Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 42
За місяць : 1224
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна
Рубрики : Бібліотеки
Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна

imageМиколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна – головний бібліотечний заклад області для дітей, консультаційний центр з питань удосконалення бібліотечної роботи з дітьми; науково-методичний, науково-дослідний, координаційний центр для мережі бібліотек Миколаївщини, які обслуговують дітей, у т. ч. для шкільних бібліотек. Здійснює бібліотечне і інформаційне обслуговування фізичних та юридичних осіб, що займаються проблемами дітей та підлітків, спеціалістів з питань їх виховання, освіти, соціальної адаптації, організації змістовного дозвілля. Є найбільшим в області сховищем документів універсального характеру, адресованих дітям.

Перші відомості про спроби організувати в м. Миколаєві бібліотеку для дітей датуються останньою чвертю 19 ст. У грудні 1876 р. на прохання П. Треммер, дочки статського радника, військовий губернатор міста надав їй дозвіл відкрити бібліотеку для дитячого читання на вул. Спаській, 26. У бібліотеці налічувалось лише 176 назв книжок, з них 152 – російською мовою і 24 – іноземними. Відомостей про подальшу долю першої у Миколаєві книгозбірні для дітей не збереглося.

Попередником Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна стала заснована 1921 р. міська Центральна дитяча бібліотека. Ініціатором її створення виступила бібліотечна секція Миколаївського відділу народної освіти, а уперше ідея про бібліотеку для дітей була проголошена у березні 1920 р.

Точна дата відкриття бібліотеки не відома. Працювала вона у центрі міста за адресою вул. Різдвяна (згодом – К. Лібкнехта, з повоєнного часу – Лягіна), 13, де займала помешкання площею 75 кв. м. на другому поверсі. Першим директором бібліотеки була А. Утц. Заклад фінансувався з державного бюджету і перебував у віданні Наркомосвіти УСРР.

Спершу книгозбірня мала один відділ – читальню, книжковий фонд становив приблизно 5тис. пр. книжок, користування якими було безкоштовним. Для читачів (1500 осіб) бібліотека була відкрита 3 год. на день. З 1923 р. почав працювати абонемент, у 1924 р. створено пересувний фонд; діяли 25 пересувних бібліотечок, завдяки яким до читання вдалося залучити дітей з віддалених околиць Миколаєва.

Бібліотека швидко розвивалась: станом на 1 жовтня 1926 р. її книжковий фонд становив вже 13 664 пр. книжок, якими користувались 4 420 читачів. У 1920–1930-х рр. основними формами та методами бібліотечної роботи були: вивчення читацьких інтересів дітей; організація гуртків («Друзі бібліотеки», «Політінформатор»); листування з читачами; заходи з українізації книгозбірні (вивчення книжок українських дитячих письменників, складання відповідного тематичного каталогу). Укладалися рекомендаційні списки літератури до історичних і революційних дат, відбувалися літературні свята, години оповідань, оформлялися книжкові виставки до основних державних подій.

На початку 1930-х років бібліотеку було переміщено до іншої будівлі на вул. Свердлова, 66 (з 1996 р. – вул. Спаська), де вона займала другий поверх. У цій будівлі книгозбірня розміщується й дотепер.

Статус обласної бібліотека отримала восени 1937 р., невдовзі після утворення Миколаївської області.  

На початку 1941 р. у фонді ОБД налічувалось 58 тис. пр. книжок. Бібліотека мала 2 читальні зали, 2 абонементи, діяв методичний кабінет. Кількість читачів становила 9 117 осіб, щоденно бібліотеку відвідувало пересічно 500 читачів.

image
Таїсія Корніївна Слободзинська – директор бібліотеки у1944–1968 рр.
Під час тимчасової нацистської окупації книжковий фонд і майно ОБД були розграбовані окупантами і місцевими мародерами. Водночас працівникам бібліотеки вдалося врятувати 8 тис. пр. книг. Це дозволило вже на четвертий день після визволення міста від загарбників, з 1 квітня 1944 р., розпочати бібліотечне обслуговування дітей. Того ж року  директором Миколаївської ОБД стала Т. Слободзинська (очолювала книгозбірню до 1968 р.). Вона зробила вагомий внесок у розвиток закладу та бібліотечного обслуговування дітей на Миколаївщині, у формування в ОБД кваліфікованого трудового колективу.

Згідно з наказом Миколаївського облвиконкому від 10 січня 1945 р. № 763 було затверджено Положення про державну обласну бібліотеку для дітей та юнацтва. Таким чином, функції книгозбірні розширились, вона стала обслуговувати й читачів-підлітків. Відбулись зміни у структурі бібліотеки, де, поряд із читальнею, абонементом, відділом нестаціонарного обслуговування, методкабінетом було створено два нових відділи – комплектування (з підвідділом обліку фондів) і обробки та каталогізації, посилено персонал, насамперед фахівцями із вищою освітою.

У 1950-х рр. бібліотека надавала активну методичну і практичну допомогу дитячим книгозбірням області, багато з яких після війни перебували у скрутному матеріальному і кадровому становищі, сприяла відкриттю у селах нових бібліотек і кімнат юного читача, укомплектовувалась кадрами з вищою освітою, брала участь у всесоюзних літературних конкурсах, обговореннях книжок. Для юних читачів регулярно організовувалися читання і бесіди про книжки, зустрічі з письменниками і поетами.

image
Літературне свято з нагоди відкриття Тижня дитячої книги (1967)
На початку 1960-х років книгозбірні повернуто статус обласної дитячої бібліотеки, відтак пріоритетна увага приділялась урізноманітненню форм роботи з юними читачами. Так, у 1967 р., з нагоди відкриття Тижня дитячої книги, відбулося велике літературне свято з парадом літературних героїв по вулиці Радянській (нині – Соборна).

У 1973–1974 рр. у бібліотеці зроблено капітальний ремонт з реставрацією інтер’єрів. Книгозбірня стала більш привабливою і розширила свою площу шляхом облаштування першого поверху будівлі (який раніше займала початкова школа № 10). Завдяки цьому бібліотека отримала велике книгосховище, відкрила нову читальну залу для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, запрацював нотно-музичний відділ. Поліпшились умови для роботи усіх відділів бібліотеки, яка на той час обслуговувала 4 тис. читачів.

Згідно з постановою Ради Міністрів УРСР від 13 вересня 1977 р. № 478 бібліотеці присвоєно ім’я Героя Радянського Союзу В. Лягіна (1908–1943), який під час окупації очолював підпільну антифашистську організацію «Миколаївський центр». В ОБД була оформлена меморіальна кімната, де зберігались матеріали про  діяльність капітана В. Лягіна.

У 1980–1985 рр. бібліотека мала статус Республіканської школи передового досвіду з естетичного виховання читачів. У відділі естетичного виховання запрацювали клуб «Музичний теремок», музичний лекторій «Увійди у світ музики», зібрано великий фонд грамзаписів та діафільмів.

1990-ті рр. стали часом започаткування нових форм бібліотечної роботи з дітьми, зокрема, шефських поїздок до вихованців Широколанівської школи-інтернату для дітей-сиріт, обслуговування дітей книжками в Рибаківському оздоровчому таборі «Орлятко» для дітей-сиріт, діяльність народознавчого клубу «Світлиця», бібліотечного театру «Сюрприз», в якому було зіграно майже 400 вистав.

Перший комп’ютер у бібліотеці з’явився у 1999 р., на початку 2000-х рр. розпочинається процес активного впровадження нових інформаційних технологій, у 2004 р. створено відповідний структурний підрозділ ОДБ.

У 2006–2008 рр. у приміщенні бібліотеки здійснено черговий капітальний ремонт, поліпшилися умови для її діяльності. В ОДБ регулярно відбуваються різні заходи: всеукраїнські конкурси, конференції, обласні творчі огляди та ін.,зокрема: Всеукраїнська конференція директорів ОБД «Дитяча бібліотека як соціально-культурна система: проблеми, інновації та шляхи розвитку» (2008); конференція «Дитяча література у мультикультурному світі», фестиваль літературних бібліотечних театрів (за програмою V Міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час», 2014); Форум бібліотекарів Півдня України «Бібліотека ХХІ ст.: освітній та практичний вектори» (2015); обласний творчий огляд «Ми – українці!» (до 25-річчя Незалежності України, 2016).

Сучасна структура бібліотеки складається з адміністрації, бухгалтерської служби та 9 відділів: комплектування фондів та каталогізування документів; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів; обслуговування учнів 5-9 класів; масової роботи та естетичного виховання; інформаційно-бібліографічного; науково-методичного; інформаційних технологій та електронних ресурсів; матеріально-технічного забезпечення та господарського обслуговування.

Станом на 01.01.2019 р. у фондах ОБД налічується 148 462 пр. документів (із них 81% – книжки, 13% – періодичні видання, 6% – аудіовізуальні та електронні документи). Бібліотеку укомплектовано найкращою художньою літературою для дітей вітчизняних та зарубіжних авторів, виданнями з питань мистецтва, на допомогу освітньому процесу та дитячій творчості, енциклопедіями і довідниками, аудіокнигами, нотними виданнями, книжками-іграшками для малят тощо.

До послуг користувачів – розгалужений довідково-бібліографічний апарат, який складається з традиційних карткових каталогів та трьох власних електронних баз даних («Краєзнавство», «Діти України», «Письменники Миколаївщини», загальним обсягом понад 155 тис. записів). Електронний каталог ведеться з 2004 р. ОБД бере участь у створенні  корпоративного каталогу періодичних видань області та зведеного електронного каталогу  бібліотек м. Миколаєва.

 Послуги з обслуговування, за віковими категоріями, надаються на трьох абонементах і в трьох читальних залах. Кількість користувачів станом на 01.01.2019 р. становить: за ЄРК – 6 475 осіб, обслужених – 12 382 осіб; документовидача – 227 542 пр., з них 211 268 пр. – дітям до 15 років; відвідування – 154 347, у т. ч.: бібліотеки – 74 237, сайту – 80 110 звернень.

Пріоритетними напрямами діяльності Миколаївської ОБД як методичного центру області з питань бібліотечного обслуговування дітей, є вдосконалення системи безперервної освіти працівників бібліотек; упровадження нових інтерактивних форм навчання бібліотекарів, спрямованих на стимулювання інноваційних процесів у роботі з читачами-дітьми, розвиток таких якостей як ініціативність та професіоналізм; надання практичної та методичної допомоги шляхом виїздів на місця та ін.

У системі безперервної освіти для бібліотекарів області як традиційні конференції, семінари, круглі столи, так і більш сучасні форми, які реалізовуються на основі використання технологій мережевої комунікації, зокрема: професійне навчання у форматі Teach-In «Від медіаграмотності до медіакультури»; скайп-майстерня професійного успіху для працівників дитячих бібліотек, де обговорюються питання інноваційної діяльності бібліотекарів, зокрема в роботі з популяризації книжок та просування дитячого читання; проблемні фокус-семінари з питань бібліотечного обслуговування дітей та ін.

Практична та методична допомога надається під час: комплексних виїздів «Дні обласної бібліотеки у … районі» (двічі на рік); скайп-консультацій фахівців бібліотеки; скайп-нарад з працівниками дитячих бібліотек області; зональних Днів фахівця для працівників бібліотек для дітей та бібліотек-філій районних бібліотек для дітей та бібліотек ОТГ.

Миколаївська ОБД організовує науково-дослідну роботу дитячих бібліотек області, розробляє програми та методики досліджень. Серед актуальних досліджуваних тем останніх років – «Читаюча дитина – надія нації» (2012), «Стан обслуговування читачів в бібліотеках для дітей Миколаївщини» (2014), «Родина – територія читання» (2016). Результати досліджень висвітлюються в електронному виданні ОБД «Бюлетень соціологічної служби». У 2018 р. започатковано довгостроковий дослідницький проект «Трансформації дитячого читання: сучасна модель ХХІ ст.», що реалізується на перетині різних галузей соціальних наук.

У видавничому доробку закладу як значні за обсягом бібліографічні посібники, так і невеликі видання. Серед них: експрес-інформації, рекомендаційні анотовані списки літератури («Від козаків до наших днів – збережемо вогонь батьків», серія «Для тих, хто хоче знати більше»); бібліографічний покажчик: «Імена письменників на карті Миколаївщини»; путівник з профорієнтації «Обираємо професію – крок за кроком».

Одним із основних напрямів діяльності ОБД є формування електронних інформаційних ресурсів. Користувачам бібліотеки та відвідувачам сайту бібліотека пропонує літературні квести, веб-мандрівки, мультимедійні літературні екскурси, скайп-спілкування читачів-дітей з письменниками «Бібліотечний бумеранг: читачі – письменнику, письменник – читачам».

Бібліотека є одним із засновників та постійним учасником Південноукраїнського міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокрe@тив» («Досвід кращих – кожному»), учасником і переможцем кількох всеукраїнських конкурсів і оглядів.

У бібліотеці задіяна автоматизована бібліотечно-інформаційна система ІРБІС. З 2008 р. працює інтернет-центр для читачів. Впроваджено автоматизовані технології, нові програмні засоби, зростає парк електронної техніки, створена локальна комп’ютерна мережа, в якій станом на 01.01.2019 р. налічується 28 комп’ютерів, 10 одиниць мультимедійного обладнання та 22 – копіювально-розмножувальної техніки. У 2008 р. створено офіційний сайт Миколаївської ОБД. Надаються послуги з електронного доставляння документів (замовлення електронних копій окремих статей із періодичних видань, окремих сторінок або розділів книжок, з дотримання норм Закону України «Про авторське право»). Запроваджено послугу в режимі онлайн, що уможливлює продовження терміну користування бібліотечними книжками, не виходячи з дому.

На 01.01.2019 р. загальна кількість працівників бібліотеки за штатним розписом становить 50 осіб, з них 34 – бібліотечні фахівці.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори: Т. Слободзінська (1944–1968), К. Чибрикова (Селіверстова) (1968–1970), Л. Дараган (1970–1975), Л. Лагутіна (1975–1994), О. Карпенко (1994–2000). З 2000 р. бібліотеку очолює Т. Жайворонок, яка за свою плідну діяльність нагороджена орденом княгині Ольги  III ступеня (2012), має звання заслуженого працівника культури України (2017), удостоєна звання «Перлина  Миколаївщини» в галузі бібліотечної справи (2009). З історією бібліотеки пов’язана й низка імен бібліотекарів, які своїми справами залишили помітний слід у її діяльності: Є. Агеєвої, Л. Агліц, Г. Бєлік, Г. Домбровської, В. Стоєвої, Л. Ляшенко, С. Пігарєвої та ін.

 

imageАдреса: 54001 м. Миколаїв, вул. Спаська, 66

сайт: http://laginlib.org.ua/   

e-mail: lagina21@ukr.net

 

Блоги  бібліотеки:

 «Бібліотечна гавань» – http://laginlib.org.ua/blog/

«Бібліомаячок» – http://laginlib.org.ua/blog-metod/

  Book-Net – http://bookknet.blogspot.com/

 

Сторінки в соціальних мережах:

https://www.facebook.com/lagina.mk/

 https://www.instagram.com/bibliotekadityachamykolaiv/

 https://www.pinterest.com/golenko/

Канал  на  відеохостингу  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCYOZeW2m9uCDeQaiIAh53ww?guided_help_flow=3

 

 

Зображення

image
У відділі обслуговування молодших школярів
image
У відділі обслуговування молодших школярів
image
У відділі обслуговування молодших школярів
image
У відділі обслуговування молодших школярів
image
У відділі обслуговування учнів 5-9 класів
image
У відділі обслуговування учнів 5-9 класів
image
У відділі масової роботи та естетичного виховання
image
У відділі масової роботи та естетичного виховання

 

Джерела

Щербак В. Є. Бібліотека, про яку я хочу розповісти : історичний календар-путівник / В. Є. Щербак. – Миколаїв, 2011. – (Миколаївській обласній дитячій бібліотеці – 90 років);

Задерій Л. Взаємодія публічних і шкільних бібліотек у забезпеченні інформаційної підтримки навчально-освітнього процесу в загальноосвітній школі // Бібліотечний форум України. – 2014. – № 4.–С. 39–40;

Шевцова Л. Рідний край у бібліографічних посібниках для дітей / Л. Шевцова // Бібліотечний форум. – 2014. – № 4. – С. 26–28;

Жайворонок Т. А. Читання і діти: діапазон бібліотечних ідей і можливостей : // Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю : виховуємо культуру потреб особистості : матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції і XXII Всеукраїнських педагогічних читань (24-25 вересня 2015 року, м. Херсон) : в 3 ч. / за заг. ред. А. М. Зубка. Ч. III. – Херсон, 2015. – С. 36-40;

Нахова Т. Національно-патріотичне виховання громадянина України: роль і місце дитячої бібліотеки в сучасних реаліях // Бібліоас. – 2016. – № 1;

Жайворонок Т. Історичні хроніки, або Три кольори бібліотечного часу Миколаївщини / Т. Жайворонок // Заради дитини працюємо і творимо! : зб. матеріалів Міжнар. наук-практ. конференції, 4-7 жовт. 2017 р. / Нац. б-ка України для дітей; уклад. Т. М. Кузілова. – Київ, 2017. – С. 73–84;

Жайворонок Т. Освітянські та дитячі бібліотеки – впроваджуємо інновації разом / Тетяна Жайворонок // Бібліотека в форматі Д. – 2018. – № 4. – С. 20-22;

Нахова Т. Адміністративна реформа та бібліотечне обслуговування / Тетяна Нахова // Бібліотека в форматі Д. – 2018. – № 4. – С. 23–25;

Голосна О. Коли оживають казки: інтерпретація казки у форматі бібліотеки для дітей / Голосна Оксана // Бібліотека в форматі Д. – 2019. – № 1. – С.35–36;

Жайворонок Т. Громада бібліотека діти: напрацювання на шляху створення нового образу публічної бібліотеки / Т . Жайворонок, Т. Нахова // Бібліотечний форум:історія, теорія і практика. 2019.  № 2. С.4143.

Романенко Олена Вячеславівна
Статтю створено : 16.05.2019
Останній раз редаговано : 20.06.2019