Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 779
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Книжкова вітрина
Книжкова вітрина

imageКнижкова вітрина – вид бібліотечного обладнання, призначеного для розміщення та демонстрування друкованої продукції з метою її наочної популяризації серед користувачів.

Серед українських бібліотекознавців питання про важливість спеціального бібліотечного обладнання та його продуктивного використання першою, ще на початку 20 ст., порушила Л. Хавкіна.

За своєю формою К. в. є, зазвичай, вертикально розміщеною конструкцією, що складається з кількох відкритих або закритих склом полиць, розміщених на висоті, зручній для візуального перегляду. Полиці можуть встановлюватися горизонтально або з нахилом, сходинками (каскадом) з тим, щоб ряд видань не перекривав оглядовість інших рядів. За матеріалом виготовлення К. в. можуть бути дерев’яними, металевими, металопластиковими, з листових композиційних матеріалів (деревинно-стружкових плит), комбінованими та ін. За зовнішнім виглядом – суцільними або решітчастими (з тонких металевих прутків), масивними (стаціонарними) і легкими (пересувними). Полиці з нахилом мають у нижній частині невеличкий виступ (бортик) для запобігання сповзанню і падінню видань.

У бібліотеках К. в. призначені, насамперед, для організації виставкової діяльності, привернення інтересу до видань і читання, рекламування друкованої продукції. Книжки, періодичні видання, інші друки, розміщені на незаскленій вітрині, уможливлюють їх перегляд de visu.

К. в. у бібліотеках розміщують у місцях, найбільш зручних для доступу користувачів (у читальних і виставкових залах, у фойє тощо).

 

Зображення

image
Книжкова вітрина стаціонарна закрита
image
Книжкова вітрина стаціонарна закрита
image
Виставкова книжкова вітрина скляна
image
Виставкова книжкова вітрина закрита
image
Вітрина для журналів
image
Виставкова книжкова вітрина пересувна
image
Книжкові вітрини металопластикові
image
Книжкова вітрина пересувна металопластикова

 

Джерела

 

Хавкина Л. Б. Библиотеки, их организация и техника : рук. по библиотековедению / Л. Б. Хавкина. – 2-е перераб. и доп. изд. –  Санкт-Петербург : Тип. Вольфа, 1911.– 404 с: рис.;

Запрудский В. Сборно-разборная книжная витрина / В. Запрудский // Библиотекарь. – 1969. – № 8. – С. 64.

Мастеров Б. Книжная витрина / Б. Мастеров // Библиотекарь. – 1969. – № 7. – С. 64;

Столяров Ю. Н. Материально-техническая база библиотеки в зеркале библиотековедения / Ю. Н. Столяров // Советское библиотековедение. – 1989. – № 3. – С. 77–81;

Гаскюэль Ж. Пространство для книги. Руководство для всех тех, кто строит, оборудует и обновляет библиотеку : [пер. с фр.] / Жаклин Гаскюэль. – Москва : Рудомино, 1995. – 303 с.;

Володин Б. Ф. Здание, интерьер и оборудование / Б. Ф. Володин, В. Г. Горев // Справочник библиотекаря / под ред. Ванеева А. Н. –  4-е изд., перераб. и доп. – Санкт-Петербург : Профессия, 2013. – С. 600–629. – (Библиотека).

Мазаєва Ольга Володимирівна
Статтю створено : 22.04.2019
Останній раз редаговано : 22.04.2019