет / Г. К. Смагло // Библиотекарь. – 1958. – № 1. – С. 33–34. – Фот.

Важливий засіб поліпшення обслуговування читачів / Г. К. Смагло // Відкритий доступ до книжкових фондів. – Київ. – 1960. – С. 3–12.

Поглиблюємо знання бібліотекарів : [про наук-метод. діяльність обл. б-ки] / Г. Смагло, А. Лучко // Соціаліст. культура. – 1963 – № 5. – С. 33–34.

Бібліотечна справа на Вінниччині за роки Радянської влади [інформ. заст. дир. обл. наук. б-ки ім. К. А. Тімірязєва] / Г. К. Смагло // Бібліотекознавство та бібліографія. – Харків. – 1967. – С. 78–88.

Джерела

Чорний О. Спрага : нарис : [про бойові подвиги гвардії сержанта Г. К. Смагла] / О. Чорний // Вінниц. правда. – 1963. – 31 берез.

Лауреаты медали Н. К. Крупской [у т. ч. Г. Смагло ] // Библиотекарь. – 1980. – № 5. – С. 21.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва в контексті історії та інноваційному поступі сьогодення : монографія / Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2007. – Зі змісту: [Про Смагла Г. К.] – С. 9, 90 (фото), 93, 97, 103, 112, 115, 120, 130, 154, 176, 195 (фото в колі ветеранів і колективу б-ки), 196. – (Віковому ювілею Б-ки присвяч.).

«Світло землі Подільської …» : ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва в публікаціях (1907–2007) : бібліогр. покажч. / уклад. О. С. Михайлюк ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2007. – 88 с. – (Віковому ювілею Вінницької ОУНБ ім. К А. Тімірязєва присвячується) – Зі змісту: [Смагло Г. К.] – С. 86.

Столітній шлях Бібліотеки у її виданнях : бібліогр. покажч. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. М. Панчук ; ред. М. Г. Спиця ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2007. – 112 с. – (Віковому ювілею Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва присвячується) – Зі змісту: [Смагло Г. К.] – С. 109.

90 років від дня народження Григорія Кириловича Смагла // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2010 року : хронол. довід. / уклад. Г. М. Авраменко ; ред.: М. Г. Спиця, Г. М. Слотюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2009. – С. 18–19.

Цимбалюк П. І. Мужній воїн, новатор бібліотечної справи: до 95-річчя від дня народж. Г. К. Смагла (28.02.1920–15.03.1995) / П. І. Цимбалюк // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2015 року : хронол. довід. / уклад.: О. Ю. Антонюк, Г. М. Авраменко ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2014. – С. 62–68.

Цимбалюк, П. І. Найбільше багатство бібліотеки – фонд та його хранителі : [вміщує інформацію про Г. К. Смагла у підрозділі «Наукова думка бібліотеки»] / П. І. Цимбалюк // Поділ. книжник : альманах / Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2019. – Вип. 8 (2015) / 9 (2016). – С. 27–41. – (Нумерація сторінок до вип. 9)

 

Цимбалюк Павліна Іванівна
Статтю створено : 04.07.2019
Останній раз редаговано : 13.06.2023