Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 23
За місяць : 789
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука
Рубрики : Бібліотеки
Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука

imageЛьвівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука – публічний спеціалізований заклад у сфері бібліотечно-інформаційного й соціокультурного обслуговування юнацтва; науково-методичний та координаційний центр для бібліотек області, що обслуговують юнацтво. Офіційне найменування – Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука», неофіційні – Бібліотека на Ринку, 9; Бібліотека Іваничука.

Установа розміщена у старовинному будинку, спорудженому за проєктом відомого архітектора Я. Покоровича на пл. Ринок, 9, що розташований на території Державного історико-архітектурного заповідника у Львові в лінійній забудові східного боку площі (охоронний № 326/в) і має давню (з часів Середньовіччя) і цікаву історію та історичну назву «кам’яниця латинських архієпископів».

1957-го р. на другому поверсі будівлі почала працювати міська бібліотеку для молоді. У 1958 р., з нагоди чергової річниці комсомолу, до найменування книгозбірні додали ім’я 40-річчя ВЛКСМ. Одним із перших директорів закладу була А. Бабкіна (1968–1970).

У 1976 р. на базі міської книгозбірні створено Львівську обласну державну бібліотека для юнацтва імені 40-річчя ВЛКСМ. Того ж року  було затверджено структуру заклад, до якої входили: керівний склад – директор і заступник директора; відділ комплектування і обробки літератури з двома групами: комплектування і обліку літератури та обробки літератури і організації каталогів; відділ зберігання літератури з групами: основного книгозберігання, гігієни і реставрації літератури, обмінних і резервних фондів та міжбібліотечного і заочного абонемента; відділ обслуговування з групами: абонемента і читальної зали; науково-методичний відділ; відділ музично-нотної літератури; інформаційно-бібліографічний відділ з групами: довідково-бібліографічного обслуговування та бібліографічної допомоги бібліотекам, які обслуговують дітей.

Керівником бібліотеки з 1976-го по 1992 рр. була Р. Петровська.

image
Вхiд до бiблiотеки
У 1984–1987 рр. бібліотеці у тій само будівлі були надані в користування приміщення першого поверху загальною площею 228,2 м2, які до того займав міський відділ народної освіти.

Передавання відбувалося у два прийоми: відповідно до рішень виконкому Львівської міської ради народних депутатів  від 8 серпня 1984 р. № 274 передано 139 м2; від 19 лютого 1987 р. № 64 – 89,2 м2. За рахунок нових площ було розширено абонементний зал, обладнано окремий вхід до книгозбірні.

З 1992-го по 2017 рр. книгозбірню очолював Я. Коцур.

4 лютого 1993 р. до Статуту Львівської обласної державної бібліотеки для юнацтва (ОДБЮ) було внесено зміни щодо структури закладу, в якому функціонували: дирекція; канцелярія; відділ комплектування і каталогізації із секторами: комплектування та обліку фондів, каталогізації і технічної обробки бібліотечних фондів; відділ зберігання та консервації фондів із виокремленим сектором зберігання; відділ обслуговування і МБА із секторами: абонемента (з кафедрами учнівської молоді та обслуговування керівників юнацького читання), читальних зал, масової роботи та самодіяльної творчості, обліку, реєстрації  читачів та контролю; відділ мистецтв з фонотекою, лінгафонним кабінетом та відеозалою; відділ сприяння науково-технічному прогресу і науково-технічній творчості молоді; відділ довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування із секторами: довідково-бібліографічної роботи, інформаційної роботи та рекомендаційної бібліографії; науково-методичний відділ із секторами: популяризації книги і роботи з читачами, професійної орієнтації і адаптації юнацтва, координації бібліотечного обслуговування юнацтва; відділ репрографії; господарський відділ.

У 1996 р. структура Львівської ОДБЮ зазнала нових змін. У закладі функціонували відділи: комплектування і каталогізації, зберігання та консервації фондів, обслуговування, мистецтв, сприяння технічній творчості молоді, довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування, науково-методичний, матеріально-технічного постачання і господарського обслуговування.

Бібліотечний фонд у цей період становив 99 тис. пр. книжкових видань, 7 тис. пр. грамзаписів, 2 тис. слайдів, 600 діафільмів, 350 кінофільмів, 60 назв газет та понад 100 назв журналів.

 У структурі довідково-бібліографічного апарату бібліотеки функціонували: генеральний абетковий каталог, читацькі абетковий і систематичний каталоги, каталог документів відео- і звукозапису, краєзнавчий каталог, дві систематичні картотеки – статей та нових надходжень, картотеки – мистецтвознавчої літератури, літератури з питань бібліотекознавства і бібліографознавства, назв художніх творів, серій тощо.

Установа виконувала функції методичного центру з бібліотечного обслуговування юнацтва, надаючи допомогу 5 самостійним бібліотекам-філіям при ЦБС, 3 юнацьким відділам з розгорнутою структурою, 11 юнацьким абонементам, 42 кафедрам обслуговування юнацтва і 1442 юнацьким групам при бібліотеках-філіях. 

У січні 2017 р. бібліотека дістала назву «Комунальний заклад Львівської обласної ради "Львівська обласна бібліотека для юнацтва"» (Львівська ОБЮ),  а її директором призначено Т. Пилипець.

За поданням колективу бібліотеки та її користувачів (лист-прохання від 12.09.2017 р. № 64) рішенням сесії Львівської обласної ради від 30 січня 2018 р. № 606 Львівській ОБЮ присвоєно ім'я письменника-львів’янина Романа Іваничука.

 У сучасній структурі бібліотеки функціонують: 4 відділи, пов’язані з обслуговуванням користувачів – читальна зала, абонемент «Книги додому», міжнародної співпраці і сприяння волонтерству (на базі інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку»), періодичних видань та бібліографії; 5 технологічних відділів: фондовпорядкування і архівування, інформаційно-технічного забезпечення, соціокультурної роботи і зв’язків з громадою, комплектування та інноваційно-проєктний.

image
Абонемент_Книги додому
image
Гурт MOTANKA у вiддiлi мистецтв
image
Під час заняття Speaking Club в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку Львів»
image
Театр у вiддiлi мистецтв

На 01.01.2020 р. загальний обсяг бібліотечного фонду становив 74 195 пр. документів, у т. ч.: 55 205 пр. книжок, 15 110 пр. періодичних видань, 3 470 аудіовізуальних та 410 електронних документів. Протягом 2019 р. надійшло 2 604 пр. книг, з яких майже третина (727) – подарована література. У фонді зберігається частина приватної книгозбірні Р. Іваничука, яку передала бібліотеці донька письменника Н. Іваничук.

До послуг користувачів – колекція англомовних видань (майже 3 тис. пр. художньої та навчальної літератури), сформована в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку Львів», який розпочав свою роботу у 2002 р. за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Фонд грамзаписів становить майже 3 тис. од. зб. і містить унікальну добірку платівок із записами української музики 1970-х рр. Також бібліотека передплачує 79 назв періодичних видань.

Система каталогів і картотек закладу після модернізації представлена картковими абетковим та систематичним каталогами, систематичною картотекою статей і краєзнавчою картотекою, а також електронним каталогом, що ведеться з 2010 р. Львівська ОБЮ імені Романа Іваничука працює на платформі АІБС «УФД / Бібліотека». Обсяг власних електронних баз даних – майже 12 тис. записів.

Бібліотека надає своїм користувачам низку послуг, зокрема:

  • доступ до документів на різних носіях у читальних залах або за межами закладу через абонемент «Книги додому», до ресурсів інтернету через стаціонарні комп’ютери, до баз віртуальної бібліотеки eLibrary USA, а також можливість працювати в мережі Wi-Fi зі своїми гаджетами;
  • консультативну допомогу з використання інтернету;
  • безоплатні курси навчання комп`ютерної грамотності та основ програмування;
  • віртуальні виставки, довготексти (лонгріди); експозиції творів мистецтва;
  • просвітницькі, літературознавчі та літературно-мистецькі заходи;
  • безоплатні психологічні консультації в межах проєкту «Вижити в open space»;
  • перегляди фільмів мовою оригіналу в розмовному англомовному  клубі;
  • настільні логічні ігри в ігротеці у відділі міжнародної співпраці і сприяння волонтерству;
  • інтерактивні виставки та відеопродукцію;
  • оперативне інформування про всі напрями роботи через сайт та сторінки в соціальних мережах.

Показники обслуговування на 01.01.2020 р.: кількість користувачів за ЄРК становила 22 889 осіб; документовидача – 383 183 пр., кількість відвідувань бібліотеки  – 47 065. Загалом протягом 2019 р. організовано 428 заходів і подій, із них 367 – у межах бібліотеки, 61 – поза нею. Учасниками заходів стали 11 062 особи.

Методична служба бібліотеки з 1989 р. випускала серію видань «Діячі культури і мистецтв Прикарпаття» на допомогу бібліотекарям області, що працюють з юнацтвом. Бібліографічний відділ – серію рекомендаційних покажчиків, присвячених видатним українцям («Їх слава не вмре, не поляже…») та спрямованих на запобігання негативним явищам у молодіжному середовищі («Шлях у прірву»). Через фінансові труднощі 1990-х рр. видавничу діяльність призупинено. Останні опубліковані документи датовані 1995 р.

У бібліотеці провадять активну соціокультурна діяльність, основним спрямуванням якої є промоція книги і читання з використанням інноваційних та традиційних форм роботи: зустрічей з авторами, презентацій книг, поетичних батлів, перформансів, літературно-музичних вечорів.

Активно розвивається проєктна діяльність. Успішно реалізуються різноаспектні проєкти,серед них:

ЗаЖиве (з 2017 р.) – організація спілкування користувачів з успішними людьми у форматі «живої бібліотеки». За цей час гостями Львівської ОБЮ ім. Р. Іваничука стали Т. Тополя, М. Гонгадзе, І. Леньо і гурт Kozak System, М. Бурмака, О. Дроздов, О. Микитюк, І. Братущик та О. Хома, С. Жадан, О. Каданов, Я. Соколова,  гурти «Один в каное»,  «Беz обмежень», MOTANKA;

«Театр у бібліотеці» – проведення неформальних зустрічей з акторами та режисерами львівських театрів, покази камерних вистав Шкільного театру Українського католицького університету «На Симонових стовпах», театру «Імпро», плейбек театру «Всі свої», творчої майстерні «Театру у кошику»;

«Літературно-мистецький балкон» – влаштування інтерактивних перформансів, виступів вуличних поетів і музикантів, театралізованих дійств та створення тематичних інсталяцій меморіального та промоційного спрямування на балконі бібліотеки, який виходить на пл. Ринок;

 «Листи до Джульєти on-line» – проєкт, де також задіяно балкон бібліотеки. Задуманий як аналогія до традиції, що склалась у молоді м. Верони, залишати листи до героїні твору В. Шекспіра під її балконом. Молоді львів’яни мали змогу поділитись із Джульєтою своїми думками у форматі електронного листа. Відповіді надавав професійний психолог. Промоція проєкту  відбувалася за партнерською участю Першого театру для дітей та юнацтва (Перший театр), в репертуарі якого є вистава за п’єсою В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта»;

«Стильна бібліотека» – має на меті використання фотозон бібліотечного простору для формування образу бібліотекаря як відкритого і комунікабельного фахівця. До участі у  проєкті залучаються відомі фотомайстри.

У бібліотеці започатковано програму психологічної допомоги бібліотекарям у подоланні професійного вигоряння «Вижити в open space». Реалізація відбувається у форматі інтерактивних зустрічей.

image
Театр у бiблiотецi
image
Iнтерактивний балкон
image
Зустріч з Мирославою Гонгадзе
Низку проєктів Львівська ОБЮ ім. Романа Іваничука реалізує в партнерстві з громадськими об’єднаннями: бере участь в Літературно-мистецькому фестивалі «Кальміюс» (з 2016 р., організатор – ГО «Фонд розвитку громади»), щорічному транскордонному фестивалі співаної поезії Lviv Music & Poetry Week, учасниками якого є знані літератори і митці, а також аматори з України, Польщі та Словаччини (спільно з ГО «Центр розвитку української культури та самоорганізації»). Також є учасницею книжкових толок – бібліотечно-письменницьких десантів на регіональних фестивалях та форумах, присвячених читанню і книзі.

Бібліотека стала співорганізатором Першого всеукраїнського форуму військових письменників (2019), активно співпрацює із зацікавленими інституціями на міжнародному рівні.

image
Форум вiйськових письменникiв
image
Проєкт Лiтературний десант. Вiдвiдини бiблiотеки колегами з м. Ярослав (Польща)
image
Свято музики
image
Проeкт Вижити в open spase

Установлено партнерські зв’язки з польськими колегами.У співпраці з міською публічною бібліотекою ім. Александра Фредри м. Ярослав у межах проєкту «Літературний десант» презентується творчість письменників Львівщини для поляків та української діаспори в Республіці Польща. 22 жовтня 2019 р. підписано угоду й розпочато співробітництво з бібліотекою-книгарнею ім. Генріка Сенкевича м.  Прушкув, метою якої є реалізація освітніх та навчальних програм, програм обміну, організація симпозіумів і конференцій.

У створеному за сприяння Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні  інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку Львів» надається безкоштовний доступ до  інтернету, Wi-Fi, до віртуальної бібліотеки eLibrary USA, колекції англомовної літератури, матеріалів з підготовки до міжнародних тестів з англійської, є можливість користування електронними книжками, планшетами, програмним забезпеченням із вивчення англійської Rosetta Stone[en]. Тут відбуваються зустрічі випускників програм, що фінансуються американським урядом (Flex, Fulbright Program, Open World Program[en]), американських фахівців, членів дипломатичної місії, громадських активістів. Діють англомовні розмовні клуби із волонтерами Корпусу миру, організовуються виставки, лекції, перегляди фільмів, презентації книг та інші культурні заходи, що сприяють кращому розумінню США.

На базі центру реалізується низка проєктів: «Обличчя свободи», в межах якого відбуваються заходи у форматі коротких інтерв’ю з людьми, які побували у США, а цільовою аудиторією є активна молодь віком від 18 до 25 років – студенти Львівського національного університету (ЛНУ) ім. Івана Франка (факультет міжнародних відносин та філософський факультет), львівського осередку Української академії лідерства, випускники програми FLEX, члени молодіжних громадських організацій;  Inside Dіplomacy, створений спільно з міжнародною молодіжною громадською організацією «Європейський молодіжний парламент» та студентами факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, – передбачає проведення заходів, присвячених публічній дипломатії та співпраці з міжнародними організаціями, питанням медіаграмотності, академічної доброчесності; «Булінг. Не будь жертвою. Не будь кривдником» – з лекціями, показами та обговореннями фільмів, тренінгами, в яких беруть участь фахові психологи та представники правоохоронних органів.

Постійними партнерами Львівської ОБЮ ім. Романа Іваничука є агентство USAID, культурний центр America Hous,  програма Fulbright UA, офіс Lviv-city of literature, Корпус миру, ГО «Форум видавців у Львові», Українська бібліотечна асоціація, Львівська освітня фундація, Перший театр, компанія «Львівські ярмарки», телевізійний центр «Кадрики», мистецько-терапевтичний центр «Непротоптана стежина», книгарня «Книжковий дворик», творча студія «Лапудики», видавництва «Урбіно», «Чорні вівці», «Сова», «Видавництво Старого Лева», ГО «Фундація регіональних ініціатив», ГО «Центр розвитку української культури і самоорганізації», ГО «Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва».

Львівська ОБЮ ім. Романа Іваничука є постійним майданчиком для проведення заходів за програмою Львівського міжнародного бібліотечного форуму, Львівського міжнародного BookForum, Форуму перекладачів у Львові.

У 2017 р. створено новий сайт бібліотеки, одночасно розпочався процес брендування закладу. Бібліотека активно позиціонує себе в соціальних мережах. У 2020-му апробовано використання формату стріму, зокрема, під час публічного звіту про роботу в 2019 р.

Директор бібліотеки Т. Пилипець удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури України» (2019), а також відзначена подяками: Департаменту культури, туризму та курортів Херсонської обласної держадміністрації (2017); міського голови Львова (2018); низки громадських організацій.

Колектив бібліотеки відзначено низкою подяк, зокрема: Львівської обласної державної адміністрації (2018); Форуму видавців (2017, 2018, 2019); Фестивалю Кальміюс (2017); багатьох громадських організацій.

За штатним розписом у 2019 р. працювали 59 працівників, , з яких 49 – бібліотечних. З вищою освітою – 34 особи, в т. ч. вищою бібліотечною – 6, з базовою вищою – 15, зокрема бібліотечною – 3.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробилиїї працівники: Л. Голяк, П. Гоць, Д. Іванило, А. Каримова, Я. Лишега, В. Манцфільд, Я. Фаріон.

Будинок, в якому розташована бібліотека, є однією з локацій, де відбувається дія роману Р. Іваничука «Манускрипт з вулиці Руської». А власне бібліотека та її працівники стали персонажами детективної повісті В. Янкевича «Вбивство у бібліотеці на площі Ринок, 9».

Бібліотека має свій логотип.

 

imageАдреса: 79008, пл. Ринок, 9 м. Львів

Сайт: http://bibliotekanarynku.com/

 

Електронна пошта :  bibliolviv9@gmail.com

Інстаграм: biblioteka_

Фейсбук: bibliotekanarynku9

Читацький клуб на пл. Ринок, 9 

Всеукраїнський форум військових письменників 

woacenterlviv

Window on America Lviv https://www.facebook.com/woacenterlviv/

Телеграм: bibliotekanarynku

 

 

Зображення

image
Інтер_єр першого поверху
image
Бiблiохол як простiр для подiй
image
Iнтерактивна виставка Зоопарк пiд мiкроскопом
image
День орфанних захворювань у бiблiотецi
image
Акцiя в День памятi Героiв Небесної Сотнi
image
Вiдкриття виставки Анни Вдовиковської
image
Презентацiя книги Людмили Калабухи ”Навчись говорити Ні”
image
Андрiй Бондар у бiблiотецi

 

 

Джерела

Подольська І. Бібліотека – не «сіра мишка», яка мовчки чекає свого читача : [інтерв`ю з директоркою Львівської обласної бібліотеки імені Романа Іваничука Тетяною Пилипець] / І. Подольська // Дзвін. – 2017. – С. 183–190.

Рудя А. Витинанки Дарії Альошкіної / Ukraїner: Країна з середини // Аліна Рудя. – Львів, 2019.– С. 294–295. [На фото – фіранки-витинанки за мотивами творів Романа Іваничука, створені авторкою для бібліотеки].

 Хворостовська О. У гості до генія : Перенестися на пів тисячоліття назад і не тільки побачити, а й випробувати тогочасні технічні новинки можна на виставці «Геній Леонардо да Вінчі» в обласній бібліотеці на пл. Ринок / О. Хвостовська // Львівська Пошта. – 2020. – С. 8–9.

Білута Н. Як жила бібліотека подій без подій. Вдалі карантинні практики Бібліотеки Іваничука  / Наталія Білута // Бібліосвіт. – 2021. – № 1 (77) 2021. – С. 39–47.

 

 

­­­__________________

 

Директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Р. Іваничука Тетяна Пилипець про культуру читання, сучасну українську літературу та знакові події

 Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука. Вікіпедія

 У Львові стартував перший форум військових письменників

 Про виставку «Геній да Вінчі» у стінах бібліотеки

 #Бібліотека_Іваничука у 2019

Білута Наталія Олегівна
Пилипець Тетяна Миколаївна
Вовнюк Ірина Миколаївна
Статтю створено : 30.07.2020
Останній раз редаговано : 16.12.2021