Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного
Рубрики : Бібліотеки
Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного

imageДержавна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного – спеціалізована установа загальнодержавного значення у сфері будівництва та архітектури. Здійснює бібліотечне, довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування користувачів науковою, науково-технічною літературою та виданнями з питань будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства та суміжних галузей і виконує функцію всеукраїнського науково-дослідного, методичного та організаційного центру для мережі бібліотек будівельної галузі та житлово-комунальної сфери.

Створена 26 березня 1944 р. як наукова бібліотека при Президії Української філії Академії архітектури СРСР, відповідно до постанови Ради Народних Комісарів УРСР від 26 березня 1944 р. № 274. Основою її книжкових фондів стали резервні фонди бібліотек Спілки архітекторів України та Київського державного університету (нині – Наукова бібліотека ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка), Публічної бібліотеки АН України (нині  – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського), Центральної науково-технічної бібліотеки з будівництва та архітектури (м. Москва), інших великих бібліотек, а також дари приватних осіб – архітекторів, будівельників, мистецтвознавців та ін.

У перші місяці від створення бібліотеки її фонди зберігалися у трикімнатній квартирі одного з київських житлових будинків на вул. Горовиця (нині – Велика Житомирська) 12, кв. 3-А.

image
Митрополичий будинок, в якому бібліотека розміщувалася у 1944-1985 рр.
image
Гостиний двір, в якому бібліотека розміщувалася у 1985-2013 рр.
Невдовзі бібліотека переїхала до Будинку митрополита – пам’ятки палацової архітектури 18 ст., колишньої резиденції київських митрополитів на території Софії Київської, де певний час розміщувалась Академія архітектури УРСР. В Митрополичому будинку бібліотека перебувала з 1944 по 1985 рр., де займала перший і частину другого поверху. Книгосховища були розташовані на першому поверсі, у колишніх келіях з високою стелею, а читальна зала, окрасою якої були фрагменти чудових фресок 18 ст. – на другому, де плідно працювали видатні українські вчені, відомі зодчі, мистецтвознавці, історики й археологи. У 1985 р. бібліотека перемістилася до відродженої будівлі іншої пам’ятки архітектури початку 19 ст. – Гостиного двору на Контрактовій площі, де на першому поверсі було облаштоване приміщення для її функціонування.

У жовтні 2013 р., у зв’язку з реконструкцією Гостиного двору, бібліотека переміщена у реконструйовану будівлю на Шулявці (проспект Перемоги, 50) на правах оренди. Світла простора будівля площею 3 048,3 м² має чотири поверхи, що дозволяє бібліотеці сповна виконувати покладені на неї функції, включаючи й соціокультурну (проведення презентацій, конференцій, семінарів, круглих столів, книжкових виставок, майстер-класів, тренінгів, мистецьких заходів тощо). До послуг користувачів бібліотеки –актова зала, дві читальні зали, абонемент, просторий вестибюль, ігрова кімната для дітей, читацька кав’ярня та ін. Книгосховища оснащено сучасними технічними пристроями, у т. ч. й системою клімат-контролю. Під час розроблення проекту переобладнання будівлі для потреб бібліотеки та її користувачів окремо враховано особливості обслуговування осіб з інвалідністю, для чого облаштовано пандус, зручні підходи до читацького місця та спеціальний санвузол.

За роки існування бібліотеки кілька разів змінювались її найменування та підпорядкованість: з 1945 р. – Наукова бібліотека Академії архітектури УРСР, з 1956 р. – Наукова бібліотека Академії будівництва та архітектури УРСР (у зв’язку з реорганізацією академії), з 1964 р. – через ліквідацію академії відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 24 серпня 1963 р. № 962 книгозбірня підпорядковувалася Науково-дослідному інституту організації та механізації будівельного виробництва у статусі Республіканської галузевої бібліотеки з будівництва та архітектури Держбуду УРСР.

Відповідно до розпорядження Ради Міністрів УРСР від 29 жовтня 1975 р. № 830-р на бібліотеку були покладені функції республіканського депозитарію літератури з питань будівництва та архітектури. Фонд депозитарного зберігання налічує понад 172 тис. пр. маловикористовуваних, але цінних галузевих документів з хронологічнм охопленням 1918–1987 рр.

З 1 січня 1990 р. згідно з наказом Держбуду УРСР від 6 грудня 1989 р. № 157 бібліотека перейшла на самостійний баланс. З 1993 р. вона має назву «Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека». За постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1998 р. № 1626 бібліотеці присвоєно ім’я її засновника – видатного вченого, архітектора та громадського діяча, першого президента Академії архітектури УРСР академіка В. Г. Заболотного.

Наразі ДНАББ ім. В. Г. Заболотного підпорядкована Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіону України).

Здобутки бібліотеки тісно повязані з іменами непересічних особистостей, які у різні періоди своєю працею підтримували та примножували кращі традиції формування, зберігання, популяризації, використання спеціалізованого фонду, закладені від початку створення книгозірні В. Заболотним.

Велика роль у становленні та розвитку бібліотеки належить її директорам – М. Вязьмітіній (1944–1948), М. Грідіній (1948–1963) та Г. Яблонській (1963–1991). У 1940–1950-х рр. у бібліотеці працював колектив відомих українських бібліографів – Н. Венгрженовська, Ф. Максименко, К. Білоцерківська, О. Шинкаренко, які є авторами цінних бібліографічних картотек «Міста і села України», «Київ», «Персоналії». Високим рівнем відповідальністі, відмінним знанням бібліотечних проблем та шляхів їх вирішення, широкою ерудицією відзначалися завідувачі відділів зберігання В. Фурсова, спецфонду І. Папір та іноземної літератури М. Новіков, кожен з яких 30 років свого життя присвятив бібліотеці. Понад 20 років у бібліотеці працювали комплектатор Ю. Ланда, завідувач філії Н. Целоухова, завідувач відділу наукової обробки літератури К. Тіміна та ін. Завдяки їхній праці у фонді ДНАББ ім. В. Г. Заболотного зібрана унікальна галузева література.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки внесли члени бібліотечної ради Академії архітектури УРСР – відомі зодчі П. Альошин (дійсний член Академії), М. Гречина, І. Ігнаткін (доктор архітектури), інженер В. Таїров та ін.

З 1945 р. по 1974 р. бібліотека мала право користуватися валютним лімітом для передплати іноземних періодичних та монографічних видань. З 1957 р. по 1992 р. вона отримувала обов’язковий платний примірник профільних видань через Центральний колектор наукових бібліотек (м. Москва). Наразі основними джерелами комплектування фонду є обов’язковий безоплатний примірник вітчизняних галузевих видань, документи, придбані за кошти спеціального фонду, дари організацій та приватних осіб.

Головним надбанням бібліотеки і гордістю України є унікальний національний фонд вітчизняної та світової галузевої літератури з питань архітектури, будівництва, містобудування, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва й суміжних наук – історії, археології, етнографії, економіки багатьма мовами світу, що становить понад 420 тис. пр. книжок, брошур, періодичних видань, ілюстративних матеріалів, негативів, електронних документів, видань органів НТІ та технічної документації. Серед документів, що зберігаються у ДНАББ ім. В. Г. Заболотного – раритетні видання з історії й теорії архітектури та будівельної техніки, зібрання стародруків та рідкісних видань 16–19 ст., багатий фонд образотворчих видань, у т. ч. гравюри, літографії, малюнки, поштівки з видами визначних пам’яток архітектури, плани, карти. Значну частину фонду становлять галузеві вітчизняні та зарубіжні періодичні видання 19–21 ст., зібрання чинних в Україні нормативних документів з будівництва.

Фонд ДНАББ ім. В. Г. Заболотного містить також підфонд дисертаційних робіт архітектурно-будівельного профілю, авторами яких є зодчі, мистецтвознавці, історики архітектури та будівництва, зокрема такі відомі науковці, як Ю. Асєєв, М. Грицай, В. Зарецький, І. Ігнаткін, Г. Логвин, Ю. Нельговський, Н. Чмутіна, О. Штейнберг, Я. Штейнберг, Д. Яблонський та багато ін.

Фондом бібліотеки активно користуються фахівці підприємств та організацій будівельної й суміжних галузей з усіх регіонів України, серед яких будівельники різних кваліфікацій і спеціалізацій, архітектори, мистецтвознавці, дизайнери, працівники комунальних служб, науковці, інженери, студенти галузевих закладів вищої та фахової передвищої освіти та ін. Фонд ДНАББ ім. В. Г. Заболотного є базовим ресурсом у створенні, відновленні, збереженні та популяризації архітектурної спадщини України, розробленні нормативних документів, написанні монографій, підготовці довідкових і навчальних видань різних напрямів, створенні документальних кіно- і телефільмів, телесюжетів тощо.

Користувачі бібліотеки обслуговуються в трьох читальних залах. Станом на 01.01.2019 р. за ЄРК зареєстровано 5 439 користувачів, зафіксовано 10 608 віддалених користувачів, які обліковуються автоматично за єдиною IP-адресою, документовидача становила 204 924 пр. видань, загальна кількість відвідувань – 67 481.

До структури бібліотеки входить 11 підрозділів (відділів): комплектування фондів; обробки документів та організації каталогів; зберігання фондів (з сектором депозитарного зберігання фондів); рідкісної книги та краєзнавства; бібліографічної та довідково-інформаційної роботи; обслуговування; науково-методичний; соціокультурної діяльності; відділ бібліотечних комп’ютерних технологій; господарський та філія, яка обслуговує апарат Мінрегіону України.

Для користувачів створено традиційний довідково-пошуковий апарат на паперових носіях – генеральний абетковий каталог, систематичний каталог, краєзнавча картотека «Міста і населені пункти України», картотека персоналій (всі вони діють з 1944 р.), абетковий читацький каталог (діє з 1974 р.). З 2001 р. ведеться електронний каталог (ЕК) на основі АБІС ІРБІС. Станом на 01.01.2019 р. загальна кількість записів у базах даних (БД) електронного каталогу становила 483 460, з них у БД «Каталог книг» – 116 596, БД «База періодики» – 322 035, БД «Рідкісні книги» – 16 677, БД «Графічні матеріали» – 14 822, БД «Фотоматеріали» – 11 227, БД «Негативи» – 2 103.

У 2005 р. створено сайт ДНАББ ім. В. Г. Заболотного (http://www.dnabb.org). Крім традиційних для бібліотечних сайтів рубрик і підрубрик, що містять довідкову інформацію про режим роботи, фонди, ДБА тощо, є й такі розділи, як-от: «Проєкти бібліотеки» («Історія малих міст України», «Бібліотечні будівлі», «Енергозбереження та енергоефективність: стосується кожного»); «Подорожуючи містами»; «Видатні особистості»; «Заходи бібліотеки» («Заболотнівські читання», «Бібліотечний клуб ″Національні святині″», «Презентації», «Практика, стажування», «Конференції, семінари», «Віртуальні виставки»); «Публікації про бібліотеку».

З 2011 р. розпочато оцифровування графічних матеріалів (проєктів споруд, загальних планів будівель, фасадів, частин будівель (фрагментів, елементів тощо), фотоматеріалів, негативів на плівці і склі) та створення на їх основі повнотекстового електронного ресурсу, який розміщений у БД електронного каталогу. Виконано значний обсяг робіт зі створення резервних копій профільних періодичних видань 19 – поч. 20 ст., серед яких «Зодчий», «Строитель», «Строительная газета», «Строительство и архитектура», «Архітектура Радянської України», «Вісник Академії будівництва і архітектури УРСР», «Будівництво», «Соціалістичний Київ», «Індустріальне будівництво», «Будівництво і архітектура», «Архітектура і будівництво».

На початку 2014 р. для опрацювання ресурсів ЕК у віддаленому режимі та оперативного замовляння документів було розроблено й запроваджено на сайті бібліотеки нові послуги – «первинна електронна реєстрація користувачів» і «електронне замовлення літератури». Також з метою інформування користувачів бібліотеки та фахівців архітектурно-будівельної галузі про галузеві новинки на сайті бібліотеки публікується дайджест галузевих інтернет-новин; запроваджено «Віртуальну довідкову службу»; надано доступ до повнотекстової електронної галузевої періодики.

Установа здійснює функції всеукраїнського методичного та організаційного центру для галузевої мережі бібліотек підприємств, організацій, закладів архітектурно-будівельної галузі, містобудування та житлово-комунального господарства, що перебувають у підпорядкуванні Мінрегіону України. Основою методичної діяльності ДНАББ ім. В. Г. Заболотного є методичні консультації, практична допомога бібліотечно-інформаційним працівникам підприємств і організацій, організація стажування за індивідуальними програмами, організація безоплатного передавання книжок до бібліотек мережі. Наразі галузева мережа бібліотек архітектурно-будівельного комплексу України складається із 25 спеціалізованих установ, сукупний фонд яких налічує 369,6 тис. пр. видань.

ДНАББ ім. В. Г. Заболотного є базою виробничої практики для студентів закладів вищої освіти бібліотекознавчого та архітектурно-будівельного спрямування.

Бібліотека здійснює науково-видавничу діяльність, у т. ч. видає тематичні галузеві та персональні бібліографічні покажчики у кількох серіях: «Видатні будівельники України» (з 1996 р.), «Видатні зодчі України» (з 1998 р.), «Особистість» (з 2001 р.), «Енергозбереження та енергоефективність» (з 2018 р.), інформаційні бюлетені, методичні матеріали, довідники тощо. З 1999 р. щороку видається інформаційно-аналітичне видання «Діяльність Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного у … році». З 1999 р. щоп’ять років підсумки діяльності бібліотеки фіксуються у бібліографічному покажчику «Видавнича та наукова діяльність Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного» (станом на 2019 р. вийшло 5 випусків).

Одним із важливих напрямів інформування фахівців про бібліотечні фонди є традиційні інформаційні бюлетені. За рішенням Академії архітектури УРСР у 1948 р. бібліотека почала видавати щоквартальний бюлетень «Новые поступления», що виходив до 1962 р. З 1962 по 1992 рр. виходив частково анотований щомісячний бюлетень «Текущая информация о поступившей литературе», з якого можна було дізнатися про нові книги та статті з вітчизняних та зарубіжних періодичних видань. У 1992 р. бюлетень зазнав трансформації, відтак розпочато видання двох бюлетенів: щомісячника «Бюллетень новых поступлений» (у 1993 р. – «Бюлетень нових надходжень», з 1994 р. – «Бюлетень нових надходжень Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки Мінбудархітектури України» (вип. 1–3), «Нові надходження ДНАББ Мінбудархітектури України» (вип. 4–6); з 1994 р. (вип. 7–12) по 1998 р. (вип. 1–3) – «Нові надходження ДНАББ Держкоммістобудування України»; з 1998 р. (вип. 4–9) – «Нові надходження ДНАББ Держбуду України»; з 1998 р. (вип. 10–12) по 2018 р. включно (вип. 1–12) – «Нові надходження ДНАББ ім. В. Г. Заболотного»), що інформував про книги, брошури, монографії, підручники, нормативну документацію, дисертації, автореферати дисертацій, ілюстративні матеріали з бібліотечного фонду, та щотижневий бюлетень анотованої бібліографічної інформації «Економіка та управління в сучасних умовах», в якому висвітлюються матеріали з періодичних видань та збірників (з 2001 р. – «Будівництво, архітектура та житлово-комунальне господарство»).

У 1997–2005 рр. бібліотека разом з Академією будівництва України та Київським національним університетом будівництва і архітектури видавала серію історичних нарисів «Видатні українські вчені та інженери-будівельники» (вийшло 7 випусків).

У 1990-х рр. з метою більш якісного забезпечення користувачів необхідною їм інформацією запроваджено нову форму роботи: ведення інформаційних бібліотечних рубрик на шпальтах галузевих періодичних видань. Перша така рубрика «На книжкових полицях Республіканської галузевої науково-технічної бібліотеки з питань будівництва та архітектури» вміщена у журналі «Будівництво України» (1993, № 1). Аналогічні рубрики велись і в інших профільних періодичних виданнях («Будівельна газета», «БудМайстер»,  «Ватерпас» та ін.) Наразі бібліотечні рубрики ведуться в журналі «Будівництво України» та «Інформаційному бюлетені» Мінрегіону України.

Поряд з традиційними методами інформування про бібліотечні фонди, насамперед влаштуванням регулярних книжкових виставок, впроваджено й організацію віртуальних (електронних) тематичних книжкових виставок.

image
Виставка нових надходжень ”Обновки бібліотечної шафи”
image
Шафа нових надходжень
image
Виставкова шафа
image
«Кабінет Володимира Заболотного» у читальній залі

У зв’язку зі змінами у структурі ДНАББ ім. В. Г. Заболотного і започаткуванням у 2017 р. нового структурного підрозділу – відділу соціокультурної діяльності – традиційні культурно-просвітницькі заходи у книгозбірні упродовж останніх років організуються за проєктною технологією.

Наприклад, просвітницький проєкт «Бібліотечний клуб "Національні святині"» (провадиться з 1999 р.) має на меті популяризацію за допомогою друкованих видань творчості невідомих раніше, призабутих, знаних та видатних архітекторів, будівельників, мистецтвознавців, краєзнавців, істориків, які зробили вагомий внесок в архітектурно-будівельну спадщину України. Метою соціально-бібліотечного проєкту «Бібліотечні будівлі» (реалізовується з 2002 р.) є вивчення проблем проектування та будівництва бібліотечних споруд в Україні, популяризація найбільш вдалих композиційно-просторових рішень тощо. Серед результів проєкту – видання першого вітчизняного бібліографічного покажчика «Будівлі бібліотек: проектування, будівництво, реконструкція» (2008) та ін. У 2012 р. ДНАББ ім. В. Г. Заболотного ініціювала Всеукраїнську акцію «Кожній бібліотеці – сучасну будівлю» з метою збирання інформації про наявний стан приміщень бібліотек. Напрацьовані упродовж п’яти років матеріали лягли в основу бібліотекознавчого дослідження «Будівлі українських бібліотек» (його результати опубліковані у 2017 р.).

У 2008–2017 рр. реалізовано масштабний соціально-бібліотечний проєкт «Історія малих міст України», що ставив за мету привернути увагу громадськості до вивчення історії міст і містечок, їх культури, архітектурних пам’яток, розвитку регіонального краєзнавства, збереження культурного надбання держави. У межах проєкту здійснено наукове дослідження джерельної бази бібліотеки з питань архітектури, будівництва, містобудування, демографії, кліматичних особливостей, основних об’єктів туризму та організації місцевої промисловості і створено електронний ресурс; проведено 25 засідань за участі науковців із різних регіонів України; видано 25 бібліографічних покажчиків «Малі міста України» (2016–2017). Проект визнано переможцем серед українських книгозбірень у конкурсі «Розвиток міжкультурних і професійних зв’язків бібліотек країн СНД», організованому Бібліотечною асамблеєю Євразії (2010).

Серед інших проєктів бібліотеки – як просвітницького спрямування – «Культура будівництва в історичних містах» (2015–2017, з 2018 р. – «Культура будівництва в історичних населених пунктах»), «Мистецтво зодчих і для зодчих» (з 2015 р.), «Інформаційна культура користувачів» (з 2015 р.), так і соціально-інформаційного – «Енергозбереження та енергоефективність: стосується кожного» (з 2016 р.)

З 2003 р. у бібліотеці відбуваються щорічні Заболотнівські читання під загальною назвою «Архітектурна і будівельна книга в Україні». Метою заходу є консолідація дій фахівців будівельного комплексу у вирішенні найважливіших галузевих проблем та популяризація архітектурно-будівельної думки.

У 2016 р. започатковано науковий проєкт «Бібліотекарки України» з метою дослідження життєвого шляху та доробку фундаторів, організаторів, провідних фахівців бібліотеки. Вже проведено наукові конференції, присвячені М. Вязьмітіній (2016), М. Грідіній (2017), Г. Яблонській (2018).

ДНАББ ім. В. Г. Заболотного є партнером багатьох органів державної влади, освітніх установ, закладів культури, громадських організацій, засобів масової інформації. Так, 2015 р. бібліотека стала партнером Київської бієнале «Київська школа» і провела на майданчиках бібліотеки кілька спільних мистецьких заходів. Бібліотека долучається як співорганізатор до виставкових проєктів спільно з «Мистецьким Арсеналом» та Національним заповідником «Софія Київська».

ДНАББ ім. В. Г. Заболотного – член громадських організацій – Академії будівництва України, Української академії архітектури, дійсний член Конфедерації будівельників України, член Асоціації бібліотек України та партнер Української бібліотечної асоціації.

Станом на 01.01.2019 р. у штаті бібліотеки – 38 працівників, з них 35 мають вищу освіту.

З 1991 р. бібліотеку очолює Г. Войцехівська (удостоєна звання заслуженого працівника культури України (2012), відзнак Президента України – ювілейних медалей «20 років незалежності України» (2011) та «25 років незалежності України» (2016), Почесної відзнаки УБА у номінації «За відданість бібліотечній справі» (2015), є лауреатом премії ім. академіка М. С. Буднікова Академії будівництва України (1997) та премії ім. Іпполита Моргілевського Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (2003), нагороджена Почесними грамотами – Держбуду України (2004), Київського міського голови (2003, 2004,) Кабінету Міністрів України (2005), Подякою Прем’єр-міністра України (2011)).

Значний внесок у розвиток бібліотеки зробили бібліотекарі різних поколінь, серед яких С. Артамонова, М. Атаманюк, Т. Базаєвська, Г. Бахтіна, Н. Беляченко, К. Боліла, А. Борисенко, Л. Бурбело, Л. Глущенко, Н. Грушитська, Н. Данілова, Н. Дегтярьова, Р. Дідик, О. Жидецька, Н. Жубинська, С. Кайнова, С. Кирій, Л. Коновал, Л. Корнєєва, Л. Кравченко, Є. Крижанова, З. Крупська, Т. Лисенко, Д. Мироненко, О. Новожилова, О. Пацеля, Н. Петракова, Л. Піковська, О. Піхур, Г. Пономаренко, Л. Пономарьова, В. П’яскіна, Л. Рабчевська, Н. Ракович, Н. Світла, Н. Семеновська, Н. Степанченко, Н. Хлівненко, Л. Цветухіна, А. Шестопал, Ю. Яковиненко. Праця більшості з них відзначена низкою нагород державних, місцевих і галузевих структур та громадських організацій. Колектив бібліотеки нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2004), Подяками і Почесними грамотами Держбуду України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства культури України, відзначено пам’ятною медаллю «Українська академія архітектури: 10 років» (2002), Дипломами V та VII міжнародної конференції «Реконструкція житла» (2003, 2005), Подяками громадської організації «Вікімедіа України» (2017) та Національної спілки краєзнавців України (2013, 2017).

У 2018 р. колектив бібліотеки та науковий консультант В. Вечерський нагороджені Дипломом учасника ТОП-10 І Всеукраїнського бібліотечного «Біографічного рейтингу-2017» у номінації «Біобібліографічний покажчик» за підготовку видання про українського зодчого Ю. С. Асєєва (1917–2005).

Бібліотека має своє представництво у соціальних мережах (Фейсбук, Твіттер, Інстаграм), канал на Ютубі.

 

imageАдреса бібліотеки: 03047 м. Київ, просп. Перемоги, 50

Електронна адреса: dnabb2004@ukr.net

Сайт: http://dnabb.org

Фейсбук: https://www.facebook.com/dnabb.org

Твіттер: https://twitter.com/DnabbZ

Інстаграм: https://www.instagram.com/arc.hive.library/

Канал на Ютуб:

https://www.youtube.com/channel/UC2i9Bhi5PsTgyeVudkl_WxQ

 

 

 

 

 

Зображення

image
Ознайомлення з бібліотекою. Екскурсія для студентів І курсу КНУКіМ (2019).
image
Екскурсія для студентів ІІІ курсу НАУ (2019)
image
Презентація виставки фоторобіт «Небо починається з землі» (НАУ, 2018)
image
Презентація наукових праць (НАУ, 2018)
image
Екскурсія-практика для студентів ІІІ курсу НАУ (2019).
image
Публічна лекція британського дослідника доктора У. Блекера (2019)
image
Студенти НАУпрацюють в інтернет-центрі (2019)
image
Студенти ІІІ-го курсу НАУ вивчають старі карти м. Києва (2019)
image
Екскурсія для студентів КНУБА (2018)
image
Ігрова кімната
image
Виставка дитячих художніх робіт «Мої улюблені куточки Києва» (2019)
image
Тематична виставка «П. Ф. Альошин (1881–1961)» (2021)

 

Джерела

 

Об организации Украинского филиала Академии архитектуры СССР : пост. СНК УССР от 26.03.1944 г. № 274 // ЦДАВО України. – Ф. Р–2. – Оп. 7. – Т. 11. – Спр. 973. – Арк. 46–47;

Положение об Украинском филиале Академии архитектуры Союза Советских Социалистических Республик : прил. №№ 1, 4 к пост. СНК УССР от 26.03.1944 г. № 274 // ЦДАВО України. – Ф. Р-2. – Оп. 7. – Т. 11. – Спр. 973. – Арк. 48–54;

Про Академію будівництва і архітектури Української РСР : постанова Ради Міністрів Української РСР від 24 серп. 1963 р. № 962 // ЦДАВО України. – Ф. Р–2. – Оп. 10. – Т. ІІ. – Спр. 1426. – Арк. 192–199;

Про організацію Академії архітектури УРСР : пост. РНК СРСР від 18.04.1945 р. № 793 // Вісник Академії архітектури УРСР. – 1946. – № 1. – С. 7.

Артамонова С. С. У Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці Держкоммістобудування України / С. С. Артамонова // Будівництво України. – 1997. – № 1. – С. 48;

Войцехівська Г. А. Бібліотеки будівельного комплексу України: історичний аспект / Г. А. Войцехівська // Будівництво України. – 1997. – № 6. – С. 39–41;

Войцехівська Г. А. Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека – інформаційний центр архітектурно-будівельного комплексу України / Г. А. Войцехівська // Будівництво України. – 1997. – № 6. – С. 36–47;

Артамонова С. С. Архітектурно-будівельна бібліотека України Державна наукова / С. С. Артамонова, Г. А. Войцехівська // Енциклопедія Сучасної України : [у 25 т.]. – Київ, 2001. – Т. 1 : А. – С. 732;

Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного – головна галузева книгозбірня / С. С. Артамонова // Курьер строительный. – 2002. – № 3. – С. 19;

Бартошко С. Аптека для души / С. Бартошко // Янус Нерухомість. – 2003. – № 22. – С. 20 : фот.;

Артамонова С. С. Личности в деятельности Государственной научной архитектурно-строительной библиотеки имени В. И. Заболотного / С. С. Артамонова // Библиотечное дело – 2004: всеобщая доступность информации : материалы Девятой междунар. науч. конф. (Москва, 22-24 апр. 2004 г.) / Моск. гос. ун-т культуры и искусств (библ.-информац. ин-т), Центр. науч. сельхоз. б-ка, РГБ, ГПНТБ России, Отд. библиотековедения Междунар. акад. информатизации. – Москва, 2004. – С. 278–279;

Пучков А. Главной архитектурной библиотеке страны – 60 лет / Андрей Пучков // Янус Нерухомість. – 2004. – № 9 (238). – С. 2: іл.;

Войцехівська Г. З літопису Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного / Галина Войцехівська // Бібліотеки України загальнодержавного значення: історія і сучасність : зб. ст. / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Асоц. б-к України ; редкол.: О. С. Онищенко (голова) [та ін.]. – Київ , 2007. – С. 150–171;

Видавнича та наукова діяльність Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного. 2009–2013 : бібліогр. покажч. / Мінрегіон України, Держ. наук. архітектур.-буд. б-ка ім. В. Г. Заболотного ; уклад. Г. А. Войцехівська ; редкол.: Г. А. Войцехівська (відп. ред.) [та ін.]. – Київ :[б. в.], 2016. – 191 с.;

Державна архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного: бібліогр. портрет за 70 років : ретросп. бібліогр. покажч. / Мінрегіон України, Держ. наук. архітектур.-буд. б-ка ім. В. Г. Заболотного ; уклад.: Г. А. Войцехівська, О. В. Жидецька ; редкол.: Г. А. Войцехівська (відп. ред.) [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2016. – 365 с.;

Бузько О. В. Як у Києві відзначали 120-річчя Марії Вязьмітіної / О. В. Бузько // Інтерпретація археологічних джерел: здобутки та виклики : матеріали наук. конф. молодих вчених / Ін-т археології Нац. акад. наук України. – Київ : Стародавній світ, 2017. – С. 146–150;

Войцехівська Г. Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного = Państwowa Naukowa Biblioteka Architektoniczno-Budowlana imienia W. G. Zabołotnego w Kijowie / Галина Войцехівська // Biblioteka i Edukacja. – 2018. – № 14. – С. 97–114;

Діяльність Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного у 2017 році : інф.-аналіт. огляд / Мінрегіон України, Держ. наук. архітектур.-буд. б-ка ім. В. Г. Заболотного ; уклад. : Г. А. Войцехівська, Н. В. Світла ; редкол.: Г. А. Войцехівська (відп. ред.) [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2018. – 184 с.;

 

————————————————

 

Живе місто. Київ (livingcitykyiv) Карти Києва, раритетні креслення, втрачені памятки... Архітектурній бібліотеці – 75! / Живе місто. Київ (livingcitykyiv) // Facebook. Живе місто. Київ. – 2019. – 15 квіт. 

Войцехівська Галина Анатоліївна
Статтю створено : 03.07.2019
Останній раз редаговано : 14.03.2024