Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 16
За місяць : 782
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Волинська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Волинська обласна бібліотека для дітей

imageВолинська обласна бібліотека для дітей – спеціалізований бібліотечний заклад, головний у сфері бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей і підлітків області, реалізації їхніх прав на забезпечення доступності до інформації та культурних цінностей. Як найбільше в регіоні сховище видань для дітей, бібліотека дбає про раціональне використання бібліотечних ресурсів, є науково-дослідним центром, який займається вивченням та науковим обґрунтуванням напрямів бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей, бере участь у розробленні та реалізації регіональних програм у межах своєї компетенції. Виконує також функції інформаційного центру з питань формування і розповсюдження інформаційних ресурсів, створення інформаційних мереж на основі єдиних стандартів оброблення документів і обміну даних, є консультативним центром з питань забезпечення діяльності бібліотек області, що обслуговують дітей.

Відлік історії книгозбірні започатковано 10 червня 1940 р., коли, згідно з постановою виконавчого комітету Волинської обласної ради депутатів трудящих за № 410 «Про організацію музеїв і бібліотек в області» було утворено Волинську державну обласну бібліотеку для дітей в м. Луцьку. Документів про короткочасну довоєнну діяльність книгозбірні не збереглося. Під час нацистської окупації ОБД не працювала. Після звільнення Волинської області Червоною армією (1944) було створено дитячий відділ при Волинській обласній бібліотеці для дорослих (нині – Волинська ОУНБ ім. Олени Пчілки). З цього відділу розпочалося складне і досить повільне повоєнне відновлення діяльності Волинської ОБД, фактично з «нуля», коли необхідно було вирішувати питання про її штати, приміщення, фонди, фінансування та ін.

image
Колишній палац піонерів та школярів, де у повоєнний час розміщувалась Волинська ОБД
За постановою виконкому Луцької міськради «Об утверждении плана выпуска продукции предприятиями г. Луцка на 1947 год и плана развития сети просвещения, культуры и жилищно-коммунальных учреждений» від 17 січня 1947 р. № 30 було передбачено виділення окремого приміщення для обласної бібліотеки для дітей. Того ж року бібліотека, обсяг фонду якої становив до 5 тис. пр., запрацювала для юних читачів у будівлі Луцького міського палацу піонерів та школярів на вул. Лесі Українки (з 1954 р. – вул. Богдана Хмельницького), 6, де для неї було виділено дві невеличкі кімнати. Крім отримання книжок державним коштом, фонд поповнювався шляхом добровільних пожертв від організацій та окремих громадян. Багато літератури бібліотеці подарували педагогічні колективи шкіл Луцька. Першим директором бібліотеки в повоєнний період стала В. Єлісеєва, учасниця Другої світової війни, нагороджена багатьма бойовими медалями, а згодом, за досягнення в розвитку бібліотечної справи – орденом «Знак Пошани» (1971). Завдяки її наполегливості, енергії, професіоналізму дитяча книгозбірня стала центром виховання юних громадян.

Наступного 1948 р. було відкрито читальну залу, площею 18 м2, кількість читачів зросла до 2 тис. Поступово зростав обсяг бібліотечного фонду, розширювались структура і штат, зміцнювалась матеріальна база ОБД. Так, у 1951 р. у бібліотеці, зі штатом 9 працівників, діяли абонемент, три відділи – комплектування, методичний та адміністративно-господарський, читальна зала, а загальна площа приміщень становила 50 м2.

Надалі, до 1973 р., бібліотека ще двічі змінювала свою адресу, але щоразу приміщення, які їй надавались, були непристосованими, недостатньої площі, не вповні відповідали структурі бібліотеки і зрослим вимогам до бібліотечного обслуговування дітей. З 1973 р. і дотепер Волинська ОБД займає частину приміщень загальною площею 468,9 м2 на першому поверсі житлового будинку на просп. Волі, 37.

1973–1990 рр. – це період активізації в бібліотеці масової роботи, урізноманітнення її форм, створення низки гуртків за інтересами для дітей-читачів.

З проголошенням незалежності України Волинська ОБД стала модерним науково-методичним, культурним, інформаційним і просвітницьким центром, осередком змістовного дозвілля юних волинян.

Сучасна структура ОДБ є віддзеркаленням основних напрямів її діяльності і складається з адміністрації, бухгалтерської служби та 9-ти функціональних відділів – формування та організації фондів та каталогів, книгозберігання, читання та навчально-творчого розвитку підлітків (абонемент і читальна зала), дитячого та сімейного читання (абонемент і читальна зала), естетичного виховання, комп’ютерних технологій та бібліографії, організаційно-методичного, краєзнавчої літератури (створений 2000 р., має найбільш повне в області зібрання книжок для дітей волинських авторів). У 1984 р. в бібліотеці було створено сектор нестаціонарного обслуговування користувачів, у 2019 р. реорганізований у відділ. Його працівники доставляють книжки дітям молодшого шкільного віку в школи міста, віддалені від ОБД, влітку – у заміські дитячі табори відпочинку.

Станом на 01.01.2019 р. загальний обсяг бібліотечного фонду становить 102 367 пр., у т. ч.: книги і брошури – 78 843 пр.; періодичні видання – 22 512 пр.; аудіовізуальні документи – 1012 пр. Кількість користувачів за ЄРК – понад 10 тис. Документовидача – 348 110 пр. Щорічно передплачується пересічно 75 назв газет та журналів.

Задля вдосконалення міжособистісного спілкування та змістовного дозвілля школярів у бібліотеці створено кілька об’єднань за інтересами: інтелектуально-пізнавальний клуб «Лідер-КЛАС», літературно-мистецькі вітальні «Розмови про літературу і не тільки…», «Варіації», літературна «Світлинка», ляльковий театр книги «Золотий ключик», театр тіней «Казковий ліхтар».

З метою залучення дітей до читання налагоджено тісну співпрацю зі школами, у т. ч. школою-інтернатом, а також позашкільними установами, літературно-мистецькими організаціями, обласними осередками творчих спілок. У бібліотеці організовують екскурсії для школярів, під час яких діти знайомляться з діяльністю ОБД, складом її фондів, довідково-бібліографічним апаратом тощо.

Бібліографічна діяльність бібліотеки провадиться за напрямами: створення та вдосконалення ДБА; довідково-бібліографічне обслуговування користувачів; бібліографічне інформування (дні інформації, дні бібліографії, дні нової книги, бібліографічні списки, тематичні огляди, інформаційні стенди, групове інформування педагогів); укладання рекомендаційних посібників для дітей та організаторів дитячого читання; формування інформаційної культури користувачів під час бібліотечно-бібліографічних уроків, бесід, консультацій, практичних занять. 

З 2009 р. у бібліотеці використовується АБІС MAPK-SQL, що уможливлює автоматизацію більшості бібліотечних процесів. З 2010 р. ОДБ є членом Корпорації дитячих бібліотек України з аналітичного розписування періодичних видань. З 2009 р. ведеться електронний каталог. З 2010  р. автоматизовано реєстрацію користувачів, з 2013 р. – документовидачу в читальних залах. У 2011 р. створено сайт бібліотеки (http://www.biblioteka.volyn.ua), на якому представлено різноманітний інформаційний та соціокультурний контенти, що продукуються ОБД.

Завдяки перемозі у ІV раунді програми Бібліоміст «Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до інтернету» користувачі ОБД отримали доступ до сучасної комп’ютерної техніки, було реалізовано заявлені проєкти – «Дитячий фотооб’єктив», «Зоодруг», «З комп’ютером на Ти», відкрито Центр вільного доступу до інтернету, де облаштовано 10 комп’ютеризованих місць з ліцензійним програмним забезпеченням, периферійним обладнанням та зоною wi-fi. На 01.01.2019 р. у розпорядженні бібліотеки 31 комп’ютер, мультимедійний центр, 13 одиниць копіювально-розмножувальної техніки, 5 електронних книжок.

Участь у конкурсі проєктів фірми Funmedia «English123 в бібліотеці» програми «Бібліоміст» уможливила надання користувачам бібліотеки безкоштовного доступу до курсу вивчення англійської мови «English123» за інтерактивною інноваційною методикою.

Бібліотека є переможцем всеукраїнських конкурсів: «Вивчаємо англійську в бібліотеці» у номінації «Відео», що дало змогу популяризувати діяльність бібліотеки, «БібліоКіноФест–3» (за відеоролик «В бібліотеці читають навіть хом’яки» – httrs://youtube.com/watch?v=5YiE5wmpQOM ).

Літературно-мистецькі акції в ОДБ відбуваються за участю письменників, акторів, художників та інших відомих краян, працівників краєзнавчого музею та музею волинської ікони, викладачів та учнів музичних, художніх шкіл. Бібліотека активно використовує інноваційні форми популяризації книжки і читання, як-от: арт-мозаїки, поетичні вернісажі, літературні експозиції, візитки, варіації, круїз-лото, фолькревю, ерудитшоу, бесіди-естафети, етномозаїки, флешмоби, інсталяції, майстер-класи, онлайн-конкурси тощо. Реалізовуються проєкти «Родинний вихідний "Із бібліотекою разом"», «Стань вище – читай», «Бібліотека їде в гості», «Світ пограниччя», «Волинь читає дітям», «Безпечне дитинство» (спільно з ДСНС України у Волинській області), «Бібліотерапія в дії», «Країна Дитячих Мрій», метою яких є відродження традиції читання у колі української родини, пробудження зацікавленості в користуванні друкованою книжкою, як важливим джерелом знань, заохочення до систематичного читання, залучення до бібліотеки нових користувачів.

Діяльність бібліотеки як обласного методично-консультативного центру з обслуговування дітей здійснюється за кількома напрямами: забезпечення функціонування методичного впливу на бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів-дітей; підвищення професійної компетентності бібліотекарів у роботі з дітьми; виявлення, аналіз, узагальнення та поширення успішного досвіду бібліотечної роботи з дітьми; вивчення інновацій та запровадження їх у практику бібліотек.

Видавнича діяльність ОБД зосереджена на виданні методично-бібліографічних матеріалів, методичних рекомендацій та порад, бібліографічних посібників, у т. ч. краєзнавчої тематики, матеріалів із досвіду роботи бібліотек для дітей.

З 1993 р. бібліотека є організатором обласного літературного конкурсу на кращий власний прозовий чи поетичний твір «Думи і мрії». За цей час у конкурсі взяли участь понад 2 тис. юних волинян, а його перші переможці вже стали професійними письменниками, членами НСПУ. За підсумками конкурсу видано збірки: «Сходи» (1994), «Таємниця неба» (2001), «Акорди березня» (2014).

З 1995 р. щодва роки бібліотека проводить обласний конкурс юних казкарів «Казку складаю сам», метою якого є залучення творчо обдарованих дітей до найулюбленішого жанру дітвори – казки. Перші кращі роботи учасників конкурсу увійшли до збірки «Казка про рідний край», опублікованої у видавництві «Надстир’я» (1996).

У штаті бібліотеки – 36 осіб, з них 33 – бібліотечні працівники.

Вагомий внесок у розвиток Волинської ОБД зробили її директори, які в різні роки очолювали книгозбірню, зокрема: В. Єлісеєва (керувала бібліотекою у 1947–1964 рр.), Н. Клімук, Л. Понагайба, Р. Тарнавська. З 1999 р. бібліотеку очолює Н. Граніч.

Помітний слід у діяльності Волинської ОБД своєю працею залишили її ветерани М. Жеребець, В. Мазурок (нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора, 1976), В. Панченко, а також Н. Александрович, Н. Ваденюк, С. Єфремова, Л. Іллюшина, Л. Ковальова, С. Некрасова, О. Мялковська, Т. Рибакова, М. Степчук, М. Утєхіна, С. Ярощук та багато ін.

 

Адреса бібліотеки: 43010 м. Луцьк, пр. Волі, 37.

сайт: http://www.biblioteka.volyn.ua

https://www.facebook.com/Volhynia-library-for-children

 

 

Зображення

image
Абонемент відділу дитячого та сімейного читання
image
Обласний конкурс Найкращий читач 2016 року
image
Майстер- класи Із бібліотекою разом
image
Губка Боб запрошує друзів

 

Джерела

Постанова Волинського облвиконкому про організацію музеїв і бібліотек в області, 10 червня 1940 р. // Волинь Радянська (1939–1964 рр.) : зб. док. і матеріалів. – Львів, 1971. – Ч. III. – С. 54–55;

Поетеса очолила обласну бібліотеку // Луцький замок. – 1999. – 25 берез.;

Хілуха Л. Храм людської мудрості / Л. Хілуха // Луцький замок. – 2000. – 28 верес.;

Волинська обласна бібліотека для дітей // Волинь бібліотечна : довідник. – Луцьк, 2003. – С. 15–16;

Дмитрієва Н. Голуба стріла обов’язково прилетить / Н. Дмитрієва // Луцький замок. – 2003. – 2 січ.;

Гуменюк Н. Свято, яке ніколи не закінчується / Н. Гуменюк // Віче. – 2003. – 27 берез. – С. 1;

Хілуха Л. Історія створення Волинської бібліотеки для дітей // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Розвиток бібліотечної справи в краї : наук. зб. ; матеріали XVI Волин. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 65-річчю Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки, 1–2 черв. 2005 р., м. Луцьк. – Луцьк, 2005. – С. 95–93;

Гуменюк Н. Коли читають діти... / Н. Гуменюк // Віче. – 2007. – 27 груд.;

Граніч Н. Духовна скарбниця знань / Н. Граніч // Світ дитячих бібліотек. – 2008. – № 1. – С. 4–6;

Кобзаренко А. Сузір’я вічного й святого – дитяча книга на землі / А. Кобзаренко // Світ дитячих бібліотек. – 2008. – № 1. – С. 2–3;

Полікарпова Л. Невичерпне джерело духовності / Л. Полікарпова // Світ дитячих бібліотек. – 2008. – № 1. – С. 13–15;

Турбаніст Т. М. На крилах книжкового всесвіту / Т. М. Турбаніст // Культура і життя. – 2008. – 7 трав. – С. 8;

Філатенко А. Безсмертне джерело книги / А. Філатенко // Волинь-нова. – 2008. – 3 квіт. – С. 15;

Кващеняк С. Ювілейний рік бібліотеки // Сім’я і дім. – 2010. – 5–11 серп. – С. 2;

Конкурси: відзначили кращого читача року // Волинь-нова. – 2012. – 5 квіт. – С. 2;

Штинько В. Акції: відомі волиняни агітують за книги / В. Штинько // Волинь-Нова. – 2012. – № 25. – 3 берез. – С. 2;

Дозвілля : Губка Боб призначає побачення ... у бібліотеці // Волинь-нова. – 2013. – 16 лип. – С. 2;

Мелехова І. На допомогу книжці – комп’ютер / І. Мелехова // Віче-інформ. – 2013. – 7–13 лист. – С. 8;

Творчість юних: казкарському роду нема переводу // Волинь-нова. – 2013. – 9 квіт. – С. 2;

Тимощук Я. Наймолодшому читачеві – усього 2 роки / Я. Тимощук // Волинь-нова. – 2013. – 1 жовт. – С. 9.;

Філатенко А. Книжкове перенаселення у бібліотеці / А. Філатенко // Волинь-нова. – 2013. – 10 лист. – С. 8;

Англійська в сучасній бібліотеці – це просто // Волинь-нова. – 2014. – 1 трав. – С. 2;

Казкові витинанки Тетяни Кравченко та її вихованців // Волинь-нова. – 2014. – 18 січ. – С. 2;

Романюк О. Відтепер на Волині читають навіть хом’яки! / О. Романюк // Слово Волині. – 2014. – 13 лют. – С. 8;

У сучасній бібліотеці читають навіть хом’яки // Волинь-нова. – 2014. – 11 лют. – С. 2;

Штинько В. Волинські письменники розповіли молоді про легендарного Януша Корчака : [проекти Волинської ОДБ] / В. Штинько // Волинь-Нова. – 2014. – № 123. – 4 лист. – С. 2;

Хілуха Л. 10 червня 75 років від дня створення Волинської обласної бібліотеки для дітей (1940) / Л. Хілуха // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2015 рік. – Луцьк, 2014. – С. 97–101;

Кардаш О. Історія успіху проекту «Родинний вихідний» / Кардаш Оксана // Бібліотека у форматі Д°. – 2015. – № 2. – С. 41–43;

 

————————————————

Волинській обласній бібліотеці – 75!

Гапіч О. С. Обласна бібліотека для дітей і соціальні партнери: грані співпраці

У Луцьку школярам провели урок акторської майстерності

Хілуха Людмила Миколаївна
Статтю створено : 29.11.2019
Останній раз редаговано : 11.05.2021