Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 7
За місяць : 773
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Київська обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Київська обласна бібліотека для юнацтва

imageКиївська обласна бібліотека для юнацтва – спеціалізований заклад, що здійснює бібліотечно-бібліографічне, довідково-інформаційне обслуговування молоді, організаторів юнацького читання; методичний центр для бібліотек Київської області у роботі з молоддю. Надає допомогу зацікавленим закладам в удосконаленні та підвищенні рівня популяризації книги й організації читання, здійснює організаційно-методичне керівництво структурними підрозділами для юнацтва в публічних книгозбірнях області, надає інформаційну підтримку освітянам у питаннях виховання, соціальної адаптації та організації змістовного дозвілля молодого покоління.

Заклад засновано влітку 1980 р. згідно з наказом обласного управління культури від 15 липня 1980 р. № 141 як Київську державну обласну бібліотеку для юнацтва імені Я. Галана на базі бібліотеки-філії № 4 ЦБС Печерського району м. Києва, яка, своєю чергою, заснована у 1951 р. Першим директором обласної бібліотеки стала М. Ємельянова.

Відповідно до розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 5 червня 2003 р. № 299 найменування закладу змінено на Київська обласна комунальна бібліотека для юнацтва. Рішенням Київської обласної ради від 30 грудня 2009 р. № 664-28-V затверджено новий статут бібліотеки і її нове найменування – Комунальний заклад Київської обласної ради «Київська обласна бібліотека для юнацтва» (КЗ КОР «КОБЮ»). Зміни і доповнення до статуту КОБЮ (у новій редакції) затверджено рішенням Київської обласної ради від 23 грудня 2016 р. № 217-11-VII.

Від часу заснування й дотепер КОБЮ, на умовах договору оренди, займає цокольне приміщення площею 356 м2 у житловому будинку за адресою вул. Михайла Драгомирова, 8, що перебував до 200  р. у власності Державного підприємства «Київський ремонтний завод». За розпорядженням Печерської районної в місті Києві державної адміністрації від 15 червня 2001 р. № 870 будинок прийнято безоплатно в комунальну власність територіальної громади Печерського району м. Києва, яка наразі є орендодавцем для КОБЮ.

У 2003–2007 рр. Печерська районна у місті Києві держадміністрація здійснювала спроби виселити бібліотеку з орендованого приміщення в судовому порядку. Проте зусиллями директора КОБЮ Г. Сороки та трудового колективу заклад у цій будівлі вдалося відстояти і укласти новий договір про оренду приміщення.

У 2011 р. зроблено поточний ремонт книгозбірні, замінено меблі, з 2012 р. під’єднано інтернет, комп’ютеризовано робочі місця бібліотекарів та 4 місця для користувачів. У 2019 р. виконано другий етап ремонтних робіт.

У структурі бібліотеки діють шість відділів – науково-методичний, інформаційно-бібліографічний, обслуговування, комплектування фондів та каталогізування документів, зберігання та реставрації бібліотечних фондів, господарсько-технічного забезпечення та бухгалтерська служба.

Станом на 1 січня 2018 р. універсальний за своїм змістом фонд бібліотеки налічував 46 032 пр. книжок та інших документів різноманітної тематики, у т. ч. нотні і періодичні видання, альбоми з мистецтва тощо. За браком приміщень бібліотека не має можливості нарощувати кількість фондів.

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки складається з абеткового та систематичного каталогів, систематичної картотеки статей, краєзнавчої картотеки, картотек законодавчих актів України, лауреатів державних і літературних премій, персоналій, сценаріїв, крилатих висловів, власної видавничої продукції бібліотеки.

Починаючи з 2007 р., всі нові надходження фіксуються в електронному каталозі. Станом на 1 січня 2019 р. у зведеному електронному каталозі КОБЮ налічується понад 16 тис. записів.

Кількість обслужених користувачів становить 5 152 осіб, видача документів становить 105 672 од., кількість відвідувань – 29 083 (станом на 1 січня 2019 р.). Щороку в бібліотеці та за її межами відбуваються від 100 до 160 масових заходів, які відвідують загалом понад 3,5 тис. осіб.

З 2013 р. діє офіційний сайт бібліотеки. З 2017 р. відкрито сторінку у фейсбуці та відеоканал на ютубі, з 2019 р. – сторінку в інстраграмі. На сайті та на відеоканалі розміщуються буктрейлери, віртуальні виставки та відео найцікавіших масових заходів. Створено окремий розділ сайту «Київщина бібліотечна», який містить різномантну інформацію, пов’язану з книгозбірнями області. У 2016 р. створено власну сторінку КОБЮ у Вільній енциклопедії «Вікіпедія».

Задля придбання книжок до бібліотечного фонду та раціонального використання коштів бібліотека на взаємовигідних умовах співпрацює безпосередньо з низкою видавництв. По 2016 р. нові видання КОБЮ отримувала за програмою «Українська книга», а через закупівлі Міністерства культури України вони надходять і дотепер. Частина отримуваних книжок передається до бібліотек Київської області. Із 2008 р. у книгозбірні постійно діє акція для читачів «Подаруй бібліотеці книгу».

Як науково-методичний, інформаційно-бібліографічний, консультаційний центр бібліотека здійснює відповідне забезпечення книгозбірень Київщини, що обслуговують користувачів юнацького віку. Основними напрямами роботи є: статистичний аналіз діяльності книгозбірень; удосконалення системи підвищення професійної компетентності бібліотечного персоналу; створення методичних і бібліографічних продуктів; надання консультаційних послуг; проведення соціологічних досліджень; організаційно-методична підтримка діяльності структурних підрозділів для юнацтва в бібліотеках області.

КОБЮ надає допомогу в удосконаленні бібліотечно-бібліографічного обслуговування юнацтва, дбає про популяризацію книги і організацію читання, організовує науково-практичні семінари, практикуми, тренінги, навчання для працівників районних та міських бібліотек області та бібліотек ОТГ, надає методичну допомогу на місцях, консультує фахівців, бере участь в організації неперервної професійної освіти бібліотечних кадрів, є базою виробничої практики для студентів Київського національного університету культури і мистецтв (КНУКіМ) та Комунального закладу вищої освіти Київської обласної ради «Академія мистецтв».

На допомогу бібліотекарям області, які обслуговують юнацтво, в КОБЮ сформовано картотеки семінарів та відряджень, соціологічних досліджень (ведеться з 2000 р.), видаються друковані та електронні версії відповідних науково-методичних та бібліографічних матеріалів. Так, у 2018–2019 рр. підготовлено: рекомендаційні анотовані списки літератури «Вибір читача 2017» та «Вибір читача 2018»; огляди творчості «Історія може бути цікавою і захоплюючою» та «Читай українське»; біобібліографічні матеріали «Генетичний код національної культури»; інформаційно-методичні матеріали «Волонтерство, як засіб формування духовної культури молоді» та «Земляни»; методичні рекомендації та матеріали «Віртуальний бібліотечний простір» та «Правова робота з молоддю»; біографічний альманах «Молоді імена Київщини»; методично-бібліографічні матеріали «"Хуторська філософія" Пантелеймона Куліша» та ін.

Бібліотека бере участь у всеукраїнських соціологічних дослідженнях, опитуваннях та анкетуваннях, організатором яких є Державна бібліотека України для юнацтва. Також для бібліотек Київщини, що обслуговують юнацтво, КОБЮ ініціює власні соціологічні дослідження та опитування, зокрема: «Краща книга 2017 р.» (на базі КОБЮ), «Краща книга 2018 р.», «Рідна мова – мова думок» (2019).

КОБЮ бере участь у різноманітних всеукраїнських проєктах і програмах, виступає організатором регіональних заходів.

Так, у 2015 р. бібліотека тісно співпрацювала із Печерським (у м. Києві) районним методичним об’єднанням шкільних бібліотекарів У 2016 р. брала участь у проєкті «Приходь та пиши!» ("Come Write In!"), запроваджений Українською бібліотечною асоціацією з метою сприяння та підтримки молодих письменників-початківців у бібліотеках України.

З 2016 р. КОБЮ є офіційним партнером проєкту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації» (http://www.kobu.kiev.ua/allabouteuropeinlibraries/) відтоді у приміщенні закладу діє Пункт європейської інформації, який декілька разів на рік поповнюється новими матеріалами; на сайті КОБЮ створено відповідну сторінку з поданням корисних відомостей.

У рік Тараса Шевченка (2014) в бібліотеці було проведено цикл заходів «У житті, у творчості, у спогадах», у т. ч. соціологічне опитування, бібліографічний огляд, книжкову тематичну виставку «Кобзарів» різних років видання та ін. Шевченківська тематика заходів тривала і в наступні роки (фотопроєкт «Книга усіх часів», поетичний відеофлешмоб «Молодь читає Шевченка» тощо).

З 2017 р. розпочато співпрацю з кіноклубом «Артхаус трафік», що уможливила, з придбанням екрана та проєктора, організацію окремих кінопоказів для користувачів бібліотеки, у т  ч. у межах кінофестивалів. Того ж року бібліотека долучилася до благодійницького проєкту «Подаруй дитині книгу», ініційованого Центром медико-психологічної та соціально-реабілітаційної допомоги Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України «Охматдит».

У 2017 р. на базі КОБЮ розпочато навчальний проєкт «Для молодих та разом з молодими», який передбачає набуття нових фахових знань бібліотекарями області, що обслуговують юнацтво. Темами занять є актуальні питання сучасного бібліотечного процесу: «Мобільні технології», «Медіаграмотність», «Діяльність УБА», «Створення сторінки бібліотеки у Вікіпедії», «Пункти доступу до європейської інформації», «Створення буктрейлерів та монтування відеороликів», «Робота в Microsoft Office: Word, Excell», «Реєстрація електронної скриньки», «Етика ділового листування» та ін. Кожне заняття відвідують від 20 до 30 працівників бібліотек області.

З нагоди відзначення 85-річного ювілею Київської області КОБЮ у 2017 р. провела обласну краєзнавчу акцію «Бібліотека: день за днем», у якій взяли участь 25 бібліотек. Упродовж року кожна з них подавала інформацію про власну історію та інформувала про проведені краєзнавчі заходи. Результати акції відображено на окремій сторінці сайту КОБЮ, що містить і відеопрезентацію «Просто любіть свій край», продубльовану на каналі «Ютуб».

У 2018 р. розпочато співпрацю з Code Club UA безкоштовним клубом програмування для дітей, що діє на волонтерських засадах; започатковано спільний з викладачами та студентами КНУКіМ проєкт «Світова класика українською», що уможливив проведення в КОБЮ повноцінних концертів класичної музики та співу. Серед інших нових починань бібліотеки – обласний краєзнавчий проект «Молоді імена Київщини» , метою якого є створення інформаційного ресурсу, що популяризує творчість молодих літераторів області; відкриття віртуальної рубрики «Бібліотеки Київщини» задля популяризації бібліотечних закладів, що обслуговують юнацтво; участь у Всеукраїнській акції «Писанка національної єдності».  

Партнерами бібліотеки є державні та громадські організації, провідні бібліотеки Києва, навчальні заклади, музеї (зокрема, Національний музей літератури України) та ін. Плідною є співпраця з УБА, яка розпочалась з 2010 р. Багато років КОБЮ є офіційним учасником руху буккросингу в Україні. 

Значний вклад у розвиток закладу зробили його директори: М. Ємельянова (1980–1987), С. Кончиць (1987–1998), О. Мирошник (1998–2003), Г. Сорока (очолює бібліотеку з 2003 р., у 2019 р. удостоєна звання заслуженого працівника культури України).

image

 

Адреса бібліотеки:

01103, м. Київ, вул. Драгомирова, 8

e-mail:  kobu-80@ukr.net

http://www.kobu.kiev.ua

https://www.facebook.com/KyivRegionalLibraryforYouth

https://www.youtube.com/channel/UC29CblwDebhX1XrmpZG-gZw?view_as=subscriber

https://www.instagram.com/kobu_library/?hl=ru

 

Джерела

 

Василькевич Т. І. Семінар, спрямований на розвиток можливостей бібліотек / Т. І. Василькевич // Бібліосвіт. – 2012. – № 4 (44). – С. 59–60.

Патенок Н. Я. Корпоративна культура як фактор розвитку процесів у публічній бібліотеці / Н. Я. Патенок // Бібліосвіт. – 2013. – № 3 (47). – С. 58–59.

Бібліотеки Київщини і краєзнавство : довід. вид. / Упр. культури, національностей та релігій Київ. облдержадмин., Київ. обл. б-ка для дітей ; [ред.-упоряд. Л. П. Соляник ; наук. ред. та відп. за вип. М. П. Зніщенко]. – Київ : [КОБдД], 2014. – 160 с. – (До 105-ї річниці Київської обласної бібліотеки для дітей).

Василькевич Т. І. Бібліотека. Інтелект. Духовність. / Т. І. Василькевич // Бібліосвіт. – 2014. – № 3 (51). – С. 76–77.

 Кліменко Н. О. Потенціал соціокультурної діяльності Київської обласної бібліотеки для юнацтва / Н. О. Кліменко // Бібліосвіт. – 2016. – № 1 (57). – С. 41–44.

 Сорока Г. Й. Юнацька бібліотека: від мрії до дії // Юнацькі бібліотеки в європейському контексті : матеріали Школи керівника, 19-20 жовт. 2017 р., м. Київ / [уклад. Н. Гуцул ; ред. : С. Чачко, В. Кучерява, Н. Лінкевич] ; Держ. б-ка України для юнацтва. – Київ, 2017. – С. 54–63.

Соколовська Л. О. Сучасні технології в рекламно-інформаційній діяльності бібліотеки / Л. О. Соколовська // Бібліосвіт. – 2017. – № 4 (64). – С. 16–23. 

Соколовська Л. О. Інноваційні форми рекламно-інформаційної діяльності бібліотек / Л. О. Соколовська // Бібліотечний форум : історія, теорія і практика. – 2018. – № 1 (11). – С. 20–25. 

–––––––––––––––––––

Київська обласна бібліотека для юнацтва // Вікіпедія

КИЇВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА. Відео про заклад

Сорока Галина Йосипівна
Кліменко Наталія Олександрівна
Статтю створено : 10.03.2020
Останній раз редаговано : 10.03.2020